Reportage
31 januari 2021 17:02
Ridsportplus

Uppfödaren som ser framåt

Stall MVGFellägen, prematurer, rotavirus och 
rhodococcer. Ändå har Camilla Eriksson på Stall MVG inte gett upp det här med avel.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det som skulle bli Stall MVG började för tjugo år sedan med en häftig förälskelse som inte gick att stoppa. Camilla och Magnus var upptagna på var sitt håll, men fann varandra efter att Camilla och hennes dåvarande man flyttade in i ett av husen på Viby gård, där Magnus hade bott sedan 1970.
    – Då jobbade jag på ridskola och skulle aldrig någonsin ha hästar hemma, skrattar Camilla, sedan hon en solig dag i september bjudit in oss i det vackra husets  stora matsal och ursäktat att det inte är städat.

    Hundarna har hälsat och vi har gjort stora ögon över den oerhört lilla toypudeln Ella, som bara har ögon för sin matte.

    Stallmvg_37
    – Det här är Jawas bästa föl och hon är inte till salu, säger Camilla Eriksson med eftertryck om fölet Jackie Collins efter Danmarks mest använda hingst 2020, Janeiro Platinum. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Det där med inga hästar hemma har Camilla fått revidera. I dag har paret ungefär 45 hästar, varav 25 egna och resten inackorderade.

    Använder 325 hektar mark

    Viby gård har växt, kallas i dag Viby Berga gård, och omfattar 325 sammanhängande hektar mark (varav 80 ha skog) och dessutom arrenderar paret ytterligare 50 hektar. 245 av dessa brukas, 50 hektar används för hagar, beten och lösdrifter.

    Camilla skrattar och häller upp kaffe.
    – Egentligen ville vi bara ha ytterligare 20 hektar till beten och inga lösdrifter, men de som ägde travanläggningen Berga på andra sidan vägen ville sälja allt. Och det fanns inte på världskartan att vi skulle ha råd med det.

    Det blev ’lite’ över vår budget. Men vi tänkte att nu eller aldrig.

    Men mäklaren ringde, de började räkna och i dag äger de både Viby, Berga och har dessutom köpt till angränsande Pösa på åtta hektar.
    – Det blev lite över vår budget, ler Camilla. Men vi tänkte att nu eller aldrig.

    Berga är en stor travanläggning, paret hyr ut sex stall med totalt 65 boxar till fem travtränare. Gården har rakbana, rundbana, djupsandbana och skogsslinga.
    – Jag som kom från ridvärlden tänkte att det räcker väl att vi harvar banorna varannan dag. Vi anställde en person på halvtid för att sköta det.

    Stallmvg_11
    Zorn MVG Lvst t v vann Riksfölchampionatet i fjol. Själv tycker Camilla att ett av hennes andra föl var bättre. ”Men han visade sig mest spektakulärt. Snacket om att vi ska undvika överrörliga individer är just snack, för det är ändå de som säljer.” konstaterar hon. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Banorna harvas tre gånger per dag

    Men ack vad de bedrog sig.
    – De ska harvas tre gånger per dag, och först vattnas. På vintern kör vi hela nätterna igenom för att frystorka banorna. Banorna är jättesvåra att få till. Travtränarna har bara godkänt att Mange gjort jobbet, jag klarade inte av det. Men nu har vi en som hjälper till på heltid som är godkänd.

    Med så mycket marker fanns det plötsligt möjlighet att utöka aveln från några, i början, få hoppston till dagens elva dressyrstammade.
    – Från början sa Mange att ”du får inte ha mer än tre ston”. Sen blev det fem och sen har det gått fort uppåt. Han har sagt att jag måste dra ner, men han gav mig ett stoföl e Bon Coeur-Sir Donnerhall I i julklapp så det kan inte vara så allvarligt menat, blinkar hon.
    – Dessutom har han köpt ett dräktigt travsto själv.

    Fakta

    Camilla om föl

    Vad hon vill se

    • Ett gott temperament.
    • Aktiva bakben som bär.
    • Gärna höga framknän.
    • Spänst och elasticitet.
    • Ädelhet.
    • Lagom storlek (165-170 cm).

    Vad hon inte vill se

    • Bakben som inte bär.
    • Plana och eller korta kors.
    • Stora huvuden.
    • Bred huvudansättning

    Fölet Starling (jag kallar henne ”mattes lilla hjärtegull” som Camilla sa i september när hon pekade ut fölet i hagen och ännu inte visste att hon skulle få det) är fött på gården, av ett av endast ett par inackorderade fölston som Camilla tackat ja till.
    – Från början hade jag ganska många men jag var alltid så orolig att något skulle gå fel vid fölningarna. Det är jättejobbigt att ansvara för andras fölston, erkänner hon utan omsvep.

    Jag kommer aldrig mer att seminera på fölbrunsten.

    Hon vet vad hon talar om. Camilla har haft sin beskärda del av otur. Båda fölen undan den tidigare godkända hingsten Santanas halvsyster, Heart on Fire, föddes för tidigt, fjolårets dog.
    – Nu har hon fått någon sorts hormonsprutor för att försöka förhindra att årets föl kommer för tidigt. Om det också gör det måste jag väl försöka med embryotransfer. Det är ett för bra sto för att inte användas i avel.

    Stallmvg_46
    Efter köpet av granngården Berga finns massor av marker att använda för beten, hagar och lösdrifter. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Drabbades av rotavirus

    Under 2019 drabbades hon av rotavirus på en fölunge vars moder seminerats på fölbrunsten. Men trots två tester visade resultatet negativt och sto och föl släpptes ihop med flocken.
    – Jag kommer aldrig mer att seminera på fölbrunsten, fölen är alldeles för mottagliga för smittor då, suckar hon.

    Läxan – och notan – blev tuff. Sex föl till smittades, varav fyra blev så dåliga att de fick köras till djursjukhus och intensivvårdas där.
    – De gick på mina finaste fölbeten, som jag inte kunnat använda i sommar, och jag vet inte ens om jag vågar nästa år (2021, reds anm) fast man säger karens under ett år. Och så fick vi helvetessanera hela stallet. Allt, precis allt, skulle saneras, viruset kan kapsla in sig och överleva annars. Räddningen blev en kycklingbonde som lånade ut  värsta maskinen som sprutade ut någon sorts formalingas.

    Stallmvg_80
    Den nära vännen och tidigare kollegan Pia Lusth bidrar till Camillas avelsarbete med sina åsikter om hingstar utifrån sitt ryttarperspektiv. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Stallmvg_76
    Genom ”att släpa föl och sto in och ut” och umgås massor med dem under de första tre veckorna av fölets liv, anser Camilla att fölen blir tama och lätthanterliga när de blir äldre. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Efter den resan hade Camilla jätteångest över om något av 2020 års föl skulle drabbas av rotaviruset.
    – Det går att vaccinera de dräktiga stona men det är dyrt och ganska svårt att få tag i vaccinet så fast jag först var inställd på att göra det gjorde jag det till slut ändå inte.

    Dessutom har hon haft ett par fall av rhodococcer.
    – Bara två föl av cirka 100, men det finns ju i markerna.

    Verkligheten är att jag avlar för den stora massan och får vara glad att jag får sälja.

    I somras vattnade Camilla därför fölhagarna intill stallet, där stona går med sina föl om dagarna de första tre veckorna, för att binda dammet som kan sprida smittan.
    – Och så lägger jag ut halmhögar och har stenkoll på att det är där fölen lägger sig, annars åker de in!

    Stallmvg_17
    27-årige Gullmar är en gammal jobbarkompis från Camillas tid på ridskola. Vid 19 års ålder fick han pension hos henne. ”Perfekt för barnbarnen.” Foto: Sandra Nordin Johansson

    Förlorade tre hästar förra året

    I fjol förlorade Camilla tre hästar. Ett föl föddes för tidigt och ett av hennes avelsston drabbades av fång sent i dräktigheten och fick avlivas. Hennes avkomma var en så kallad dummy, som föddes pigg men snabbt tacklade av och inte kunde räddas.
    – Egentligen är det helt sjukt att jag ser tillbaka på säsongen 2020 som ett lyckosamt år, fast jag förlorade tre hästar, säger Camilla bedrövat.

    Men det är förstås inte bara elände i hennes avelsliv, då skulle hon antagligen inte fortsätta.

    Framgångarna började egentligen med en häst hon inte fött upp själv. Pagilo köptes in 2002 som 1-årshingst för att bli Camillas framtida tävlingshäst.
    – Jag letade bara avkommor bland elit- och diplomston och det här var en bror till Panasso som då vunnit talangjakten på Elmia och som blev godkänd hingst.

    Pagilo-pris2
    Pagilo och en ung Gustaf Johansson när de vann 4-årschampionatet på Flyinge 2005. Foto: Roland Thunholm

    Pagilo var inte märkvärdig i hagen, men helt klar i huvudet och i Camillas ögon jättevacker. Som 2-åring fick han 41 poäng på sommarpremiering och Camilla red in honom själv.
    – Han är mitt avelsmål! Bakbenen kom in under honom bara jag tänkte samling och han var otroligt lätt att utbilda.

    Tyckte andra sämre hästar fick högre poäng

    Men domaren på 3-årstestet tyckte att han var av gammalmodig modell och hade entaktig trav. 45 poäng i protokollet.
    – Jag var så bitter när jag åkte hem och sen åkte jag på massor av 3-årstest och satt där och såg mycket sämre hästar få högre poäng.

    Trots goda vitsord på rådgivande hingstbedömning kastrerade Camilla honom när han började bli hingstig. På kvalitetstävlan året därpå kvalade Pagilo till det öppna championatet på Flyinge med idel 8: or och 9:or för de uppsuttna gångarterna i protokollet. Exteriör och gångarter vid hand dömdes dock av samma domare som vid 3-årstestet och denna sågade återigen Pagilo.
    – Pia Lusth, min vän och gamla kollega på ridskolan, kände Gustaf Johansson och vi körde Pagilo till honom för att han skulle visa honom på championatet. Och där kom han, min Pagilo, med okänd uppfödare och okänd ägare, med Gustaf som då var den yngsta ryttaren, och vann hela rasket med 88-89 procent av domarna!

    Vid ett tillfälle svimmade jag på ett lunchställe. Då insåg jag att jag måste ta hjälp.

    Det bästa av allt var (nästan) inte poängen.
    – Det var att de sa att han var av internationell typ, där fick jag äntligen min revansch! Jag hade rätt, det var en fin häst, skrattar Camilla.

    Efter detta ville Camilla ha ett syskon till Pagilo att avla på, men ingen av de som hade hans systrar var intresserade av att sälja. Först. Efter en tid ringde en kvinna som ägde en helsyster upp och erbjöd henne att låna Pogila.
    – Jag bara grät av lycka!

    Therese-nilshagen-portofino3-171006-rt-2
    Landslagsryttaren Therese Nilshagen ropade in Portofino MVG på Elitfölauktionen 2017. Foto: Roland Thunholm

    Sålde föl till Therese Nilshagen

    Nu har dottern Pagila bland annat lämnat Portofino MVG efter Donkey Boy som Therese Nilshagen ropade in på Elitfölauktionen i crowdfundingprojektet SWART:s regi.

    I samtal med förra ägaren av Berga gård, som också är uppfödare med lång erfarenhet av prestationsavel inom trav, fick Camilla lära sig att allt hänger på ett bra möderne.
    – Så om jag får välja mellan ett bättre sto med sämre möderne och ett sämre sto med bättre möderne väljer jag det med bättre möderne, även om individen är sämre, säger hon bestämt.

    Fakta

    Camillas bästa…

    …avelsminne:
    När Zonya MVG gick finalen på Breeders 2012.

    …häst
    Zonya MVG!

    …stallpryl
    Min lilla lastmaskin, en Wacker Neuson.

    …tips till andra uppfödare
    Se över ert stomaterial och rangera ut de ston som inte levererar.

    … fölhanteringstips
    Umgås mycket med era föl, det gör dem trygga och lätthanterliga senare.

    … fodertips
    Använd bra grovfoder och räkna alltid på foderstat, men glöm inte att fodra med ögat också.

    …embryotransfer
    Egentligen borde man välja ut sina tre bästa ston och via ET ta fler föl på dem. Men det kostar så mycket.

    Stallmvg_25
    Camilla tipsar om att se över sitt stomaterial och rangera ut de ston son inte levererar. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hon har lyckats hitta några riktiga godbitar till avelsston. Den tidigare nämnda Santana-systern men också en kusin till KWPN-hingsten Asgard’s Ibiza, Alympia W, ur den framgångsrika holländska stolinjen Wendy som bland annat lämnat Charmeur, Zhivago, Zuidenwind och Fürst Jazz. En av hennes avkommor född i Holland är såld till det tyska dressyrcentret Lodbergen som hingstämne.
    – Hon har tyvärr gått tom de senaste två åren. I år ska jag börja tidigt med någon superfertil hingst och se om det inte ska gå att få henne dräktig igen.

    SWB-stona är också högt meriterade genom egna meriter eller många elit- och diplomston bakåt i stammarna.

    Fakta

    Camilla om…

    …fölets första tid
    ”Jag är en hönsmamma och vill ha dem på stall de första tre veckorna. Jag släpar dem in och ut ur hagen, in så fort det blir dåligt väder. Lyfter ben och pysslar. Det hjälper att göra dem tama innan de får gå ut på bete och underlättar all framtida hantering.”

    …om fölauktioner
    ”Det är svårt att hålla på fölen för att de eventuellt ska bli uttagna till auktion, ofta är de redan sålda. När det gäller onlineauktion har jag varit lite för feg för att våga vara med.”

    … fölvisning
    ”Jag kan inte åka med hur många som helst, men vi är ett bra team som visar, det är roligt, jättebra reklam och fölen blir väldigt välhanterade av allt knoppande, badande, borstande och lastande – sen är de tama!”

    …grimma på föl
    ”Jag har det inte medan fölen är små, helt enkelt för att de är för lätta att oavsiktligt dra omkull.”

    Jackie-collins-mvg
    Camilla tycker det är bra reklam att åka på fölvisning. Här med Jackie Collins MVG. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Fina hästar ur Spindafamiljen

    Fyra av de elva avelsstona kommer ur den svenska Spindafamiljen (F2). Det är dock inget medvetet val från Camillas sida.
    – Det är en slump att det blivit så, men jag tycker att det är en jättebra linje, det blir fina hästar.

    Från att ha inlett sin uppfödarkarriär med en hingstkatalog från Ridsport i knät och egentligen ingen större aning om var hon skulle börja, vet Camilla i dag precis vad hon eftersträvar.
    – Tidigare använde jag till exempel aldrig nygodkända hingstar som inte visat vad de lämnar. I dag vågar jag det, eftersom jag kan göra research på deras stam bakåt på egen hand och vet ungefär vad de olika hingstlinjerna lämnar.

    Prestation är dock aldrig fel hos den hingst hon väljer. Därför är hon inte heller rädd för att använda lite äldre hingstar, fast trenden inom dressyraveln är att köra på ganska unga och oprövade kort.
    – Jag har till exempel Dante Weltino i frysen och har gjort en Johnson.

    Självklart vill Camilla producera hästar för toppsport.
    – Men verkligheten är att jag avlar för den stora massan, får vara glad att jag får sälja och mest säljer till amatörryttare. Då måste hästarna passa dem också.

    De spektakulära fölen säljer bäst

    Men hon undrar hur fölköpare tänker.
    – Alla påstår att det viktigaste är hästar med bra temperament och god ridbarhet, ändå väljer de de sprakiga fölen när de ska handla. Ingen vill betala för föl som kanske inte är spektakulära att se på i hagen men som kommer att bli utmärkta tävlingshästar i framtiden. En sådan fölunge går inte att sälja, inte för några stora pengar i alla fall,

    Det innebär en stor konflikt för Camilla som uppfödare. Hon vill avla hästar som kan ge både lätt klass- och GP-ryttaren det de vill ha på tävlingsbanan.
    – En känslig men inte flyktbenägen häst som vill jobba och göra rätt. Det är så många gånger jag tänkt att jag får väl ta Franklin som lämnar superflashiga föl då, men jag har backat varje gång. Men det är jättesvårt att veta hur man ska tänka för att få sälja, särskilt när man som jag inte har ekonomi att behålla och utbilda och sälja när de är äldre.

    Fakta

    Största uppfödarframgångar:

    Zonyavg_d237_206
    Zonya MVG Foto: Sandra Nordin Johansson

    Zonya MVG blev med 9879910-9 för gångarter högst bedömda häst på kvalitetstävlan 2012 och därefter 5:a på Breeders.

    2020 vann hennes avkomma Zorn MVG e Bon Coeur Riksfölchampionatet.

    Jack-sparrow-mvg-img_4538
    Jack Spaarrow MVG Foto: Sandra Nordin Johansson

    2014 vann Jack Sparrow MVG e Bretton Woods u Jawa det första Riksfölchampionatet som anordnades.

    Camilla har använt heta hingstar i sin avel, men det har bara resulterat i att hon känt att hon inte vill göra om kombinationen.
    – Det handlar om mig också, jag vill ha lätthanterliga föl. Vi verkar hästarna ute på lösdrifterna, det är skönt att slippa köra hem fölen för det.
    – Jag brukar ta hjälp att välja hingst av Pia Lusth, hon är ryttare och bryr sig inte om stammar och tittar inte på riktigt samma saker som jag. Ibland skickar jag filmer och får ett ”nej, nej!” tillbaka av henne, då är det bara att lyssna, oftast i alla fall, ler Camilla.

    Tog hjälp vid fölövervakningen

    I år väntar Camilla sju egna dressyrstammade föl. Hon använder selar som känner av både svett och stoets läge och övervakningskameror vid fölvaken. Hon minns med en lätt rysning tiden när hon fick sova på toagolvet för att ha kontakt med stallkamerorna.
    – Ett år vakade jag dels på mina egna, dels på sex inackorderingar, tog hand om alla hästarna helt ensam och på dagarna skötte jag dessutom vårt företags löner och ekonomi. Vid ett tillfälle svimmade jag på ett lunchställe. Då insåg jag att jag måste ta hjälp, skrattar hon och tillägger:
    – Nu kan jag i alla fall sova i Hannas gamla rum och jag har en som hjälper till i stallet. Nu är det mycket, mycket bättre.

    Fakta

    Stall MVG:s avelsston

    • Alympia W (KWPN) f-05 e Rhodium-Jazz, ej dräktig 2020
    • Derrydona*** (F2) (SWB) f-05 e Londonderry-Rohdiamant, dräktig med Americano GJ
    • Dilba MVG (F2) (SWB) f-17 e Fürstenball-Londonderry, dräktig med King Olymbrio L
    • Finesse (Westf) f-07 e Flamur-Weltruf, ej dräktig 2020
    • Görklintgards Penelli (DWB) f-08 e BH Hotline-Depardieu, dräktig med Floricello
    • Jawa* Elit (SWB) f-01 e Sack-Martini, dräktig med Suarez
    • J-LO MVG (SWB) f-17 e Skovens Rafael-Sack, dräktig med Majestic Taonga
    • Heart on Fire (SWB) f-09 e Hermes-Rubinstein I, dräktig med King Olymbrio L
    • Noblessa (F2) f-09 e Belissimo M-Magritte, ej ombetäckt 2020 pga sen fölning
    • Pagila MVG (SWB) f-12 e Bellagio-Gigolo, dräktig med Springbank II VH
    • Zonya*** MVG (F2) (SWB) f-08 e Don Primero-Rubignon, dräktig med Iron

    + fyra travarston, två är dräktiga.

    Fakta

    Camilla Eriksson

    Stallmvg_03
    På Viby gård har Camilla Eriksson och maken Magnus fött upp hästar i 20 år. Här bor också parets två hundar Ella och Ina. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Namn: Anna Camilla ”Milla” Eriksson.

    Ålder: 52 år.

    Bor:  Viby gård utanför Eskilstuna.

    Familj: Maken Magnus, american staffordshire terriern Ina, 10, och pyttelilla toypudeln Ella, 7, som bara väger 1400 gram – när hon är tjock. Tre vuxna barn, ett eget och två bonus.

    Jobbade tidigare: 17 år som ridlärare på Ekeby ridskola.

    Aktuell: Alla tre föl som hon visade på  Rikfölschampionatet 2020 gick till final och Zorn MVG segrade.

    Dansar till: Staten och kapitalet, kan inte dansa men den kan jag hoppa till!

    Har oanad talang för: Att bygga hemsida, med tanke på vilken analfabet jag är när det gäller datorer.

    Motto: ”Man ska inte oroa sig för det som inte har hänt och man ska inte gräma sig över det som har hänt”.

    Har förkärlek för: Båtar och båtliv.

    Skulle aldrig: Skräpa ner i naturen.

    Bra på: Plöjning

    Kuriosa: Bonde söker fru är under två säsonger delvis inspelat i Camilla och Magnus trädgård och på deras båt.

    Fem favorithingstar: Vitalis, Donkey Boy, Dante Weltino, Fürstenball och Janeiro Platinum.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden