Del 3: Hovslagaren bakom stjärnornaRebecca Giegold kallar Peder Fredricson för prinsen på ärten. Han kallar henne för nörd. Att de två utgör ett bra team från millimeternivå upp till världsklass råder det ingen tvekan om – följ med hovslagare Giegold till Grevlundagården och läs om hur hon arbetar med stjärnornas hovar.
”Peder har en förmåga att känna allt – även minsta förändring av vinkel”
Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Rebecca Giegold har skott på Grevlundagården åt Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson i snart 17 år. Det var ödet som gjorde att hon nu är en del av teamet.
– Jag ägde en häst efter Robin Z som jag köpte för en spottstyver då den var misshandlad, ohanterbar och skulle skjutas. Det visade sig att den var riktigt bra på att hoppa, han gick senare 1,60. Lisen och Peder hörde av sig till mig och ville köpa hästen. Jag tackade nej.
– När de senare flyttade till Skåne hade jag satt upp en lapp om att jag är hovslagare i stallet de hyrde in sig i under tiden de renoverade Grevlundagården. De kände igen mitt namn och Lisen ringde och bad mig slå på en tappsko. Sedan blev det en tappsko till, sedan en skoning och så fortsatte det. På den tiden var det Lisen som var mest framgångsrik.
– I dag är vi tre hovslagare som jobbar på Grevlundagården och jag skor alla Peders tävlingshästar.

I detalj:
Rebecca Giegold

- Ålder: 47 år.
- Bor: Sjöbo.
- Yrke: Hovslagare. Skor Peder Fredricsons hästar, är lärare på hovslagarutbildningen på Flyinge och jobbar en dag i veckan vid Saxtorps veterinärklinik.
- Utbildning: Gesällbrev från hovslagarutbildningen i Skara, tog examen 2002 från hovslagarutbildningen i England.
- Förebild: Mentorn Jim Ferrie (SWCS) som hovslagarutbildare i Skottland, samt Rob Renirie, känd tävlingshovslagare i Holland som bland annat skor Totilas.
- Intressen: Avel och hovar. Hästuppfödare som aldrig får nog av att läsa på och diskutera hovar, vinklar och benens anatomi. Kallas för nörd av Peder Fredricson.
- Annorlunda hovslagarminne: När Peder Fredricson var utomlands och behövde sko om en häst. ”Han videofilmade när hovslagaren bytte skor så att jag skulle kontrollera att det såg bra ut.”
- Drivkraft: Sko hästar är som att rida – ju mer du lär dig desto mindre inser du att du kan.
Rebecca Giegolds arbete går ut på att hitta balansen i hoven för att hästarna ska hålla sig friska. Detta genom att hålla det så enkelt som möjligt. Peder Fredricsons hästar använder mestadels överrullningsskor fram, i övrigt koncentreras arbetet till att hitta de optimala vinklarna för varje häst.
– Det bästa för hästen vore att vara barfota, men det går ju inte. Hästen ska röra sig effektivt och med de olika delarna i hoven i balans – utifrån hästens exteriöra förutsättningar – för att hålla så länge som möjligt.
Millimeter avgör
Det innebär att ingen av delarna i hoven får ta mer belastning än någon annan del. Om en häst inte är rätt balanserad kan det innebära förslitningar och skador i senor, ligament och hovleder. Det kan räcka med att en vinkel är någon millimeter fel för att en annan del av benet ska få ta en för stor belastning.
Detaljer ur arbetet:
Rebecca Giegolds jobb är att hitta de rätta vinklarna för varje häst så att hela hoven och benet tar upp en lika stor del av belastningen. Det blir en enorm belastning på hoven och alla strukturer vid exempelvis landningen när hästen hoppar. Hoven har en stötdämpande effekt och att hovarna är verkade med millimeterprecision är avgörande.
– Jag tittar på framridningarna när jag har möjlighet. Peders hästar filmas också och jag brukar titta i slowmotion när de landar efter hinder och när de longeras. Jag tittar bland annat på hur hästen landar, där de olika delarna i hoven ska ta lika stor del av belastningen, och hur kotan och hasen roterar.
Rak linje
Från kotan ner genom hoven till markytan är idealet en rak linje vid stillastående. Låga trakter gör att linjen bryts framåt och långa kotor gör att linjen bryts bakåt. Det kan skapa fel belastning (se skisserna nedan).
Men det gäller också att ta hänsyn till hur just din hästs naturliga benställning är. En helt rak linje är helt rätt för en häst och kan vara fel för en annan. Exempelvis har vissa hästar en benställning där den av naturen vill belasta sina utsidor. Här kan det vara svårbedömt om det är exteriören eller en hovslagare som inte skott så bra. Titta också på att hästen belastar sin fyra ben jämnt, det vill säga att hästen står jämnt med benen under sin kropp.
Man kan aldrig ta bort belastning, bara flytta den.
– Man kan aldrig ta bort belastning, bara flytta den. Om man exempelvis tar bort belastning från gaffelbanden så lägger man den i djupa böjsenan i stället, berättar Rebecca Giegold.
Rebecca förklarar också att det gäller att hitta en skoning som passar sina förutsättningar.
– Det är kul att vara med på tävlingar ibland och prata med andra hovslagare och hästskötare för att se vad som händer på mitt område. Men de flesta i Europa har hästar på ett helt annat sätt än vi har, många går exempelvis inte ut i hage. Så det gäller att anpassa efter sin egen verklighet.
Giegolds snabba tips
- Titta på hästen i rörelse framifrån. Gör det i skritt så ögat hinner se. Hästen ska landa plant när den sätter ner hoven. Hovens ytter- och insida ska träffa marken samtidigt.
- Kontrollera att din häst kan stå avspänt och bekvämt. Hästen ska belasta
sina fyra ben jämnt, optimalt är att alla benen belastas lika mycket och att hästen står med benen rakt under hästens tyngdpunkt. - Ett tecken på en bra skoning är att den ser bra ut i början och sämre ut i slutet av skoperioden. En sämre utförd skoning ser bättre ut senare i skoperioden.
Rebecca Giegold om…
…samarbetet med Peder:
”Jag brukar kalla Peder prinsen på ärten. Han har en förmåga att känna allt, även minsta förändring av vinkel. Jag gör jobbet med hovarna så får Peder känna av hur hästarna kan använda sin kropp och vara som mina ögon. I perioder dividerar vi millimetervinklar. Peder har alltid varit väldigt lyhörd för influenser, jag har lyssnat och en del har vi provat. Det gäller att hitta vad som fungerar med våra förutsättningar och för våra hästar.”


Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 24/2018.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på