Reportage
13 juli 2022 09:46
Ridsportplus

Ridsport Play: Hemma hos världsettan

VärldsettaFör dressyrens världsetta Jessica von Bredow-Werndl finns det bara en sak som gäller: hennes hästar ska vara ”happy athletes”.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB fick sitt genombrott på EM i Rotterdam 2019, med brons i küren och guld i lag. Sedan dess har ekipaget gått från klarhet till klarhet. I fjol blev det dubbla OS- och EM-guld och de toppar FEI:s rankning sedan september 2021.
    – Jag är så otroligt tacksam för all framgång, men jag känner mig inte annorlunda som person som världsetta och min vardag är i stort sett densamma. Vi jobbar på med våra hästar och våra idéer om hur vi kan göra tillvaron bättre, inte bara för våra egna utan för alla hästar, säger Jessica.

    Tillsammans med sin bror Benjamin Werndl brinner hon för att göra gott inte bara för hästar utan för djur överhuvudtaget. De bygger upp sitt företag genom  närvaro på sociala medier och en aktiv hemsida med bland annat träningstips för både häst och ryttare.

    Outdooraw_kcl6042
    Aubenhausen ligger i södra Tyskland. Foto: Kim C Lundin

    Har en klar plan

    Det låter kanske mycket, men Werndls har en klar plan och det hela utgår från deras anläggning i Aubenhausen, sex mil söder om München, där Alperna bildar en vacker kuliss.

    Sedan Ridsport var på besök senast, efter EM i Aachen 2015, har verksamheten växt till dubbel storlek. Det finns numera ett 60-tal hästar varav ett tiotal är pensionerade  tävlingspartners som Unee BB och Landliebe.

    Aubenhausen har mycket mark för hagar, träningsbanor, tävlingsbana, anlagda ridslingor och ligger nära skog som utnyttjas flitigt till uteridning.

    Här kommer hästarna ut i hage och paddock varje dag, de handpromeneras och  en del går i skrittmaskin. Totalt kommer varje häst ut ur sin box tre till fem gånger om dagen.

    Stablesaw_kcl5966
    Anläggningen består av flera mindre stallar. Foto: Kim C Lundin
    Room_with_a_viewaw_kcl6035
    Box med minihage Foto: Kim C Lundin

    Alla boxar har ett fönster

    25 personer arbetar på gården och de flesta sysslar med just hästarna. Anläggningen är uppbyggd kring flera mindre stallar, vilket ger lugn och ro. Alla boxar har ett fönster som står öppet mot omgivningarna.

    Jessica och Benjamin har ett antal elever som arbetar på Aubenhausen, där den europeiske U25-medaljören från 2021, Raphael Netz, är mest bekant.
    – Varje ryttare här har sitt eget team med hästskötare och eftersom vi gör så mycket med varje häst varje dag krävs det många medlemmar i varje team, säger Jessica.
    – Jag har förnärvarande tio hästar under mitt ansvar, precis som Benjamin och Raphael. Eilika Böye har tolv hästar på sitt schema och extra hästskötare till det. Hon har ansvar för de yngre hästarna. Vår spanska ryttare Adrian Munoz har tolv-tretton hästar på sitt schema.

    Om jag får välja själv vad jag ska rida så väljer jag Dalera, hon är absolut säkrast och tryggast.

    Varje ryttare har sin egen stallänga. Jessicas hästar finns uppstallade i boxar längs med det stora luftiga ridhuset där det finns uppställningsplats, spolspilta och ett solarium. För friskvård till hästarna finns ett helt hus med vattenband och gångband samt en speciell box för saltinhalation som ska stödja luftvägarna på hästarna, allt i preventivt syfte.
    – Det är väldigt viktigt för mig och alla här att hästarna får komma ut och gå i hage. De går ut ganska tidigt och får komma in igen efter några timmar för vi har rätt hårt insektstryck här och det kan bli riktigt varmt.

    De senaste åren har Aubenhausen lagt mycket tid och pengar på att förbättra underlagen i många hagar då det tidigare har varit vattensjukt här och där. Hagar och fält har preparerats för att ge bättre underlag åt de många hästarna och gräset lyser grönt överallt runt anläggningen.

    Stable_outdooraw_kcl5951
    Det är gott om insekter i området, så tävlingshästarna får ha ordentliga skydd på sig och gå i små hagar nära stallet på tidig eftermiddag under sommaren. De stora gräshagarna används vid andra tider under dagen, inte när insektstrycket är som störst. Foto: Kim C Lundin
    Aquatrainer_treadmillaw_kcl6044
    Vattenbandet Foto: Kim C Lundin
    Stable_aw_kcl5892-2
    Jessicas mamma driver en barnklubb med ponnyer. De kamperar ihop med en del av de pensionerade tävlingshästarna. Foto: Kim C Lundin

    Fakta

    Dagsschema för Jessica

    On_the_goaw_kcl6115
    En cappucino på havremjölk är veganen Jessicas favoritdryck. Med en elsparkcykel tar hon sig snabbt runt i stallen. Foto: Kim C Lundin
    • Så fort Jessica vaknar och går upp är det ett pass yoga eller ett DressurFit-pass som gäller.
    • 07.00-08.00 Morgonen spenderas med sonen Moritz tills han åker till förskolan.
    • 08.00-12.30 Hästtid. Tidigare red Jessica sina hästar – nu under graviditetens senare del blir det mindre ridning och mer instruktion till de andra.
    • 13.00 Jessica eller hennes föräldrar Micaela och Klaus  Werndl hämtar Moritz på förskolan. Tid med Moritz under eftermiddagen, de är ofta tillsammans i stallet med hästarna och Moritz visar ett visst intresse för ridning.
    • Kvällstid Fram till läggdags är det familjeliv med maken Max och Moritz.
    • Läggdags Jessica går till sin stallänga och ”nattar” sina hästar, kollar så allt är ok, pysslar lite och avslutar dagen.

    Varje aktivitet övervägs noga

    Dagsprogrammet för världsettan är digert även utan en späckad tävlingskalender. Någon dag i veckan är vigd åt mediaförfrågningar, sponsorer, instruktionsfilmsinspelning och sociala medieinlägg, och varje aktivitet övervägs och bokas i god tid.

    Den dagen Ridsport är på besök har ett helt team från Disney Channels tyska redaktion varit på plats för filmade inslag. Efter vårt besök är det dags för intervju med den tyska tidningen Der Spiegel.
    – Jag har alltid lovat mig själv att vara en närvarande mamma, att ha verklig tid för min son. När han ska hämtas från förskolan vid 13-tiden vill jag vara klar och kunna ägna eftermiddagen de flesta dagar åt honom, säger Jessica.

    Vi tränar dem med målet att använda lite hand.

    Hon kallas Jessie av alla i Aubenhausen, från familjemedlemmarna till hästskötare och elever. Det är en väldigt familjär och vänlig atmosfär.

    Fakta

    Om Dalera

    210725081_abfa4
    Jessica von Bredow-Werndl och TS Dalera BB vid EM 2021. Foto: Arnd Bronkhorst

    TSF Dalera BB Trak sto f -07 e Easy Game-Handryk-Hohenstein I, uppf Silke Druckemüller, äg Beatrice Bürchler-Keller.

    Främsta meriter

    • Seger i världscupfinalen 2022.
    • OS-guld i lag och individuellt 2021.
    • EM-guld i lag och individuellt 2021.
    • EM-brons individuellt och guld i lag 2019.

    Bokstäverna TSF före namnet visar att Dalera representerar Trakehnerförbundet. BB efternamnet syftar på ägaren Beatrice Bürchler-Keller.

    Hur utfodras världens bästa dressyrhäst?

    Dalera har i princip fri tillgång till hö dygnet runt, vilket betyder att hon äter netto elva-tolv kilo per dag året runt.

    ”Hon får en väldigt naturlig foderstat, rätt enkel, från det tyska märket Agrobs, som arbetar med enkla ingredienser och tillverkas i närområdet i Bayern. Till tävling lägger vi till havre och elektrolyter. Hon får mineraler dagligen men jag har alltid haft principen att ”less is more’ ”, säger Jessica.

    Tur med tajmingen

    Stable_aw_kcl5621
    Dalera är den säkraste att rida ut på av Jessicas hästar, så hon har inga problem att ge sig ut och galoppera trots att hon är gravid. Foto: Kim C Lundin

    Vid världscupfinalen i Leipzig i början på april var det en knappt synlig utbuktning på Jessicas mage, skönjbar endast för att hennes graviditet var välkänd vid det laget. Jessica och hennes man Max Werndl väntar en lillasyster till sitt första barn, 5-årige Moritz, i augusti.
    – Jag hade lite tur med tajmingen, för veckan efter vecklade hon verkligen ut sig, säger Jessica och håller om sin nu något mer tydliga babymage.

    Hon rider fortfarande några hästar per dag men väljer med omsorg och tar inga risker.
    – Om jag får välja själv vad jag ska rida så väljer jag Dalera, hon är absolut säkrast och tryggast, ute som inne.

    Och visst, det är en oerhört cool häst, ett sto med långa vippiga öron, tillika världens bästa dressyrhäst, som promenerar ut runt Aubenhausens ägor med Jessie i sadeln. Anläggningen har spår för tyska snabbtåg runt knuten, och de visslar förbi utan att Dalera klipper med öronen.
    – Så var det definitivt inte de första åren, långt ifrån. Dalera har lärt sig att lita på mig, andas och stanna med mig, inte minst genom att vi ridit ut så mycket, varje vecka året runt.

    En avlägsen dröm

    Att ta en plats i det tyska landslaget var länge en avlägsen dröm för Jessica. Nu har det gått sju år sedan den första mästerskapsinsatsen som senior.
    – När jag tog plats i det tyska landslaget 2015 var jag verkligen en nykomling, även om jag hade haft framgångar under unga år. För de flesta kom jag från ingenstans när jag och Unee BB slog igenom 2014.

    Det är en total kontrast till dagens situation, där hon haft fler framgångar än vad som går att föreställa sig.
    – Det är svårt att visualisera på flera sätt, innan det hände kunde jag knappt ens i min vildaste fantasi tro att det skulle kunna gå så bra. Nu när den här otroliga framgången är här har jag svårt att verkligen greppa att det är på riktigt, säger hon.

    I normalfallet håller Jessica inga träningar. Ett undantag finns och det är den tyska U25-ryttaren Selina Söder som numera rider Jessicas tidigare GP-häst stoet Zaire-E.

    Jessie_michaela_aw_kcl6037-2
    Jessica rider ut med sin mamma Michaela Werndl. De delar passionen för hästar och andra djur. Foto: Kim C Lundin
    Aw_kcl6075
    Jessica och hennes bror Benjamin Werndl är mycket aktiva på sociala medier och med sin Aubenhausen Club, där medlemmarna får träningsråd för både hästar och ryttare. Här är det fotografering på gång. Foto: Kim C Lundin
    Stable_aw_kcl5857
    Det är full aktivitet i stallarna. 25 personer arbetar på gården och de flesta sysslar med hästarna. Foto: Kim C Lundin

    Fler och fler tar kontakt

    Totalt sett är det bara en handfull elever som har sin häst uppstallad på Aubenhausen och de tränar för Benjamin.
    – Mest av allt handlar vår verksamhet om hästägare som vill att vi utbildar och tävlar deras hästar, som vi till exempel har gjort för Beatrice Burchler-Keller. Jag trodde kanske att vi skulle få fler förfrågningar efter OS-gulden från hästägare men den första månaden var det helt tyst på den fronten. Nu börjar det bli fler och fler som tar kontakt och vill göra något tillsammans med oss. Vi säljer ett antal hästar varje år och behöver alltid påfyllning.

    Jessica och brodern köper in hästar som är två till tre år gamla och utbildar dem hela vägen upp till Grand Prix.
    – Eller så gott som hela vägen, de har piaff och passage befäst, piruetter och så.

    Jag har lärt mig att lyssna på henne och känna efter vad det är hon vill.

    Kunderna är glada över sina hästars utveckling och tack vare att de går ute och får hagvistelse mår de bra mentalt och är lätta att rida, menar Jessica.
    – Vi tränar dem med målet att använda lite hand, i stället ska de bära sig själva. Det gör våra hästar lättare att rida. De är utbildade på det vi tycker är det korrekta sättet. Jag hävdar inte att det är det enda eller det rätta sättet, men för oss är det rätt väg att gå.

    Stable_aw_kcl5918-2
    Det här välvda taket skuggar ett öppet torg med fontän framför lunchmatsalen. Foto: Kim C Lundin

    Vill bara ha glada hästar

    Jessica vill verkligen bara arbeta med glada hästar.
    – Det är precis som det låter, den enda vägen för mig. Mitt team och jag gör allt varje dag för att uppnå det målet – att varje häst i vårt stall är en ”happy athlete”.

    För Jessica är det lika viktigt att rida ut i skogen varje vecka som att till exempel träna piaff.
    – Jag vill att de ska ha ett positivt sinnelag så att även om de blir nervösa när vi åker på tävling ska de lita på mig. Det är exakt vad Dalera ger mig varje dag. Under världscupfinalen i Leipzig var hon väldigt nervös men jag visste att hon skulle lyssna på mig när vi kom in på arenan, att hon skulle göra sitt allra bästa. Vi har byggt upp en sådan tillit mellan oss.

    På Aubenhausen handlar det mesta om hästvälfärd, att ge hästarna omväxling i arbetet och väl anpassad träning i olika former är grundtesen. Stjärnhästen Dalera har byggts upp enligt detta koncept under flera år. Jessica berättar att det faktiskt är Dalera själv som uttrycker vad hon vill göra dag för dag.
    – Jag har lärt mig att lyssna på henne och känna efter vad det är hon vill, som till exempel galoppera runt på vårt galoppspår. Så klart har jag ett träningsprogram med vissa ramar, beroende på hur nära vi är en större tävling. Oftast signalerar Dalera till mig om det är dags för galoppspåret, en uteritt eller om hon är med på något helt annat som att träna delar av specialen, en rörelse eller något annat tekniskt, säger Jessica.

    Om det är en längre periods avbrott mellan tävlingarna arbetar Jessica med ett intervallupplägg. Hon tränar upp Dalera under några dagar, varvar ner henne igen, och det appliceras på både konditionsträning och teknik.

    Stable_aw_kcl5648
    Hemma på Aubenhausen har Jessica och Dalera fantastiska omgivningar att rida ut i – något de gör i stort sett dagligen. Foto: Kim C Lundin

    Behöver vara vältränad

    Att du som dressyrryttare måste vara vältränad är en tes Jessica drivit i flera år, kanske inte så märkligt med hennes egen bakgrund som ansvarig för det familjeägda fitnesscentret.

    Hon känner fortfarande lika starkt för ämnet och har de senaste åren skapat ett online-träningsprogram som heter DressurFit.
    – Det är oerhört viktigt att vara vältränad som ryttare, det gör det mycket enklare att göra ett träningsschema för hästarna.

    När du själv tränar har du en bättre känsla för hur mycket du ska träna din häst och hur mycket återhämtning som krävs, tycker Jessica.
    – Ofta mer än du förväntar dig. När du själv gjort en löprunda känner du det i din muskulatur och du vet hur många dagar det sitter i.

    På samma sätt, påpekar Jessica, måste du lyssna till din häst och känna av vad den behöver för att återuppta konventionell träning efter sådana pass.
    – Jag skulle aldrig vara så pass duktig som jag är på att träna upp hästar om jag inte tränade min egen kropp på samma sätt. Under min graviditet har jag av naturliga skäl tränat mindre. Men, helt ärligt, jag har mina upp och ner-perioder med träningsintensiteten.

     Christina delar vår syn på hästhållning.

    Om samarbetet med svenska hästägaren Christina Melin Dahlström

    När Jessica är i sina upp-perioder tränar hon fyra-fem gånger per vecka, men inte så långa pass.
    – Jag gör en hel del yoga och mina favorityogapass är med min mamma Michaela som är yogainstruktör. Mitt vanligaste pass är att jag kör 10-25 minuter effektiv coreträning från vårt eget DressurFit-program. Varje måndag klockan 18 har vi teamträningspass, alla deltar, antingen ett DressurFit-pass eller ett yogapass.

    Unee_bbaw_kcl6030
    Une BB i sin box Foto: Kim C Lundin

    Arbetar mycket med samarbeten

    Precis som många andra ryttare känner Jessica och Benjamin av att det blir allt svårare att hitta riktigt bra hästar – och samtidigt blir lovande unga ämnen allt dyrare i inköp. För att kunna säkra sin stora verksamhet på Aubenhausen jobbar de aktivt på samarbeten med olika hästägare, där de tillsammans kan äga hälften var eller olika stora andelar.

    Hittills har Beatrice Bürchler-Keller och hennes halvsyster Flora Keller varit stora sponsorer med flera hästar hos Werndls, något som syskonen är mycket tacksamma för.

    Fakta

    Övriga hästar

    Aw_kcl6092
    Great Gatsby är en 8-årig valack, född på Lewitz och ägd av Paul Schockemöhle, som Jessica ridit sedan i vintras. Foto: Kim C Lundin
    • Ferdinand BB Hann val f -09 e Florencio I-Lanciano, uppf Bernhard Sieverding, äg Beatrice Bürchler-Keller.
    • Got it BB DWB hingst f -15 e Grand Galaxy Win-Blue Hors Don Schufro, uppf Dressage Arué Morthen Thomsen, äg Aubenhausen med partners och Beatrice Bürchler-Keller.
    • Forsazza de Malleret Old sto f-13 e For Romance Old-Sarkozy, uppf Gestüt Lewitz, äg Aubenhausen och Matthias Sohler.
    • Four o’Clock Rock Westf val f -18 e For Romance I-Robespierrot, uppf Marianne van Mourik, äg Aubenhausen och Christina Melin Dahlström.
    • Birkhof’s Zieta FBW DSP sto f-16 e Zalando-Briar, uppf  Ilka Zimmerer, äg Aubenhausen och Christina Melin Dahlström.
    • Great Gatsby BB Old val f-14 e Grey Flanell-Sir Donnerhall I, uppf Stuteri Lewitz, äg Paul Schockemöhle.
    • Tamino Old val f-14 e Tomahawk-Florencio I, uppf Helmut Osterkamp, äg Guillem Samson.

    Det finns också flera samarbeten med nya hästägare och en av dem är svenska Christina Melin Dahlström, som Werndls köpte två nya hästar tillsammans med i maj. På Westfalens ridhästauktion i april ropades den 4-årige valacken Four o’Clock Rock in efter en intensiv budgivning.

    Sedan tidigare har de tillsammans köpt stoet Birkhof’s Zieta FBW och Jessica ser mycket fram emot det nya samarbetet.
    – Christina delar vår syn på hästhållning och hur hästar ska hanteras. Hon har själv återvänt till hästvärlden efter många års frånvaro och har en mindre gård med massor av hagar och betesmark i Sverige, berättar Jessica.

    De träffades under Top-10-finalen i Stockholm och Christina Melin Dahlström var på besök för någon dag sedan.
    – Då red vi ut tillsammans.

    Jag vet vad jag drömmer om för vår framtid här på Aubenhausen och för vår familj.

    En annan hästägare, Matthias Sohler, har köpt in sig i en av hästarna på väg upp, stoet Forsazza de Malleret.

    Planen är att samarbeta med flera andra hästägare och i framtiden deläga en större andel av hästarna de utbildar i sin verksamhet.

    Drömmarna slog in

    Stable_img_4314
    Abenhausen-mugg Foto: Kim C Lundinv

    När Jessica 2015 fick frågan om vad hon hade för drömmar och framtidsplaner sa hon:

    ”Jag vill ta upp fler hästar till GP-nivån, det är min utmaning. Sedan drömmer jag så klart om att vinna guld någon gång i framtiden. Jag och Max vill ha en egen familj, min bror har redan barn men det kommer inte de närmaste två-tre åren.”

    Hon uppfyllde den första delen med råge och det har blivit en handfull guldmedaljer också.

    Jessica och maken Max fick sonen Moritz 2017 och nu håller Jessica en sex månaders tävlingspaus för baby nummer två.

    Kommer då tillvaron att ändras med en ny baby på väg, en lillasyster till Moritz?
    – Jag vet inte om saker och ting kommer att kännas annorlunda eller hur vår vardag ändras än. Jag vet vad jag drömmer om för vår framtid här på Aubenhausen och för vår familj – det finns så mycket mer att göra.

    Fakta

    Etta på världsrankningen

    Stable_aw_kcl5625
    Jessica von Bredow-Werndl Foto: Kim C Lundin
    • Namn: Jessica von Bredow-Werndl, smeknamn Jessie.
    • Ålder: 36 år.
    • Familj: Gift med Max von Bredow, tidigare fältävlansryttare på nationell nivå. De har sonen Moritz, 5, och väntar en flicka i augusti.
    • Bor: Gården Aubenhausen, 60 km söder om München.
    • Jobb: Driver tillsammans med brodern Benjamin, 38 år, utbildnings- och försäljningsverksamhet med dressyrhästar.
    • Aktuell: Världsetta på dressyrrankningen sedan september 2021.
    • Inspireras av: Det finns många! Inte bara sport-profiler, jag inspireras av människor som verkar ha en god arbetssbalans, som fokuserar på inre själslig mognad och respekterar människor och djur runt omkring dem med kärlek.
    • Bästa minnet: Galopp genom skogen, och att vinna guldmedaljer!
    • Har oanad talang för: Jag hade kunnat bli en riktigt bra skidåkare, som min mamma.
    • Äter helst: Veganska grönsaksrätter, pasta och ibland choklad. Vegan sedan 2,5 år men vegetarian sedan fyra års ålder.
    • Motto: ”Vad du än gör – gör det med hela ditt hjärta” .
    • Skulle aldrig: Skada djur!
    • Klär mig helst i: Sportigt och ledigt ska det vara.

    Jessica om …

    • 5-årige sonen Moritzs intresse för hästar och ridning:
      ”Moritz har börjat prata om att han vill rida i en så kallad ”Führzügelklasse” – ledtygelklass – och inte på vilken häst som helst. Det ska vara Unee BB som han ska rida på. Han är inte så sugen på att träna, mer att tävla, det tycker han verkar vara kul. Han har ju varit med på många tävlingar nu när det gått riktig bra”.
    • Om sitt team:
      ”Jag har hela tiden känslan av att mitt team blir bättre och bättre, det är precis som om vi alla har följt varandra uppåt till en högre nivå. Utan mitt team skulle det aldrig gå och vi blir gemensamt allt skickligare på det vi gör”.
    • Planer för framtiden:
      ”Att fortsätta leva mitt liv här. Att kunna ge tillbaka något till hästarna och till djur överhuvudtaget. Att kunna låta mina barn växa upp sunda och lyckliga. Att kunna fortsätta min resa så som jag har påbörjat den, att utveckla mig själv, mina hästar och Aubenhausen. Och förbli så tacksam som jag är för allt jag har”.

    BB

    • Beatrice Bürchler-Keller är f d dressyr-domare på hög nivå och fyllde 80 tidigare i år.

    Två ettor

    • Inte bara Jessica ligger i topp; beridaren Raphael Netz leder FEI-rankingen för U25.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden