Reportage
30 december 2023 18:15
Ridsportplus

Starten på något nytt

Besök på BorelundIbland blir helheten större än summan av delarna. Två nya verksamheter har tagit fart på Borelunds gård. Nu jobbar paret Stephanie Holmén och Carl-Walter Fox tillsammans med Linn Bödmar. ”Vi blir ett starkt team”, menar den nysatsande trion.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Jag njuter av alla våra fina hästar och jag tycker att vi tar steg framåt varje dag.

    Linn Bödmar

    Stephanie_holménlimo_kcl05680
    Stephanie Holmén vill alltid se unghästarna hoppas upp­suttet, och det hon letar efter är hinder­uppfattningsförmåga och smarthet. Foto: Kim C Lundin

    Det är precis veckorna efter de stora unghästtävlingarna på Flyinge och för ovanlighetens skull hade hoppryttarna Stephanie ”Steffi” Holmén och Carl-Walter  Fox inte en hel lastbil hästar med sig till start. De är i början av en helt ny satsning.

    Steffi ska stå på egna ben igen med sin verksamhet och Carl-Walter är anställd i relativt nystartade LiMo Stables. Ambitionen är att jobba med kvalitetshästar och visst, det blir en pallplats i 7-årsklassen för LiMo Stables Camaro CB och Stephanie Holmén tar en framskjuten placering i 6-årsklassen med Fudge, som hon rider på uppdrag från uppfödaren och ägaren Niclas Swerre. 

    Det har inte ens gått tre fulla kvartal sedan teamet satte upp sina respektive företag och än så länge går det enligt plan.  

    Vad är då planen? När Linn Bödmars familj köpte Borelunds gård var det för att göra en kvalitativ satsning på att utveckla och ta fram hopphästar för toppsport. Inte flera hundra utan ett litet antal verkligt bra hästar. 

    Kombinationen av hoppryttaren Carl-Walter Fox erfarenhet och Linn Bödmars hippologutbildning utgör stommen som ska få de dagliga hjulen på gården att snurra.

    Jämfört med Carl-Walter och Linn är jag mer beroende av hästägare som ställer sina hästar hos mig.

    Stephanie Holmén

    En bit in på året tog Stephanie Holmén beslutet att hyra den andra stalldelen på gården. 

    Fakta

    Stephanie Holmén

    Namn: Stephanie ”Steffie” Holmén.

    Ålder: 32 år. 

    Familj: Sambo och förlovad med Carl-Walter Fox.

    Bor: På Boredals gård. 

    Arbete: Nystartad egen verksamhet efter mer än ett decennium som anställd på Grevlunda.

    Bakgrund: Etablerad hoppryttare med landslagsmeriter och världs-cupkvalseger i bagaget.

    Expandera

    Det drivs som två verksamheter rent ekonomiskt och praktiskt, men det sker mycket samarbete över gränserna. Stalldelarna har möblerats om lite. Den tidigare sadelkammaren har blivit ett gemensamt fikarum som binder samma LiMo-delen med längan där Stephanies hästar och hennes elever huserar. Som en påminnelse från sadelkammardagarna finns en snygg vägg som mycket strukturerat rymmer alla bett som Carl-Walter har i samlingen, radvis uppdelade efter typ.  

    Det som förenar verksamheterna är målsättningen, utveckling och matchning av hopptalanger. 

    Carl-Walter är anställd av LiMo Stables och rider primärt företagets hästar. Kvar i stallet finns hans mångåriga uppdrags-givare och hästägare Lise-Lott Erlandssons Eka First Navy Jack samt hästar från familjen Lexner. 

    Steffi driver egen verksamhet primärt med kundägda hästar men har delägarskap i ett antal andra. 

    Det är ett ständigt sökande för att hitta rätt hästar att investera i.

    Carl-Walter Fox

    Det nyförlovade paret bor i det stora huset på Borelund medan Linn Bödmar har en lägenhet på innergården. På gården finns även fler bostäder till anställda och elever. 

    I början på september såldes 8-åriga Chacco de Muze PS som ett led i planen att sälja i rätt tid och hitta nya unga talanger. 

    Fakta

    Carl-Walter Fox

    Namn: Carl-Walter Fox.

    Ålder: 33 år

    Familj: Sambo och förlovad med Stephanie Holmén.

    Bor: Boredals gård. 

    Arbete: Anställd av LiMo Stables sedan 2022. beridare och talangjägare för företaget.

    Bakgrund: Etablerad hoppryttare på nationell nivå med tidigare arbete hos Rolf-Göran Bengtsson. Flerårig egen verksamhet och mångåriga samarbeten med flera hästägare. 

    Expandera

    – Just handeln är en viktig grundsten i verksamheten, den är ett måste för att kunna få lönsamhet över tid och för att kunna investera i nya unga hästar. Det blir också ett mått på vårt arbete, att vi kan producera bra hästar, ge dem en god start. Målet för oss är att både kunna göra den delen riktigt bra och samtidigt kunna behålla någon häst som tävlar på lite högre nivå, förklarar Carl-Walter.

    Han rider och tävlar stallets hästar och ägnar mycket tid åt att hitta nya guldkorn som optimalt är fem till sex år och uppåt, men formeln är inte huggen i sten.

    – Det är ett ständigt sökande för att hitta rätt hästar att investera i och ta in i stallet. Vi letar och provar hästar varje vecka, allt för att försöka komma upp i ett lite högre antal i stallet. Samtidigt vill vi inte bara ta in en massa hästar för att fylla boxarna, vi vill att det ska vara bra hästar som vi känner passar vid provridningen. Och att det är den typen vi letar efter, säger Carl-Walter.

    Steffi lämnade verksamheten hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson på Grevlunda efter tio år. Hon hade varit en kugge i maskineriet medan stallet klättrade upp mot hoppsportens absoluta topp. Med mycket erfarenhet i bagaget är hon nu åter egen företagare. 

    Hon erkänner att det var nervöst att kasta sig ut på egna vingar – hur skulle hon kunna fylla upp tio boxar, frågade hon sig. Men det har gått bra, över förväntan, och precis som Steffi sa när beskedet kom, det var dags att stå på egna ben och det har varit spännande att se vilka dörrar som öppnats för henne. 

    –Jag har fler hästar med mina elevers platser nu än vad jag har boxar till men vi har löst det genom lite omflyttning. Jämfört med Carl-Walter och Linn är jag mer beroende av hästägare som ställer sina hästar hos mig. 

    – Jag letar också och köper in några till mig själv. Men det är främst för att sälja och bygga upp ett starkare kapital i min verksamhet. Och då blir det unghästar jag kan köpa nu, men jag vill alltid se dem hoppade uppsuttna. För jag tycker fortfarande att det är ett lotteri – du ser en 3-åring som löshoppar helt fantastiskt och sedan kanske den inte är lika bra under ryttare – och tvärtom också många gånger. 

    Fakta

    LiMo Stables

    • LiMo Stables AB ägs av Jörgen Bödmar som är styrelseordförande, medan Linn Bödmar är vd och ansvarig för daglig drift och verksamhet. 
    • Namnet LiMo kommer från Linn och hennes mamma Monica Ekstrands namn.
    • Borelunds Gård köptes i augusti 202.
    • Anläggningen såldes av Jacob Hellström och Sara Hellström Molvidson som drev liknande verksamhet på Borelund under tolv år.
    Expandera

    Steffi menar att de viktigaste egenskaperna hos hopphästar är att de ska ha hinderuppfattningsförmåga och att de ska vara smarta. 

    – Det märker du inte förrän du sitter på dem och hoppar, en löshoppning ser likadan ut hela tiden. I framtiden, när jag känner att jag har råd, vill jag köpa 2- och 3-åringar med toppstam, det drömmer jag om. Jag har några halva 5-åringar just nu – en med Carl-Walter, en med min syster Nicole Holmén och en med uppfödaren Pernilla Svensson. Bara en av dem är i stallet hos mig, Nicole har vår gemensamma och en elev till mig har den tredje. Mina boxar i stallet behöver jag fylla
    med mina kunders hästar, förklarar Steffi.

    Helhetsupplägg för elever

    Medan Carl-Walter jobbar heltid med hästarna på Borelund så har Stephanie ett upplägg där hon rider sina egna hästar under förmiddagen med sen lunch för teamet, ofta på lunchrestaurangen i byn Torna Hällestad knappt ett stenkast bort. Under eftermiddagarna har hon ett fåtal elever som kommer till gården för att träna. Men det är långt ifrån gruppträningar. 

    –Jag har runt åtta elever där det blir mer som ett mentorskap. Eleverna har kanske i snitt två hästar och det är mer ett helhetsupplägg där jag hjälper till med allt ifrån träningsplanering till att vara med på tävling. De tränar ett visst antal gånger i månaden, så lite elevplats på distans. Det är verkligen kul, jag har ett fåtal elever som verkligen är ambitiösa och brinner för att utvecklas. 

    Fakta

    Linn Bödmar

    Namn: Linn Bödmar.

    Ålder: 24 år.
    Familj: Dotter till Jörgen Bödmar och Monica Ekstrand, ursprungligen från Kalmar.

    Bor:Boredals gård. 

    Arbete: Hippolog utbildad på Flyinge, har praktiserat hos Jens Fredricson.

    Bakgrund: Hästbiten sedan unga år efter en klassisk ponnyridning, gick på ridskola i några år innan hon som 14-åring fick egen häst. Arbetade som hästskötare efter gymnasiet innan studier på Flyinge lockade. 

    Hästar: Har två hästar i egen träning och tävling.

    Armia (sto f -13  e Carloz DZ-Czumak, uppf Strzykala Andrzej, äg Linn Bödmar).

    Eka Kitty Hawk (36) (SWB sto f -15 e Contendro I-Cassini II, uppf Lise-Lotte Erlandsson/Stuteri MTG, äg LiMo Stables.

    Expandera

    Borelunds Gård är stor med ridhus och stor utebana, galoppbana och mängder med hagar runt omkring. Dessutom finns det en hel del personal att ta hand om, bland annat har hästskötarna Thea Jervelius och Astrid Nordström ansvar för hästarna i LiMo Stables avdelning med 14 boxar. 

    Att ta hand om all grundplanering, ekonomi och personalansvar ligger på Linn Bödmar, det och tusen andra uppgifter faller på hennes lott i verksamheten. 

    Otroligt utvecklande

    Carl-Walter och Steffi är bara 30+ men har många års erfarenhet av just hästförädling. Med sina 24 år är Linn yngst i trion. Är det inte överväldigande mycket ansvar?

    – Jo, det är helt klart en utmaning, varje dag ställs jag inför något nytt men det är otroligt utvecklande också. Entreprenörskapet kommer med familjen, jag har sett pappa och mamma jobba väldigt mycket och hårt under hela min uppväxt så den delen har alltid funnits med. Och vi har den här inställningen att om man vill göra någonting: våga testa, det gör ingenting om det går fel. Då får du börja om eller gå en annan väg. Jag har inställningen att allt går om du vill någonting. De har gett mig råg i ryggen att prova och det känns väldigt givande och utvecklande.  Det känns väldigt roligt att jobba med det som är det bästa jag vet, hästar. Och mina föräldrar kan med sin erfarenhet från företagsverksamhet stötta mig med råd när jag inte riktigt vet, det går att fråga dem, säger Linn. 

    Det går att hitta guldkorn

    Hästletandet ser olika ut. 

    –Det går inte en tävling utan jag frågar på en häst och du kan faktiskt hitta guldkorn bara genom att scrolla på Instagram, säger Steffi.

    –Det är svårt att fråga på hästar i Sverige för hästägare har en förväntan om att jag frågar för att jag ser en potentiell nästa superstjärna, en ny Fibonacci, men sådana är en på miljonen. Ibland så frågar jag på en häst för att jag ser att det kan bli en jättetrevlig häst för amatör- och hunterklasser i USA och det är något som vi kan göra ett bra jobb med. Det är svårt med förväntan ibland, menar Carl-Walter. 

    Att hitta begåvade hästar är inte lätt – ibland är de närmare än du tror, ibland krävs det flera försök innan det stämmer. Ett sådant exempel är stallets 7-åriga stjärna Camaro CB som reds av Nicole Holmén som unghäst på uppdrag av uppfödarna Anna Berglund och Torbjörn Claesson. 

    Carl-walter Fox-camaro 1 230616 Rt
    Carl-Walter Fox på Camaro CB, som det tog ett tag innan han verkligen fick en bra relation med. Foto: Roland Thunholm

    –Jag och Nicole var övertygade om hans kvaliteter även om han var het och känslig, så jag föreslog att vi skulle köpa honom men Carl sa bara njääe, säger Steffi. 

    –Jag var inte övertygad i det läget och sa ”nej, jag står över”, säger Carl-Walter. 

    Till slut köpte systrarna Holmén med familj honom. Nicole red honom som 4-åring och han var ganska vild då.

    –Jag provade och sa nej ganska omgående, igen, säger Carl-Walter med ett snett leende.  

    Vid samma tid blev Nicole gravid och då stod Camaro CB hos Malin Sjögren och Steffi red honom efter arbetstid.

    –Då var han helt fantastisk och jag tyckte verkligen att det var en superhäst, flikar hon in. 

    – Nej, först var han väldigt vild och jag var tveksam, jag sade nej tre gånger till att rida honom, minns Carl-Walter.  

    –Jag provade honom under sommaren när han var fem år och det klickade inte alls, jag försökte verkligen men det stämde inte så jag sa nej igen, förklarar Carl-Walter. 

    – Jag kände hela tiden att rätt kvaliteter fanns där och när jag tävlade honom på hösten 2021 så drog alla i honom och ville köpa. Då plötsligt säger Carl-Walter: ”jag måste få första tjing så klart!”, berättar Steffi. 

    Jag hade inte ens börjat hoppa 40 centimeter förrän jag åkte av.

    Carl-Walter Fox

    – Jag provred igen och ringde till Jörgen Bödmar och sa att nu har vi hittat en häst som vi tror på och så köpte vi honom, förklarar Carl-Walter. 

    Några veckor senare skulle Jörgen och Monica komma ner från Kalmar till Borelund för att titta på den nya stjärnan. Carl-Walter skulle rida och Linn var med för att visa upp stallets nya talang. 

    – Det gick väl sådär, vi hade inte ens börjat hoppa 40 centimeter förrän jag åkte av och han skenade iväg, kanske inte det bästa första intrycket av en ny investering, säger Carl-Walter och ler åt minnet. 

    Begåvning i överflöd

    – Han har extremt mycket nerv, vi har tagit det lugnt i år och mest jobbat med markarbete. Han har vuxit till sig under sommaren och börjar bli riktigt bra, jag tror han kan gå riktigt långt, säger Carl-Walter. 

    Sedan dess har Camaro CB mer än väl kittat ihop sig med Carl-Walter på ryggen – och han har begåvning i överflöd. Under tävlingarna på Stockholms Stadion i somras vann de unghästkvalklassen. De har jobbat med att vänja Camaro CB vid tävlingsmomentet, inne på banan går det bra men han är mötesskygg på framridningen och kräver sin ryttare. På SWB Equestrian Weeks var ekipaget placerade i kvalet och tog en andraplats i finalen. 

    Finns det någon som nu tänker på historien om Catch Me Not S, som provades av Peder Fredricson flera gånger innan det klickade? Trion skrattar gott åt det som är ett stort internt skämt i familjen Holmén. 

    Vad har ni då lärt av vägen fram med Camaro CB?

    – Det är en familjediskussion. Nej, men det vi tar med oss är att när det gäller hästar i allmänhet är att: 1. Alltid fråga om de är till salu. 2. Alltid sitta på dem och provrida. Men speciellt med unghästar så gäller det att vara observant. Den dagen jag provade Camaro som 5-åring hade han en dålig dag, han sprang och var på, det kändes inte alls bra. Nästa gång jag satt på så tog jag tre språng och kände: den här ska vi ha, förklarar han. 

    – Jag tror han hade kommit i en växtfas vid det tillfället, det påverkar dem så mycket och dagsformen är avgörande på så unga hästar, menar Steffi. 

    – Det är mycket värt att prova en unghäst mer än en gång, gärna två dagar i rad. Ibland har du inget val än att avgöra direkt och det kan vara hårt att döma en häst efter en provridning men ibland blir det så, säger Carl-Walter. 

    Hade en utstrålning

    Samtidigt kan både han och Steffi intyga att precis det omvända förekommer också. En av stallets hästar från tyska Gestüt Lewitz, stoet Casa Blougia PS, krävde inte mycket funderande när hon provreds som 6-åring. 

    – Hon hade en utstrålning runt sig redan när hon kom in i ridhuset, berättar Linn och Carl-Walter fyller i: 

    – Jag hade inte suttit på henne två varv innan jag kände att det här var något speciellt. Känslan i sprången med henne var ”wow” direkt – att jämföra med en
    sådan som Camaro som krävde mer. Det är viktigt att ha ett öppet sinne för hästarna, hela tiden.

    Samarbeten med hästägare

    Stephanie har i dag en blandning av unga hästar och något äldre, flera samarbeten med hästägaren Stina Ohlsson och på SWB Equestrian Weeks var det Niclas Swerres uppfödning Fudge som tog en femteplacering i 5-årsklassen efter Henrik von Eckermanns testridning. 

    – Jag och Carl äger en 5-åring ihop som heter La Corona DX , hon är i fas för sin ålder och det är en häst jag tror mycket på. Stoet Skorphults Dixie Kong som är fem år äger jag ihop med Nicole. Vi såg direkt kvalitet i hennes hoppning, men hon hade lång galopp och är stor och lång i kroppen så Nicole har bara jobbat henne hemma och sedan har hon startat först nu i höst. Dixie är i fas tack vare att hon fått se olika ställen när Nicole åkt och tränat med henne, berättar Steffi.

    I framtiden, när jag känner att jag har råd, vill jag köpa 2- och 3-åringar med toppstam, det drömmer jag om.

    Stephanie Holmén

    Det finns ingen direkt konkurrens mellan systrarna, Dixie Kong är inköpt för att Nicole ska ha henne, med planen att stoet ska blomma ut när hon är sex-sju år. 

    – Det är inte alltid lätt att jobba med unga hästar och ibland har väl Nicole tyckt att jag ska ta henne men just nu låter det annorlunda, ”Dixie är min favorithäst”, säger Steffi med ett skratt.

    –Jag har flera riktigt fina kundhästar, en av dem är Coriaan van Klapscheut Z som jag rider åt Abdel Said. Stina Olsson har precis köpt Titiyo som vi upptäckte på Champion of the Youngsters och som jag tror blir väldigt fin. Sedan har jag nyligen fått Kannograna PS som tidigare tävlades av Emma Emanuelsson som Stina Olsson har mycket samarbete med, berättar Steffi.

    Linn_bödmar_amitralimo_lkcl05112
    ”Jag har fortfarande tävlingsambitioner själv, vi letar en häst till mig för lite högre klasser”, säger Linn Bödmar. Foto: Kim C Lundin

    Anläggningen på Borelunds Gård erbjuder fina möjligheter till träning, i naturen runt gården finns massor med lövskog och klättringsmöjligheter. 

    – Vi rider ut minst tre gånger per vecka, antingen skogspass eller pass på galoppbanan, det är en av de största plusfaktorerna med att bo så här, berättar Carl-Walter. 

    – Sedan är det riktigt bra med Borebackar Gård (”Lövstas Skånehub”, reds anm) här intill, vi brukar rida över till varandra och hoppa för att ge hästarna lite ombyte och miljöträning. Det är inte ens fem minuters skrittväg dit, förklarar Steffi. 

    Närmare till familjen

    Att kunna bo där de arbetar har gjort stor skillnad för Steffi och Carl-Walter rent privat. Att inte behöva pendla och trots all kunna ses under dagarna känns som en lyx. 

    –Jag har fått så mycket närmare till familjen, nu har jag bara en halvtimme till Nicole och hennes familj som står mig så nära, berättar Steffi. 

    För Linn är Borelund och Skåne mer hemma än Kalmar numera. 

    – Alla som jobbar här umgås en del och några kan samåka. Det har också fördelen att det alltid finns folk kvar, ingen jobbar ensam och det är en extra trygghet.

    – Jag känner att det här är min dröm, jag njuter av alla våra fina hästar och jag tycker att vi tar steg framåt varje dag.

    Carl-walter_fox_casa_blougia_pslimo_lkcl02339
    Carl-Walter Fox rider vad han beskriver som en drömhäst, Casa Blougia PS. ”Med henne räckte det att sitta upp och rida några varv, känslan är fantastisk i sadeln”. Foto: Kim C Lundin

    Hästar i urval hos LiMo

    Camaro CB SWB val f -16 e Cantolar u Classic CB e Classe VDL, uppf Anna Berglund och Torbjörn Claesson, äg LiMo Stables. Linjeavlad på Canturo dubbelt i tredje led. Har en guldkantad härstamning där hans mamma Classic CB är halvsyster med Emma Emanuelssons Stakantura och RMF Zecilie som nu rids av Jessica Springsteen och tidigare Denis Lynch. 

    Casa Blougia PS  Old sto f -15 e Casallco u Georgia Chacca e Chacco-Blue, uppf Gestüt Lewitz, äg LiMo Stables. Linjeavlad på Contender i tredje och dubbelt i fjärde led på mödernet. Har ett halvsyskon som tävlar internationellt. Framför allt är mödernet otroligt starkt – modern Georgia Chacca är halvsyster Balou du Rouet, Balou du Reventon, Balissimo och helsyster till godkände hingsten och tävlingshästen Chatinue.

    Eka First Navy Jack  SWB val f -15 e Contendro I u Catalina Lee (36) (SWB) e Baltimore, uppf Stuteri Ekagård, äg Lise-Lotte Erlandsson.

    Hästar i urval hos Stephanie Holmén

    La Corona DX Holst sto f -18 e Cornet Obolensky-Cormint, uppf Mia Dexha, äg Stephanie Holmén AB, CW Showjumping AB.

    Skorphults Dixie Kong SWB sto f -18 e Chacfly PS-Centadel, uppf Skorphults Hästar AB, äg Nicole och Stephanie Holmén.

    Coriaan van Klapscheut Z Zang val f -16 e Comme Il Faut-Lord Z, upppf  BVBA Mivaro, äg  A S Trading.

    Kannograna PS Old  sto f -13 e Kannan-Cartogran, uppf Gestüt Lewitz, äg Z Equestrian AB.

    Titiyo SWB sto f -18 e Inter PKZ-Niveau, uppf Stall Brudefors, äg Stina Olsson.

    Fudge SWB val f -18  e Bravour-Non Stop R, uppf/ äg Niclas Swerre.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden