Reportage
10 april 2020 14:43
Ridsportplus

Prisbelönt 
kvalitet på Gamla Maryd

Årets uppfödareÅrets uppfödare 2019 och 2021 växlade ner för att kunna växla upp. Pristagaren Krister Svedberg har 
tillsammans med partnern Tobias Larsson en 
förmåga att känna hästens kvalitet från sadeln.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bakom utmärkelserna Årets uppfödare 2019 och Årets uppfödare 2021 finns en duo: Krister Svedberg prisas för en uppfödargärning som började på tidigt 2000-tal. Sedan mer än ett decennium driver han aveln tillsammans med sin partner Tobias Larsson.

    Båda började som hoppryttare, blev sedan uppfödare, startade seminstation på Blädde gård, tog in flera hingstar och fick en egen bruksprovsvinnare. Nu har de startat ett nytt gemensamt kapitel, i och med flytten till Gamla Maryd gård på Österlen.

    Gamla_maryd_kcl05058
    Gamla Maryd gård ligger på Österlen i Skåne. Foto: Kim C Lundin

    Det är tre framgångsrika hopphästar som lett fram till utmärkelsen Årets uppfödare: Catch Me Not S, Cute S och Meluha S. Alla producerades för flera år sedan, då uppfödarduon hade många ston i avel, i dag har de sållat ut rejält.
    – Vi har alltid varit oerhört kritiska till vårt stomaterial, säger Krister Svedberg.

    Vet vad de vill känna från sadeln

    Han och Tobias Larsson har ridit de flesta av hästarna och vet vad de vill känna från sadeln.
    – De ska vara intelligenta, de ska kunna hantera sig själv och ge känslan av att de är värda att satsa vidare på, säger Tobias Larsson.

    Ett exempel är den egna uppfödningen Queen S, som Krister tävlade aktivt under flera år, nu är hon avelssto och mamma bland annat till Cute S.
    – I hoppningen var hon smart, tuff och med ett gott självförtroende, hon hade väldigt bra inställning och krigade verkligen på banan tillsammans med mig.  Precis så beskrev Robin Ingvarsson Cute S, som vi sålde som 3-åring till hans arbetsgivare Måsel AB, säger Krister.

    Avvanda_fol_kcl05130
    Fjolårsfölen är nyss avvanda och går ensamma. Här ses K&T Lipstick (e Gamelus R u Queen) och Gambino NB (e Gamelus-Cassini II, uppf/äg Nellie Berntsson). Foto: Kim C Lundin

    Även Moon Light Shadow, mamma till Meluha S, tävlades av Krister och Tobias.
    – Det var lite mer nerv i henne, mycket tryck och ett bra avstamp, alltid fin teknik på hinder och mycket scope, säger Tobias.

    Meluha S såldes som 2-åring och tävlas nu av Magnus Jacobsson.

    Ny uppfödning på väg mot internationellt genombrott

    I dag är ännu en uppfödning nära ett internationellt genombrott. 8-åriga K&T Top Notch, tidigare tävlad av Stephanie Holmén och nu riden av Viggo Björklund. Han är undan Sensation S som tävlades av Krister Svedberg.
    – Hon var ett otroligt häftigt sto. Jag köpte henne som 4-åring från VDL. Hon var kvick med precis rätt sorts nerv, jag hade alltid bra kontakt med henne och så var hon naturligt snabb och väldigt försiktig. Sensation S hade allt rätt i inställning och teknik men var inte helt korrekt i ben och hovar. En tänkt försäljning fick backas och i stället blev hon avelssto och har bara lämnat sina goda egenskaper till avkommorna, säger Krister.

    Fakta

    Det letar Krister och Tobias efter hos en hopphäst:

    Tobias Larsson:

    – Vi vill avla fram en hopphästmodell med längre bakben, mera motor och en rejäl hävstång. De här hästarna tar lite längre tid på sig för att bli starka bak och är ofta inte färdiga för att visas på unghästtest. Det spelar liten roll för oss, det är en lång karriär de ska hålla för och det är viktigare.

    Krister Svedberg:

    – Jag tar hellre en lite flat galopp än en rundare som får höga poäng på unghästtest. Den är sällan den bästa för en sporthäst på topp. Den lite flatare galoppen är så mycket enklare att reglera mellan hindren.

    Tobias Larsson:

    – När vi söker hingstar så letar vi självklart efter talanger men även efter blodslinjer som inte redan finns i Sverige och som kan komplettera. De talanger de ska besitta är en lite kvickare reaktion än snittet, en inbyggd snabbhet och atletiskt scope – den där extra elasticiteten i  kroppen att räcka över en stor oxer. I framtiden krävs det hästar som är mentalt lika snabba som de är i kroppen, det blir mer och mer tekniska banor. Ingen ryttare kan bära runt på eller tänka åt hästen längre. De måste själva ha mental och fysisk kapacitet för jobbet.

    I dag är Sensation S såld liksom de allra flesta avelsstona.
    – Vi har tre kvar och sedan startar vi om med några av våra yngre ston, det passar bra och känns som vi växlar upp, kommer snabbare genom generationerna och når ett verkligt avelsframsteg, säger Tobias.

    Bland årets 7-åringar har K&T Cabaque (e Cabachon) och K&T Carmarlon (e Carmargue) redan gjort fina resultat under 2019.

    Blädde gård köptes för 20 år sedan

    För ungefär 20 år sedan köpte Krister Svedberg Blädde gård i Blentarp, mitt i södra Skåne. Några år senare kom Tobias Larsson till gården, och tillsammans utvecklade de en ständigt växande hingst- och seminstation parallellt med uppfödning och utbildning av framför allt hopphästar.

    Vi har sålt tidigt, inte haft möjlighet att behålla, kanske den tiden är här nu.

    Krister Svedberg

    Men i fjol, efter nära tjugo år på Blädde, sökte Krister och Tobias efter lite mer egen ro, gärna på Österlen. I Sankt Olofs församling fann de gården Gamla Maryd med tolv hektar bete i ett naturreservat. Som grädde på moset fick de arrendera ytterligare mängder med betesmark för vall, lösdrift och hagar av en granne som lagt ner sitt ponnystuteri ett antal år tidigare.
    – Det kändes viktigt att själva ha kontrollen över hingstarnas liv och träning. Precis som alla hästar ska de hållas glada, ridas ut och kännas positiva i arbetet. Till det krävs utevistelse och variation i lagom dos. Här på Gamla Maryd kan vi ge hingstarna det liv de förtjänar, säger Krister.

    Losdrift_ston_kcl04929
    Krister Svedberg utsågs till Årets uppfödare 2019 av SWB och Agria Djurförsäkring, och tilldelades ett stipendium på 10 000 kronor. Här med det 3-åriga fuxstoet K&T Harriet, efter bruksprovsvinnaren Harvy och undan Quick Out S. Foto: Kim C Lundin

    Boningshuset var väl inbott men i stallarna hade det inte funnits djur på många decennier.
    – Vi hade fyra eller fem nivåskillnader, det var bara till att bila ut allt, ta bort loftet och öppna upp i taket, säger Krister.

    I dag är stallet både fint och funktionellt.
    – Vi har till och med guldknoppar på boxarna nu, bara för att vi egentligen inte alls är typen med guldknoppar i stallet, säger Tobias och skrattar.

    Gamelus_r_kcl05344
    Den 9-åriga hingsten Gamelus R (e Namelus R-Chin Chin) är Krister och Tomas ögonsten. En verklig hoppbegåvning med mycket nerv, som tyvärr fick sluta sin tävlingskarriär efter en skada. Foto: Kim C Lundin

    Gamelus R är kung i stallet

    Kung i stallet är den egna avelshingsten, 9-årige Gamelus R, som huserar i en 4×7 meter stor box med fönster för bästa kontroll av domänerna.

    Intill finns den hall som snart ställs i ordning med fantom för att man ska kunna tappa hingstarna. I stallet finns, förutom Gamelus R, den egna hingsten Bellheim samt de inleasade Colmander, Party Dance och L’Espri.

    Den tidigare bruksprovsvinnaren Harvy är i dag kastrerad; när han konstaterades bära på WFFS-genen var efterfrågan borta. I stället finns flera fina avkommor.

    På Gamla Maryd går unghästar och ston i två lösdrifter med stora marker till sitt förfogande. Det är en vänlig och mjuk flock, hästarna är mycket tillgängliga och keliga, de söker Kristers och Tobias uppmärksamhet, det klias och pussas. Queen S vakar över flocken utan att göra några stora åtbörder.
    – När vi sålde Catch Me Not S som ännu ej avvand till Ebba Berglöf år 2005, fick hon med hans mamma Ralmea på köpet, hon störde vår flock något enormt, säger Krister.
    – Hon var svår, drev ständigt hela flocken att gå och hade vi inte haft lösdrift kanske jag hade behållit henne, hon var mycket meriterad.  Jag valde Cardento till henne för jag hoppades att hennes temperament skulle taggas ner något, det fungerade inte fullt ut på Catch Me Not under unghäståren.

    De ska vara intelligenta, de ska kunna hantera sig själva och ge känslan av att de är värda att satsa vidare på.

    De senaste åren har de valt att betäcka flera av sina ston med sina egna hingstar för att få se förärvningen på nära håll.
    – Vi känner våra ston, både från ridning och hantering, och det ger en unik möjlighet att bedöma hur både Harvy och Gamelus R förärvt sig, säger Tobias.

    Fakta

    I stallen:

    Avelston dräktiga i år:

    Queen S f -03 e Quite Easy u Zummernight e Robin Z, mamma till Cute S och K&T Gargamel, dräktig med L’Espri.

    Quick Out S f -11 e Everglades VDL u Zummernight e Robin Z, dräktig med Gamelus R.

    K&T Excellence f -14 e Connor u Excellent e Toulon, dräktig med Gamelus R.

    Unghästar, egen uppfödning (SWB):

    K&T Extreme hingst f -19 e Gamelus Ru K&T Excellence.

    K&T Lipstick sto f- 19 e Gamelus R u Queen S.

    K&T Hellenne sto f -18 e Harvy u Quick Out S.

    K&T Hank hingst f -17 e Harvy u Queen S.

    K&T Athmosphere sto f -17 e Harvy u Cerimpta de Laubry.

    K&T Harriet sto f -17 e Harvy u Quick Out S.

    K&T Sahara sto f -17 e Harvy u Sabine.

    Inköpta för avel:

    Klondike KWPN hingst f -15 e Grand Slam VDL u Alesta, uppf Th H Gelink.

    Eliza IV SWB sto f -17 e Harvy u Bella, uppf Mia Bladh.

    Expandera

    Harvy har stämplat många av sina avkommor i hagarna på Gamla Maryd med en mild blick, skimmelfärg och bläs, de är nyfikna och coola.

    Losdrift_ston_kcl04893
    De dräktiga avelsstona går på lösdrift. Skimmel är Quick Out S och den bruna är K&T Excellence. I bakgrunden skymtar Queen S. Foto: Kim C Lundin

    En skada satte stopp för tävlingskarriären

    När Krister och Tobias beslöt att komplettera sin verksamhet med en hingststation på Blädde, fick de, genom kontakter med Stal Roelofs, möjlighet att köpa Gamelus R, Namelus R-sonen från den berömda och prestionsmeriterade holländska Usiena-stammen. Hingsten som i dag är deras ögonsten kallas för Lusen eller Superlusen. Han hade många framgångar som tävlingshäst och gick en lysande karriär till mötes med Peder Fredricson, när en boxolycka på Grevlundagården gav en skada i ett framknä. Två operationer senare är det ett faktum, Gamelus återkommer inte till varken tävlingsbanor eller till hingstvisningar.
    – I dag är han kung på Gamla Maryd, kan gå i sina hagar och hålla koll på allt och alla. Han betäcker utan problem, knäet är läkt men det blir inte bättre, säger Krister.

    Klondike_kcl05764
    Johanna Wall på den 5-åriga KWPN-hingsten Klondyke, som köpts in för avel. Foto: Kim C Lundin

    Hingstens temperament har alltid varit känt, mycket nerv och gudabenådad hoppning, ett öga i varje hov och snabbare än snabb.
    – Gamelus är överintelligent, blixtsnabb och med kontrollbehov som många hingstar har. Men han var oerhört enkel att rida in, helt okomplicerad och den hingst som varit absolut enklast att cykla med, Gamelus travade fot, berättar Krister.

    Han inte bara travade fot utan kom också på inkallning. Krister trillade i diket efter att ha bromsat fel med en ny cykel och tappade hingsten – katastrof i hästtäta Blädde. Gamelus ställde sig ett tiotal meter bort, när Krister kallade och visslade kom han travande tillbaka.
    – Vi har många avkommor, de är smarta med en god del av den positiva vakenheten, kvicka men utan testosteronpåslaget som han själv har, säger Krister.

    Precis som alla hästar ska hingstarna hållas glada, ridas ut och kännas positiva i arbetet.

    Han och Tobias har sålt många egna uppfödningar efter Gamelus men har nu två 1-åringar som de bestämt sig för att spara.
    – Vi sålde en avkomma, K&T Quiz, nu fem år, till Helena Stormanns. Hon är eld och lågor över den och frågar efter fler, säger Tobias.

    Stort hopp i Gargamel

    Själva har de stort hopp om sin egen uppfödning K&T Gargamel, en riktig favorit undan deras stjärnsto Queen S.
    – Han är lite efter i utbildning, 2019 var ett intensivt år och vi hann inte riktigt med att vidareutbilda i rätt takt, säger Tobias.
    – Han är hemma och vi rider honom ut i skogen här. Vi har bara några minuter till Grevlundagården och vi har även nära till Fågeltoftas ridhus, det är bara bra att träna på att åka iväg.

    Krister_tobias_kcl04671
    Stallet på Gamla Maryd är nu helt ombyggt och blev både fint och funktionellt. Foto: Kim C Lundin

    Avel och hästuppfödning är hårt arbete, varje dag. En utmärkelse som Årets uppfödare ger ett erkännande, en rejäl klapp på axeln och en möjlighet att jobba vidare, stärkt i sitt tänk kring avelsarbetet.

    Vad drömmer då uppfödarparet Krister och Tobias om i dag? Tidigare stod förhoppningarna till Gamelus R, men den drömmen krossades obevekligt när hingsten skadade sig.
    – Vi har alltid älskat den hästen även om han ibland varit tålamodsprövande med sin överintelligens, han är motsägelsefull.Jag är glad att vi kan behålla honom livet ut nu, vi fick sådana sjuka bud att vi inte hade kunnat stå emot, det var för mycket pengar för att tacka nej, säger Tobias.

    Bellheim_kcl04687
    Tobias på väg ut i hagen med den egna hingsten Bellheim (e Balou- bet de Rouet-Libero H). Foto: Kim C Lundin

    I dag har det blivit lättare att sälja uppfödningar till professionella ryttare, det kommer fler frågor och de har haft enkelt att sälja utan mellanhänder. Drömmen nu är att kunna behålla någon bra häst och följa den i sporten, ungefär som den resa som Ebba Berglöf gjort med Catch Me Not S.
    – Vi har sålt tidigt, inte haft möjlighet att behålla, kanske den tiden är här nu, säger Krister.

    I avdelningen framtidshopp finns de två hingstar som förbereds för prov. Inköpte Klondike efter Grand Slam VDL ligger i träning för att nå godkännande i flerdagarsprov och matchas av Johanna Wall och Anna Krügel. Den egna uppfödningen K&T Gargamel får det att lysa i ögonen på Krister, kanske blir han hästen som kröner verket för uppfödarparet.

    Tre Grand Prix-hästar:

    Ridsport
    Catch Me Not S (SWB) f -06 e Cardento u Ralmea e Ramiro’s Son I, ryttare Peder Fredricson. Foto: Roland Thunholm
    Peder Cute S Rtwb
    Cute S (SWB) f -09 e Pessoa VDL u Queen S e Quite Easy, ryttare Peder Fredricson, såld till USA. Foto: Roland Thunholm
    Mot vinsten i Volkswagen GP.
    Meluha S (SWB) f -08 e Jaguar Mail u Moon Light Shadow e Cardento, ryttare Magnus Jacobsson. Foto: LottaVess

    Fakta

    Krister Svedberg och Tobias Larsson:

    Gamelus_r_kcl05724
    Krister Svedberg och Tobias Larsson. Foto: Kim C Lundin

    Namn: Krister Svedberg och Tobias Larsson. Par och partners sedan 2007.

    Företag: Driver i dag Sankt Olof hingststation och föder upp hästar med prefixet K&T. Drev tidigare verksamhet på Blädde gård, som såldes 2019.

    Uppfödning: Totalt har Krister och Tobias fött upp 84 hästar, hälften av dem bär endast Kristers namn som uppfödare och tio av dem är från tiden före Blädde gård. Mellan 2007 och 2011 fick uppfödningarna suffixet S. Sedan 2012 är det prefixet K&T som utmärker hästarna.

    Hästar: I dag finns cirka 20 egna hästar på gården Gamla Maryd, ett antal i träning hos Johanna Wall och Anna Krügel, två hingstar i förberedande arbete inför prov och ett antal hingstar på den nya hingststationen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden