Reportage
23 november 2022 21:00

Ridsport Play: Årets komet André Brandt tar den långa vägen

Hoppning16 hästar på schemat, ridning tio timmar om dagen, för André Brandt, 23, finns inga genvägar till framgång. "Jag är fullt medveten om att jag måste jobba mig till framgång", säger ryttaren som av Ridsports läsare röstats fram till Årets komet 2022. Missa inte heller den filmade intervjun om hur han varierar träningen för hästarna.

Liksom så många av dagens internationella toppryttare gjort tidigare, är André Brandt beredd på att jobba hårt. För det är till världseliten YRSM-guldmedaljören vill ta sig.

André Brandt sitter på en bänk i ena stallängan på Magic Park hos sin arbetsgivare Royne Zetterman och Sofia Farman-Zetterman. Han har tagit en, välbehövlig, paus mellan alla de hästar han ska rida under sitt dagliga arbetspass.
– Jag är fullt medveten om att jag måste jobba mig till framgång. Så är det när det inte finns någon som kan punga iväg en massa pengar, säger han.
– Men jag vill det här. Det är jättekul.

Anbr-4382
På Magic Park finns det 28 stora boxar. Stallet är uppvärmt med golvvärme så det blir aldrig under 16 grader. Foto: Anna Bredberg
Anbr-4587
André Brandt kommer från en familj utan hästbakgrund. Han fick tidigt lära sig genom att titta på andra och fråga. Foto: Anna Bredberg

Började på ponny

André är en helt vanlig kille, från Ronneby i Blekinge. Hästar fanns inte alls i familjen, dem upptäckte han och tvillingbrodern Kevin när de som fyraåringar fick rida på ponny runt ett träd vid Barnens Dag i Brunnsparken. Det blev tjat om ridskola och trots många andra idrottsintressen (inte minst ishockey) bibehöll André sitt ridintresse. Först på Johanneshus RF och senare på Ronneby. Första (foder)ponnyn fick han när han var tio år.

Sedan tog familjen Brandt beslutet att ta ett lån för att köpa en egen ponny åt André. Det blev new foreststoet Oksana (som han vann DM i både dressyr och hoppning på).

Jag är fullt medveten om att jag måste jobba mig till framgång.

Oksana blev grunden till kommande ponnyköp. Det var nämligen så André kunde komma vidare, genom att förädla sin ponny, sälja den och köpa ny ponny för pengarna.

Castle Quater Golden Wonder från Irland blev nästa, tre år senare D-ponnyn Snowed Dawn innan André som 16-åring fick ta hand om Miss Hope från Anders Normann.

Även om han själv köpt belgaren Irresistable v/d Neyen för ”ponnypengarna” skulle det bli Miss Hope (e Hip Hop) som gav André den första sniffen på de lite större sammanhangen. Med henne var han placerad i flera ungdoms-Grand Prixer.
– Sedan jag fått henne tränade jag regelbundet för Anders Normann.

Som en dröm att rida i Scandinavium

Med egna Gentry VDV Z blev det tävlande i Scandinavian Open i Falsterbo. Det gav André en ännu större inblick i den stora hästvärlden, att möjligheterna för honom fanns. Och ännu mer blev det när han 2019, efter att ha börjat arbeta hos Anders Kjellson på Hästak, fick rida Thelma Hästak i unghästfinalerna i Scandinavium i Göteborg.
– Det var som en dröm. Jag hade ju åkt med på ridskolans bussresor dit och alltid fantiserat om att få rida där. Känslan när jag red i mål, den går inte att beskriva. Och att sitta på prisutdelningen, bredvid storheter som Martin Fuchs, det var fantastiskt, säger han.

Jag har bara hunnit vara här några månader men jag har lärt mig otroligt mycket redan.

Sedan blev det Falsterbo igen och unghäst-VM, med Hästak-kvartetten Casanova, Thelma, Viking och Kannando.

2020 hade han 20 hästar i Falsterbo och vann dessutom young rider-SM.

Funderade på att starta eget

Arbetsbördan på Hästak var stor men André trivdes. Ändå började han fundera på att starta eget och han hade planerna nästan färdiga när Royne Zetterman i början av året började tjata på honom. Så André avslutade jobbet på Hästak med att få både York (en son till Thelma) och Caesar godkända på bruksprovet, och flyttade efter det nästan direkt till Magic Park Stables i norra Skåne.
– Jag vill ju utvecklas som ryttare, jag vill till världseliten och jobbet här på Magic Park är en nyttig bit på vägen. Royne är alltid med när jag hoppar hästarna. Han lär mig olika tricks i ridningen, hur jag ska tänka, hur jag ska rida de olika hästarna. Jag har bara hunnit vara här några månader men jag har lärt mig otroligt mycket redan.

Som vanligt när det handlar om utveckling är det detaljerna, finliret, som ska göras.
– När jag hoppar för Royne är han noga med att min position på hästen är korrekt, både över hindren och mellan dem.
– Det kan också vara småsaker som att hästen ska vara helt rak, ingen bog ska skjuta ut, ridningen genom en sväng ska vara exakt.
– Andra tips jag kan få är markarbetet, exempelvis i lösgörande arbete i låg och lång form som passar vissa hästar.

Alla de fina framgångar han har haft de senaste åren har gjort att ridsport-Sverige fått upp ögonen för talangen André. Så mycket, att han blev rankad som landets hetaste hoppstjärna av Aftonbladet.
– Visst är det kul att vara uppmärksammad och klart att det sporrar mig. Men det är egentligen inget jag tänker på så ofta. Däremot försöker jag leverera så mycket och så bra jag bara kan.

Inga planer på att flytta utomlands

För André är tillvaron till stor del av formatet ”här och nu”. Att, som så många andra, planera och fundera på att åka utomlands till något av de stora stallen, är inget för honom. Flytten till Magic Park Stables i norra Skåne var den första i Andrés liv, första gången han flyttade hemifrån.
– Jag trivs här och tar till mig allt här. Jag rider 16 hästar om dagen, vilket betyder tio timmar i sadeln. Det betyder också 16 olika situationer, 16 olika individer att anpassa sig till och utveckla.

Hur den fortsatta vägen mot målet att nå världseliten sträcker sig, det vet inte André än. Men en sak är han i alla fall helt säker på: att det är hårt arbete som krävs för att nå dit. Och det arbetet är han beredd att lägga ner.

Fakta

André om:

Anbr-4757
André Brandt har fulltecknade dagar Foto: Anna Bredberg
  • …att orka fysiskt
    Att sitta tio timmar om dagen i sadeln sliter på kroppen. Men för att orka krävs ännu mer träning. André gör 30 upphopp, 30 armhävningar, 30 sit-ups och två minuter ”plankan” varje dag.
    – Övningarna går fort att göra och de medför att man blir starkare i bålen. Det gynnar både min fysik och hästarna, säger han.
  • …sina bästa ridtips
    Det är viktigt att hästen är lydig och uppmärksam på dina skänklar. En bra övning för att uppnå detta är ”fyrkanten”. Rid rakt på spåret och när du kommer till hörnan så svänger du, med rak häst, för yttertygel och ytterskänkel. Se till att du verkligen rider ”fyrkantigt”
    och få hästen med dig.
  • …att växa upp som kille i en flickdominerad sport
    Otroligt viktigt är att vara öppen med att man rider. Jag lät kompisarna ”dryga sig”, de var nog mest avundsjuka. De ville kanske vara i centrum men det var jag som var där och gjorde något som de andra inte gjorde. Jag hade en lärare som var intresserad så på måndagarna fick jag berätta hur det gått på tävlingar i helgen. Jag var den ende i klassen som tävlade i någon sport. Jag bjöd också med mina killkompisar till stallet och de fick prova att rida. När de började trava insåg de hur svårt det var. För mig blev det inga problem i skolan eftersom alla visste, och accepterade, att jag red.

Fakta

André Brandt

Anbr-4367
André Brandt Foto: Anna Bredberg
  • Namn: André Per Daniel Brandt.
  • Ålder: 22 år.
  • Familj: Singel.
  • Bor: Magic Park Stables utanför Hässleholm.
  • Favoritmat: Tacos.
  • Dryck: Cola Zero.
  • Färg: Marinblå.
  • Favoritpryl i stallet: Sadlarna.
  • Förebild inom ridsporten: Stephanie Holmén, hon är sjukt duktig på att producera fram hästar och det ser alltid så perfekt ut när hon rider. En annan förebild är Kjell Enhager, idrottspsykologen. Jag har tittat på allt han har gjort och tagit till mig av hans råd och metoder. I fjol var jag i Karlshamn och behövde ett felfritt 1,40-kval till SM och då satte jag mig på läktaren och lyssnade på Enhager – och red in och var felfri.
  • Intresse utanför hästvärlden: All sport, men främst handboll, ishockey och skidor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden