Reportage
21 april 2023 18:56
Ridsportplus

Ridsport Play: Eva Schiller – svenskan med OS-drömmar i Belgien

Haras de PrepinsonEfter flera års bortavaro från sporten har svenskan Eva Schiller tagit sig tillbaka med besked. Men inte på hästryggen utan som uppfödare i Belgien och mästerskapssatsande samarbetspartner till Grevlunda.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästar har alltid varit viktiga för Eva Schiller som tidigt lämnade Sverige och gjorde karriär i finansvärlden. Hon började rida på Jönköpings Fältrittklubb, fick egen häst och tävlade i hoppning upp till 1,20. Vid sidan av studierna i Göteborg och London, traineeprogram och finanskarriär, hade hon hela tiden kvar en fot bland hästarna.
– Jag har alltid ridit lite, säger Eva Schiller med ett leende.

När hon stadgade sig och slog ner bopålarna i Paris, bestämde hon sig för att återigen låta hästarna ta en större plats i livet.
– Jag köpte häst och tog tag i det igen på riktigt – och sedan har det fortsatt.

Haras-de-prepinson-23l120085
”Varje sto vi betäcker vill vi ju ska ge en 1,60-häst på hoppsidan eller en Grand Prix-häst på dressyrsidan”, säger Eva Schiller om sin avel. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Började med två hästar

Sporrad av en fascination kring härstamningar och avel köpte Eva en gård och två avelsston, och började föda upp i liten skala. Det hela började med hoppstammade Veda de Hus och dressyrstoet Samsara de Hus, som åkte med lite på köpet.
– Hoppstoet har en väldigt bra stam, som jag fastnade för. Den har producerat Corrado och ganska många 1,60-hästar bakåt. Hon har gett en avkomma varje år, som går bra. Det var så det började, berättar Eva, som tänkte att hon hade hittat en bra bas för ett systematiskt avelsarbete.
– Dressyrstoet var lite av en slump, hon är efter Soliman som är efter Rubin Royal.

Bägge stona kommer från Haras de Hus, ett av Frankrikes främsta stuterier, med hoppstjärnor som Quel Homme de Hus på repertoaren. Haras de Hus är också känt för träningen av de unga hästarna och sina starka mödernelinjer. Eva har tagit intryck.
– Som oerfaren uppfödare var det väldigt intressant att vara där och se hur de jobbar. Allt var otroligt professionellt, från hur de tog emot oss till hur de hade separerat avelsdelen och träningsanläggningen. Jag lärde mig väldigt mycket.

Det hela började med hoppstammade Veda  de  Hus och dressyrstoet Samsara de Hus, som åkte med lite på köpet.

Första fölet föddes 2015 med Veda de Hus som mor och Eldorado de Hus som far. Det döptes till Firsty de Prepinson och därmed hade Haras de Prepinson tillverkat sin första häst. Prepinson kommer av ”pre” som betyder äng och ”pinson” som betyder bofink, och det var namnet på den första gården i Frankrike.

Haras-de-prepinson-23l118977
”Jag skulle gärna se att någon professionell ryttare ville hyra in sig här med sina hästar”, säger Eva Schiller. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Flyttade till Luxemburg

När dåvarande makens jobb några år senare förde Eva och deras tre söner till finansmeckat Luxemburg, flyttades hästverksamheten till en ny bas i den lilla sydbelgiska byn Ortho, en timmes bilfärd nordväst om Luxemburg. Det natursköna stället var inte mycket mer än ett gammalt kostall från början, men byggdes om till en toppmodern anläggning för avel och träning av hästar. 2018 flyttade hästarna dit från Frankrike.
– När vi flyttade till Belgien sa vi att nu kör vi på riktigt, säger Eva.

Jobbet i finanssektorn har hon kvar på deltid, och med 50 hästar på gården, varav 30 egna, är det fullt upp. Frågan är hur hon hinner med.
– Det gör jag inte, men jag försöker. Att följa hästarna från att de är föl till när vi börjar med träningen och de sedan kommer ut på tävlingsbanan, är ett väldigt stort intresse för mig. Jag gillar också den kommersiella biten: Vad finns det för potential? Ska vi sälja den nu? Ska vi sälja den sedan? Det tycker jag också är väldigt kul.

Haras-de-prepinson-23l119946
Boxar med utsikt. Stor möda har lagts på att skapa bästa möjliga miljö för hästarna. Foto: Leanjo de Koster/Digishots
Vovve
En annan fyrbent boende på Haras de Prepinson. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Tog kontakt med Grevlunda

Med flera sådana gemensamma nämnare var det inte så konstigt att Eva Schiller och Lisen Bratt Fredricson fann varandra och började samarbeta. Det började med att Eva tog kontakt i ungefär samma veva som hon själv kom i gång med hästarna och aveln.
– Det var innan de blev så kända. Jag ville komma tillbaka till sporten och de gav ett väldigt bra intryck, säger Eva.

När vi flyttade till Belgien sa vi att nu kör vi på riktigt.

Hon skrev ett mejl till Lisen: ”Hej! Jag är lite intresserad av att vara med och kanske investera i någon häst, hur fungerar det? Är ni intresserade?”
– Det var en väldigt öppen fråga, säger Eva.

Svaret lät inte vänta på sig: ”Gud, vad kul! Kom så kan vi prata om det.”
– Sedan träffades vi och det klickade direkt. Vi hittade en intressant häst och började investera tillsammans – och så har vi fortsatt med det, säger Eva.

Haras-de-prepinson-23l123584
”Man blir lätt hemmablind och ibland kanske jag är väl positiv, då är det bra om någon annan tittar också”, säger Eva Schiller som tar hjälp av Lisen Bratt Fredricson vid selekteringen. Foto: Leanjo de Koster/Digishots
Haras-de-prepinson-23l121677.cr3-2
Eva Schiller med Ally. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Kommer alltid bakslag

Ordentliga kontrakt är en självklarhet, men det viktigaste är att man förstår varandra, menar hon.
– Du måste ha en bra känsla med dem du samarbetar med. Det är inte fastigheter vi pratar om här. Det är viktigt att man känner som jag gör med Lisen och Peder, att vi alla förstår vilka riskerna är. Det blir svårt om man tänker på vad man köpte och sålde för senast, och tror att det bara är att göra samma sak igen. Men det kanske inte alls blir så. Du måste vara realistisk.
– Man får passa på att njuta så länge det går bra, bakslag kommer alltid. Jag hade en häst som trampade igenom bakhoven med skon och blev ordentligt skadad. Jag tänkte att den aldrig skulle komma tillbaka, men för en vecka sedan fick jag en film där den travade med ryttare. Det är en egen uppfödning efter Kannan som hoppade 1,25 väldigt fint innan. Sådant får man också glädjas åt.

Bland de mer kända delägda hästarna finns Comete Saint Just, som segrade i den tvåstjärniga GP-debuten över 1,45-hinder med Stephanie Holmén vid världscuppremiären i Oslo 2021. Ekipaget togs sedan ut till utvecklingsgruppen 2022, innan selle français-stoet såldes till USA. Dessförinnan såldes delägda Por Favor van’t Roosakker till det grekiska stjärnskottet Ioli Mytilineou, efter att ha blivit tvåa i 6-årsfinalen i Falsterbo.
– Jag köpte faktiskt in mig i tre hästar samtidigt, jag ville ha ett portföljtänk. Hästar kan dö och de kan bli skadade – om du köper en är risken hög, köper du flera fördelar du risken.

Haras-de-prepinson-23l119123
Hoppaveln dominerar, men Eva Schiller föder även upp dressyrtalanger. ”Det är väldigt kompletterande för mig att arbeta med både en dressyrberidare och en hoppberidare, som kan hjälpa varandra.” Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Visar hästar vid Lisens besök

Kvar är SWB-valacken Bollerup Believer (f -16 e Bengt Nabab-Cardento), ”som känns väldigt lovande”. Ett annat framtidslöfte är 6-åriga Canturano-sonen Lanturano de la Forge. Den storvuxna valacken köptes in när Lisen var på besök på gården för ett år sedan.
– Jag brukar fråga om det är någon som har något att visa när Lisen kommer ner. Det kom en kille med den här från uppfödaren och när vi såg den löshoppa var det wow för oss båda. Vi hade först sett någon halvbra häst och det var inget vi förväntade oss, berättar Eva.

Första halvåret tränades valacken av Evas beridare, innan den kom till Grevlunda tidigt i höstas.
– Den var väldigt lite riden och behövde verkligen dressyrarbetet för att komma i kapp sig, men nu har den precis gjort sin första tävling felfritt med Mathilda (Bohlin, ny beridare på Grevlunda, reds anm).

Man får passa på att njuta så länge det går bra, bakslag kommer alltid.

Målet är att de unga hästarna ska matchas mot årgångschampionaten och sedan får man se hur långt det bär.
– Vi kan såklart inte behålla alla för evigt, någon kommer att behöva säljas. Det gäller bara att ta dem till en bra nivå och hitta en lämplig köpare. Fokus är att producera och sälja. Man kan inte tro att alla ska kunna gå OS, även om det alltid finns ett hopp om att det ska vara en häst för Peder.

Haras-de-prepinson-23l120938
Ally föddes redan i januari. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Föder upp tillsammans med Grevlunda

Vid sidan av hästinvesteringarna föder Haras de Prepinson och Grevlunda också upp hästar tillsammans. Den gemensamma avelsresan började med Grevlundas Princess Heart. Stoet har samma mor som Hungry Heart (tidigare Vincent e Baltimore) som Grevlunda producerade och sålde till Jessica Springsteen, som rider valacken i 1,60. Princess Heart var också framgångsrik och visade stor potential innan en skada ledde stoet in i avelsboxen.

När Lisen och Eva nyligen träffades på Grevlunda och pratade om årets avels- och hästplaner, diskuterade de tilltänkta hingstar för Princess Heart, som nu är dräktig med Emerald, och hennes äldsta avkomma Oh Clara Prepinson (e Comme il Faut), som hunnit fylla tre år.
– Det dyker hela tiden upp nya idéer och vi bollar fram och tillbaka. Det är många intressanta diskussioner kring vad jag  hör och ser och vad Lisen och Peder hör och ser. Lisen och jag brukar åka på unghästtävlingar tillsammans också, då får man en ganska bra uppfattning om vad de olika hingstarna ger.
– Till Princess Heart har vi använt väldigt etablerade hingstar varje år, men nu kommer vi förmodligen att prova en lite yngre, lovande hingst. Med Oh Clara gör vi tvärtom och tar någon mer beprövad hingst. Quel Homme de Hus är ett alternativ. Han har dock inte så många avkommor, så det är svårt att veta vad han ger, säger Eva om årets avelssamarbeten med Grevlunda.

Med en egen 4-årig godkänd hingst känns det dumt att bara förespråka etablerade hingstar.

Starka mödernelinjer är riktmärket i aveln, kombinerat med viss förnyelse efter vad stona ger.
– Ofta sätts de in i aveln tidigt och helst vill man ha sett en löshoppningsvideo på nya ston. Uppsynen hos stoet är viktig, och det ska gärna finnas gott om 1,50- och 1,60-hästar i stammen. Så att det finns potential. Bra fäder är också viktigt, så att avkomman skulle kunna gå igenom ett hingstprov om det skulle bli en hingst.

Haras-de-prepinson-23l120646.jpg
Evas kravspec: Rejäla bakben, inte för tunn modell, kraft att hoppa stora hinder, rikt galoppregister och rätt inställning. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Använder främst beprövade hingstar

När det gäller hingstvalen är det främst beprövade hingstar som gäller.
– Jag gillar när de har visat att de producerar bra. Vissa hästar kan vara väldigt bra tävlingsindivider, men ändå inte producera bra. Ibland kan det vara roligt att ta någon yngre, för att man gillar den. Det beror också på hur många ston man har. Jag kanske väljer 70 procent beprövade och testar några yngre på resten, berättar Eva.

Hon menar att det också finns ett generationsargument om du gillar en linje. Genom att välja en yngre hingst efter en beprövad hingst med ett starkt möderne kan du vinna tid.
– Med en egen 4-årig godkänd hingst känns det dumt att bara förespråka etablerade hingstar, säger hon med ett leende.

Hon pratar om Jackson de Prepinson (e Contendro I u Veda de Hus), som blivit godkänd selle français-hingst och som Grevlunda har köpt in sig i. Hingsten visades på SWB:s bruksprov, är nu Premierad och kommer att matchas mot årgångschampionat och verka i avel. Att Grevlunda tror på Jackson känns speciellt, inte minst med tanke på att det inte riktigt var meningen att man skulle ta fram en godkänd hingst.
– Lisen köper inte in sig i någon häst som hon inte gillar, säger Eva.

Säkrade häst till Peder

En potentiell mästerskapshäst åt Peder har det också blivit längs vägen. Tillsammans med Susanne Hobohm, Kajsa von Geijer och Håkan Björklund ingår Eva Schiller i ägargruppen Bahia Group, som nyligen säkrade Peders framtidshäst H&M Bahia (tidigare Raadbjerg’s Bahia). Bahia Group kom till på Lisens och Peders initiativ och samtliga ägare samarbetar med Grevlunda sedan tidigare.

För Eva innebär det ett kliv uppåt från yngre lovande hästar till en reell mästerskapssatsning.
– Just att vara på den nivån som kan handla om mästerskap och nationshoppningar, tillför mycket till det vi gjort tillsammans tidigare. Vi samarbetar redan kring unga hästar och avel och nu kommer allt ihop på ett fint sätt, har hon sagt i en intervju. – Man delar ju på risken och det är så klart en fördel. Men främst är det väldigt roligt. Vi kan göra saker tillsammans kring ägandet, och bara att följa den dagliga Whatsapp-gruppen är ett nöje i sig.

Fakta

Eva Schiller

Haras-de-prepinson-23l120620
”Jag vill att det ska vara en business som står på egna ben. Också för att visa mina barn att det finns andra vägar i livet än ren business, och att du ändå kan leva på det”, säger Eva Schiller. Foto: Leanjo de Koster/Digishots
 • Ålder: 43 år.
 • Bor: I Luxemburg, en timmes bilfärd från Haras de Prepinson.
 • Familj: Sönerna Oscar, 13, Mathis, 11, och Samuel, 8 år.
 • Yrke: Arbetar inom finans i Luxemburg samt föder upp hästar med suffixet ”de Prepinson”.
 • Aktuell: Driver Haras de Prepinson. Samarbetar med Grevlunda kring avel och förädling av hästar för toppsporten. Delägare i Peder Fredricsons mästerskapshopp H&M Bahia.
 • Bakgrund: Började rida på Jönköpings Fältrittklubb och tävlade hoppning upp till 1,20. Rider idag mest dressyr, men har nu pensionerat sin Grand Prix-läromästare. Hoppas komma i gång igen snart.
 • Äter och dricker: Champagne för att fira och asiatisk mat.
 • Bästa hästminnet: Det finns många … första linjen med galoppombyten i varje, en unghäst som visar potential, en bra försäljning och tävlingsframgångar.
 • Motto: Lär av dina motgångar.
 • Inspireras av: Kreativa människor.
 • Dold talang: Bra på pingis.
 • Gillar inte: Osanning.
 • Drömmer om: Att en av mina uppfödningar ska vinna OS.
Haras-de-prepinson-23l120543
Haras de Prepinson ligger i La Roche-en-Ardenne, Belgien. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Haras de Prepinson

Anläggningen

 • Rymmer 50 hästar, 18 boxplatser i det stora stallet, sto- och unghäststall med nio storboxar samt gynspilta för ultraljudskon-troller.
 • 28 hektar mark med gräs- och grushagar, inomhusarena 27×60 meter med fiberunderlag, utomhusarena 75×40 med sandunderlag och ebb- och flodlösning.
 • Skrittmaskin, ridslinga på egendomen och stora skogspartier runt omkring.
 • Club house” och flera hus som hyrs ut via Airbnb.
Haras-de-prepinson-23l124578
Stallchefen Nicolas Derouault är ovärderlig för den dagliga verksamheten. ”Han sätter alltid hästarna främst.” Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Personal

 • Hoppberidare: Arthur Veermersch (Belgien)
 • Dressyrberidare: Helena Bicker (Tyskland)
 • Stallchef: Nicolas Derouault (Frankrike)

Första avelsstona

Veda de Hus (SF sto f-09 e Spartakhus u Passionata II e Lavaletto, uppf Haras de Hus, äg Haras de Prepinson) med nio avkommor, varav sju födda hos Prepinson.

Samsara de Hus (HANN sto f-11 e Soliman u Carmina Burana e Rubin Royal, uppf Haras de Hus), nyligen såld, med sju avkommor hos Prepinson.

Första fölet

Firsty de Prepinson (SF sto f-15 e Eldorado de Hus u Veda de Hus).

Haras-de-prepinson-23l120099
”Det handlar både om att försöka producera riktiga topphästar och att vi kan göra det med ett svenskt hästtänk. Precis som hos Lisen och Peder är tanken att hästarna alltid kan gå ute, och gå i grupp.” Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Dagens avelsston

 • Veda de Hus, dräktig med Bamako de Muze.
 • Princess Heart (SWB sto f-10 e Heartbeat u Princess e Loucaibo, uppf Anette Ek-Andreasson, äg Grevlunda). Dräktig med Emerald, ska betäckas, eventuellt med Tiger van’t Ruytershof (e Chacfly PS-Comme il Faut).
 • Enjoy It du Rohan (SF sto f-14 e Lupicor u Manuela du Chateau e Quidam de Revel, uppf SCEA Land Rohan, äg Haras de Prepinson), dräktig med GFE Candy de Nantuel.
 • Tacuma BZ (MIPAAF sto f -05 e Corland u  Toujours G e Ahorn, uppf Azienda Agricola Bazzanino, äg Haras de Prepinson), dräktig med Cour Rouge.
 • Oh Clara de Prepinson (SBS sto f-20 e  Comme il Faut u Princess Heart e  Heartbeat, uppf/äg Haras de Prepinson och Grevlunda), ska betäckas, förmodligen med By Cera D’ick (e Stakkato-Landadel).
 • Vera de Prepinson (HANN sto f-20 e  Vitalis u Diva de Prepinson e Don Juan de Hus), ska betäckas.

Lovande egna hästar

Hoppning

 • Hector de Prepinson (SF val f-17 e GFE Candy de Nantuel u Sitelle du Richemont e Quaprice Bois Margot, upp/äg Haras de Prepinson).
 • Juni de Prepinson (SF sto f-19 e Silver Deux de Virton u Firsty de Prepinson e Eldorado de Hus, uppf/äg Haras de Prepinson).

Dressyr

 • Dakota de Prepinson (HANN sto f-17 e Don Juan de Hus u Samsara de Hus e Soliman, uppf/äg Haras de Prepinson).
 • Dalton de Prepinson (HANN val f-18 e Don Juan de Hus u Samsara de Hus e Soliman, uppf/äg Haras de Prepinson).
 • Vino Verde H (RHEIN val f-19 e - Vitalis u Fahida H e Friedenstraum).

Fina yngre hästar

 • Kenzo de Prepinson (SF hingst f-20 e Conthargos u Veda de Hus, uppf/äg Haras de Prepinson).
 • Kundy de Prepinson (SF val f-20 e Balou du Rouet u Enjoy It du Rohan, uppf/äg Haras de Prepinson).

Hästar delägda med Grevlunda

Hos Grevlunda

 • Lanturano de la Forge (SBS val f-17 e Canturano-Quarto de la Cour, uppf Vincent Preser).
 • Qurious HS (SWB val f-17 e Comme il Faut-Diamant de Semilly, uppf Linn Holm).
 • Bollerup Believer (SWB val f-16 e  Bengt Nabab-Cardento, uppf Bollerups Lantbruksinstitut).
 • Jackson de Prepinson (SF hingst f-19 e Contendro I u Veda de Hus e Spartakhus, uppf Haras de Prepinson, äg Grevlunda och Haras de Prepinson), godkänd hingst.

Mästerskapshoppet

 • H&M Bahia – delägs via Bahia Group och rids av Peder Fredricson.

Hos Haras de Prepinson

 • Qwerty de Prepinson (sto f-22 e  Mylord Carthago-Heartbeat).
 • Popcorn de Prepinson (hingst f-21 e Balou du Reventon-Kashmir van Schuttershof).
 • Pommery de Prepinson (val f-21 e Eldorado van de Zeshoek-Heartbeat).
 • Oh Clara de Prepinson (sto f-20 e  Comme il Faut-Heartbeat).

Föl som väntas i år

 • Föl e Emerald u Princess Heart (med Grevlunda).
 • Föl e Candy de Nantuel u Enjoy It du Rohan.
 • Föl e Bamako de Muze u Veda de Hus.
 • Föl e Cour Rouge u Tacuma BZ.

Plus sex inackorderade.

Två väntade föl som nyligen sålts (för att förnya)

 • Föl e Revolution u Samsara de Hus e Soliman.
 • Föl e Escaneno u Diva de Prepinson e Don Juan de Hus.

Dessutom finns ytterligare åtta 2-åringar, både hopp och dressyr.

Haras-de-prepinson-23l120431.cr3
På Haras de Prepinson föds hästarna upp med OS-drömmar. Foto: Leanjo de Koster/Digishots

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden