Reportage
26 juni 2021 19:00

Ridsport Play: Hopp och magi hos Zettermans

HoppningFiskelyckan avgjorde när Royne Zetterman köpte det som kom att bli Magic Park Stables. "Det här är ett magiskt ställe, på alla sätt", säger Sofia Farman Zetterman.

Tillsammans med maken Royne Zetterman driver Sofia Farman Zetterman Magic Park Stables med modernt tänk kring utbildning och försäljning av
hopphästar.

Strax söder om Tyringe, i Hässleholms kommun i snapphanebygden i norra Skåne, ligger gården. Det är inte helt lätt att hitta. En smal, slingrande väg leder dit och man får titta ganska noga för att se skylten som pekar på den ännu mindre avtagsvägen mot anläggningen.

Magic_park_10
Numera har Royne huvudansvar för logistik och administration, allt för att Sofia ska kunna fokusera på hästarna. Foto: Lars Jansson
Magic_park_15
Björkarna utmärker gården utanför Tyringe. På bilden ser vi även en av gårdens två timmerstugor som främst nyttjas av gäster. Foto: Lars Jansson
Magic_park_12
Stallet på Magic Park är uppdelat i sektioner. Foto: Lars Jansson
Magic_park_13
Magic Parks stall. Foto: Lars Jansson

Men där, som taget ur en magisk saga, bland ett oräkneligt antal björkar och med sjöns vatten skymtande i bakgrunden, reser sig anläggningen.

Vid första anblicken är det ändå inte helt självklart att det är en hästvärld man kommit till. En hästmänniska förstår nog att den högsta och största byggnaden är ett ridhus, men det finns inte en häst i sikte.
– Vi valde att lägga alla hagarna på andra sidan byggnaderna. Det är så tråkigt att första anblicken är en massa upptrampade hagar, säger Sofia.

Fanns bara björkskog på platsen

Hon berättar det med viss stolthet, det var hon som låg bakom de flesta idéerna när Magic Park skulle formas.
– Här fanns bara björkskog när jag först kom hit, berättar Royne.

Jag bara körde runt och letade, utan att titta på annonser.

Royne Zetterman

Det hela började 2011. Fast egentligen startade allt redan när Royne kom tillbaka till Sverige 1984 efter nästan tre år på Irland. Han hade sålt den då hittills dyraste hästen i världen, Young Diamond till Paul Darragh, för 700 000 kronor.

Royne hamnade på Grevagården, fortsatte sitt eget tävlande och gick i hästhandlaren Arne Nordquists spår med att importera och sälja irländska hästar. Royne ville dock ha något eget, helst i Skåne, och hittade gården på Polkavägen i Linderöd, den som blev Springfield Farm.

Många var framgångarna, både affärsmässigt och sportsligt, bland annat VM-silver med Richmond Park i lag i Jerez 2002. Det var här Royne etablerade sitt koncept med försäljningshästar.

Gillade inte att bo i lägenhet

2011 skiljde sig Royne från sin fru Aisling och flyttade från Springfield Farm. Han letade ny gård men hamnade tillfälligt i lägenhet i Lund.
– Det kändes som att sitta i fängelse, säger han med viss avsky.

Magic_park_26
Rymliga skötselplatser var en av de saker som stod högt upp på listan när paret skulle bygga sin drömgård. Foto: Lars Jansson
Magic_park_27
Och lugn och ro i stallet så att hästarna kan slappna av. Foto: Lars Jansson

Sina hästar hade Royne först hos Ragnar Bengtsson och sedan hos Jacob Hellström. På Borelunds gård hos Jacob träffade han henne som skulle bli starten på ett nytt liv. Han mötte Sofia, som året före kommit hem efter några år i Mexiko och USA.
– Det var där på Borelund vi blev ett par, säger de båda med ömhet i blickarna.

De fick ingen lätt start. Omgivningen, inte minst Roynes vuxna söner Daniel och Alexander, var inte lika lyckliga. Åldersskillnaden mellan Royne och Sofia är 24 år.
– Många reagerade i början men vi har aldrig brytt oss, det har vi inte tid med. Dessutom, känslor har ingen ålder, antalet år spelar ingen roll när man är lycklig tillsammans.

Bra förhållande med sönerna

Förhållandet med Daniel och Alex är också det bästa sedan länge, och de har ett fruktbart samarbete.
– Daniel och Helena Stormanns förmedlar många av våra hästar till USA och Alex har en handfull av våra hästar, säger Royne.

Det var också nu, efter att Royne träffat Sofia, som det blev fart på letandet av ny gård.
– Jag bara körde runt och letade, utan att titta på annonser. Ofta var husen fina men stallen bedrövliga och nästan aldrig fanns det tillräckligt med mark.

Magic_park_21
Sofia rider minst tio hästar per dag, det kräver planering. Foto: Lars Jansson
Magic_park_20
Minutiös planering kring hästarna. I skrivande stund är nästan 30 hästar i träning på Magic Park. Foto: Lars Jansson

Vid ett besök hos Anna Wemlerth i Skyrup frågade Royne om Anna visste något som var till salu i trakten.
– Det visade sig att Stefan Sjögrens kusin visste att Hässleholms kommun skulle sälja en massa mark, bara ett stenkast från Skyrup. Jag åkte dit direkt på måndagsmorgonen, gillade vad jag såg, satte mig i en båt och åkte ut på den intilliggande sjön och fiskade. Fick napp direkt och då bestämde jag mig.
– På tisdagen köpte jag de 16 hektaren mark, allt bestående av björkskog, säger jakt- och fiskeälskaren Royne.

Fakta

Om kritiken:

Magic_park_29
Sofia fick ta emot massiv kritik för sin krönika. Foto: Lars Jansson

När Sofia i en krönika i Ridsport skrev att hon anser att stjärnsporrar borde tillåtas på unga hästar fick hon massiv kritik.
– Om folk vill missförstå är det upp till var och en, jag bryr mig inte, säger hon.
– Jag som kvinna vill inte bli diskriminerad på tävlingsbanan eftersom jag omöjligt kan ha lika starka skänklar som en man. Därför vill jag kunna använda rätt redskap, i detta fallet stjärnsporrar.
– Det handlar ju absolut inte om något som kan skada hästen. Tvärtom, det handlar om att kunna hjälpa den, att exempelvis ta ett lite längre galoppsprång, eller länga sig över ett hinder, för att det inte ska bli fel, särskilt med jätteförsiktiga unghästar. Jag vill kunna ge den unga hästen optimal hoppupplevelse.

Krönikan kan du läsa här.

Royne hade planerna klara, han visste ungefär hur han ville att allt skulle vara, berättar Sofia.
– Tillsammans gick vi och snitslade upp vår tänkta gård. Det kändes stort – och lite galet.

Magic_park_28
Majoriteten av hästarna är unga och utbildas en period för att sedan säljas. Foto: Lars Jansson
Magic_park_23
André Brandt jobbar sen en tid tillbaka som beridare på gården. Foto: Lars Jansson

De anlitade en arkitekt, Lars Dencker, som gjorde ritningar, men inte förrän Sofia presenterade en egen skiss förstod Dencker hur det skulle vara, inte minst när det gällde effektiviteten och boxarna storlek.
–  Jag ville att stallbyggnaden skulle ha ett nav med uppställningsplatser, solarium, toaletter, sadelkammare och speciella arbetsrum för veterinär och hovslagare. Man skulle ta hästarna dit från de fyra stallgångarna som ledde ut därifrån. Det innebar att hästarna fick lugn och ro i sina boxar och att allt annat skedde centralt. Vi ritade också in utrymmen så vi kunde köra in foder och spån utifrån. Det fungerar fantastiskt bra, säger Sofia.

Jag kan bli tokig när jag ser en 4-åring och man inte inser vilket scope den besitter.

Royne Zetterman

Det är direktingång till ridhuset från en av stallgångarna. Ingången är placerad mitt på ridhusets ena långsida.
– Det ger bättre intryck för hästarna och är mera estetiskt för oss.

Fick en perfekt galoppbana

Ridhuset, 90×28 meter, har en stor kafeteria och ett VIP-rum för kunder och gäster. Runt alla de 16 hektaren ligger en galoppbana.
– Här är sandjord, så vi skalade bara av ett litet matjordslager och fyllde på med sand och så fick vi en perfekt galoppbana för runt 100 000 kronor, säger Royne.

1magic_park_02
Alla hästar rids ute i största möjliga mån. Foto: Lars Jansson
Magic_park_03
Uteridningen är delvis för att behålla glädjen och framåtbjudningen. Foto: Lars Jansson

Även om det är guld värt med stort, bra ridhus är det den 1 500 meter långa galoppbanan och naturhindren längs den som används mest.
– Vi jobbar hästarna ute så fort det bara går efter vintern. Det är fantastiskt för alla unghästarna som håller motivationen uppe och självklart också för de äldre tävlingshästarna. Grundregeln för hopphästar är att de ska tycka att allt arbete är kul, säger Sofia.
– Det tycker de när de får galoppera utomhus.

På Magic Park finns även en stor utebana 53×83 meter (fibersand), en gräsbana 65×180 m, skrittband, två bostadshus och vid sjön ligger två timmerhus för gäster.

Hittills har paret lagt ner 40 miljoner kronor på sitt drömbygge.

Vi jobbar hästarna ute så fort det bara går.

Sofia Farman Zetterman

Men än är det inte klart. En kafeteria vid utebanan, garage och en skrittmaskin står på önskelistan. Och ett bostadshus för Royne, Sofia och parets fyraåriga dotter Ronja.
– Ja, suck, vi stod beredda att äntligen kunna bygga vårt hus, berättar Royne.

Magic_park_19
Royne och Sofie med Ronja. Foto: Lars Jansson
Magic_park_17
Familjen drömmer om att bygga ett bostadshus. Foto: Lars Jansson

Att hålla på med hästar och hästhandel är alltid en berg-och-dalbana av med- och motgångar. Parets största motgång kom när Sofias bästa häst Contadour skulle säljas och det efterlängtade huset byggas för pengarna. Det var i november det hände, Royne och Sofia satt och såg utsändningen av en clinic där Sofia och Contadour var stjärnorna.
– I pausen skulle jag bara gå ner i stallet och fodra. Då hittade jag Contadour liggande, döende i gaskolik i sin box. Han var så dålig att vi inte ens fick upp honom på fötter. Det fanns inget annat att göra än att låta honom somna in, berättar Sofia.
– Det var en fruktansvärd upplevelse för mig personligen, att se min älskade häst i så svåra plågor, att mista honom på ett sådant sätt.

Hästmänniskor är ett tåligt folk

Inte nog med det, åtta års väntan på att äntligen kunna bygga sitt hus var inte slut.
– Det är så det är i branschen. För varje medgång har man fem motgångar. Hästmänniskor är ett tåligt folk. säger Royne.

Vi vill ha sportiga, atletiska och lätta hästar, inte för mycket exteriört avvikande.

Royne Zetterman

Att ha ett magiskt ställe innebär inte ett liv i lyx, precis som på andra ställen är det hårt jobb som gäller. Sofia rider tio-tolv hästar om dagen, Royne rider inte längre men har fullt upp med kundkontakter och allt som ska fungera runt Magic Park. Sofia, Royne, beridaren André Brandt och fyra-fem hästskötare och elever arbetar tätt tillsammans.

Alexander Zetterman och Magic Park har tävlat framgångsrikt tillsammans. Nu ska Alexander även starta en lillasyster till hingsten.
Roynes son Alexander Zetterman tillsammans med Magic Park 1268. Hingsten matchas nu mot dressyr i stället för hoppning. Foto: Jenny Johansson

Strax före sju på morgonen är det morgonfodring, först med hö och senare med kraftfoder.
– Efter det som hände med Contadour är vi extremt noga med fodringen. Tillsammans med vår foderleverantör har vi ett upplägg som fungerar. Vi ger exempelvis aldrig pellets eller lusern torrt, allt ska vara uppblött. Efter dryga tre timmars blötläggning ser man hur mycket pelletsen svällt, berättar Sofia.
– Trots att vi har bra vattenkoppar i varje box har alla hästar också en vattenhink. Det stimulerar hästarna att dricka mer.

Det var en fruktansvärd upplevelse att se min älskade häst i så svåra plågor.

Sofia Farman Zetterman

Foderstaten anpassas till varje hästs temperament och hull.
– Vi har ett basfoder med alla vitaminer och mineraler som vi ger till alla unghästar. Vi har sett flera av de unga hästar som vi fått in ha brist på selen och järn. Kommer det en unghäst som verkar lite trött tar vi alltid blodprov och kollar dess värden. Inte sällan visar det sig att de har selenbrist.

Utbildar främst unga hästar

Det finns en del hästar på Magic Park som är äldre och går de större klasserna men fokus ligger på unghästar.
– Majoriteten här är unga hästar som vi utbildar under en längre period och sedan säljer, säger Sofia.

Magic_park_01
Magic Park är en jätteanläggning som hittills kostat 40 miljoner. Foto: Lars Jansson
Magic_park_14
Magic Park Stables. Foto: Lars Jansson

Mest köps 4-åringar in men ibland också 3-åringar. Och det ska vara svenskfött.
– Vi kan köpa importer också men då ska de ha varit i Sverige en tid. Svensk hästhållning är väldigt bra, hästarna får tid att växa och utvecklas och tas ofta inte så hårt i början, menar Royne.

Just nu har Royne och Sofia nio 4-åringar men det finns bara plats för fyra-fem i stallet. De andra har de hos Remek Wierzbowsky, Janna och Annika Odervall och hos Christina Rhur.
– De får vara här en månad i taget, sedan växlar vi. De som vilat kommer tillbaka hit fulla av lust att fortsätta arbeta. De här minipauserna är otroligt bra, säger Sofia.

1magic_park_06
Utebanan används flitigt, både för markarbete och hoppning. Foto: Lars Jansson

Hästarna på Magic Park är alla av sportmodell.
– Vi vill ha sportiga, atletiska och lätta hästar, inte för mycket exteriört avvikande. Det viktigaste är att de har scope. En häst kan aldrig hoppa högre än vad den är kapabel till, säger Royne.
– Ibland inser folk inte vad det är för häst de har. Jag kan bli tokig när jag ser en 4-åring och man inte inser vilket scope den besitter.
– Royne är otrolig på att se om en 4-åring kan gå 1,50-1,60-hoppning. Hans kunskap är ovärderlig, säger Sofia.

Tittar inte på tidigare resultat

När Royne är intresserad av en häst tittar han inte på tidigare resultat.
– De kan vara missvisande. En fyrafelsrunda kan vara en väldigt bra runda.
– De kan också vara ridna av proffs men vissa hästar hoppar bättre med amatörer. Hästarna blir mera uppmärksamma när de får tänka själva. Unga hästar kan befinna sig i en utvecklingsfas och, eller, är inte är riktigt redo för en ny höjd. Jag tittar på hästen, på individen, det är det viktiga.

När en häst säljs från Magic Park är Royne och Sofia noga med att den ska passa köparen så bra som möjligt.
– Skulle det inte fungera försöker vi hitta en annan häst, som kanske fungerar bättre, säger Royne.

Kunden kan alltid komma med sin häst och träna för antingen Sofia eller Royne och få tips, inte bara med ridningen utan också manageringen.
– Många har för bråttom och hoppar för höga klasser. Det är en hets när kompisarna kollar på Equipe eller i TDB och när alla resultat jämförs på sociala medier. Det är något jag funderar en hel del kring – och hur vi ska få vår dotter Ronja att undvika det och i stället leva i verkligheten, säger Sofia.

Fakta

Sofia & Royne

Sofia

Magic_park_22
”Efter det som hände med Contadour är vi extremt noga med fodringen”. Foto: Lars Jansson

Namn: Sofia Kristina Farman-Zetterman

Ålder: 39 år.

Familj: Maken Royne, dottern Ronja, 4 år, chihuahuan Bart, 13,5 år, dobbermannen
Maggie, 5 år.

Favoritmat: Fisk och skaldjur.

Dryck: Cola Zero, vatten.

Färg: Röd.

Favoritpryl i stallet: Kalendern jag gjort på Ronja, med en bild på henne för varje månad.

Om jag inte arbetat med hästar: Då hade jag blivit veterinär. Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet.

Förebild inom hästvärlden: Malin Baryard-Johnsson, en fantastisk idrottskvinna. Hon är oerhört bra på det hon gör. Hon kan kombinera familjeliv med tävling, hon har stora sponsorer som funnits hos henne i många år, hon matchar sina hästar framgångsrikt och på ett synnerligen varsamt sätt som gör att de håller i många år. Och så kan jag inte undgå att beundra Beezie Madden.

Royne

23589ad7-21a8-4d82-8bfc-5f9531a99b43
Royne och superhälleflundran. Foto: Privat

Namn: Royne Jerry Zetterman

Ålder: 63 år.

Familj: Fru Sofia, dottern Ronja, 4 år, och sönerna Alexander och Daniel från tidigare äktenskap, chihuahuan Bart, 13,5 år, dobermannen Maggie, 5 år.

Favoritmat: Oxfilé om det gäller kött, annars gös, röding, hälleflundra, allt fångat på egen hand. I fjol tog jag upp en hälleflundra på Lofoten som vägde 146 kg och var 2,20 m lång. Det var tredje största hälleflundran som fångats i Norge. Det tog över en timme.

Favoritdryck: Alkoholfri öl.

Favoritfärg: Blå.

Favoritpryl i stallet: Min verkstad och alla verktygen där.

Förebild inom hästvärlden: När jag var yngre var det mina mentorer Måns Alexandersson och Lars Parmler. John Whitaker är en riktig hästkarl, framgångsrik med låg budget och enkla metoder. Ludger Beerbaum, ett superproffs med unik känsla för hästarna.

Fakta

Magic Park

  • 28 hästar finns på Magic Park, men Royne och Sofia äger sammanlagt 60 stycken. En dryg handfull är avelsston, många betäckta med Magic Park, årets mest använda hingst 2020.

Film är en guide

– Filmer på hästar är endast en liten guide. Hästen kan se bra ut på film men är bättre i verkligheten. Och tvärtom. Mörka hästar ser dessutom ofta tyngre ut på film, menar Royne.

Visa häst via film

Att marknadsföra hästar via film är i dag mera regel än undantag. Men Royne och Sofia vill dock gå ut med en varning.
– Många unga vill ha en flashig häst, det har gått status i det och det vet många säljare. Ungdomarna vill kunna visa upp sina flashiga hästar på Instagram, säger Royne.
– Men många av dessa hästar är för proffsryttare, de är för svåra, de behöver kunniga erfarna, ryttare. Så när vi får förfrågningar på en ”Instagramhäst” försöker vi lirka in de unga på hästar som passar dem, hästar som kanske inte är så flashiga men som ger ungdomarna bra resultat på tävlingsbanorna och är trevliga att rida.

Film är en guide

– Filmer på hästar är endast en liten guide. Hästen kan se bra ut på film men är bättre i verkligheten. Och tvärtom. Mörka hästar ser dessutom ofta tyngre ut på film, menar Royne.

Om samarbete

Samarbetet hovslagare-veterinär är en viktig del i lagarbetet på Magic Park.
– Folk underskattar vikten av det samarbetet. Det handlar om förebyggande vård, att studera hovar och ben, göra justeringar, diskutera vinklar, rida på rätt underlag, säger Sofia.
– Vår hovslagare Kent Lindh och vår veterinär Lotta Wallin fungerar fantastiskt. Lotta har själv tävlat i alla discipliner och vet vad det handlar om. Hon är här varje måndag och går då bland annat igenom de hästar som tävlat under helgen.
– Ett bevis på att det fungerar är att vi inte haft en enda gaffelbandsskada. Och att de senaste sju hästarna vi köpt var halta. Med rätt skoning och management har det inte varit några problem.

Skodda i aluminum

Flera av hästarna på Magic Park har aluminiumskor på framhovarna.
– Vi tycker att hästarna fungerar bra med dem. De är några hekton lättare än vanliga järnskor och det har betydelse i det långa loppet, menar Sofia.

Så kom namnet till

Magic Park Stables är döpt efter egna hingsten Magic Park. Fuxhingsten är uppfödd av Sisse Sejrbo, född 2007 e Armitage u Magic Feeling-Ahorn. Han tävlades internationellt av Alexander Zetterman men råkade ut för en skada 2019 och går sedan i fjol dressyr (hittills på medelsvår nivå) med Linda Rönn Larsson. Magic Park var den mest använda hingsten i Sverige 2020.

Royne om flashiga språng

”Flashiga språng är endast något för ögat. Titta på Ludger Beerbaums hästar, de hoppar bara så mycket de behöver och de är väldigt avspända. Det sliter inte på hästarna.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden