Reportage
6 januari 2020 11:16
Ridsportplus

Malin Rinné: ”Vi måste få 
in mer pengar 
i hästnäringen”

RyttarporträttCivilingenjören och dressyrryttaren Malin Rinné vill föra in mer nytänkande och teknik i den ganska tröga ridsporten – och rensa den på svarta pengar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästbranschen behöver städas upp, rensas på svarta pengar och bli mer professionell. Så säger dressyrryttaren Malin Rinné när vi pratar om innovationer som ska ta hästnäringen in i framtiden.

    Hon är utbildad civilingenjör och deltar i projektet Innovate Passion som vill modernisera hästnäringen genom innovationer. Nyligen fick hon heltidsjobb som projektledare på ett teknikkonsultbolag, där hon bland annat arbetar med Saabs flygplan.

    Det betyder att hon får mindre tid över i sin roll som tränare, och för SG Stable hemma på Sundsmåla gård. Här tar hon emot hästar för utbildning och tävling inför unghästchampionat, bruksprov och försäljning. På anläggningen driver också Malins bror, hoppryttaren Jonas Rinné, sin verksamhet.
    – Vi måste få in mer pengar i hästnäringen så det blir enklare att leva på ett jobb med hästar, säger Malin Rinné.

    De svarta pengarna måste bort

    Vita löner och mer lönsamhet i sporten är två av hennes hjärtefrågor. Hon hävdar bestämt att de svarta pengarna måste bort för att alla som jobbar med hästar ska få en mer dräglig tillvaro.
    – Hästföretagare ska inte anställa människor på dåliga premisser. Vi ska kunna erbjuda vit lön och bra arbetsförhållanden.
    – Som företagare måste du först och främst se till att ha en affärsidé som bär sig. Sedan måste de som köper dina tjänster vara beredda att betala för sig.

    _dsc2705
    Malin Rinné vill rensa ridsporten på svarta pengar. Foto: Natalie Lindholm

    Hon önskar att både privatpersoner och företagare, men också lagstiftaren, hängde med i utvecklingen och samarbetade för att städa upp hästbranschen.

    En av svårigheterna hon ser i dag är juridiken kring hästaffärer. Den likställer en häst med en sak, exempelvis ett kylskåp. Att köpa och sälja hästar är i dag förenat med stora risker, menar Malin Rinné.
    – Lagen måste ses över men vi måste också föregå med gott exempel och göra justa affärer. Vi kan inte tänka att vi ska sälja en häst så snabbt som möjligt utan att det blir en ”perfect match”. Jag kan förstå att man gör så, men man måste tänka på att det ska bli bra i längden. Det är så viktigt att alla, säljare, köpare och häst, är glada och nöjda.

    Föräldrarna red och födde upp hästar

    Hästintresset fick Malin Rinné med modersmjölken.
    – Mamma och pappa red båda två och födde upp hästar. Jag fick min första ponny, Tummeliten, när jag var tre år.

    _dsc2978
    Malin Rinné. Foto: Natalie Lindholm

    Ordning och reda och respekt för hästen var ledord som präntades in i henne tidigt. När föräldrarna kom på henne med att binda fast sin ponny i en trädgårdsstol som sexåring, fick hon ridförbud en vecka. Det kändes.
    – Jag är uppväxt med att hästar ska behandlas väl och att man ska ta hand om sin ponny ordentligt, säger Malin Rinné.

    Samtidigt minns hon barndomsåren med ponnyerna som mestadels lek och bus, en glädje hon tagit med sig in i ridsporten i dag. Hästen ska tycka om att jobba och det är ryttarens ansvar att se till att den har roligt på jobbet.

    Finns många hästar som är missförstådda

    Något annat hon alltid burit med sig är viljan och erfarenheten av att göra det bästa av det hästmaterial man har. Familjen har aldrig haft möjligheten att köpa färdiga hästar och Malin Rinné har framför allt ridit de egna uppfödningarna. För henne blev det därför viktigt att tidigt sätta sig in i aveln och få en förståelsen för hästen. I dag vill hon förmedla att man inte behöver en superstjärna i stallet för att lyckas. Hennes egen Grand Prix-häst Scharmeur var det inte många som trodde på. Men hon var envis.
    – Han är min kompis, det var aldrig något alternativ att inte försöka, säger hon och berättar att tränarnas roll blev extra viktig för att hon fortsatt skulle våga tro på sin häst, även om det inte alltid var en rak väg framåt. Att de peppade och vägledde betydde mycket.
    – Jag tror det finns många hästar som är lite missförstådda och att fler skulle blomma ut bara ryttarna förstod dem lite bättre och gav dem tid och rätt träning.

    Direkt efter studierna 2007 bar det av till Tyskland för Malin Rinné. Hon hade fått jobb på det över 200 år gamla stuteriet Haupt- und Landgestüt Neustadt (Dosse), där bland andra hingsten Quaterback verkade. Det som var tänkt att bli några månader blev en anställning på tre och ett halvt år. Hon delar upp livet i tiden före och efter Neustadt. Där förstod hon vikten av en gedigen grundutbildning. Hon ansvarade för hingstarna och stjärnan Quaterback var inte mer än fem år gammal när Malin Rinné tog över honom.
    – Han var en väldigt känslig och vänlig häst och han blev min kompis. När jag fick honom tyckte han inte alls om att gå uppvisningar men så snart jag vunnit hans förtroende gjorde han allt för mig.

    _dsc2733
    Malin Rinné och Quirnell. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2945
    11-åriga Quirnell är lika känslig som sin välkända far Quaterback, som Malin Rinné fick utbilda och visa upp under sin tid på det tyska statsstuteriet Neustad (Dosse). Foto: Natalie Lindholm

    I dag står två avkommor efter hingsten hemma i stallet. En av dem är Quirnell, som är en kopia av sin far.
    – Han älskar att jobba men är väldigt känslig och måste behandlas med vänlighet för att ge något tillbaka.

    Stora skillnader mellan Tyskland och Sverige

    Efter åren i Tyskland ser Malin Rinné stora skillnader inom ridsporten där och i Sverige.
    – I Tyskland är ryttare ett mer accepterat yrkesval.

     Lagen måste ses över men vi måste också föregå med gott exempel och göra justa affärer.

    Hon vill se en mer professionell attityd och tycker att fler måste vara beredda att betala vad det faktiskt kostar att få en häst utbildad eller uppstallad.
    – Vi måste ändra attityden att ryttarna ska vara glada för att få rida en fin häst, och i stället börja ta betalt. Visst är det fantastiskt att få sitta på riktigt fina hästar, men kärlek och glädje betalar inte räkningarna.

    Vid sidan om hästsporten jobbar Malin Rinné alltså heltid som projektledare. Det var genom sin utbildning, och sitt stora intresse för teknik och utveckling som hon kom i kontakt med Innovate Passion. Tanken med projektet är att modernisera hästnäringen genom nya innovationer samtidigt som man hoppas locka fler kvinnor till teknikutbildningar.

    Vi måste ändra attityd och börja ta betalt.

    Att förändringar kan gå trögt i hästvärlden är ingen hemlighet.
    – Det ska vara tungt att jobba med hästar. Det är en del av kulturen och så har det alltid varit, säger hon men vill gärna utmana bilden av hästjobb som slitigt och lågavlönat.

    Mycket tradition i ridsporten

    Hon är övertygad om att vi med hjälp av dagens teknik kan undvika flera av de förslitningsskador stallarbetet innebär och förbättra arbetsmiljön. På frågan om varför hästnäringen tycks ligga så långt efter jordbruket när det gäller smarta tekniska lösningar, svarar Malin Rinné att hon tror att det till stor del handlar om tradition.
    – Ridningen kommer ju från det militära och där är det lite trögt att förändra. Man har en attityd att saker gärna får vara så som de alltid har varit.
    – Jag tror det är väldigt bra att man börjar tänka nytt. Samtidigt får vi aldrig glömma bort hästens välbefinnande.

    _dsc3014
    Scharmeur (f -03 e Schwadroneur-Napoleon, uppf Lise-Lotte Ljung) var inte någon jättetalang som ung, men med rätt hjälp och peppande tränare lyckades Malin Rinné ta honom till Grand Prix. Foto: Natalie Lindholm

    Deltagarna i Innovate Passion diskuterar bland annat hur tekniska lösningar, som sköter det tunga jobbet i stallet, kan ge mer tid över för hästarna och aktiviteter som ökar deras värde.

    Det är en utmaning att få bort barriärerna mellan olika grupper inom hästnäringen.

    De andra innovatörerna i projektgruppen är allt från ridskolechefer och travtränare till skötare från djurparker och privatryttare. Malin Rinné upplever ett stort värde i att samla hästmänniskor med olika bakgrund.
    – Vi märker ju att vi har väldigt olika syn på vad som behöver göras. Det är en utmaning, men absolut nödvändigt, att vi får bort barriärerna mellan olika grupper inom hästnäringen och börjar hjälpa varandra. Samverkan behöver bli större.

    Idéerna ska vara möjliga att genomföra

    Idéerna som tas fram ska inte bara vara innovativa, de måste också vara möjliga att genomföra – och så måste det finnas en tanke om vem som kan tänkas betala för att se till att idé blir verklighet.

    _dsc3007
    Malin Rinné och hennes tävlingshästskötare, dressyrryttaren Anna Persson, driver podden ”Framgångsekipaget” för att sprida mer kunskap om hästar och ridning. Foto: Natalie Lindholm

    Innovation behöver inte bara handla om teknik. När många reagerade negativt på att Peder Fredricson vann Jerringpriset två år i rad, väcktes frågan om hur vi ska kunna inkludera allmänheten i hästsporten.
    – Vi vill få fler att förstå och känna att de kan ta del av hästvärlden, säger Malin Rinné, och avslöjar att man också diskuterar huruvida det går att mäta saker inom hästsporten på samma sätt som vi i dag mäter saker inom golf.
    – Vi vet att många är kritiska och ser på ridsporten som något dåligt för hästarna. Tänk om vi faktiskt kunde mäta hur det står till och motbevisa dem.

    Fakta

    Malin Rinné om podden ”Framgångsekipaget”

    Tillsammans med dressyrryttaren tillika sin tävlingshästskötare Anna Persson, driver Malin Rinné podden ”Framgångsekipaget”. De diskuterar allt som rör häst och intervjuar hästmänniskor med olika bakgrund. I skrivande stund ligger 72 avsnitt ute.

    Bland de medverkande finns Charlotte Haid Bondergaard, Lena Nyström och Therese Nilshagen.
    – Vi började med podden eftersom vi kände att det finns så mycket hästkunskap ute i landet som håller på att försvinna. Vi ville också lyfta fram många som jobbar lite i det fördolda. De som har massor med kunskap men aldrig når ut. Det arbetet har varit väldigt intressant och jätteroligt.

    1200x1200bb-75
    Ridsportpodden.

    Visste du att..

    …Malin Rinné har varit med i Tysklands motsvarighet till tidningen Se & Hör. Efteråt fick hon massor av beundrarpost!

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden