Reportage
25 augusti 2023 18:55
Ridsportplus

Petronella Anderssons väg till EM

HoppningEM-aktuella Petronella Andersson och sambon Stephan Conter delar visionen och kärleken till hästarna och sporten. Han driver ett mångmiljonbolag där tävlingsstallet är hjärtat och Petronella en av de toppryttare som bygger framgången.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar i världsklass, lastbilar, fastigheter och försäkringar. Stephex är ett bolag som i dag omsätter 800 miljoner kronor, äger flera hundra hästar och har 600 anställda. En av dessa anställda är den svenska EM-aktuella hoppryttaren Petronella Andersson. Hon är numera också en del av ägarfamiljen, sambo med Stephan Conter som 22 år gammal grundade bolaget.

    Petronella jobbar i den delen av bolaget som är försäljningsstallet Stephex Stables. Där går verksamheten ut på att hitta lovande hästar mellan sex och åtta år, producera dem och sen antingen sälja vidare eller behålla i sporten.

    Petronella_andersson_s1a_kcl01542
    Petronella och Stephan har varit ett par sedan 2016. Foto: Natalie Lindholm

    Framgångsrik ponnyryttare

    Petronella är född och uppvuxen i Ljunghusen. Mamma var hobbyryttare och blott tre år gammal fick Petronella sin första ponny. Efter några år med ponnyer som hoppade hellre än bra tyckte hennes föräldrar, båda stora sportfantaster, att det var dags för Petronella att göra lite resultat. B-ponnyn Apache Guy köptes in, och med honom red Petronella SM. På C- ponnyn Rover Gun red hon NM och med D-ponnyn Laura Lady blev det sedan både NM och EM, och så rullade tävlingskarriären på.

    Som junior kom Petronella trea på SM och när hon tog studenten från ridsportgymnasiet i Vellinge bestämde hon sig för att flytta utomlands ett år för att jobba med hästar. Det året blev till tretton och i dag finns inga som helst planer på att flytta tillbaka hem till Sverige.

    Första jobbet var i ett handelsstall hos den holländska ryttaren Peter Bulthuis, på gränsen mellan Holland och Belgien. Hon kom att stanna åtta månader innan hon landade ett ryttarjobb hos Paul och Emile Hendrix. Där fick hon lära sig att utbilda och tävla unga hästar.

    Tog EM-silver som YR-ryttare

    Det var också där hon kom att rida Nosco de Blondel, som hon senare skulle ta individuellt silver och lagbrons med på young rider-EM. Nosco var en minst sagt speciell häst som tidigare varit såld till USA men kom tillbaka när den nya ägaren fick problem med honom. Nosco behövde tid på sig för att bli ridbar för andra ryttare så Petronella fick behålla honom ett bra tag. När valacken kommer på tal skrattar hon lite.
    – Egentligen tror jag bara att han hade dåligt självförtroende och var lite fräck. Han testade mig också i början när jag fick honom, men jag gillade honom alltid och jag tror vi gjorde så mycket tillsammans att han litade på mig till sist.

    Efter EM såldes valacken och sedan dess har han gått bra med den nya ägaren.
    – När man stöter på problem tror jag faktiskt ofta att det handlar just om att hästarna tappat självförtroendet. När det händer tar det lång tid att komma tillbaka.

    Efter tre och ett halvt år hos Stal Hendrix ringde så Stephan Conter från Stephex Stables och erbjöd Petronella ett jobb. Först tackade hon nej, men när han ringde igen bestämde hon sig för att det var dags att prova på något nytt.

    Petronella hade framför allt ridit unga hästar tidigare och nu fick hon ta steget upp och börja producera hästar på en högre nivå.

    _dsc4077
    De senaste vintrarna har Petronella startat utesäsongen i USA. –  Vi har både hus och stall som står och väntar på oss där så vi behöver inte organisera alltför mycket. För mig är det bra sportsligt med tävlingar där nivån är hög. Med min ranking är jag garanterad att få rida varje femstjärnig tävling och kan komma hem förberedd för utesäsongen. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc4302
    I stallet står finns två 9-åringar som gjort fina resultat i 1,50. Foto: Natalie Lindholm

    Tänker inte flytta

    Nu i sommar har det gått nio år sedan hon kom till Stephex och i dag finns inga planer på att jobba någon annanstans.
    – Det här är mitt liv. Hade jag inte varit just här hade jag nog försökt starta något eget, men i och med situationen jag har här släppte jag alla tankar på det. Jag har alla förutsättningar jag behöver för att lyckas, säger hon. Och hon har inte fel.

    På Stephex finns 150 boxplatser, uppdelade på flera olika stall. Petronella har själv mellan tio och tolv hästar på sin lista och bland ryttarna på anläggningen finns Daniel Deusser, Jessica Springsteen och Spencer Smith. Här finns flera ridhus och stora utebanor och allt annat som en elitsatsande ryttare kan önska.

    Sedan sju år tillbaka är hon och Stephan ett par och Petronella agerar styvmamma åt Stephans båda ridande döttrar Zoe och Emilie. När hon får frågan om hur hon hanterar just rollen som styvmamma skrattar hon först till. Hon har känt döttrarna i så många år, först som anställd och senare i rollen som Stephans partner, och i dag är de goda vänner.
    – De är väldigt bra gentemot mig men jag har inte alls en styvmammaroll. Med tanke på vilken nivå de är på, både i ålder och tävlingsmässigt, så ser jag mig mer som en kompis.

    När en häst säljs måste jag vara säker på att jag gjort ett bra grundarbete med den så andra också kan känna sig bekväma i sadeln.

    Petronella Andersson

    Hon säger att det delade intresset för sporten dock har sina för- och nackdelar. Det händer att Petronella får hästar att satsa med som döttrarna kunnat rida om hon inte funnits med i bilden.

    Hästarna kan säljas

    Stephex är ett tävlingsstall och verksamheten måste generera inkomster. För Petronella innebär det att när hon lägger upp planen för säsongen måste hon ha i åtanke att hästarna hon rider inte bara ska passa henne, de ska också tränas för en eventuell försäljning.
    – Jag har lärt mig att det inte bara handlar om resultat inne på banan. När en häst säljs måste jag vara säker på att jag gjort ett bra grundarbete med den så andra också kan känna sig bekväma i sadeln. Det är nästan viktigast av allt. Hästarna ska ut och tävla men också vara redo och bra att rida när kunderna hoppar upp.

    Stephex har världskända ryttare knutna till stallarna men när det gäller hästaffärer tar Stephan alla beslut på egen hand.
    – Jag frågar inte om råd eller åsikter. Jag är lite speciell när det gäller det där, jag är affärsman och vi är nog inte de lättaste att leva med, konstaterar Stephan.

    Han köper ofta hästar på känsla och att förklara vad han tittar efter är inte det lättaste. Vid det här laget har han gjort så många hästaffärer att han snabbt kan avgöra om han tror en häst har det som krävs eller ej.
    – Hästarna jag tror på ser inte alltid mycket ut för världen, men två-tre år senare har de flesta blivit riktigt bra.

    _dsc3989
    Stephex Stables i belgiska Wolvertem har växt från en liten gård till en stor anläggning på 33 hektar. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc4262
    Med endast ett nedslag gjorde Petronella en fin insats i sommarens laghoppning i Aachen. Foto: Natalie Lindholm

    De riktiga stjärnorna i sporten är få

    Han tar Malin Baryard-Johnssons sto Indiana som exempel. Som ung var hon både svår och tuff men så fort hon ställdes inför större uppgifter började hon tänka till och plötsligt såg Stephan att hon skulle kunna komma att bli en riktig tävlingsmaskin. Hickstead, Cornet d’Amour, Tobago Z och Killer Queen är bara några få av de många topphästarna som Stephan hittat och producerat genom åren.
    – Jag kan aldrig vara säker på att jag köper en superstjärna. Det räcker nämligen inte att hästen är riktigt bra, den måste också matchas med rätt ryttare. Det finns många bra hästar i sporten men de riktiga stjärnorna är desto färre.
    – Jag har stor respekt för hästarna som går Grand Prix. Det bästa som finns är en häst som verkligen fightas för att gå felfritt. Det är inte ett lätt jobb de har och jag älskar dem allihop. Jag tror faktiskt att du måste älska dina hästar för att lyckas, säger Stephan.

    Att hästarna är till salu innebär dock inte att Petronella står hästlös eller att hon inte vågar satsa mot mästerskap. Stephan stöttar sina ryttare och känner passionerat för sporten, så även om företaget går runt på att sälja hästar vill han se till att ryttarna kan vara med och fightas.
    – Stephan ser till att vi har hästar men det innebär också att vi har en viss press på oss att prestera, säger Petronella.

    Stephan växte upp med hästintresserade föräldrar och började rida tidigt. Han tävlade framgångsrikt som barn och tonåring men när han startade sitt första företag, 22 år gammal, insåg han snart att han stod inför ett val; satsa på sporten
    eller företaget. Han säger att han inte var någon ”född talang”.
    – Jag var en okej ryttare men inte i klass med eliten vi har i dag. Jag tyckte om att rida men jag hade också stora visioner för mitt företag.

    Alltid haft storslagna planer

    28 år gammal valde Stephan så att lägga ner ridningen och koncentrera sig helt och hållet på att köpa och sälja hästar. De första hästarna köptes in för mellan tusen och tvåtusen euro och snart sålde han uppåt 40 hästar i veckan.
    – Jag har alltid haft storslagna planer och mitt företag växte också snabbt med allt bättre och dyrare hästar, berättar han.

    För ungefär femton år sedan hade han börjat handla med riktigt högklassiga hästar och fyra år senare började han knyta kända tävlingsryttare till anläggningen.

    Hästarna jag tror på ser inte alltid mycket ut för världen men två, tre år senare har de flesta blivit riktigt bra.
    Stephan Conter.

    Daniel Deusser är en av tiotalet tävlingsryttare som jobbar för Stephex Stables och på gården finns även sex ryttare som tävlar upp till femstjärniga tävlingar och ett antal ryttare som tränar de allra yngsta hästarna.

    Verksamheten har växt

    På 2000-talet började Stephan även bygga och sälja lastbilar och i dag är det en stor del av verksamheten ihop med försäkringsbolaget han startade för att kunna försäkra lastbilarna, samt ett leasingbolag för fastigheter i Belgien, Nederländerna och USA.
    – Den totala omsättningen för hästverksamheten är inte lika stor som i de andra delarna, men mina vinster kommer framför allt från hästaffärerna, berättar Stephan.

    Genom åren har det också blivit en hel del avel. I Frankrike har Stephan en anläggning där det föds runt 70 föl varje år och alla ston som gjort bra ifrån sig i sporten går in i aveln efter avslutad karriär.

    _dsc4088
    Petronella tycker att hon och Stephan har blivit bra på att hålla arbete och privatliv åtskilda. Foto: Natalie Lindholm

    Ingen passion för avel

    Stephan har ett team som ansvarar för avelsverksamheten och överlåter det mesta till dem; att ägna sig åt föl och unghästar har han inte riktigt tålamod för.
    – Avel är inte min passion och jag tycker inte det är spännande att gå och titta till mina unghästar varje dag. Sporten är min passion. Jag älskar att se hästarna prestera när de är redo för det.

    Att både jobba och leva ihop har inte alltid varit det lättaste men i dag tycker Petronella att hon och Stephan blivit ganska bra på att hålla jobb och privatliv separat.
    – Stephan är visserligen här varje dag men han håller sig mest på kontoret och går inte runt i stallarna. När vi kommer hem försöker vi att inte prata för mycket häst och ta upp det som hänt under dagen.

    Petronella berättar att hon, som är spontan och lätt kastar ur sig saker utan eftertanke, har fått lära sig läsa av stämningen i rummet och öva på att inte alltid säga precis vad hon tänker i stunden.
    – Hon har ett väldigt tunt filter, haha, säger Stephan.
    – Stephan har byggt upp det här stället från ingenting och det ligger honom väldigt varmt om hjärtat. Därför blir det lätt att han tar det personligt om man klagar på något i verksamheten. Jag försöker sätta mig in i hur han känner, men har jag ett problem är det klart jag ändå tar upp det. Det faller sig naturligt när vi bor ihop.

    Går helt och hållet på känsla

    Stephan är känd för att ha ett väldigt bra öga för yngre hästar och när det kommer till affärer lyssnar han inte alls på sina ryttare, avslöjar Petronella.
    – Han köper helt och hållet på sin känsla, skulle han lyssna på din åsikt blir du nästan lite chockad, konstaterar hon halvt på skämt.
    – I början hände det att jag ifrågasatte varför han köpte en del hästar, men ett år senare kunde de visa sig bli våra absolut bästa. Sedan dess lägger jag mig inte i för mycket. Jag frågar alltid vad han ser hos hästarna han väljer för att lära mig mer,  men valet är helt och hållet upp till honom.

    När det kommer till större livsbeslut säger Stephan dock att Petronella är ett ovärderligt stöd.
    – Hon kan tänka på ett sätt jag inte alltid gör och det hjälper mig verkligen.

    Och de har alltid väldigt roligt tillsammans, säger han.
    – Vi har en stor åldersskillnad, men de flesta av mina vänner är också yngre än vad jag är. Jag och Petronella är lika på många sätt, vi delar samma grupp vänner och passionen för hästarna.

    _dsc3976
    Det finns plats för 150 hästar på anläggningen. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc3987
    Här jobbar ett stort team av allt från hästskötare till internationella toppryttare. Foto: Natalie Lindholm

    Vill se utveckling

    Den bästa present Petronella kan ge Stephan är att göra resultat. Prispengar spelar mindre roll men Stephan vill se att hästarna utvecklas.

    Alla hästar Petronella ridit på hög nivå har hon också tränat upp själv. Hon säger att resan i sig gör att hon känner sig extra stolt över hästarna när de väl gör resultat.
    – Man lär sig så mycket av att rida yngre hästar och växa tillsammans med dem. Det finns så klart delar av resan där jag  tvivlar på om jag och hästen är en bra matchning och om vi kan bli så bra som jag hoppas, men man får ge sig själv en spark i baken och kämpa på.
    – Med åren har jag lärt mig att vara ganska ödmjuk och öppen mot sporten. På söndag rider jag en Grand Prix och på måndag sitter jag hemma och tränar unghästar. Det gäller att inte ge upp utan fightas med uppgiften, oavsett vilken den är.

    Än finns det tid för OS

    I år rider Petronella nationshoppningar och nyligen meddelade Henrik Ankarcrona också att hon är uttagen till det svenska laget för EM i Milano. Den långsiktiga drömmen är så klart ett OS, men får hon chansen vill hon vara säker på att göra resultat.
    – Sverige har ett starkt lag med många bra ryttare för tillfället, så siktar man på OS ska man inte bara delta. Nu är vi på en så pass hög nivå som land att man vill vara med och slåss om medaljerna. Det är ett högt uppsatt mål, men skulle det inte bli OS i Paris så kommer fler gånger. Jag är ändå relativt ung i sporten så det finns tid. 

    _dsc4417
    Stephan och Petronella. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Uppe med tuppen

    _dsc4315
    ”När du flyttar utomlands måste du vara beredd på att jobba dig upp. Ingen vet vad du har gjort där hemma och du kan inte förvänta dig att få drömjobbet direkt”, säger Petronella. Foto: Natalie Lindholm
    • Namn: Petronella Andersson.
    • Ålder: 32 år.
    • Bor: Stephex Stables, Belgien
    • Familj: Sambon Stephan Conter och hans döttrar Zoe och Emilie. Mamma, pappa, storebror.
    • Gör: Tävlingsryttare på Stephex Stables.
    • På tävling: Rider 5* Grand Prix, Nations cup och nu också EM.
    • Främsta hästar: Castres (Coriano-Palestro vd Begijnakker),  Cassina Z (Casado V’t Gelutt Z-Lux), Claptonn Mouche (e Conrad- Elan de la Cour), Odina (Etoulon VDL–Zirocco Blue VDL) , Opalie (I Am Moerhoeve’s Star– Landor S).
    • Äter helst: Skaldjur.
    • Oanad talang: Inredning.
    • Hobby: Golf.
    • Skulle aldrig: Hoppa bungy jump!
    • Kvälls- eller morgonmänniska: Morgon.

    Petronella om …

    …  påläggskalven
    Petronella har en bra grupp hästar på väg upp. Claptonn Mouche är på väg att bli hennes kanske bästa häst.
    – Som ung var han lite ”all over the place” och jag hade aldrig kunnat tro att han en dag skulle vara min bästa häst. Men, han fick tid på sig att växa in i uppgiften och varje gång jag bett honom om lite mer har han levererat.

    Stephex Stables

    _dsc4104
    Stephan Conter tävlade framgångsrikt som barn, men när han var 22 år startade han sitt första företag och valde en annan väg. Foto: Natalie Lindholm
    • Gör: Tävlings- och försäljningsstall.
    • Boxar på anläggningen: 150.
    • Ryttare i urval: Petronella Andersson, Daniel Deusser, Michael Hughes, Kendra-Claricia Brinkop.
    • Hästar i urval: Hästar från Stephex Stables tävlar i OS, världscupen och mästerskap. Några välkända hästar är Eric Lamazes Hickstead, Malin Baryard Johnssons H&M Indiana, Daniel Deussers Killer Queen och Tobago samt Kent Ferringtons Gazelle.
    • Anställda: I alla delar av bolaget, cirka 600 personer.

    Stephan om …

    … att älska hästen
    – Ryttare måste respektera och älska sin häst och de flesta gör också det. Det finns några få ryttare som inte respekterar sina hästar och de är ökända i sporten. Ingen vill namnge dem men alla andra ryttare vet vilka de är och fryser ut dem.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden