Reportage
19 maj 2021 14:30
Ridsportplus

Med förnuft och hästkänsla

Hoppavel i reprisSofi och Olof Hellberg vet hur det känns att vara på botten. Men de vet också att allt vänder. Efter tio års enträget arbete är Hannetops gård i Blekinge en avelsstation att räkna med.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För tio år sedan startade Sofi och Olof Hellberg sin hästverksamhet på Listerlandet i sydvästra Blekinge med hjälp av importerade ston och föl. I dag har de ett 70-tal hästar på gården, efter en resa som varit både framgångsrik och tung men hela tiden med rationell drift som mål.

    Med bara ett decennium bakom sig som uppfödare och utbildare i större skala är Olof och Sofi Hellberg ständigt hungriga på att lära sig och göra bättre, förfina och vässa sin verksamhet och avel. Grunden i verksamheten är lika delar uppfödning och utbildning/inridning av unghästar för senare försäljning. De säljer en färdig produkt.

    Trearingar_-kim-c-lundin_kcl7dm_9081
    Unghästar vid Hannetorps gård i Blekinge. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Hannetorps gård år för år

    • 70-tal: Olofs far Sven-Peter tar över minkfarmen från sin far.
    • 80-tal: Hannetorps gård börjar köpa till åkermark.
    • 2005: Olof åker till Tyskland och arbetar för Jürg och Holger Müller, Gebrüder Möller, Garlitz, uppfödare till bland andra Last Man’s Hope, Le Champ Ask. Han börjar handla med importhästar från Tyskland och Holland tillsammans med Arnold Assarsson och Louise Haaga.
    • 2005–2006: Olof går hippologen med ett år på Flyinge och ett år på Strömsholm.
    • 2006: Clara de Luxe (5) föds och får senare 9/10 på 3-årstest i hoppning.
    • 2007: Hannetorps Gård AB köper en nedlagd grisfarm.
    • 2008: Olof och Sofi träffas på en tävling och tycke uppstår. Olof, 23 år, och Sofie, 19 år, startar hästverksamheten och börjar bygga om grisfarmen. De köper ston och föl med bra stolinjer från Müllers stuteri i Tyskland.
    • 2008–2010: Sofi jobbar som Motessorilärare och tar examen 2010.
    • 2011: Inga föl föds på Hannetorp på grund av en smitta, stona kastar och sorgen är stor. Olofs far drar med Olof och Sofi till Tyskland på fölinköpsresa.
    • 2012: Det föds åtta föl på Hannetorp varav fem efter New Balance, två efter Chin Top och Cabachon. Sofie jobbar i Tyskland hos Gebrüder Möller under något år.
    • 2013: Det föds åtta föl på Hannetorp med fäder som Balou du Rouet, Baloubet du Rouet, Chilensky, Messenger m fl.
    • 2014: Sex föl föds, varav tre efter Armani Code.
    • 2015: Olof och Sofi får sitt första barn, Henry. Det föds många föl på gården och totalt elva hästar i årgången ska förvaltas. Fyra föl efter Armani Code och ett efter Action-Breaker.
    • 2016: Hästverksamheten visar ett plus. Sent på året föds lilla Signe.
    • 2017: Hästmässigt ett svårt år med besvärliga fölningar och ett föl som dog en vecka efter födseln. Sex föl efter Kannatol föds.
    • 2018: Bolagets ekonomi tillåter att även Sofi jobbar heltid i företaget.

    Fakta

    Ett år på Hannetorp

    • Januari–februari: Väntans tider med avelsston och unghästar som äter och växer. Sofi och Olof utbildar hästarna och använder ridhuset under vintern.
    • Mars–oktober: Tävlingshästarna, unga och något äldre, kvalas och tävlas, ibland till Falsterbo, Breeders eller Elmia är mål för unghästarna.
    • April-maj: Fölen föds och stona ombetäcks.
    • Maj-juni: Unghästar visas på unghästtest om de är i fas.
    • Juni-oktober: Ston och föl samt unghästar går på beten borta från gården.
    • November: Olof arbetar heltid på Hannetorps minkfarm. Hälften av tävlingshästarna vilar tre veckor och då rids hälften av 2,5-åringarna in. Sedan ställs den andra hälften tävlingshästar på vila och resten av unghästarna rids in under tre veckor. Unghästarna står kvar på lösdrift, leds in och ut men är ute hela dagarna.
    • December: Föl vänjs av och unghästar flyttas om till lösdriftsgrupper.

    Grundbulten är att driva hela verksamheten så rationellt som möjligt. Hellbergs drar runt sin stora verksamheter på fyra personer.
    – Vi försöker alltid ta rygg på dem som vi upplever som bättre än oss själva, de som lyckats. Här är familjen Linell en stor inspiration för oss, vi följer noga vad de gör, förklarar Olof Hellberg.

    Han nämner också uppfödare som Marina Björkman och fölauktionsspecialisten Anders Johansson, som bor nästgårds.

    Kopierar inte hingstval

    Däremot kopierar de inte hingstvalet som till exempel att ha Cornet Obolensky som dragplåster.
    – Vi har möjlighet att ta fram hästarna, rida in och tävla själva. Vi kan visa deras kvaliteter utan draghjälp från fadershingsten, anser Sofi och Olof.
    – Vi har väldigt bra, säkra stolinjer och då är det roligare att ta lite yngre hingstar, säger Sofi.

    Det var så nattsvart, vi var nästan på väg att kasta in handduken, så fruktansvärt tungt.

    Flera av stona har dock inte presterat själva men har släktingar som gjort bra ifrån sig i sporten. Sofi och Olof rider syskon till sina avelsston och filosofin är att om ett tävlingssto skadar sig så betäcks hon och ges längre läktid i stället för att veterinärbehandlas. Olofs tidigare tävlingssto Valborg har under sina sista år gett dem flera stoföl. I år fick hon ett sista föl efter deras egen hingst Chess Cor.

    Fakta

    Chess Cor – oturshingsten som blev ett lyckodrag

    Chess-cor_-kim-c-lundin_kcl7dm_8783
    Olof med sin hingst Chess Cor, vars släktingar och fåtaliga avkommor presterat bra. Foto: Kim C Lundin

    Hingsten Chess Cor (Holst f -04 e Care-tino-Coronado-Lenz, uppf Bettina von Borstel) förädlingsgrad 46,68 procent och linjeavlad på Cor de la Bryère med 4,01 inavelskoefficient,  köptes in under 2017. Han har en udda historik men det är en individ som familjen Hellberg känner sedan sina år i Tyskland.
    – Han betäckte som 3-åring men inte mer sedan, utan blev föremål för en försäkringstvist och stod oanvänd i sex år, berättar Olof Hellberg.
    – Vi betäckte Valborgs barnbarn Clara de Luxe med honom 2009 och det blev stoet CC De Luxe, såld 2017 till Håkansson Häst AB.

    Chess Cor själv tävlade som 5- och 6-åring med Jörg Möller och fick godkända kval till Bundeschampionatet som ger avelsgodkännande i Tyskland. Det behövdes, för 30-dagarsprovet som bångstyrig 3-åring på hösten var inte så lysande.

    Genom dessa meriter kan han verka på ett-sto-licens i SWB. 
    – Vi kan göra 50 avkommor innan det hade varit mer lönsamt att visa honom på bruksprov, säger Olof Hellberg.

    Varför använder då Hannetorp en sådan hingst, hemma på gården på naturlig betäckning dessutom?
    – Han har hel- och halvsyskon som går svår klass internationellt och de få avkommor han fick från första årgången har gjort riktigt bra ifrån sig på tävlingsbanorna.

    Och visst finns det tävlingsmeriter och stodiplom i mängd bland syskonen från stolinjen i Holstein 18A2. Helsystern Welcome Cor går 1,50-klasser och fick som ung en avkomma, Lady Carambola Cor efter Carambole, som i dag är uppe på 1,45.
    – Meredith Michaels Beerbaum köpte Lady Carambola Cor, så vi tror på Chess Cors möderne och har sett prov på bra förärvning, säger Olof.

    I fjol betäcktes 16 ston, varav hela nio med Chess Cor. En rejäl satsning, och de första fölen som kommit ut ser fina ut. 
    – Vi var otroligt trötta på alla extra avgifter runt en betäckning, med skickkostnader, veterinäravgifter och allt som kommer utöver själva betäckningen, så när vi fick en chans att köpa Chess Cor så tog vi den, säger Sofi.
    – Vi har helt ärligt varit lite nervösa, för det är en sak att avkommorna blir fina att tävla så småningom, men fölen ska helst ha rätt modell också. Nu är vi lugnare, de ser jättefina ut.

    Hannetorps Gård AB är ett lantbruk med en hel del mark som varit i familjen Hellbergs ägo i generationer. Gården där Sofi och Olof bor med sina två små barn är från 1700-talet och innehåller en helt magnifik praktmatsal – när Ridsport kommer på besök är den fortfarande dekorerad efter barnkalaset. Hellbergs använder hela sitt hus.

    Sofi-och-olof-hellberg_-kim-c-lundin_kcl7dm_8905
    Sofi och Olof på två halvsyskon, Christmas (f -13 e Chilensky-Lemon) och New Orleans (f -12 e New Balance-Lemon). Foto: Kim C Lundin

    Som i alla lantbruksrelaterade verksamheter krävs flera ben att stå på. För Hellbergs är minkpälsproduktion huvudinriktningen. Från just minknäringen har de lärt sig vikten av långsiktigt avelsarbete, att inte ge avkall på sådant som hållbarhet och fertilitet.
    – När du har flera tusen avelsdjur ser du snabbt vad fel val i sådana frågor ger för utslag. Det är förödande på sikt, säger Olof.

    Hade vi vetat för tio år sedan hur tufft detta skulle bli så hade vi nog aldrig gett oss på det.

    Hans uppfattning är att med embryotransfer görs inte längre något urval på hur sunda stona är sett till förmågan att bli dräktiga, bära föl, föda lätt och förse sina föl med näring.
    – Över tid kan det ge fertilitetsmässigt svagare individer. När vi upptäcker det är det för sent.

    Går mot den gängse strömmen

    Betty-boop_-kim-c-lundin_kcl7dm_8476
    Ungstoet Betty Boop (e Balou de Rouet–Niveau) ska ridas in i höst och går nu tillsammans med fölstona. Foto: Kim C Lundin

    Själva har de märkt en enorm förbättring i den egna dräktighetsstatistiken när de började använda sin egen hingst Chess Cor och betäcka naturligt, inte så lite mot den gängse strömmen i branschen.

    Hästverksamheten är nu efter tio år ännu ett ben att stå på för gården, även om det varit tufft många gånger och inte heller är stabilt och solitt än. Tuffast var det 2011 när abortvirus slog till. Alla stona kastade efter att två ston varit utomlands och tagit med sig virus hem.
    – Det var så nattsvart, vi var nästan på väg att kasta in handduken, så fruktansvärt tungt, berättar Olof och ryser åt minnet.

    Olofs far Sven-Peter var den som plockade upp dem från brunnens botten genom att resolut besluta sig för att: ”Nu åker vi till Tyskland och köper sju föl! ”.

    Kan utbilda hästarna själv

    Det visade sig vara ett sunt beslut för att hålla i gång utbildnings- och försäljningsverksamheten med kontinuitet. En del av fölen gick också in i avelsboxen senare.
    – Alla fick hoppdiplom, vi sålde Lars Vegas till Stal Hendrix och totalt sett var det en jättebra affär, berättar Olof.
    – Hade vi vetat för tio år sedan hur tufft detta skulle bli hade vi nog aldrig gett oss på det. Då har vi ändå rätt mycket med oss, både jag och Sofi har tävlat ganska högt och kan utbilda hästarna, vi har ett lantbruk med en maskinpark som hjälper till och ändå är det tufft, säger Olof.

    När vi köpte tre föl på fölauktionen för nästan inga pengar alls tyckte folk att vi var galna.

    Garda_-kim-c-lundin_kcl7dm_8319
    Gärda (e Last Man Standing) med sitt föl efter Chess Cor. Foto: Kim C Lundin

    Det har varit mycket arbete att bygga upp gård, hästverksamhet och bilda familj. De två mini-Hellbergarna går hos dagmamma medan Sofi och Olof jobbar med hästarna. Vanligt dagligt hästliv är ofta tungt och tidsödande, lägg till att det i Hellbergs verksamhet ingår en god del tävling för att meritera och marknadsföra de unga hästarna, så går det att prata om livspussel i kubik.

    Stall och lösdrifter är därför upplagda på ett tidsbesparande sätt. Det är många moment man inte lägger tid på hos Hellbergs, som att handmocka till exempel. Utfodring sker också i hög grad med maskiner.

    Minknäringen har gått kräftgång sedan 2015, inte på grund av brist på efterfrågan utan på grund av överproduktion i världen som sänker priset på skinnen.
    – Hästverksamheten gick nog med förlust de första åren, sedan plus minus noll i flera år och 2015 fick vi ett litet överskott, 2016 ännu bättre och 2017 gjorde hästverksamheten ett fantastiskt bra år, berättar Olof.
    – Tyar vi bara hänga i och vänta ut tills minknäringen vänder, för vänder gör det alltid, kommer det att bli bra. Men ekonomiskt är det fortfarande tufft.

    Lena_-kim-c-lundin_kcl7dm_8375
    Sofi synar Gärdas helsyster Lena och hennes föl e Chess Cor i vinterhagen. När samtliga ston har fölat flyttas hela gruppen till större betesmarker samtidigt. Foto: Kim C Lundin

    Stor efterfrågan på välstammade unghästar

    På Hannetorp märker man av en allt större efterfrågan på välstammade unghästar.
    – Vi behöver snart ha en visningshall där vi kan visa fram 1- och 2-åringar vilken dag i veckan som helst, för nu finns det stor efterfrågan på dem, konstaterar Olof.

    De har sett att efterfrågan växt och förfrågningarna kryper neråt i åldrarna eftersom många har insett att det är möjligt för en vanlig ryttare att för vettiga pengar köpa en 1-åring.
    – När vi köpte tre föl på fölauktionen för nästan inga pengar alls tyckte folk att vi var galna. Jag tycker tvärtom. Det har varit en jättebra affär för oss som ridit in och sedan sålt dem.
    – När ingen annan betäckte fortsatte vi att ta fram föl,. Att ha ston som går tomma är bara en kostnad jämfört med att sälja ett föl för plus minus noll, säger Olof.

    Hellbergs gnuggar på, avlar, rider, tävlar och säljer, i en cykel som inte tar slut.

    Img_0750
    Signe och Henry tittar på när föräldrarna tränar på ridbanan. Foto: Privat

    Fakta

    Hannetorps Gård AB

    Storlek: Stora gården: 25 boxar för tävlingshästar, resten går ute på lösdrifter och beten.

    Boningsgården: Åtta fölboxar och plats för 12 ston med föl.

    Antal hästar: 75 hästar i snitt.

    Stallpersonal: Förutom Sofi och Olof, två heltidsanställda sex dagar per vecka under tävlingssäsong och 5,5 dagar resten av året.

    Sofi-och-olof-hellberg_-kim-c-lundin_kcl7dm_8531
    Sofi och Olof Hellberg Foto: Kim C Lundin

    Sofi Hellberg

    Ålder: 29 år.

    Bor: Hannetorps Gård i Sölvesborg, Blekinge.

    Familj: Maken Olof och två barn, Henry, 3, och Signe, 1,5.

    Utbildning: Montessori-lärare och beridare.

    Olof  Hellberg

    Ålder: 33 år.

    Bor: Hannetorps Gård i Sölvesborg, Blekinge.

    Familj: Hustrun Sofi och två barn, Henry, 3, och Signe, 1,5.

    Utbildning: Hippologen och i Tyskland.

    Fakta

    Sofis och Olofs 5 bästa tips för en rationell hästverksamhet:

    1. Se till att lägga tid på hästar i stället för mockning. Strö och mocka ut med maskin efter sex-sju veckor. Det är lönt att bygga om stallet för att spara den tiden varje dag. På Hannetorp kan boxfronterna öppnas helt för att släppa in en liten maskin. Även utfodringen sker med traktor.
    2. Ha unghästar på lösdrifter och i gruppboxar. Rörelse, samvaro och uppväxt som hästar i stället för på box är bra för den växande hästen.
    3. Överarbeta inte unga hästar. På Hannetorp leds inga föl eller åringar, inga vänjs vid grimma förrän senare i livet. Verkning och vård sköts med hjälp av drivgångar och flera händer till hjälp. Inridning och hantering fungerar fint ändå när hästarna är 2,5 år.
    4. Ha enbart fertila ston i avel. Det ska bli dräktigt på ett försök, det är inte värt tiden och risken att stoet nedärver dålig fertilitet i det långa loppet.
    5. När du har flera avelsston, håll betäckning och dräktighet väl samlat i tid för att minska på vak och få en mer homogen fölgrupp. Tidig ombetäckning och samlat betessläpp sparar tid och håller flocken samlad och sams.

    Fakta

    Avelsston

    • Campari * Old f -09 e Contaro-Chacco-Blue, uppf Holger och Joerg Moeller ZG.
    • Clara de Lux (5) * SWB f -06 e Class de Luxe u Saga (5) e Stanford, uppf Hannetorp Gårds AB. Dotterdotter till Valborg, Olofs tävlingssto.
    • Chapeau * KWPN f -07 e Jumbo-Jet-Indoctro, uppf H Nabben.
    • Cornet’s Frannia * Old f -15 e For Germany-Grandeur, uppf Hannetorp Gård AB.
    • Cornet’s Surprise * Old f -15 e Cornet’s Capitol-For Germany, uppf Holger och Joerg Moeller ZG.
    • Ebba B * SWB f -13 e New Balance-Optic VT, uppf Hannetorps Gård AB.
    • Frannia Gärda * Meckl f -06 e Last Man Standing-Kolibri, uppf Christina Tiede. Helsyster med Lena.
    • Lena * Meckl f -07 e Last Man Standing-Kolibri, uppf Christian Tiede.
    • Lisa SWB f -06 e Last Man Standing-Conteros, uppf Hannetorps Gård AB. Ska betäckas med Mr Zinedine.
    • Padarco’s Königskind Meckl f -01 e Padarco van het Hertsveld-Kogani II, uppf Holger och Joerg Moeller ZG. Ska betäckas med New Port W.
    • Queenstown Meckl f -11 e Quadros–Capitol I, uppf Holger och Joerg Moeller ZG. Ska betäckas med Mr Zinedine, två avkommor födda I Tyskland tävlar internationellt, två avkommor i Sverige.
    • Quinara * Holst f -06 e Quintero-Ahorn Z, uppf Rolf-Göran Bengtsson.
    • Whena (38) * SWB f -07 e Last Liberty-Robin Z, uppf Ingela Hansson. Fått fem föl hos Hannetorp.
    • Zell am See * Meckl f -09 e Cellestial-Last Liberty, uppf Holger och Joerg Moeller ZG.
    • West Side Idyll SWB f -14 e Clarimo-Careful, uppf Ingrid Ovesson Svensson. Ska betäckas med New Port W.

    * = Ston som betäcks med Chess Cor.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden