Reportage
21 juni 2018 18:52

Mörka moln över Flyinge

GranskningFlera starka profiler lämnar Flyinge i samband med en ny, stor omorganisation. Enligt vd Christina Rosell är det enda chansen att rädda riksanläggningen.
− Om vi inte gjort detta hade inte Flyinge kunnat överleva, säger Christina Rosell.

Det var en gång den svenska avelns högborg. Den statliga stuteriverksamheten började redan år 1661. Men storhetstiden har förbytts i nedskärningar och omstöpningar. Länge har Flyinge omgärdats av spekulationer om verksamhetens vara eller inte vara, men nu tycks det på allvar som att riksanläggningen står inför sin ödestimma.

Vd Christina Rosell är mitt uppe i en ny stor omorganisation och i samband med den lämnar flera starka profiler Flyinge. Enligt Rosell är det enda chansen att rädda riksanläggningen.
− Om vi inte hade gjort denna omorganisation, hade inte Flyinge kunnat överleva, säger hon till Ridsport i en intervju som inte äger rum på Flyinge, utan på landets andra riksanläggning, Strömsholm, där Christina Rosell också är vd.

Christina Rosell Foto Anna Nyberg
Christina Rosell är vd för de båda riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm. Foto: Anna Nyberg

Ann Catrin ”Ancan” Carlsson är en av dem som slutar på Flyinge. Hon har varit ansvarig för beridarprogrammet. Astrid Antonsson, lärare inom hoppning och på unghästprogrammet, slutar också.
− Vi förlorar två profilnamn. Båda har blivit erbjudna att stanna när vi nu gör om alla lärartjänster till heltidstjänster, men de har tackat nej, säger Christina Rosell.

− Många har funderat på hur vi ska klara oss utan Ann Catrin och Astrid, men det viktiga är att vi har anställda som är engagerade på heltid i Flyinge och brinner för anläggningen. Så har det länge varit på Strömsholm, men på Flyinge har traditionen varit en annan. Där är det vanligt att de anställda också driver egna verksamheter, säger Christina Rosell.

Ridsport, Dressyr
Ann Catrin ”Ancan” Carlsson är en av dem som lämnar Flyinge i samband med omorganisationen. Foto: Lottapictures

Att vara senior advisor för hopplandslaget, som Ann Catrin Carlsson är, kunde inte det ha varit en bisyssla som berikat Flyinge?
− Jo, absolut. Dock har personen i fråga flera andra bisysslor och ett eget företag. Detta sammantaget gjorde att hon valde att säga upp sig i stället för att ta en erbjuden tjänst som skulle innebära mer tid på Flyinge.

Ingen får ta detta personligt. Det handlar om att förändra de strukturella förutsättningarna.

Karin Wikström, verksamhetschef

Totalt är det 13 personer som lämnar Flyinge i samband med omorganisationen.
Verksamhetschefen Karin Wikström som tillträdde så sent som i oktober i fjol, är en av dessa som får gå.
− Eftersom vi outsourcar större delen av driften på anläggningen och lägger Stall under den nya veterinärtjänsten har vi i och med detta valt att slå ihop rollerna som anläggningschef och verksamhetschef till en tjänst, som går till Anders Grane. Han har en lång historia på Flyinge i många olika roller.

− Jag vill också understryka att det här är en organisatorisk förändring, och inget riktat mot enskilda personer. Ingen får ta detta personligt. Det handlar om att förändra de strukturella förutsättningarna.

Nyrekryteringar på gång

Även om 13 personer försvinner är det inte lika många tjänster som bantas bort. Totalt handlar det om en neddragning på tre till fyra tjänster, och nyrekryteringar är på gång till flera poster. Både Piia Pantsu och Jens Fredricson kommer att vara verksamma på Flyinge i höst.
− Jens Fredricson med familj flyttar till Flyinge från Strömsholm i höst. Han brinner verkligen för Flyinge, och kommer att arbeta med kvalitetsfrågor i ryttarutbildningen och ridundervisningen. Samtidigt kommer han att ha kvar ett engagemang på Strömsholm och även sköta en del examinationer där, säger Christina Rosell.

− Jag ska arbeta 25 procent på varje anläggning, säger Jens Fredricson.

Han poängterar samtidigt att han är knuten till Flyinge och Strömsholm på konsultbasis, och att han i övrigt tänker fortsätta med sitt samarbete med Lövsta, där han är avelsrådgivare. Därmed står det klart att kravet på att bara heltidsanställda ska verka på Flyinge inte tycks gälla alla.

Jens Fredricson Fj-8837
”Att vi skulle flytta till Flyinge och bo där är ett önskemål från ledningen”, berättar. Jens Fredricson Foto: Lottapictures

Ekonomin är den grundläggande orsaken till omorganisationen. Flyinge gjorde visserligen ett bra bokslut för 2017, men det räcker inte.

Försäljningen av Flyinges personalbostäder i våras var en allvarlig varningsklocka om hur det är ställt med ekonomin på den skånska riksanläggningen.
− Ett företag är i kris när det hamnar i läget att fast egendom måste säljas. En inventering av fastighetsbeståndet visar att vi har renoveringsbehov för 60 till 70 miljoner kronor, och det är pengar vi inte kan tjäna in, säger Christina Rosell.

Vi har renoveringsbehov för 60 till 70 miljoner kronor, och det är pengar vi inte kan tjäna in.

Christina Rosell, vd 

Ända sedan 1980-talet har Flyinge fått riktade pengar från staten att använda till fastigheternas underhåll. Problemet har varit att de pengarna har gått in i driftbudgeten och inte har använts till fastigheterna. På senare år handlar det om 5,9 miljoner kronor årligen som har gått till drift i stället för till fastighetsunderhåll.

− Från och med nu går fastighetsbidraget till fastigheter, och det är viktigt att inte använda pengarna för de sålda personalbostäderna till driften. I stället ska de användas för att rusta upp Fyrkanten, säger Christina Rosell och syftar på de byggnader som omger den stora kringbyggda planen, däribland Stora Hingststallet, Klockstallet, Lilla Hingststallet och Fullblodsstallet.

Konkurrensen sitter i väggarna

Christina Rosell har varit vd för Flyinge och Strömsholm sedan 2015, då anläggningarna inte bara fick en gemensam vd utan också en gemensam styrelse. Målet med detta var att öka samverkan mellan anläggningarna.

Flyinge så här långt

Tidsaxel

1661 Flyinge blir statligt stuteri.

1994 Hippologutbildningen startas.

2006 Unghästutbildningen startas.

2009 Hovslagarutbildningen startas.

2011 Den egna avelsverksamheten läggs ner och ett 20-tal arbetstillfällen försvinner.

2011 Avtal tecknas med hingsthållaren Paul Schockemöhle som etablerar sig på anläggningen.

2013 Skånes Ridsportförbund och LRF Konsult etablerar sig på anläggningen.

2015 Samarbete inleds med Svenskt Ridgymnasium SRG.

2017 Samarbetet med SRG sägs upp.

2018 Personalbostäder på Flyinge säljs, enligt uppgift för ett pris mellan 18 och 20 miljoner kronor. Totalt 13 personer lämnar Flyinge.

Expandera

− Vi har inte kommit så långt som önskat. Konkurrensen mellan anläggningarna sitter i väggarna, och det har till och med blivit en ökad konkurrens, säger Christina Rosell.

Detta har också parats med kritik mot Flyinge som utbildningsanläggning.
− SLU, som är huvudman för hippologutbildningen, har varit tydligt med att studenterna måste uppleva att de går en sammanhållen utbildning.

Kritiserades i höstas

I höstas fick unghästutbildningen kritik för att inte hålla tillräckligt hög kvalitet. YH-myndigheten konstaterade att den pedagogiska förmågan hos lärarna måste säkras.
− Vi har tagit allvarligt på den kritiken och landat i en förändring av personalstrukturen, så att lärarna har heltidstjänster. Vi ser inte att vi får kvalitet i utbildningarna annars, säger Christina Rosell.

Den nya organisationen ska vara på plats i höst, och vd Christina Rosell säger att den sedan måste få verka under något år innan man kan räkna med resultat.
− Agendan är även fortsatt att det ska finnas två riksanläggningar. Det finns ingen dold agenda om något annat. Men gör vi inte dessa förändringar tror jag inte att Flyinge kan finnas kvar. Och jag hoppas verkligen att det vi gör nu ska räcka.

I detalj

Flyinge i siffror

  • 91 procent av Flyinge ägs av Flyingestiftelsen, resten av HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.
  • 42 anställda jobbar på Flyinge (gällde 2017). Fem år tidigare fanns 50 anställda.
  • 100 skolhästar ägs av Flyinge och finns på anläggningen, 25 färre än för fem år sedan.
  • 59,8 miljoner kronor är omsättningen för 2017.
Flyinge KungsgårdFoto: Lotta Brundin Gyllensten /lottapictures
91 procent av Flyinge ägs av Flyingestiftelsen, resten av HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.  Foto: Lottapictures

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden