Reportage
27 december 2020 14:19
Ridsportplus

Sisselas Smiths segervilja

Regerande SM-mästareDet senaste året har varit kantat av dramatiska olyckor. Men smärta är inget hinder för Sissela Smith, som red hem SM-guld 
i början av november.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon har ont men ler med hela ansiktet. Sissela Smith snuvade Peder Fredricson på SM-guldet, nu väntar en operation i värsta fall. Det är skadan från vårens avramling i Spanien som spökar.
    – Dumt nog kollade jag inte upp det direkt. Läkarna tror att det blev några mindre frakturer i ryggen, och det har i efterhand givit mig andra skador som jag nu kämpar med. Men jag är mentalt stark, jag kan stänga av smärta.

    Det har gått några veckor sedan Sissela Smith, 25, vann inomhus-SM i hoppning. Iskalla ritter och bra beslut banade vägen, med en häst som hon fortfarande betecknar som lite grön. 9-åriga Casemiro är ändå en vuxen version av den omogna uppenbarelse som hon provred i Flyinge för tre år sedan.
    – Om vi säger så här – ridmässigt var han jämförbar med mina 4-åringar. Men när vi började hoppa… wow. Jag tänkte ”kan han hoppa så här nu, vad kan han inte göra sedan?”. Han var motiverad, fokuserad, ville ta tag i grejerna.

    Sissela-smith-casemiro-9-201122-rt
    Det var med 9-åriga Casemiro som Sissela Smith vann SM på Grevagården i början av november. En valack hon fortfarande betecknar som aningen grön. Foto: Roland Thunholm
    Sissela-smith-casemiro-14-201122-rt
    Sissela Smith och Casemiro. Foto: Roland Thunholm

    Väl hemma i Norrköping visade Casemiro ytterligare sidor. Han var rädd för andra hästar, stel, späd och spände sig över hindren. Perfekt för en ryttare som Sissela.
    – Jag gillar projekt, och här fanns att jobba med. Han ville verkligen inte göra fel. Vi kämpade på och nu fungerar allt. Han litar på mig och känner sig trygg, vet att jag aldrig skulle utsätta honom för något dumt.

    Rider tio hästar

    Casemiro är en av de tio hästar som Sissela Smith rider åt sin arbetsgivare CC Holsteiner Breeding, Claes och Carin Pettersson i Norrköping. Här har hon varit i fyra år, som beridare och tävlingsryttare. I dag är verksamheten helt fokuserad på tävling.
    – Avel tar mycket tid, så de sålde avelsstona förra året. I stallet har vi just nu tolv hästar, från 3-åringar till GP-hästar. Min uppgift är att rida och utbilda dem.

    Kan han hoppa så här nu, vad kan han inte göra sen?

    Och att hitta nya hästar. Det senaste köpet är 6-åriga Onassis (f -14 e Clarence C-Darco), tidigare riden av Bassem Hassan Mohammed. ”Grön, men en riktig framtidshäst”, konstaterar Sissela och får något drömskt i blicken. Onassis hittade de via kontakter.
    – Det är oftast så vi hittar hästar. Vad Carin och Claes sedan köper är ett teamwork. Claes tittar på kombinationerna långt tillbaka – för honom är mamman otroligt viktig. Carin har en naturlig talang för att se om hästen har kroppen för att hoppa på hög nivå. Och jag, jag sitter upp och känner efter. Det måste klicka.

    Svårt att mäta sig mot stora hästägare

    Men att hitta hästar med rätt potential är inte helt lätt, trots det globala utbudet.
    – Internationellt kostar det, och det är svårt att mäta sig med de riktigt stora hästägarna. Vi kan inte köpa en 7-åring för fem miljoner.

    Sissela-smith-casemiro-11-201122-rt
    Vintern har inte riktigt kommit till Östergötland när Ridsport är på besök. Foto: Roland Thunholm
    Hastar-i-hage-1-201122-rt
    De gröna fälten omger Jursla gård utanför Norrköping. Foto: Roland Thunholm

    Svårigheten är att hitta hästar som ingen annan har tittat på.
    – Får man höra att den eller den också är intresserad är det lika bra att lägga ner, eftersom vi inte kan matcha budet. Men jag har inget emot att jobba med en häst, även om det tar tid. Det är min nisch, att få fram det bästa i hästen. Jag har lätt för att anpassa mig.

    Hon skrattar till när hon tänker på sina fyra topphästar. De har inte mycket mer gemensamt än hoppförmågan.
    – De är som natt och dag. Det är det som är charmen.

    Sissela-smith-coral-springs2-110522-rt
    Om ponnytiden säger Sissela: ”Children är bra, men underskatta inte ponny. Här får du rutin fast du tävlar mot jämnåriga; steget upp till häst blir inte lika stort.” På bilden ses Sissela med Coral Springs som hon red EM-final med. Foto: Roland Thunholm

    Sissela Smith är en fajter. Har alltid varit. Uppvuxen i Heby och coachad av mamma Marlene Smith är det knappast förvånande. 2011 avslutade hon ponnyåren med att vara bästa nordiska ryttare på EM samt vinna i Globen med Coral Springs. Under de här åren hängde hon mycket med Sandra Dahlin, dressyrryttaren som har tämjt smått vilda Ichi till en landslagshäst.
    – Jag minns om vintrarna när det kunde vara minus 30. Det var bara jag och Sandra i ridhuset. Ingen annan gav sig ut. Jag har sett hur hon har slitit, för Ichi har verkligen inte varit lätt. Sandra är tuff men lugn, jag har aldrig sett henne tappa tålamodet.

    Satsat mer än hundra procent

    Kanske var det där i kylan som de skapade sina framtida ryttarjag, sporrade varandra och insåg att i ridsporten behövs mer än hundraprocentig satsning. Det krävs passion och jävlar anamma.

    Sissela valde ekonomisk linje på gymnasiet för att ha en plan B.
    – När du är 19 vet du inte om du har det som krävs för att bli proffsryttare, särskilt inte om du saknar ekonomisk uppbackning och måste göra allt själv.

    Sissela åkte till Florida för att arbeta. Det var ett uppvaknande.
    – Där insåg jag att jag måste lära mig grunderna om någon hästägare någonsin ska vilja placera en GP-häst hos mig.

    Sissela-smith-casemrio-15-201122-rt
    Stallet är byggt i tegel. Foto: Roland Thunholm

    Det var så hon hamnade hos Rolf-Göran Bengtsson. Hon började i januari 2015 och stannade i två år. Det var precis så tufft som hon föreställt sig. Sissela pratar entusiastiskt om tiden – eventuella följdfrågor blir både onödiga och omöjliga att ställa.
    – Jag var där när han var världsetta. Jag jobbade på hemmaplan som ryttare med ansvar för stallet. Det var otroligt lärorikt att ta del av deras system, hur de planerar med veterinärer och allt.

    Var försiktig med att blanda in för många, för många åsikter kan bli komplicerat.

    Det som främst slog Sissela var hur jämlikt teamet var. Det gjordes ingen skillnad på de anställda, alla var lika viktiga kuggar i maskineriet.
    – Det har jag tagit med mig hem; alla i stallet har ett tydligt ansvar, alla vet vad de ska göra, alla ska ha samma uppskattning. Det gör att du som ryttare kan koncentrera dig på ridningen.

    Sissela visar runt i stallet, byggt i tegel med högt i tak. Innanför stalldörren finns flera anslagstavlor; för foder, vad som ska köpas, när veterinären kommer, hagschema – och påminnelser om att respektera varandra.

    Emma-cervin-linnea-lijunngren-tilde-jansson-sssela-smith-beezie-smith-1-201122-rt
    Sissela är noga med att hela teamet ska ha tydligt ansvar och samma uppskattning. Här ses hon och hunden Beezie med Emma Cervinn, Linnéa Ljunggren och Tilde Jansson. Foto: Roland Thunholm

    Emma Cervin är hästskötare med övergripande ansvar. Därtill jobbar Fia Franke och den arbetande eleven Tilde Jansson. På helgerna alternerar Linnea Ljungqvist och Märta Alsne.

    Arbetsdagen börjar sju och slutar vid fem. Luncherna äter de gemensamt i loungen.

    Hästarnas välmående kommer först

    Teamet består också av veterinär, hovslagare, kiropraktor, tandläkare och massör. Tandläkaren kommer två gånger per år, hästarna skos var sjätte till åttonde vecka och veterinären Axel Wallman checkar hästarna tre gånger per år.
    – De som jag tävlar lite mer kollar han upp före säsongen, under sommaren och före jul. Axel känner hästarna och sprutar inte bara för att spruta. Han sätter alltid hästens välmående först – om man kan är det alltid bättre att låta hästen vila.

    Samma detaljerade dialog förs med hovslagaren Morgan Johnsson.
    – Vi experimenterar lite, jag gillar att skruva på detaljerna. Dior till exempel är lite låg i trakterna, hon har fått gummisulor för bättre stötdämpning. Och Chamonix har ringsko på höger fram för att avlasta.

    Fakta

    Sissela tipsar om hästköp:

    När du letar häst, tänk på…

    … blodslinjen. I hästvärlden är det jämställt – mamman betyder lika mycket (om inte mer) än pappan.

    … att ta dig tid när du provrider. Ta reda på all information du kan få.

    … kemin. Det ska klicka, då kan du få upp en växel till. Tekniken kan ni träna upp.

    … att vara noga med besiktning och röntgen. Ta hjälp av en veterinär som du litar på.

    För egen del tar Sissela hjälp av Rob Ehrens och den mentala coachen Johan Plate. Hon kom i kontakt med Ehrens under tiden i ATG Talang för tre år sedan.
    – Det klickade direkt, jag känner mig hemma i det holländska systemet, säger hon och beskriver det som ”hårt möter mjukt”.
    – Allt är inom kontroll men på ett mjukt sätt.

    Ibland åker hon ner till Rob Ehrens i Holland, ibland kommer han hit. Desto tätare är kontakterna per telefon. Efter tävlingar skickar hon en video och ringer upp för att diskutera.
    – Han har ridit mina hästar, så han vet hur de känns.

    Sissela-smith-casemiro-1-201122-rt
    ”Hitta en bra balans mellan din egen känsla och tränarens ord”, säger Sissela Smith. Foto: Roland Thunholm

    Att inte ha en tränare att hålla i handen för jämnan är en av Sisselas käpphästar. Hon vill skicka med en brasklapp till framför allt unga ryttare:
    – Var försiktig med att blanda in för många, för många åsikter kan bli komplicerat. Skapa en trygghet med några få starka röster som kan få dig att växa. Hitta en bra balans mellan din egen känsla och tränarens ord.

    Sätter sig själv främst

    Även Johan Plate kom hon i kontakt med under ATG Talang-året. Sissela har visserligen aldrig haft problem med nervositet, däremot med upplägg och planering inför start.
    – Jag har en tendens att ladda för tidigt, men nu tar jag det mer som det kommer. Sedan har jag alltid haft prestationsångest eftersom jag rider andras hästar. Jag har alltid velat göra bra resultat. Nu sätter jag mig själv främst.

    Sissela-smith-2-201122-rt
    Sissela om mansdominansen i hopptoppen
    ”Det är en hård bransch, framför allt i Tyskland. Jag tror att det äldre synsättet är mer avgörande än familjebildning för varför få kvinnor stannar på topp. Men det kommer att ändras med den yngre generationen — det är jag säker på.” Foto: Roland Thunholm

    Och där sitter hon nu, med en rygg att kolla upp och ansiktssmärtor att leva med. Från sparken två veckor före Global Champions Tour i Stockholm förra året syns dock inget, trots fem frakturer i ansiktet. Hon bet ihop. Som alltid.
    – Visst red jag i Stockholm, vi kom tvåa med nationslaget, säger hon med ett leende.
    – Jag kan ha svårt att sova på vänster sida och det stramar när jag pratar, men jag ville inte operera eftersom det fanns risk för att jag skulle bli blind. Då skulle min karriär vara över.

    Med SM-guldet har den i stället tagit full fart.

    Fakta

    Sissela Smith

    Sissela-smith-1-201122-rt
    Sissela Smith Foto: Roland Thunholm

    Namn: Sissela Anne Smith.

    Ålder: 25 år.

    Bor: Norrköping.

    Familj: Sambon Oscar Landén och hunden Beezie.

    Yrke: Beridare och tävlingsryttare för CC Holsteiner Breeding.

    Äter helst: Sushi.

    Skulle aldrig: Hoppa fallskärm.

    Lyssnar på: Allt, men nu mest poddar. USA-podden och Rättegångspodden.

    Sisselas meriter i urval

    • 2011
      Final i ponny-EM (13:e plats), individuellt silver i ponny-NM, guld med laget. Vann Prins Carl Philips Pris.
    • 2017
      SM-guld med Åby RK.
    • 2018
      SM-silver utomhus.
    • 2019
      SM-brons med Åby RK, placeringar i 1,55 i Spanien.
    • 2020
      SM-guld inomhus.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden