HoppavelAtt Hästak har blivit en av Sveriges främsta uppfödare av hopphästar är ingen slump. Med ena foten på framhoppningen och den andra i aveln vet paret Kjellson vad sporten behöver för hästar.
Ridsport Play: Småländsk hoppdynamit
Mycket vatten har flutit i Ronnebyån sedan det första hoppfölet föddes hos Hästak i småländska Älmeboda. Inriktningen har skiftat från kycklinguppfödning till hästhandel och vidare till spetsavel med sikte på toppsporten.
Anders Kjellson har jobbat hårt för att ta fram alla de hoppkanoner som har kommit att bli synonyma med stuterinamnet. Belöningen kom när Peder Fredricson ringde upp och frågade om Thelma Hästak var till salu.
– Det är klart man blir stolt när en så pass duktig ryttare hör av sig. Han ligger på fjärde plats på världsrankningen (nu andra plats, reds anm) och så ringer han mig. Min fru och jag hade satt ett pris, sedan tog det någon dag innan han provade och så blev det affär. Det gick fort, berättar Anders, som visste vad han hade i stallet.
– Vi tyckte att hon var den bästa någonsin. Från första gången vi löshoppade henne var hon ett fenomen. Hon hade rytmen från början.
Blir kvar i Sverige
Att en häst av Thelmas kaliber blir kvar i Sverige är inte vanligt. Oftast säljs de bästa hästarna utomlands. Men efter att Thelma tagit YRSM-guld med André Brandt var saken klar. I höstas flyttade Heartbeat-dottern in på Grevlunda med Astrid Ohlin som ägare.
Thelma har i år placerat sig i femstjärniga 1,45-klasser, barfota, med sin nya ryttare.
– Peder säger att han bara ska få henne att följa hans spår. På OS såg man ju hur All In gick exakt där Peder ville, säger Anders.
SWB-hästarna har lyst med sin frånvaro i Tokyo, men Anders tror att det kan komma att förändras.
– Det är hela tiden utländska kunder här och letar hästar. De har lärt sig att hästarna är bra uppfödda, här är de inte preparerade och de köper direkt av uppfödaren, säger Anders som har sålt hästar till bland andra Ludo Philippaerts.
Hoppet om att få uppleva ett OS med en egenuppfödd häst i startfältet finns där.
– Jag hoppas på Thelma till Paris, då är ju All In lite för gammal. Det passar precis. Jag bokar biljetter så fort de släpps, säger Anders med ett leende.
Är med när hästarna hoppas
Sporten är en viktig del av Hästak och Anders passion. När Anders inte tömmer hingstar och kontrollerar spermakvaliteten är det tävling som gäller. Han kör lastbilen och står på framhoppningen. Även hemma är han med när hästarna hoppas. Han fixar hindren och håller ett öga på tempot och vägen.
– Det är halva hindret, säger han.
Folk betäcker med jädrigt fina hingstar, men jag ser dem aldrig på banan.
Flera framgångsrika ryttare har gått sin plantskola hos Hästak. André Brandt fick sitt genombrott på Anders hästar, som i dag rids av begåvade Fanny Kullmyr. Att ha en professionell beridare på hemmaplan är en del av framgångskonceptet. Att bedöma vilka hästar som är värda att satsa på eller sälja tidigt är en ständig
avvägning. Anders slipar hellre längre på de råa diamanterna.
– Jag kan bara få ett visst pris för en 5-åring, men om en 7-åring hoppar 1,40 får jag de stora pengarna. Varför ska jag då sälja en bra 5-åring när jag har möjlighet att ha kvar den? När den är sju har priset kanske dubblat sig.
Fakta
Anders om…
- Pengar: Vi vet när vi får inkomster från seminen, men med hästförsäljningen vet man aldrig. Du vet aldrig när du får hästen såld och du vet aldrig vad du får. Ibland har det varit tomt på kontot. Nu behöver jag inte jobba om jag inte vill, men vad skulle jag annars göra?
- Förebilder: Någon man verkligen kan se upp till i den här branschen, som inte har fått något gratis, det är Royne Zetterman. Han har byggt upp allt han har med bara hästpengar.
- Fölauktioner: Jag säljer inga föl alls, jag försöker inte ens. För mig är det lite som att byta pengar.
- Hästbristen: Alla säger att det är brist på hästar, jag håller inte riktigt med. Det är brist på köpare som vill betala. Jag vet inte hur många som ringer till mig varje vecka och ska ha en fin häst för 100 000 till 150 000 kronor.
- Registreringsskylten: Det är den billigaste reklamen man kan ha. Det kostar 6 000 kronor på tio år, det är 600 kronor om året. Hur mycket reklam får du för det annars? Jag är ju mycket ute och åker i hästsammanhang, och det är andra bilen där jag har Hästak på skylten.
Anders förvånas över att inte fler uppfödare satsar mer på att förädla sina talanger. Ofta ser han hur unghästar lämnas bort billigt, i stället för att lämna till någon ”riktig” och få resultat.
– Folk betäcker med jädrigt fina hingstar, men jag ser dem aldrig på banan sedan.
Aldrig något snack om att komma till Falsterbo
Ett tag hade han hästar hos Victoria Almgren, och där var det aldrig något snack om saken.
– När jag hade häst hos Victoria och vi hade som mål att komma till Falsterbo, då kom hon alltid till Falsterbo.
– Någon riktig kan också säga om det är lönt att satsa på en häst eller inte.
Victoria Almgren red bland annat en häst som blev bland de bästa i 7-års-championatet och hoppade i Globen för att sedan säljas till USA.
– Pengarna som jag lade hos Victoria dubblades, säger Anders.
Att de unga hästarna följer sina årgångar, med 3-årstest först och sedan årgångschampionat, är viktigt för deras värde, menar Anders. Hästarnas årliga schema baseras på förberedelser inför och kval till just dessa.
– Du kan vara med på mycket så länge hästarna får sin vila. Du behöver aldrig forcera någonting, så länge du har en plan. När Thelma skulle kvala som 5-åring red vi tre felfria 1,20 på en helg, sedan var det färdigt och hon kunde gå på lite bete.
På Breeders och unghäst-VM får Anders en måttstock på sitt eget arbete. Han önskar dock att utbytet med andra uppfödare var större kring priser och avelskombinationer.
– Det är få man kan diskutera med. Nu känns det mest som att folk är avundsjuka för att jag har en hingst som har många ston, säger Anders.
Fakta
Casanova Hästak
Namn: Casanova Hästak (f –13 e Cosmeo u Diana e Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen). Godkänd i SWB och Dansk Varmblod.
Karriär: Sveriges högst bedömda hopphäst med 9,5–9,5 i hoppning vid 3-årstestet 2016.
- Mest använda hingst 2018 med 227 ston och 91 procent dräktiga.
- Trea i Falsterbos 6-årschampionat, tvåa i Youngsters och uttagen till UVM 2019.
- Vinnare av Stallion Trophy vid Breeders och den högst rankade 7-åringen 2020.
- Såldes i augusti i år till den grekiska OS-ryttaren Hannah Mytilineou med bas i Belgien.
Avel: Har betäckt ungefär 600 ston under sin tid i Sverige. Far till Zezar Häst-ak 1436 (SWB), bruksprovsvinnare 2021.
Casanova såld till OS-ryttare
Hingsten han refererar till är stallets tidigare kung, Casanova Hästak, som nyligen såldes till en grekisk OS-ryttare med bas i Belgien. Han ropades in på auktion i Danmark som 3-åring, ”för att få in nytt blod”, och karriären har varit spikrak. Både på tävlingsbanan och på bocken. Med sin signifikanta bakbensteknik, som han starkt nedärver, vann Casanova SWB Stallion Trophy i fjol och är en av Sveriges mest använda hingstar.
Att det blev just Casanova handlar om mödernet.
– Mödernet är väldigt viktigt. Tittar vi på Triton har mormoderns syster vunnit världscupen två gånger. Det kommer alltid någonstans ifrån, det är inte bara slumpen, säger Anders.
Har du en gammal stam har du förlorat redan vid starten.
Hingsten Triton Hästak såldes som 5-åring till Royne Zetterman plus två del-ägare. Med Alexander Zetterman i sadeln har Triton visat framfötterna internationellt, och i somras tog ekipaget hand om drömsegern i Falsterbo Grand Prix. Gratulationerna strömmade in till Hästak, vilket blev ännu ett kvitto på Anders filosofi.
– Jag är väldigt glad för sporten, men jag är glad för aveln också. Det hör väldigt mycket ihop. I och med att jag är så mycket på tävling vet jag också vad sporten behöver för hästar.
Blir morfar vid åtta års ålder
Avelsstrategin går ut på att betäcka de bästa 3-årsstona och använda de egna hingstarna så fort det går. I år är ett sto efter Kannando betäckt och hingsten blir därmed morfar vid åtta års ålder.
– På det viset avancerar jag härstamningsmässigt. Förhoppningsvis får hon ett stoföl som första. Då kommer jag snabbt framåt. Jag gillar inte att ha för gamla avelsston, helst säljer jag dem när de är tio, tolv år och vi har ett bra 3-årssto efter den som vi satsar på i stället, förklarar Anders.
Han drar en parallell med travsporten.
– Det är lite svårt att mäta på en hopphäst, men man säger att en travhäst springer 0,1 sekunder snabbare för varje generation. Har du då en gammal stam, har du redan förlorat vid starten. Allting går framåt. Holländarna går mycket snabbare fram med embryon, och då får vi inte hamna för långt efter.
Genom att använda hingstarna unga kan Hästak snabbt visa på fina avkommor, som också gör att stoägarna vill betäcka. Anders själv väljer hingst efter hur den kompletterar stoet.
– Thelmas mamma har inte så bra hals och då behövde jag någon med bra hals. Det har Heartbeat och så fick vi Thelma med en jättebra hals. Det var det jag saknade.
Anders tummar inte på exteriören, även om hästen löshoppar bra.
– Den måste stå korrekt, annars går det inte, säger han.
Röntgas vid två års ålder
Fem månader om året tillbringar de yngsta hästarna på Alvaret på Öland. När de är två och ett halvt år röntgas de.
– Är det någon som har en lös benbit så plockar vi den direkt. Det måste man. Det är helt meningslöst att föda upp hästar om du inte röntgar dem, säger Anders.
Resten av året hanteras de yngsta hästarna på gården. De leds ut och in varje dag och får fasta ramar. Hingstarna får tidigt lära sig att möta ston i gången och på ridbanan, vilket underlättar i tävlingssammanhang.
– Du måste hantera hästar när du ska sälja dem. Folk är inte så vana i dag, säger Anders.
Det är helt meningslöst att föda upp hästar om du inte röntgar dem.
I år var planen att sluta med semin efter 25 år och i stället satsa på att förädla uppfödningarna. Men när Hästak fick sin första bruksprovsvinnare i Casanovasonen Zezar Hästak och en godkänd hingst, York Hästak, med Thelma som mor, tänkte Anders och Christina Kjellson om. I år har dock endast stallets egna hingstar erbjudits via semin.
Använder bara sina egna hingstar
De sista fem åren har Anders själv också bara använt sina egna hingstar. Lite nytt blod på stosidan har dock kommit in genom Carla Z.
– Den har samma möderne som Casanova och det har vi letat efter jättelänge. Där finns också lite andra hingstar som vi inte har i vårt blod.
– På så vis möts samma möderne lite längre ifrån varandra. Hon är rätt så stor och Zezar är rätt så liten, jag tror att det blir väldigt bra.
Anders har även en ny hingst på gång genom Casanovasonen Ackord Hästak. Planen är att 3-åringen ska göra det danska 35-dagarsprovet i höst.
– Det är inte lättare där, men det gör att jag får två chanser. Skulle han inte riktigt uppnå poängen och jag tror på honom, kan jag visa honom på provet här i mars.
– Provet i Danmark är mycket bättre än det i Sverige. Det svenska provet är inte godkänt någon annanstans medan det danska provet är godkänt i hela EU. När jag nu har sålt Casanova, som är godkänd i Danmark, kan man få honom godkänd var man vill. Det är värt mycket mer.
Casanova personifierar den ridbarhet som Anders eftersträvar. André Brandt har sagt att Casanova skulle kunna gå som ridskolehäst, så cool är han.
– Ridbarheten är A och O, oavsett vad du ska ha den till. Är en häst alldeles för svår, då är det inte så lätt att komma rätt på hindret. Det är skillnad när den är stabil och sansad som Casanova. Det gör det lättare för den som rider att få ett bra resultat. Lättridna hästar är det som alla frågar efter.
Ett av tio föl blir riktigt bra
Cirka tio föl om året föds i Älmeboda – en av dessa blir riktig bra. Det vill säga, antingen blir den godkänd hingst eller säljs på export.
– Förhoppningsvis har vi tjänat lite på några däremellan och gått jämnt ut på de sämsta. Och de får man inte ha för länge så det blir förlust.
Hela Hästak genomsyras av ett för branschen sällsynt affärstänk. Allt är rationellt. Utgödslingen och fodringen har effektiviserats, växlingen mellan seminston på sommaren och unghästar på vintern gör att stallarna utnyttjas till max och tre seminspiltor gör att fler ston kan semineras på kortare tid.
Förra året omsatte Hästak AB nio miljoner kronor med svarta siffror på sista raden. Affärskalkylen är helt vit. Själv är Anders skolad i kycklingbranschen där han ihop med sin far födde upp kycklingar som såldes som värphöns. Här räknade man på arbetstimmar och marginaler. Att många hästföretag brottas med bristande lönsamhet är inte konstigt, enligt Anders.
– De driver det inte på det viset – det finns ingen affärsplan.
Anders drar ännu en parallell som talar för sig självt.
– Jag kände en som höll på med grisar, han tjänade inga pengar och det var helt värdelöst. Sedan kände jag en annan som höll på med grisar, och han tjänade bra med pengar. De fick lika mycket per kilo för grisarna.
Vässat sinne för affärer
Åren som hästhandlare har också satt sin prägel. Innan Anders kom igång med avel var det hans huvudsakliga verksamhet. Under många år sålde han 150 hästar om året, vilket vässade hans sinne för affärer.
Nu försöker jag medvetet att inte jobba så mycket, med tanke på hjärtat och
min ålder.
Anders är märkbart glad över att ha blivit tilldelad utmärkelsen Årets uppfödare av SWB efter nära 30 år i branschen.
– Jag blev väldigt stolt när de hörde av sig. Det ligger mycket arbete bakom. Nu försöker jag medvetet att inte jobba så mycket, med tanke på hjärtat och min ålder. Men annars har jag jobbat rätt hårt, säger Anders, som började jobba redan efter åttan.
Ett par gånger har han blivit inlagd på sjukhus på grund av hjärtproblem. Nu äter han mediciner för att hålla hjärtat i schack. Hade Anders fått välja hade han slutat med seminen, som kan vara stressande när hingstarna inte vill och sperman ska skickas.
– Att tömma hingstarna är jobbigast. Jag blir rätt trött av det. Det är tungt att stå och hålla vaginan, säger Anders som precis har fyllt 68 år.
En sommarstuga vid havet i Blekinge har blivit ett andningshål. Här kan Anders puttra omkring i sin nya motorbåt.
– Det är roligt att bara åka ut och köra. Det finns så mycket fint att titta på.
Dynamit blir förhoppningsvis pensionen
Hästak fortsätter att tillverka hoppdynamit – i dubbel bemärkelse. På Öland går ett 1-årigt sto med Casanova som far och Thelma som mor – och i Älmeboda går det ett hingstföl med samma stam. Varje år döps hästarna på en ny bokstav och efter att ha gått alfabetet runt, med undantag för å, ä och ö, är man nu på bokstaven d. Arbetsnamnet på hingstfölet är ”Dynamit”.
– Det blir superhästar när man slår ihop två sådana. Det kan ju inte bli något annat. Det blir väl min pension. Som hästuppfödare har man inte så hög pension annars, så jag tar den där.
Fakta
Hästak
- Verksamhet: Stuteri samt hingst- och seminstation. Har plats för 70 hästar.
- Plats: Älmeboda, Tingsryds kommun, även kallat ”Häst-riket”.
- Drivs av: Anders och Christina Kjellson.
- Antal anställda: Fyra. Fanny Kullmyr är beridare, Albin Alf rider in och utbildar unghästarna tillsammans med Nathalie Macdonald. Frida Gustafsson sköter om hästarna och rider. Albin hjälper även till med att tömma hingstarna.
- Omsättning: Drygt 9 miljoner kronor.
- Ponnyavel: Hästak bedriver även ponny-avel. Stoet Abba Hästak blev i början av september högst bedömd vid ungponnytestet i Rockneby. Abba är e Dirco Hästak u Wilda Hästak.
Paret Kjellson i detalj:
- Namn: Anders, 68 år, och Christina, 58 år. Gifta sedan 18 år.
- Yrke: Uppfödare. Christina driver även en guldsmedsbutik med sin syster.
- Aktuella: Årets uppfödare i SWB. Sålde i fjol Thelma Hästak till Peder Fredricson (Astrid Ohlin) och nyligen Casanova Hästak till OS-ryttaren Hannah Mytilineou.
- Familj: Dottern Matilda, 31 år, och sonen Filip, 34 år. Tre barnbarn.
- Egna tävlingsmeriter: Anders har tävlat hoppning upp till 1,30 och Christina har tävlat upp till 1,40.
- Fritidsintressen: Hästarna, barnbarnen och stugan i Blekinge. ”Vi har aldrig haft sommarsemester med våra barn men nu tar vi igen det med barnbarnen i stugan. Ringer föllarmet har vi bara 45 minuter hem med bilen.”
- Okänd talang: Christina pusslar fotopussel. ”Jag har precis pusslat ihop tusen bitar av Thelma och André när de vann SM-guld. Jag ska göra ett pussel av Triton och Casanova också. Vi gillar alla att pussla tillsammans i stugan.”
- Skulle aldrig: Tatuera oss.
Fakta
Hästaks hingstar och avelsston
Hingstar:
- Zezar Hästak 1436 f-17 e Casanova Hästak u Utopia Hästak e Cabachon. Bruksprovsvinnare 2021.
- York Hästak 1440 f-16 e Disco Hästak u Thelma Hästak e Heartbeat. Godkänd 2021.
- Kannando Hästak 1384 f-14 e Voltaire u Cambodia e Carmargue, uppf Henrik Hansen och HH Horses. Vinnare av Stallion Trophy vid Breeders 2020.
- Viking Hästak 1401 (77) f-14 e Heartbeat u Rosali Hästak e Carmargue. Vann Falsterbos 4-årschampionat och 6-årschampionatet i Scandinavium.
- Utrillo Hästak f-13 e Carmargue u Hermine e Comes van de Heffinck. Samma mor som Thelma Hästak.
- Xtop Hästak RP 192 f-15 e Top Nordpol u Emmeli P e Power Boy. Bruksprovsvinnare i ASRP.
Avelsston
- Hermine e Comes van de Heffinck-Darco-Voltaire, föl e Viking Hästak, dräktig med Casanova Hästak.
- Mount Everest Hästak e Cortus-Everest-Jovial, föl e Casanova Hästak, dräktig med York Hästak.
- Sagans Hera e Dirco Hästak-Quidam de Revel-Cantus, föl e Casanova Hästak, dräktig med Zezar Hästak.
- Qulla Gulla Hästak e Dirco Hästak-Cortus-Almé Z, föl e Casanova Hästak, dräktig med Casanova Hästak.
- Utopia Hästak e Cabachon-Cortus-Almé Z, föl e Casanova Hästak, dräktig med Casanova Hästak.
- Geisha Hästak e Cortus-Diamant-Diedron, dräktig med Casanova Hästak.
- Carla Z e Crunch-A’Khan Z-Nimmerdor, dräktig med Zezar Hästak.
- Ziri Hästak e Triton Hästak-Cardento-Dixie de Castle xx, föl e Viking Hästak.
- Zinova Hästak e Casanova Hästak-Dirco Hästak-Quidam de Revel, föl e Kannando Hästak.
- Odd Molly Har burit fram ET-stofölet e Casanova Hästak u Thelma Hästak, ET-hingstföl med samma stam.
- Ambra Hästak e Kannando Hästak-Cardento-Kaliber, dräktig med York Hästak.
- Abba Hästak e Dirco Hästak-Top Silvio Hästak-Power Boy, dräktig med XTop Hästak.
Fotnot: Avelsstona går på bete sommartid och på vintern äter de hösilage. Sista månaden när de kommer hem före fölning får de kraftfoder, Krafft Leisure, fram tills de går ut på bete igen. Även fölen får Krafft Leisure när de vants av, med proteintillägg.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2021.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på