Reportage
9 januari 2021 10:02
Ridsportplus

”Nu börjar drömmen faktiskt slå in”

DressyrDe första åren i Tyskland blev ett 
riktigt helvete för Jessica Lynn Thomas. Men hon vägrade ge upp. I dag har 
hon gjort sig ett namn i en värld med knivskarp konkurrens.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  En aldrig sinande kunskapstörst, hårt arbete och ödmjukhet inför ansvaret i rollen som beridare har givit svenskan Jessica Lynn Thomas framgång i Tyskland. Senast i raden är segern i Bundeschampionat med superhingsten Secret.

  Hem till Sverige har hon endast rest sporadiskt sedan 2013. Ett besök på SWB Equestrian Weeks i september 2020 gav seger i 5-årsklassen med Mr Grey VH.
  – Jag har alltid drömt om att bli duktig, kunna driva min egen verksamhet som skicklig beridare och få framgång på hästryggen, en dröm som jag delar med så många. Det börjar faktiskt slå in nu när jag arbetar med min man Raphael Thomas.  Vi har fått med hästar i championaten här, jag har varit placerad och haft häst med på unghäst-VM, det börjar gå åt rätt håll, säger Jessica Lynn Thomas, född Andersson och från Värmland.
  – Jag önskar att många fler hemifrån kunde vara med på championaten här i Tyskland, för det är otroligt lärorikt, varje gång du är med så lär du dig mer.

  Fakta

  Drömhingsten Secret

  Snackishingsten Secret har varit i träning hos Jessica Lynn Thomas sedan unghäståren. I år fick de inte chansen att delta i unghäst-VM igen och försvara sin silvermedalj från 2019, då mästerskapet ställdes in på grund av pandemin.

  Jessicas samarbete med ägaren Eckhard Wahlers är byggt på uppriktighet och raka rör. Han kommer åkande med Secret och Bon Courage ungefär fem gånger i veckan för att Jessica ska rida dem.
  – Secret är så speciell, han är som en människa, än så länge lite blyg och blir introvert när vi är ute på tävling, hemma är han mycket bättre. På tävling måste jag tala om för honom att ”nu får du hjälpa till mer” och han gör alltid sitt bästa med massor av arbetslust. Trots att han är en sådan snackishingst har jag aldrig känt någon press, jag har min man och Eckhard Wahlers vid sidan som stöttar mig.

  Jessica-lynn-11-20-02_524
  Jessica och Raphael Thomas har ett 30-tal hästar i träning för både tävling och försäljning. Det blir många sadlar att lägga på varje dag. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_443
  Jessicas arbete går ofta ut på att matcha unghästar mot championat. Här tränar hon den 5-årige oldenburger-valacken Thomson Redford (e Radisson-Farewell). Foto: Kiki Beelitz

  Hon ger ett exempel om hur ryttarna rider fram, hur länge de värmer, hur hästarna utfodras, hur ryttarna förbereder sig mentalt, hur de rider in med olika hästar på banan.

  Försöker ha sitt team med även på tävling

  Jessica har ett team runt sig i den dagliga hästverksamheten och hon strävar efter att även ha dem med på tävling. Detta för att ge en möjlighet till inspiration och uppmuntran, och för att de ska göra som hon själv gjort nu i snart två decennier: suga i sig all kunskap och erfarenhet som svampar.
  – När du kommer från Sverige har du till en början en annan bild av hur världen inom hästsport fungerar, det blir ett snabbt uppvaknande, säger Jessica.

  Ingen lunch, inget sitta ner och någon som skriker på en hela tiden, det var vardag.

  Hennes och maken Raphael Thomas verksamhet är inriktad på att matcha hästar mot unghästtävlingarna med slutmålen Bundeschampionat och unghäst-VM. I stallet finns en mix av tävlingshästar och saluhästar. Genom åren har Jessica arbetat på många namnkunniga stall och inte sällan med hingstar, något som hon uppskattar mycket. Gestüt Sprehe, Hof Kasselmann, Mathieu Beckmann, Gestüt Famos och Gestüt W är några av de ställen där hon arbetat.

  Img_9929
  2001 tog Jessica Lynn Thomas guld i JSM tillsammans med Gorischvost. Hon flyttade sedan till Tyskland som 17-åring och började arbeta i några av Tysklands mest namnkunniga stall

  Jessica Lynn Thomas är den första att skriva under på att arbetsmiljön i tyska stall kan vara tuff för den som försöker ta sig fram.
  – De flesta står inte ut, den stora majoriteten ger upp och åker hem. Det är tungt, tufft och en ofta hård jargong – för mig var det ändå värt det.

  Jessica-lynn-11-20-02_991
  I stallet finns ett 30-tal hästar som antingen är i träning eller till salu. Foto: Kiki Beelitz

  För Jessicas del handlade det från början om att hon hade stora drömmar  och Värmland hade för få hästar på rätt nivå. Som ung red hon först ponny-EM och fortsatte sedan av rida mästerskap på juniornivå.
  – Mina föräldrar försökte ge mig tillräckligt bra hästar men jag hade två bröder, det går inte riktigt att begära att hela familjen skulle satsa allt på mig, de gjorde hur mycket som helst ändå, säger Jessica.

  Ville göra samma resa som Pether Markne och Amiral

  I stället blev en tid hos Pether Markne språngbrädan söderut. Hon ville gärna vara med om samma resa mot mästerskap som Markne gjort med Amiral.

  Hennes första tid i Tyskland var nog på alla sätt den skräckupplevelse många hör talas om.
  – Som tur var är jag från Värmland och där är vi vana vid 15 timmars arbete om dagen för traktens bönder. Ingen lunch, inget sitta ner och någon som skriker på en hela tiden, det var vardag.
  – Jag fick sopa en vecka, sedan putsa galler i två till och kanske skritta av en häst om jag hade tur. Det blev många snyftsamtal hem till mamma som bara sa: Nu har du drömt om det där så länge så nu får du bita ihop!

  Jessica-lynn-11-20-02_1125
  På longeringsbanan: Morricello VH (hingst f -17 e Morricone-Floricello, uppf Västra Hoby stuteri). För tre år sedan blev han årets högst bedömda föl i Sverige med 94,3 procent. Foto: Kiki Beelitz

  Det var två år av ett smärre helvete men sedan började Jessica få lite mer flyt, det blev mer ridning och så småningom fick hon börja tävla lite. Det gick ganska bra men upplevelsen att hästar gick vidare till andra ryttare som var bättre var något Jessica tidigt fick vänja sig vid.
  – Som ung och oerfaren gråter du blod när du förlorar en häst, men det måste du vänja dig vid. Hästar kommer och går i det här yrket.

  En av de största och viktigaste lärdomarna Jessica gjorde var att kunna värdesätta affärsaspekten på att hästar sätts i träning.
  – Hästsport är inte bara en flickdröm, det är en affärsverksamhet som vilken som helst, du behöver härda dig för att kunna hantera det.

  Jessica-lynn-11-20-02_678
  Paret Raphael och Jessica Lynn Thomas har arbetat tillsammans i fyra år och börjar nu uppnå flera av sina drömmar. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_748
  ”Mitt bästa minne är när jag kom hem från sjukhuset med min son Max”, säger Jessica. Max har nu blivit två år och är ofta med i stallet på eftermiddagarna. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_939
  Jessica, Max och Raphael. Foto: Kiki Beelitz

  Hon åkte hem till Sverige igen efter nästan tio år i Tyskland men hade svårt att finna sig till rätta. Jessica saknade att ha många tävlingar på nära håll, känslan av att alla hjälper varandra och att tävling är lite av ett socialt event. Du träffar vänner och bekanta samtidigt som du stämmer av status på ditt nedlagda arbete med hästarna.
  – På tävlingsplatserna är vi många som gjort precis som jag, lämnat sitt hemland, familj och vänner för att följa sin dröm. Vi är alla lite lika varandra som jobbar i den här verksamheten.

  Klart att jag drömmer om att rida Grand Prix, stora mästerskap och OS, det gör alla ryttare.

  När hon återvände till Tyskland runt 2013 var det med en kristallklar syn på livet som professionell beridare.
  – Om någon betalar dig pengar för att en häst ska utbildas och bli bättre så gäller det att leverera just det, hästen ska öka i värde och vara säljbar. Det tog lång tid för mig att helt och fullt respektera hur den dynamiken fungerade och att kravet på att bli placerad är reellt.

  Drömmen har haft ett högt pris

  Jessica har följt sin dröm till punkt och pricka men det har haft ett högt pris. De senaste åtta åren har hon bara kunna tunna sig totalt två veckor av semester. Hon har försakat att träffa sin familj i Sverige, det blir jular i Värmland men inte mer.

  Som ryttare med mängder av unghästar har hon trillat av upprepade gånger, många av benen i kroppen har vid något smärtsamt tillfälle delat på sig.

  Jessica-lynn-11-20-02_039
  På anläggningen i Bergkämpe jobbar flera hästskötare från Sverige och Tyskland samtberidareleven Hannah Hennix, även hon från Sverige. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_261
  Hela teamet samlat i ridhuset. Raphael på Kingston, Jessica på Santana och Hanna Hennix på Live Dream samt Alva, Lisa Lingnau med Max, Ella, Sofie Arbhede och Jule Kuraskiewich med Emma. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_409
  Jessica Lynn Thomas är inspirerad av sina tränare.
  – Hemma i Värmland tränade jag för Johan Ekenberg och Kristina Strand. Ekenberg var sträng och Strand var rolig och lättsam. Jag har lärt mig så mycket av dem båda. För Johan Ekenberg fick jag rida bakdelsvändningar en timme om dagen på tio olika ridskolehästar tills det satt ordentligt. Foto: Kiki Beelitz

  Till svenska Breeders Trophy i september kom Jessica med ett sprucket kindben, att ställa in fanns inte på kartan, det gick ändå. ”Bit ihop och kom igen”, är något av ett ledmotiv.

  Inte ens graviditet höll henne från sadeln, även om hon var väldigt försiktig mot slutet och valde hästar noga. Två veckor efter kejsarsnittet satt Jessica i sadeln igen och efter fyra veckor blev det tävlingsstart. Sonen Max födsel har inte fått henne att bli mer försiktig däremot drivs hon än mer av en känsla att göra honom stolt över henne. Jessica rider inte längre in hästar men livet med unga hästar blir aldrig helt riskfritt.

  Fakta

  Saknaden efter Benicio

  Callaho’s Benicio är en häst jag fortfarande längtar efter. Vi var precis på gränsen till Grand Prix, jag och Raphael hade hittat ett sätt att matcha honom rätt. Den hästen älskade att tävla och saknar det garanterat. Jag tror att jag kunde haft en landslagsplats om vi fått fortsätta tillsammans. Nu hade ägare och hingsthållare en annan målbild  för honom. de ville behålla honom i avel enbart.

  Det var fruktansvärt svårt att lämna arbetsplatsen där Benicio fanns, jag stannade ett helt år till för hans skull. Jag har bara varit hjärtnupen några få gånger i livet – Benicio var en sådan häst för mig.

  Vad hägrar då i framtiden?
  – Klart att jag drömmer om att rida Grand Prix, stora mästerskap och OS, det gör alla ryttare. Men den drömmen är svår att uppnå om du inte är mångmiljonär, det är så mycket som ska stämma.
  – För mig är andra saker viktigare. Att vara duktig, ärlig och uppriktig även om det är svårt i den här branschen, och så flitig som möjligt. Du måste vara ”duktig flicka” i den här sporten för att det ska fungera. Jag tror fortfarande att det lönar sig i längden, att det är viktigt att orka slita även om du inte alltid har de bästa hästarna eller förutsättningarna. Förr eller senare får du din belöning.
  – För mig ligger det en stor tillfredställelse i att hitta rätt hästar åt andra – som kan förverkliga OS-drömmen – och unghästtävlingar är bland det bästa jag vet.

  Jessica-lynn-11-20-02_121
  Ordning och reda krävs, när man har många hästar att ansvara för. Jessica noterar vad som ska ske under dagen. Foto: Kiki Beelitz
  Jessica-lynn-11-20-02_1163
  I det stora lösdriftsstaller har familjen Brüning, som äger gården, sina avelsston och unghästar. Foto: Kiki Beelitz
  Mr_grey_vh5fp_kcl6735
  2020 blev det seger i Bundeschampionat med Secret och i Breeders Trophy med Mr Grey VH. Foto: Kim C Lundin

  Hon pausar lite, känner efter och väljer sina ord noga.
  – Det känns som att jag nått en position här i Tyskland där jag nu får tillbaka en hel del för det hårda arbete jag lagt ner och lägger ner. Det känns som om det kommer bra saker ur det hårda arbetet som egentligen inte tar slut, det finns alltid mer att lära, fler sätt att utvecklas.

  Jessica-lynn-11-20-02_173
  I år har det inte blivit så många tävlingar för Jessica, men siktet är inställt på stora mästerskap framöver. Foto: Kiki Beelitz

  Fakta

  Jessica Lynn Thomas

  Jessica-lynn-11-20-02_566
  Jessica Lynn Thomas Foto: Kiki Beelitz

  Namn: Jessica Lynn Thomas

  Ålder: 36 år.

  Familj: Maken Raphael Thomas och sonen Max, 2 år. Raphael rider själv, är tränare, kör till tävling, sköter all administration och tävlingsplanering.

  Arbete: Driver Thomson Horses GMbr tillsammans med sin man. Stallet har cirka 30 hästar i träning, en kombination av tävlingshästar och saluhästar.

  Anläggning: Arrenderas från familjen Brüning i Bergkämpe, Süstedt-Ochtmannien, cirka 30 minuter från Verden i Tyskland. På anläggningen jobbar flera svenska hästskötare och en tysk samt den svenska beridareleven Hannah Hennix sedan 1,5 år. Hon har i år fått börja tävla och har varit placerad vid ett flertal tillfällen.

  Aktuella meriter: Silver på unghäst-VM 2019, seger i Bundeschampionat 2020 med Secret. Seger i Breeders Trophy för 5-åringar 2020 med Mr Grey VH.

  Äter helst: Oxfilé, pepparsås och krisppotatis eller musslor i vitvinssås.

  Lyssnar på: Oldies & goldies, gamla låtar ska det vara.

  Bästa minnet: Mitt bästa minne är när jag kom hem från sjukhuset med min son Max.

  Läser just nu: Jag läser Ridsport men sen hinner jag inte mer.

  Inspireras av: Av alla som har lite dragkraft, jag inspireras av alla med lite kämparglöd och livsglädje.

  Fakta

  Kända hästar som Jessica har matchat eller fortfarande tävlar

  • Callaho’s Benicio Hann hingst f -05 e Belissimo M-Velten Third.
   2014-17 tog Jessica hingsten upp genom lilla rundan till Grand Prix.
  • Secret DSP hingst f -14 e Sezuan-St Moritz. Silver på unghäst-VM 2019. Seger i Bundeschampionat 2020 och andraplats 2017 som 3-åring. Jessica har ridit hingsten sedan inridning.
  • Bon Coeur Hann hingst f -12 e Benetton Dream-Sandro Hit, i dag ägd av Lövsta Stuteri. Jessica tog över hingsten som 5-åring.
  • Zoom Hann hingst f -14 e Blue Hors Zack-Blue Hors Don Schufro. Jessica tävlade hingsten som 3-åring innan Beatrice Buchwald och numera Helen Langehanenberg tog över tyglarna.
  • Fonq Westf hingst f -15 e Fürst Fohlenhof-Lissaro van de Helle. Jessica tog över hingsten 2019 från Ann-Christin Wienkamp.
  • Bon Courage Hann hingst f -16 e Bon Coeur-Vivaldi. Var tvåa i Bundeschampionat 2019.
  • Quizmaster Hann valack f -12 e Quasar de Charry-Velten Third. Vann Bundeschampionat som 3-åring.
  • Sohn der Sonne Old val f -07 e Sir Donnerhall I-Sion. Vann Öppna championatet i Sverige som 3-åring, godkändes som hingst som 4-åring. Jessica kastrerade så småningom hingsten och han är i dag såld till Ryssland.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden