Reportage
23 juni 2019 19:43
Ridsportplus

Ulla-Britt ligger steget före: ”Hingstar som är över elva år är förbi för min del”

NischatVarje föl som föds på gården Karhult är resultatet av noggrann planering och många timmars avelssnack över internet och runt det massiva köksbordet hos Ulla-Britt Stövegård. Hon är inte rädd för att satsa på unga hingstar och är ofta först i Sverige med att använda dem.
– Nu har intresset för honom vaknat, förra året hade han över 400 ston i Europa och om han slår igenom ligger jag före genom att jag redan har en 2-åring efter honom, säger Ulla-Britt om en av flera hingstar hon har varit bland de absolut första i Sverige med att använda.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi befinner oss i norra Skåne, i gränslandet till Småland. Längs vindlande skogsvägar tar sig Ridsports reportageteam fram till Ulla-Britt Stövegård, som bedriver hopphästavel i mindre skala.

    Hon har fött upp hästar länge, men de senaste två åren har det blivit rejäl islossning med både intressanta nyförvärv bland avelsstona och försäljningar av föl.

    – För några år sedan var jag nära att lägga av, jag tyckte att det gick trögt med aveln och ingen av mina döttrar är hästintresserade, så de kommer inte att ta över, berättar Ulla-Britt Stövegård.
    – Men tack vare en avelsgrupp på Facebook har jag fått kontakt med bland andra Liselott Svensson och Sara Slätt. Det blev räddningen. Nu är det hur roligt som helst igen.

    Grunden till aveln lades redan på 1960-talet då Ulla-Britt Stövegårds pappa köpte stamstoet Monika e Largo-Tuxen.

    – Hon var arg och illa hanterad när pappa köpte henne, men han vände hennes beteende genom att vara lugn och bestämd. Det inpräntade han i mig och det har jag haft stor nytta av när jag har hanterat mina egna hästar. Det har gjort att jag har vågat köpa in ston som inte har varit helt enkla.
    – Jag är uppvuxen med hästar och det har alltid varit hoppning som gällt för mig, även om jag var hos Linda Zang i USA en period på 80-talet och red dressyr.

    Screenshot 2019-06-11 At 19.08.34

    Aveln var prestationsinriktad från början. Monika fick sju föl, bland dem tre helsyskon e Pompe, och Ulla-Britt Stövegård har fortsatt att avla på ett av dem, Mariette. Nu är hon framme på sjätte generationen, genom 2-åriga Miss Milli M.

    – Jag har alla stona på näthinnan och kan se dem framför mig, de är av en viss typ som jag tycker om. De är iögonfallande, man lägger märke till dem, kontaktsökande och tillgivna. Samtidigt finns det blod i dem, rejält med ”go”.

    – Det är så jag vill ha hästarna, de ska ha nerv, utan att vara nerviga, förklarar hon. De ska vara lätta i typen och kvicka, det ska vara glöd i dem. De ska ha lätt för att komma till arbete, så att det finns en naturlig form hos dem redan när man tar tyglarna.

    Ulla-britt_stövegård_20190307-29
    ”Nu är det hur roligt som helst igen.” Foto: Lotta Bergman
    Ulla-britt_stövegård_20190307-11
    I fotoalbumen finns bilder på tidigare generationer hästar. Foto: Lotta Bergman
    Ulla-britt_stövegård_20190307-12
    Ulla-Britt jämför typ och exteriör med dagens uppfödningar. Foto: Lotta Bergman
    Ulla-britt_stövegård_20190307-13
    Det enda fotot Ulla-Britt har på stamstoet Monika är från 60-talet när hon körs i par. Alla hennes döttrar har döpts på M. Foto: Lotta Bergman
    Ulla-britt_stövegård_20190307-16
    Cool as Fly blev bästa hoppföl på Sydsvenska fölchampionatet 2017 och togs ut till Elitfölauktionen, där han såldes. Foto: Lotta Bergman

    Att Ulla-Britt Stövegård har lyckats med detta avelsmål kan Sara Slätt intyga. Hon har en tävlingsvalack i hoppning som är uppfödd här. Sara Slätt är djupt involverad i aveln på Karhult genom diskussioner om genetik, foder och hingstval, där hon som husdjursagronom kan bidra med kunskaper. Nyligen blev hon delägare i det senast inköpta stoet, skimmeln Dozoloma.

    – När hon efter en snabb karriär uppåt i klasserna fick problem och blev utdömd, slog vi till och köpte henne, säger Sara Slätt.
    – Jag visste att hon hade en bra stam, men först i efterhand har vi förstått hur bra den är, säger Ulla-Britt Stövegård. Hon kommer ur en av Belgiens bästa stofamljer, Loma-stammen, och hennes mamma har gått svår hoppning.

    Ett av de andra stona, den mörkbruna Lef, hittades också på annons.
    – Härstamningen var intressant, hon har två syskon i svår klass. Jag kunde köpa henne för en mindre summa, för hon var inte helt lätt att hantera. Det är mycket nerv i henne och man måste vara lugn och konsekvent, då sansar hon sig och finner sig i det mesta.

    Det var också ett bra köp. Hennes hingstföl Cool as Fly blev bästa hoppföl på Sydsvenska fölchampionatet 2017 och togs ut till Elitfölauktionen, där han såldes.
    – Det var en fantastisk upplevelse. Vi var ett helt gäng som åkte ner till Flyinge tillsammans, bokade bord och hade en riktig helkväll.

    Screenshot 2019-06-11 At 19.09.20

    Hittar på nätet

    Det är på internet som Ulla-Britt Stövegård hittar hästar till salu. Där kollar hon hingstar och deras avkommor och deltar i livliga avelsdiskussioner med andra hopphästuppfödare.

    – Nätet är min bästa kompis. Det finns inte så mycket annat att göra här ute i skogsbygden, utan jag läser massor kring hästar och hästuppfödning. Vi är lite isolerade här uppe – nere i södra Skåne är det ett helt annat kontaktnät och uppfödarna träffas ofta.

    I avelsgruppen fick Ulla-Britt även kontakt med Liselott Svensson, vilket bland annat resulterat i inköpet av ett sto.

    – För ett år sedan köpte vi stoet Contessia tillsammans, dräktig med Gisborne VDL. Hon fick ett hingstföl och tack vare Liselotts kontakter fick vi VDL-stuteriet intresserade, så de köpte honom. Det var jättekul och en verklig fjäder i hatten.

    Contessia blev dräktig igen, men dog tyvärr i kolik innan hon hann föla.
    – Liselott Svensson har blivit en god vän och en bra kontakt som ordnar studieresor utomlands. Vi har bland annat varit på Zangersheide, VDL Stud och hos Jos Vrieling. Nu senast var vi i Gent.

    Dessa studieresor kunde man läsa om i Ridsport nr 5/2019.
    – Det är viktigt att se hingstarna i verkligheten och helst så många avkommor som möjligt. Det jag vill tillföra från hingsten är att det inte ska vara för stora förändringar, sto och hingst måste vara av samma typ: snygga, eleganta och med utstrålning.

    Screenshot 2019-06-11 At 19.09.52

    Ulla-britt_stövegård_20190307-2
    Ulla-Britt Stövegård och Sara Slätt med det senaste inköpet, Dozoloma, som kommer ur en av Belgiens mest framgångsrika stofamiljer i hoppning, Loma-stammen, stofamilj 22. Foto: Lotta Bergman
    Sara Och Ulla-britt Med Mor Och Dotter: Manica Mex Och Miss Milli M.
    Mor och dotter: 8-åriga Manica Mex (e Baltimore) och 2-åriga Miss Milli M (e Million Dollar). Foto: Lotta Bergman
    Ulla-britt_stövegård_20190307-6
    ”Jag har alla stona på näthinnan och kan se dem framför mig, de är av en viss typ som jag tycker om”. Foto: Lotta Bergman

    Nischar mot det unika

    Ulla-Britt Stövegård försöker att nischa sin avel så att hon kan erbjuda något unikt. Det innebär ett noggrant val av hingst och efter många timmars sökande har hon oftast både en plan B och en plan C, utöver förstavalet. Hon vill inte använda samma hingst som ”alla andra”. Det gör konkurrensen om köparna mycket större än om hon kan erbjuda något annorlunda som inte är lika vanligt.

    Till exempel var hon tidigt ute med att använda Million Dollar, för tre år sedan. Det var bara hon och en stoägare till i Sverige som använde honom då.
    – Nu har intresset för honom vaknat, förra året hade han över 400 ston i Europa och om han slår igenom ligger jag före genom att jag redan har en 2-åring efter honom.
    – Och för några år sedan ville jag använda Bacardi VDL, men det var praktiska problem. Nu är han ett hett namn för alla.

    Det är de unga hingstarna som är intressanta, anser hon.
    – Hingstar som är över elva år är förbi för min del. Det tar ju minst tio år innan avkomman är som bäst och då har förmodligen utvecklingen redan gått ifrån hingsten. Då tar jag hellre en son till honom.

    – Jag tror att vi bara är fem som har använt Poker de Mariposa. Ibland känns det som om vi hela tiden är lite efter i Sverige, kanske för att uppfödarkåren består av övervägande kvinnor? Många är så försiktiga med att ta unga hingstar, de satsar hellre säkert.

    Vid den senaste studieresan i februari i år fick Ulla-Britt Stövegård ett bra kvitto på sin egen inställning.
    – Den hingsten vi alla föll för var Amadeo van’t Vossenhof och det visade sig att han också kommer ur Loma-stammen, så nu känns det ännu mer spännande med Dozoloma. Resorna har varit mycket lärorika. Alla ställen har sin syn på avel och det finns inget som är rätt eller fel. Man får alltid med sig några tips.

    På Karhult är hästarna ute dagtid i alla väder och rör sig mycket i hagarna. Det kräver näring, så de får kraftfoder och foderjäst utöver grovfodret. Allt i samråd med Sara Slätt, som har foder som sitt specialområde.

    – Jag ser ofta hästar som är fattiga i överlinjen, på grund av för lite protein. Generellt ger vi för dåligt grovfoder och vågar inte kompensera det med proteinrikt kraftfoder, säger Sara Slätt, och fortsätter:
    – Många tror att de kan bygga upp muskelfattiga hästar enbart genom träning, men till det krävs protein också.

    Tingade föl

    I och med de uppmärksammade försäljningarna de senaste åren är Ulla-Britt Stövegårds föl ibland tingade redan innan de är födda. I övrigt är hon flitig med att lägga ut bilder på dem på Facebook och Instagram, för att väcka intresse.

    – Jag tyckte att det var lite trögt att det tog ända till december innan fjolårsfölet efter Voilá DK Z blev sålt. Han är halvbror till All In genom mamman Fortune och det finns bara sex föl efter honom. Å andra sidan fick jag plötsligt fyra spekulanter på en gång.

    Samtidigt är det ett vågspel att sälja som föl. Tänk om det är det bästa stoet jag säljer.

    De tidiga försäljningarna innebär att hon slipper arbetet och chanstagningen med att hålla unghästarna i flera år. Skillnaden i pris på att sälja som föl eller 3-åring är inte så stor att det motiverar att ha dem över den tiden.
    – Samtidigt är det ett vågspel att sälja som föl. Tänk om det är det bästa stoet jag säljer.

    I år väntas två föl och förhoppningen är att det ska bli ett stoföl av kombinationen Poker de Mariposa och Lef.
    – I så fall kanske jag behåller det. Blir det ett hingstföl är det till salu.

    Intressanta uppfödningar

    2017
    • Cool as Fly e Comilfo Plus Z u Lef e Couleur Rubin. Bästa hoppföl vid Sydsvenska fölchampionatet och togs ut till Elitfölauktionen, där han såldes till Maria Östman.
    • Miss Milli M e Million Dollar u Manica Mex e Baltimore. Finns kvar hos Ulla-Britt.
    • Believe in U e Bellheim u Malla e Manfield. Såld till Peter Bengtsson.

    2018
    • Locksley e Gisborne VDL u Contessia e Cento, såld till VDL-stuteriet som hingstämne.
    • Comme Le Meilleur e Comme Le Pere u Manica Mex e Baltimore, såld till Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson och Erika Lickhammer van Helmond.
    • Mini-Mella  e Voilá DK Z u Malla e Manfield. Såld till Tina Wallgren
    •Dozoloma f -08 e Whistler u Zoloma e Clinton. Har valt Nijinsky de Kalvarie till henne.

    Ulla-britt_stövegård_20190307-17
    Framtidshoppet Miss Milli M, en 2-åring efter Plot Blue-sonen Million Dollar u Manica Mex e Baltimore-Manfield, är sjätte generationen föl hos Ulla-Britt Stövegård som stammar från
    Monika (e Largo-Tuxen). Foto: Lotta Bergman

    Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden