Reportage
5 januari 19:23
Ridsportplus

Ung uppfödare med tydliga mål

SWB-uppfödareHon hittade inte de hästar som hon sökte – då bestämde sig Emelie Johansson för att ta fram dem själv i stället. En av hennes uppfödningar, hoppstammade Di Blueheart Zinosso, fick hela 87,8 procent vid SWB:s fölbedömning i somras.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Min ambition är att ha en ridakademi med ett mindre antal hästar och ett mindre antal elever.

    Temperaturen visar på minus 12 grader och dagens sista solstrålar lyser genom träden på de unghästar som samlats kring en hösilagebal. Snön knastrar under skorna när Emelie Johansson visar runt på föräldragården i Södermanland där hon driver sin egen verksamhet under namnet Blueheart Stable.

    I unghingstflocken går bland annat skäckhingsten Di Blueheart Zinosso
    (-f -23 e Zino-Sijbrand), ett av de högst bedömda hoppfölen i år med sina 87,8 procent. I hagen går också avkommor efter Zafferano, Enelzkey SR och Sir Statham. Unghingstarna hälsar nyfiket, utan att vara för påflugna.

    Fakta

    Emelie Johansson

    Gör: Uppfödare, instruktör plus jobbar extra i familjeföretaget Ingvallstorp där det bland annat ingår ett trädgårdscenter och en hund- och hästbutik.

    Bor: Katrineholm, Södermanland.

    Aktuell: Fött upp ett av Sveriges högst bedömda hoppföl 2023.

    Utbildning: Naturbruksgymnasium inriktning häst, examinerad unghästutbildare.

    Familj: Sambo Pontus och tre hundar.

    Intressen: Hästar, avel, hundar, marknadsföring och att bygga hemsidor.

    Lyssnar på: Pop.

    Äter helst: Tacos.

    Dricker helst: Julmust.

    Drömresemål: Amazonas regnskog.

    Ser upp till: Hela svenska hopplandslaget.

    Gör om 10 år: Då är min ridakademi i gång med 10-12 hästar i verksamheten.

    Expandera

    24-åriga Emelie tog sitt första föl i samband med att hon skulle jobba utomlands. Hon gick unghästprogrammet på Flyinge och seminstationen fanns ett stenkast bort.

    – Vi köpte Di Picasso som min framtida tävlingshäst när jag var 16 år. Då hade jag tankar på att jobba utomlands och funderade jag på vad jag skulle göra av henne. Så då betäckte jag.

    Jobbade i Bulgarien

    Emelie åkte till Bulgarien, där hon jobbade hos hoppryttaren Ivo Bonev. Men hemlängtan gjorde att hon bara blev kvar sex månader innan hon tog siktet mot Sverige igen. Väl hemma igen dröjde det inte länge innan Di Picasso fölade.

    – Egentligen hade jag inte tänkt jobba med hästar, jag var rätt slut efter tiden i Bulgarien där jag red tio hästar om dagen och också jobbade flera timmar med ett fysisk krävande jobb. Men så fort jag kom hem och fölet kom, då kände jag bara att jag verkligen älskar hästar. Så då tändes det väl på nytt och då startade jag ett eget företag. Nu får jag jobba i min takt.

    Ny Blueheartstable - 17
    För att få bättre lönsamhet i aveln hoppas Emelie kunna sälja några hästar så småningom. ”Men man märker att marknaden stannat av lite nu på grund av inflationen”, säger hon. Foto: Sandra Nordin-Johansson

    Hemma på gården i Sverige väntade också stoet La Bella Durmiente, eller Bella. En häst som varit hos familjen sedan ung ålder.

    – Det var några tjejer som red ut på henne när jag var borta och när jag kom hem frågade de om jag kunde hålla lite lektioner. Så det började jag med, och det gick väldigt bra. Kort därefter fick jag förfrågan om att bli ridlärare på ridskola i Flen.

    Emelie tackade ja, och började jobba på ridskolan. Samtidigt växte sig drömmen om att starta en egen verksamhet allt starkare.

    Vill starta ridakademi

    – Min ambition är att ha en ridakademi med ett mindre antal hästar och ett mindre antal elever. Med högre kvalitet på ridningen och välutbildade hästar. 

    Hon höll lite lektioner med Bella hemma, men började söka efter hästar som skulle kunna passa för utveckla verksamheten. Men Emelie hittade inte det hon sökte.

    – Jag försökte köpa in hästar men jag märkte fort att de inte höll måttet. De var inte så bra utbildade, de var inte tränade hållbart, de hade problem med hovarna. Det blev nästan lite som att köpa renoveringsobjekt. Så då bestämde jag mig – ska jag göra det här så får jag föda upp hästarna själv.

    Ny Blueheartstable - 30
    Unghästarna leker i snön. Sist i raden går Di Blueheart Zinosso, som blev ett av årets högst bedömda SWB-föl med hoppstam. Foto: Sandra Nordin-Johansson

    Så i stället för att köpa in ridhästar siktade Emelie in sig på avelsston, totalt går nu sex ston i hagen.

    – Skulle jag bara ta ett föl om året så tar det tio år innan jag har tio hästar och det har jag inte tid med, konstaterar Emelie, som berättar att hon sökte ston med bra stam, tilltalande exteriör, bra benställning och bra hovar. Hon lusläste annonser och åkte och tittade på de ston hon fick en bra känsla för.

    – Sen blev det många ston med hoppstam. Det var därför jag köpte ett sto efter Briar också, för att kompensera det och få in mer gångarter. Han var ju även en god hoppare med hoppblod bakom sig.

    Hennes mål är avla fram mångsidiga hästar med hög ridbarhet och god mentalitet – bra allroundhästar.

    – Det är många som vill föda upp hästar för eliten, men det är väldigt få individer som tar sig hela vägen. Jag vill att mina uppfödningar i första hand ska bli bra akademihästar som kunna ridas av vanliga ryttare. De hästar jag själv inte behåller kommer att kunna göra vem som helst lycklig.

    Alla discipliner

    Emelie förklarar att hennes mål är att hästarna ska tränas för alla discipliner. Även körning.

    – Jag hoppas kunna erbjuda körlektioner, bland annat för att kunna ge hästarna varierad träning. Hur många SWB-hästar är inkörda i dag? Det är ett otroligt bra träningskomplement till ridningen.

    Uppväxtmiljön är ett av fundamenten i filosofin på Blueheart Stable. Grovfodret tas på gården, hagarna är stora och i alla finns uppvärmda vattenkoppar. Hästarna går i flock.

    – Jag tycker att om man ska föda upp en häst så ska man ha förutsättningar för det. Att hästarna får gå på bra marker i stora bra hagar och i en trivsam flock. Det spelar egentligen ingen roll hur stor flocken är, om det är fem eller tjugo hästar, så länge de trivs ihop. Och att det är harmoni och inte en massa stök och bråk. 

    Det mesta arbetet på gården görs med maskiner. Allt grovfoder och halm körs in med maskin, hagmockningen görs med maskin. 

    – När vi sätter staket trycker vi ner stolpen med maskin. Det blir mer effektivt, säger Emelie och berättar glatt om när sambon Pontus upptäckte att man stolpade på gården med maskin.

    – Han kommer från en ”gammal hederlig bondfamilj” där man spettar och slår ner stolpen för hand.

    Sambon Pontus Hjelm är högst involverad i verksamheten. Han hjälper till där det behövs, som när det är dags att åka till seminstationen som ligger fem minuter bort.

    – Det är vanligt att många har fölet löst när de är på seminstationen, men vi leder alltid fölet med grimskaftet bakom rumpan. Det är för att inte dra dem i nacken.

    Just hanteringsbiten är en viktig del, anser Emelie. 

    – Våra 1-åringar är hur snälla som helst att ta in och spola av benen på. För mig har det alltid varit självklart att hantera föl och unghästar. Jag tycker bara att man skjuter sig själv i foten om man gör det senare. Jag tror att vår hantering från dag ett gör att hästarna blir väldigt lugna och trygga och okomplicerade.

    Vill vara påläst

    Under 2023 har Emelie gått en seminassistentutbildning på Bollerup.

    – Jag tycker att det är viktigt att vara påläst inom det man är verksam i och försöker samla på mig så mycket erfarenhet som möjligt. 

    Seminstationen har varit en viktig pusselbit för uppstarten av avelsverksamheten på Blueheart stable.

    – Jag har alltid haft stor stöttning från min seminstation, jag kan ringa eller sms:a om råd och få svar direkt. Oavsett om det gäller akuta problem eller funderingar, vilket jag är oändligt tacksam över.

    Fakta

    Avelsston och föl

    Avelsston:

    Di Picasso (KWPN f  -08 e Sijbrand-Samber). Dräktig med Captain Cooper.

    Simply Red (SWB f -11 e Tornesch-Island Reef xx), selektionssto. Dräktig med Diablue PS.

    Carabiena JoF (SWB f -10 e Chairman La Silla-Radisson VDL), selektionssto. Dräktig med Caracas.

    Sunna N (SWB f -08 e Silverstone-Le Mexico), selektionssto. Dräktig med  Quibery.

    Bouncy Girl (SWB f -08 e Briar-Fashion King). Dräktig med Oneofakind OM.

    Quite vain of May (SWB f -20 e Mr Vain GJ-Quite Easy), selektionssto. Dräktig med Asterix de Couleur.


    Avkommor:

    Blueheart Diggidoo (SWB f -23 e Digital VT-Bandos ).

    Blueheart Tiktik Boom (SWB f -23 e Try me K van kattenheye-Silverstone).

    Blueheart Springtail (SWB f -23 e Kespri DC-Tornesch).

    Di Blueheart Zinosso (SWB f -23 e Zino-Sijbrand).

    Blueheart Mr Bean (f -23 e Sir Statham-Chairman La Silla).

    Di Blueheart Pinelzkey (f -22 e Enelzkey SR-Sijbrand).

    Blueheart Simplify (f -22 e Zafferano-Tornesch).

    Blueheart Summerton (f -22 e Emmerton-Silverstone).

    Di Blueheart Chacpifly (f -20 e Chacfly PS-Sijbrand).

    Expandera

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden