Reportage
11 oktober 2021 19:15
Ridsportplus

Ridsport Play: Svenssons succérecept

UnghästverkstadenEfter ett framgångsrikt år fortsätter purfärska segerryttaren i SWB:s 3-årschampionat, Björn Svensson, att satsa på sin affär: att skapa unghästar för toppsporten. Men det sker inte utan blod, svett – och skratt. Missa inte klippet där du får Svenssons tre bästa tips för dig med en het unghäst.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    2021 har varit en succé för Björn Svensson som driver utbildningsstallet Unghästverkstaden. Årets Breedersvecka i hoppning var inget undantag. Björn Svensson och Cold as Ice (skimmel val e Crusader Ice u Amber SN-Cappucino, äg/uppf Jenny Blomberg) segrade i 3-årschampionatet och kammade även hem andraplatsen i 4-åringarnas final med Toute la Vie (brun e Diamant de Semilly u Vive la Vie-Emilion, uppf My Lagerberg och Zachery Libes, äg Blue Spruce Farm).

    Men det har också varit hårt jobb.
    – Alla i teamet jobbade 97 timmar var veckan inför ett ung- och ridhästtest i Smedstad i maj, säger Björn.

    Hans sambo Frida Seger fyller i:
    – Det är i stor skala, vi visade 13 hästar den helgen. Sex 3-åringar och sju 4-åringar.

    Tog alla topplaceringar

    Resultatet från ridhästtestet var lysande – fem diplom och alla topplaceringar som gick att få bland 4-åringarna, högst bedömda hopphäst och även högst bedömda gångartshäst (läs mer här).

    Bland 3-åringarna blev utdelningen tre hoppdiplom.

    Att det går bra är ingen nyhet för Unghästverkstaden. En häst, Conte di London F (SWB f -15 e London-Orlando, uppf Eva Gudmundsson) såldes till OS-ryttaren Jeroen Dubbeldam förra hösten.
    – Hästen blev väldigt bra, att vinna Breeders är stort så klart. Jag gjorde affär av det lite snabbt, vilket jag tycker var jättesnyggt. Jag sätter alltid business före sport, alla vill ju äta.

    Visst vore det kul att få behålla en bra häst för att tävla större klasser med, funderar Björn.
    – Men jag har inget jättebehov av att göra egen karriär, jag ser mig mer som en materialare. Att göra tävlingskarriär och göra pengar samtidigt, det är svårt.

    London
    Conte di London visas av Björn och hästen vinner Breeders för 5-åringar. ”Greven” säljs där och då till Jeroen Dubbeldam. Foto: Roland Thunholm
    Björn-svensson-blue-siler-dollar-f-1-211007-rt
    Björn Svensson hade två hästar på andraplatsen i finalen för 4-åringar på årets Breeders, en av dem var Blue Silber Dollar F. Foto: Roland Thunholm

    På gården finns just nu 24 hästar. Två heltidsanställda jobbar i veckorna och två helgpersonal tar över på helgerna.

    Det känns löjligt att väga ett halvt kilo hit och dit när det handlar om 600 kilo djur.

    Frida jobbar även utanför gården, 60 procent som mentor på Vreta utbildningscentrum.
    – Jag bestämmer här hemma i smyg, för det är jag som sköter all administration, men det är skönt att ha mitt andra jobb som ett avbrott, säger sambon Frida Seger.

    Frida tävlar hästarna i dressyr

    Björn lägger till att hon även är ”DieselDoris” – det vill säga ser till att fordonen är tankade, har rätt däck och att gräsbanorna klipps. Dessutom är det Frida som tävlar hästarna i dressyr.
    – Men jag rider inte alls så mycket som de andra, jag har en egen 4-åring som jag vill rida i årgångschampionaten och tar emot någon mer utbildningshäst när jag känner att det finns tid och möjlighet. Verksamheten är stor och allt jobb runt hästarna och administrationen tar alltid mer tid än man tror, säger Frida.

    De anställda delar på sysslorna, både rider och mockar.
    – Här finns ingen groom, ingen blir serverad hästar. Jag har nog lite svårt att lita på andra plus att jag tycker om att vara med hästarna. När det gäller unga hästar och hingstar syns det i stallet hur de är, och det blir lättare att bemöta dem. Jag fostrar dem på mitt sätt redan i boxen, säger Björn.

    Bjorn-svensson-10-210628-rt
    Björn Svensson inför ett ridpass. Foto: Roland Thunholm
    Bjorn-svensson-12-210628-rt
    Björn Svensson har huvudansvaret för hur hästarna tränas, och sambon Frida Seger har ansvar för administrationen. Foto: Roland Thunholm
    Bjorn-svesson-11-210628-rt
    Björn och Frida med stoet Capricornia Gold (e Centaurus-Corlensky G, äg/uppf Ulrica Molinder Högberg) som vann Rikssto och 3-årschampionatet i hoppning 2015. Foto: Roland Thunholm

    Det är de anställda som rider in hästarna, medan Björn tar sig an hoppträning och tävling. Men låter det inte som ett farligt jobb, att rida unghästar dagarna i ända?
    – När vi rider in hästarna är det sällan det händer något, alla är så skärpta. Det är värre med en glad 4-åring som ska lära sig tävla och vara i nya miljöer.

    Det ska vara rationellt i Björns stall. När det är dags att ströa tas en stor halmbal in från ena änden av stallet och rullas till den andra.
    – Jag hade spån ett tag men det tar längre tid att mocka och hästarna blir hungrigare. Om hästarna har tråkigt i boxen utan halm, ska man då hänga in en boll till dem? Det känns konstigt att hänga in bollar till hästar. Det blir som att en häst som vill tugga får en panodil,  du tar bara bort symptomen.

    Det ska vara enkelt

    Vid fodring är principen densamma – in med hösilaget från ena hållet, lägg in lunchen, lägg kvällsmaten utanför på golvet.
    – Jag håller inte på och väger höet. Det känns löjligt att väga ett halvt kilo hit och dit när det handlar om 600 kilo djur. Jag tror inte att det är halvkilot som spelar roll.

    Sambon Frida erkänner att hon nog skulle väga höet om det var hon som bestämde.
    – Om jag bara hade en häst, men vi har ju flera här, säger hon.

    Stallet stod färdigt 2019, och förutom att det är byggt som en lång gång för att vara lättarbetat har erfarenheter från andra stall lett till praktiska lösningar som att det är nära till hagarna.

    Zion-frida-seger-1633
    Frida på sin 4-åring Zion (e Zappa-Don Schufro) som blev högst bedömda gångartshäst på Östergötlands ridshästtest. Ekipaget är nu kvalat till Breeders Trophy. Foto: Pernilla Hägg

    Björn Svensson är född på landet, pappa Lasse Svensson är lantbrukare. Men hästarna har han hittat till själv, ivrigt påhejad av sin ridande faster. Från början var det mamma Kerstin som skjutsade till ridskolan, sedan fick Björn privatlektioner på en utbildad dressyrhäst.
    – Jag tävlade inte förrän jag var 14, då var det en häst som ägaren ville ha tävlad.

    Det gäller att kunna bedöma hästarna, det är absolut inte alla som ska gå.

    Första egna hästen köpte han i 18-årsåldern.
    – Jag hoppade av gymnasiet när jag var 17 och började rida på heltid.

    Lärde sig systemet hos Li Krog

    Under fem år var Björn anställd hos Leif Segorp i en verksamhet som köpte och sålde hästar och han tävlade lite grann. Därefter jobbade han hos Li Krog i tre år.
    – Där lärde jag mig systemet, hur det går till att producera unghästar mot toppsporten.

    År 2008 startade Björn eget.
    – Nu kan jag nog inte tänka mig något annat, även om jag vissa dagar är avis på den som kan stänga stalldörren och vara klar.

    Strängt taget har pappa Lasse varit frånvarande i hästlivet. Det var inte förrän Björn bad Lasse om hjälp med att bygga stall som han såg Björn rida.
    – Pappa sade att han väl borde kolla vad det är jag håller på med om vi nu ska bygga stall, så han tog en sväng till Åby där jag tävlade.

    Uppenbarligen gillade Lasse vad han såg, för nu är det nya stallet uppfört. Men det finns gränser för vad en far kan gå med på, vad det verkar. Det märktes när Björn och Frida ville bygga en skrittmaskin med tak.
    – Då sade pappa ”du som tjatar om hur viktigt det är för hästar att röra sig ute, nu vill du ha tak på skrittmaskinen”, berättar Björn.

    Unghästverkstaden sköter allt tills hästarna ska säljas och får provision på försäljningsbeloppet.
    – Många gånger träffas aldrig säljaren och kunden, även om vissa säljare är med.

    Helst ska kunderna ha företag.
    – Konsumentköplagen är ju lite läskig, även om vi aldrig fått tillbaka någon häst. Men det är skönare att sälja till företag som vill förädla vidare. Jag ser jättegärna att köparen har sin egen veterinär och undersöker varan innan köp.

    De som lämnar hästar till Unghästverkstaden är för det mesta professionella uppfödare, som Eva Gudmundson.

    Bjorn-svensson-9-210628-rt
    Björn Svensson brinner för att träna och utbilda djur. Foto: Roland Thunholm
    Bjorn-svensson-15-210628-rt
    Stoet Capricornia Gold har ridits och tränats av Björn Svensson i många år. Foto: Roland Thunholm

    Ofta har ägarna önskemål om vad hästarna ska göra.
    – Men det gäller att kunna bedöma hästarna, det är absolut inte alla som ska gå. Det är en dialog vi har konstant i stallet, det gäller att titta på saker som om hästen ligger ner mycket i boxen, då kan den vara i en tillväxtfas.

    Positivt med unghästtävlingar

    Nya unghästtävlingar som Global Trucks Youngster Tour är positiva för unghästarna, menar Björn.
    – Det finns mer att välja på, och jag väljer gärna bort Falsterbo där det är varma tältstallar. Falsterbo är inte en så hästvänlig tävling. Champion of the Youngsters börjar senare på året och börjar lågt för att sedan byggas upp.

    Att vara med på allt beror ofta på okunskap, enligt Björn.
    – Det är sorgligt, även om jag förstår att folk vill rida på Strömsholm och Falsterbo. Det är lätt att bara dras med.

    Om hästägaren är av en annan åsikt än Björn när det gäller vad hästen är mogen för tackar han nej till jobbet.
    – Då är det bättre att välja någon annan ryttare som tror på det upplägget. ”Det är inte du som har fel, det är jag som har rätt”, skrattar Björn.

    Apropå skratt så ligger det nära till hands för Björn att både skämta och skratta. Han drev bloggen Captain Tourettes där han drev med både det ena och det andra, och det var på bloggen som uttrycket ”Det är inte du som har fel, det är jag som har rätt” myntades. Följarna flockades till bloggen, som dock lades ner.
    – Jag slutade för det var väl inte så roligt längre, jag hade väl skrivit färdigt.

    Aktiv på sociala medier

    Dock finns Facebooksidan med samma namn kvar, där det delas dels film på ridning, dels mer skojiga inslag. Unghästverkstaden jobbar också med Instagram.
    – Det är enkelt och vi filmar ändå alltid hästarna när de hoppar eftersom jag vill se hur det ser ut själv.

    En häst som är välriden och väluppfostrad kommer att få vänner.

    Även om Tourettes blogg lagts ner fortgår en sidoverksamhet; Dansarnas event. Det var under ett event på Grevlunda som Björn och bröderna Schumeier tyckte att det var lite väl tråkig stämning om kvällen.
    – De hade styrt upp det fint med trubadur och grillafton men alla var i sina egna grupper. Nu när det finns fina hästbussar är det många som bara håller till där. Helt oombedda hämtade vi en förstärkare och drog i gång en playlist och fuldansade oss igenom den kvällen.

    Bjorn-svensson-6-210628-rt
    Björn Svensson gjorde sig känd som festprisse, men mellan kalasen byggde han upp en numera väletablerad verksamhet kring matchning
    av unghästar. Foto: Roland Thunholm

    Efter kvällen på Grevlunda har det blivit en hel del events som middagar i Falsterbo, after ride under Göteborg Horse Show och de senaste två åren har de anordnat en golftävling för golfspelare med hästanknytning vilket har varit en succé.
    – Att ryttarna på festerna kan vara i åldrarna 18 till 70 gör det extra roligt.

    Gillar att träna djur

    Björns hästintresse kommer från att han uppskattar att träna djur.
    – Jag hade smådjur när jag var liten, och nu har jag hund. Min hund kan onödigt mycket medan Fridas hund inte kan någonting, ha, ha.

    Att träna djur innebär att vara konsekvent, både när det gäller smådjur och hästar.
    – Att vara konsekvent är inte att vara hård. Men det handlar om att göra likadant hela tiden. Hästen ska lära sig jobba av egen vilja, och det gäller att de varken lär in ”fel” eller blir brända.

    Det känns viktigt för Björn att lämna ifrån sig väluppfostrade hästar.
    – En häst som är välriden och väluppfostrad kommer att få vänner. Att se till att hästen är sådan är det säkraste sättet att se till att den kommer att få det bra. En häst som behöver en manual riskerar att få det sämre om manualen försvinner när den byter hem.

    Fakta

    Björn Svensson

    Londonbjornsvensson
    Björn Svensson Foto: Pernilla Hägg
    • Namn: Björn Svensson.
    • Ålder: 38 år.
    • Bor: I en lägenhet på pappa Lasse Svenssons gård i Finspång nära Norrköping.
    • Familj: Sambon Frida Seger, 32 år, sonen Milton, 11 år, och dottern Amanda, 21 år, båda från tidigare förhållande samt dottern Amandas barn Harley, ett år (kan Björn vara en av de yngsta morfäderna i landet?). Två hundar.
    • Verksamhet: Har utbildat och tävlat hundratals unghästar genom åren.
    • Mål: Att utvecklas som företagare, inte egentligen att bli större. Bli ännu bättre på att producera unghästar.

    Björn Svensson om:

    …favoritstammar på hästarna
    ”Jag har inte direkt några favoritstammar, men jag ser gärna att det är genomavlat i generationer. Jag har precis fått in en 5-åring efter Cardento-Contender, och det känns genuint. Jag ser gärna att det finns en tanke.”

    …priset på hästar
    ”Jag tycker inte att hästarna vi säljer är dyra, jag vet vad de kostar att ta fram. I Sverige är ridning en folksport och många vill ha en häst för 100 000, men de hästarna finns inte här. Hur mycket hästen jag sålde till Dubbeldam kostade? Mer än 100 000 kronor och mindre än en miljon, det är allt jag kan säga.”

     …samarbetet med Blue Spruce Farm
    ”My Lagerberg som har Blue Spruce Farm såg ett bruksprov vi gjorde, tog kontakt och kom med en bunt hästar. Hästarna föds i Borlänge, vi rider in dem och påbörjar tävlandet, sedan kan de flytta ner till Holland. My gillar att hästarna får ett svenskt unghästliv och att de går svenska tester.”

    … Malin Baryard Johnsson
    ”Från början träffades vi genom att jag tränade för Pether Markne. Malin och jag har blivit kompisar under åren. Hon är ett bollplank, vi åker dit och hon står i mitten. Jag tycker att det är häftigt att hon tar sig tid att dissekera min 1,20-ritt på Åby, det är som att ha Zlatan som fotbollstränare. Så fort vi kan går jag, Malin och Fredrik Spetz ut och äter i Norrköping.

    …Dansarnas event
    ”Vi tar betalt för att ordna fester, men vi tar inte ut någon lön. Vi köpte och sålde en häst inom Dansarna, Stenhaga Gecurella, ”Gurkan”. Vi tog pengarna och åkte till Daniel Zetterman i Wellington under hashtaggen #Gurkan betalar. Sedan blev det #Gurkan är slut, när pengarna var slut.”

    …sonen Miltons häst-intresse
    ”Milton (elva år) är absolut inte hästintresserad, även om han gillar att snacka avel och vill veta hur man skapar en bra häst. Han gillar att snacka embryotransfer med Eva Gudmundsson.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden