Reportage
8 september 2019 08:59
Ridsportplus

Tufft och lärorikt på väg mot drömjobbet utomlands

Tips och erfarenheterMånga unga ryttare drömmer om att jobba utomlands. Träffa två som har kämpat med blod, svett och tårar för att förverkliga drömmen: Ida Wilhelmsson som tävlar i Dubai och Amanda Isaksson som är chefsberidare på ett tyskt stuteri.
– Just nu är jag väldigt inne i den här bubblan och känner att jag äntligen får det jag strävar efter, säger Ida.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Amanda Isaksson har drömt om att jobba med hästar utomlands sedan hon var liten. Praktiken på ett tyskt stall via gymnasiet på Strömsholm blev språngbrädan. Ida Wilhelmsson hade ingen större tanke om att lämna Sverige, men när möjligheten att arbeta och träna i ett holländskt stall uppenbarade sig tog hon chansen.

    Det har varit mycket blod, svett och tårar längs resans gång, och båda har vänt hem till Sverige och tvivlat mellan jobben på olika stall i Tyskland och Holland. I dag är båda glada att de trots allt kämpat på.
    – Många svenskar är kanske här nere ett halvår, sedan tycker de inte att det är värt det, säger Amanda Isaksson, som sedan ett halvår arbetar som chefsberidare på ett tyskt stuteri, där hon utbildar och tävlar unga tyska topphästar.

    – När jag kom till Tyskland visste jag att jag ville jobba med hästar, men inte hur det skulle se ut. Och det var inte lika lätt som jag trodde att det skulle vara. Jag hade nog mer tänkt att det skulle vara som det är i dag, men jag har fått slita jävligt hårt för att ta mig hit.

    Arbetar hos VM-medaljör

    Ida Wilhelmsson arbetar sedan 18 månader som beridare hos den saudiarabiska VM-medaljören Abdullah Al-Sharbatly, och det är först nu som hon känner att hon kan slappna av lite efter sex år utomlands.
    – Jag var väldigt naiv från början, man behöver ha lite skinn på näsan och inte bara vara tacksam över att man får rida. Men det är stenhårt och du måste tro på dig själv till hundra procent, säger hon.

    Fem råd om att jobba utomlands

    från Amanda och Ida

    1. Du behöver inte ha kontakter från början för att hitta ett jobb som beridare. Lägg ut krokar och var inte rädd för att fråga dig fram. Din tränare kanske känner någon. Svenskar är generellt eftertraktade och kända för att arbeta bra och hårt.
    2. Detta är en bransch där du jobbar dig uppåt, men var tydlig med dina förväntningar och våga ställa krav. Du måste också få ut något av det.
    3. Hitta ett jobb med vit lön så att du vet att det är seriöst. En vanlig beridarlön utöver boende ligger på cirka 1 000 euro, cirka 11 000 kronor. Se över ditt försäkringsskydd om det skulle hända något.
    4. Bestäm för dig själv att du arbetar tre till sex månader, för att se om jobbet är som utlovat. Att byta från stall till stall är ingen bra idé, men samtidigt är det viktigt att våga lämna stall ibland.
    5. Du behöver vara stark både psykiskt och fysiskt. Sov ordentligt, ät hälsosamt och håll dig i form. Viktigast av allt är att du verkligen älskar det du gör, annars orkar du inte.

    Både Amanda och Ida har varit på ställen där de nästan har jobbat dubbla arbetsdagar på en dag. De har mockat 20 boxar om dagen, groomat lika många hästar och broddat hela lastbilslaster med hästar på grästävlingar; de har ridit mer eller mindre oridbara hästar och gjort precis allt – medan de har blivit lovade mer ridning och tävling, utan att löftena har infriats.

    Att ge upp även när det kändes helt omöjligt har aldrig varit ett alternativ. Ida Wilhelmsson

    – Samtidigt har det också varit den bästa skolan jag någonsin haft. Jag tror att alla får göra sina hundår, jag fick börja från scratch. Dessutom handlar det inte bara om att rida på banan, du ska också kunna hantera och utbilda hästar, säger Amanda Isaksson.
    – Jag tog de hästarna jag fick och försökte göra det bästa av situationen. Att ge upp även när det kändes helt omöjligt har aldrig varit ett alternativ. Som beridare kommer du aldrig att få de enkla hästarna som är redo för tävling med en gång, vilket bryter ner mycket av ens självförtroende. Men jag är så tacksam för allt jag har fått göra, säger Ida Wilhelmsson.

    Hur hårdhudad måste du egentligen vara?
    – Du måste vara lika stark psykiskt som fysiskt för att klara av att jobba som beridare i Tyskland. Jobbet är hela ditt liv och din identitet, det är därför det blir så jävla tufft. Om någon säger till dig att du inte är bra på att rida, då är du ju ingenting, för det är allt du har.
    –Jag har fördelen av att båda mina föräldrar har ridit, de vet hur svårt det är och hur mycket det tar på en, och de har alltid pushat mig när jag inte har trott att jag är tillräckligt bra för det här, säger Amanda Isaksson.

    Faktaida Copy Faktaamanda Copy

    Det ena ger det andra

    Att röra sig mellan olika stall med jämna mellanrum är vanligt i både Tyskland och Holland – det är unga människor som lättare flyttar på sig, hästar säljs och verksamheter förändras. Både Ida och Amanda har tagit sig vidare genom att jobba hårt och ta vara på möjligheter.

    Någon lade märke till Ida på en framridning och undrade om hon inte ville komma och arbeta i Kina, vilket hon gjorde en kort period, och när hon följde med en kompis på tävling i Belgien dök det upp en kvinna som behövde hjälp med att rida unghästar.

    Jag styr mycket själv och vi är ett väldigt familjärt team. Amanda Isaksson

    Samma sak har det varit för Amanda. Det ena har gett det andra:
    – Jag trivs otroligt bra där jag är nu. Jag ville jobba för en uppfödare där man behåller hästarna lite längre – i försäljningsstall säljs hästarna ofta snabbt. Här är de måna om att jag trivs. Jag styr mycket själv och vi är ett väldigt familjärt team som jobbar ihop, säger hon.

    Amanda Isaksson.Foto: Hanna Meyer
    ”Jag tror att alla får göra sina hundår, jag fick börja från scratch”, säger Amanda Isaksson. Foto: Hanna Meyer
    Abudhabiuae2019 Lord Of Arabia-ida Wilhelmsson ©jessica Rodrigues-3
    Ida Wilhelmsson har arbetat utomlands i sex år – först nu känner hon att hon kan slappna av lite. Foto: Jessica Rodriguess

    Även Ida känner att hon har hamnat rätt.
    – Jag har gjort de framsteg jag vill göra på kort tid och jag har en person som supportar mig, både med träning och mentalt. Abdullah är väldigt positiv och seriös i allt han gör, och han har hjälpt mig att rida med mycket mer självförtroende, säger hon.

    Mer självsäker nu

    Och nog krävdes det mod att rida en six bar i Abu Dhabi på en häst som hon inte hade hoppat förut, för att dessutom placera sig på fjärde plats genom att hoppa 1,80 felfritt, som Ida gjorde tidigare i år.
    – Jag såg hur de andra tog sats från andra sidan av arenan medan min häst började bråka lite före start, men sedan fick jag in honom på linjen och han nuddade inte en bom. Då kändes det som att jag levde min dröm. Men ibland när jag tittar på filmen efteråt undrar jag hur tusan jag vågade.

    Hur har hela den här resan varit fram tills nu?
    – Jag har säkert ridit hundra hästar fler nu än när jag åkte hemifrån. Jag kan inte rida alla hästar, men jag kan rida fler olika hästar och är mer självsäker. Jag vill inte säga att jag har lyckats hela vägen, men här ser de mina utvecklingsmöjligheter och om jag misslyckas någon start är det inte hela världen. Så har jag inte haft det tidigare, säger Amanda Isaksson.

    – Innan har jag hela tiden känt att jag måste bevisa att jag kan, men nu tror jag mycket mer på mig själv. Jag har också lärt mig mycket av människor från olika bakgrunder – folk med pengar och utan pengar och folk från olika länder. Just nu är jag väldigt inne i den här bubblan och känner att jag äntligen får det jag strävar efter, säger Ida Wilhelmsson.

    Röster

    från arbetsgivare

    Florian Meyer zu Hartum, verksamhetschef på Stall Schocke-möhle i Mühlen, Tyskland:
    Vi har 250 tävlingshästar och letar alltid efter duktiga ryttare. Här arbetar cirka 75 personer och varje ryttare har som ett eget litet stall med en assisterande ryttare och en groom.

    Du mockar och rider åtta till tio hästar per dag, i princip alltid med en tränare på marken. Ingen hoppar utan en tränare. Det är därför vi kan arbeta med unga människor så som vi gör. Målet är att du ska komma ut och tävla när du är redo. Du behöver kunna rida unga hästar, men det vi främst vill se är att du har en känsla för hästar och en vilja att göra ditt bästa för varje häst du sitter på. Då kan du också lära dig.

    En del kommer hit och har en dröm om att bli ryttare, men de är inte tillräckligt starka. Det är tufft för kroppen att rida så mycket och det gäller att vara hälsosam och vältränad.

    Det är både för- och nackdelar med att jobba här. Det är ganska stort och det är en affärsverksamhet, vilket gör att allt måste ske enligt vissa regler. Vissa vill jobba mer familjärt och i mindre skala. Men om du verkligen vill lära dig mycket och jobba med andra unga människor, som snabbt blir dina vänner, då är detta ett ställe där du aldrig har tråkigt.”

    Matilda Fromberger, Stall Fromberger i Gut Osterrade, Tyskland:
    ”Vi driver ett tävlingsstall på internationell nivå och utbildar både hästar och ryttare, samt har hingststation och viss avel. Just nu har vi cirka 20 tävlingshästar i arbete med många unghästar som kommer upp efter hand.

    De rids främst av min man och en finsk tjej som har arbetat hos oss i drygt ett halvår. Vi försöker dela upp det så att det tyngsta, som mockning, sköts av killar som arbetar i stallet. Det är tungt att rida åtta till tio hästar och du behöver ha lite kraft kvar.

    Många vill rida, men många förstår inte hur mycket jobb det ligger bakom. Det är svårt att hitta de där som kämpar och biter ihop, som vill jobba sig upp. Många saknar tålamodet och viljan att jobba för någonting. Du kan inte få de färdiga hästarna som går 1,40 direkt. Först måste du in i ett system och utvecklas som ryttare.

    Svenskar är ofta bra hästmänniskor, men ibland kan jag tycka att det saknas lite skinn på näsan. Många i Tyskland är ganska raka och det är viktigt att kunna hantera kritik på ett annat sätt än du kanske är van vid. I Sverige lindar tränaren gärna in kritiken lite mer än vad vi gör i Tyskland.”

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 15/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden