Reportage
24 oktober 2021 16:50
Ridsportplus

Uppfödarna som gick ihop

Avel”Många timmar i telefon blir det”. Det säger Anna Wördin, som bedriver uppfödning tillsammans med Marita Hedelin sju mil bort. Men ryktet når längre än så – hästarna från Värmland har hittat ända till Helgstrand och har nosat på unghäst-VM.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De bor på var sitt håll, bortom allfarvägarna utanför Karlstad – och saknar hemsida. Men Frykens Sporthästars uppfödningar letar sig till händelsernas centrum, tack vare noggrann selektering av sto, hingst och inte minst köpare.
    – Vi skickar inte iväg hästarna till vem som helst. Vi vill hitta en bra matchning, säger Anna Wördin om hur de tänker kring försäljning, som också är en form av marknadsföring. Hemsida har de inte, då de inte hinner hålla den aktuell. Det är sociala medier, arrangemang som fölmönstring, unghästtester och hästarnas resultat som skapar intresse.
    – Vi är jättedåliga på marknadsföring, men hoppas att våra uppfödningar kommer ut och visar upp sig. Vi har haft lite tur. En Ampère-avkomma till vårt första sto Chayenne såldes till Tullstorp och är nu i Tyskland. Sådant är bra för ryktet. Vi har även haft turen att nå ut till fler framgångsrika ryttare, vilket skapar ringar på vattnet.

    Den främsta reklampelaren måste ändå vara Mio FS, Floricello-sonen som såldes för dryga 80 000 kronor vid Elitfölauktionen 2013. Köpare var Stutteri Preiss i Danmark, som senare sålde honom vidare till Helgstrand Dressage. Med Emma Ahlberg i sadeln gick Mio FS till final i det danska championatet både som 5- och 6-åring, och togs ut till unghäst-VM. Där slutade turen.
    – Ena året fick han en sårskada i ansiktet, det andra året skadade sig ryttaren Hannes Lütt, och tyvärr var det inte tillåtet att byta ryttare, berättar Anna.

    Fw0a0229-copy
    Delad glädje är dubbel glädje. Som för alla uppfödare är resultatet av de val man gjort det mest spännande, Anna och Marita kan glädjas ihop. Foto: Sofie Sköld

    Ingen var insatt i aveln från början

    Anna Wördin och Marita Hedelin har känt varandra i snart 20 år. Allt började, som så ofta, med en häst som de älskade – Chayenne (f -99 e Warsteiner-Caracas), ett flott svart sto. När hon skulle ridas in kontaktade Marita sin vän Anna, som då gick på hippologen. De började tävla lite grand, men när Chayenne fick problem med ett överben bestämde de sig för att lägga karriären på hyllan och betäcka henne i stället. Valet föll på Don Romantic.
    – Ingen av oss var speciellt insatt i avel då, men Don Romantic var i ropet och hade lämnat många fina avkommor. Vi tyckte att han passade Chayenne, dessutom ville vi ha lite längre linjer och storlek på hästen, berättar Anna.

    Vår vänskap ska inte äventyras av att vi har olika syn på saker och ting.

    Avkomman döptes till Don Juan och kom trea i Riksföl.
    – Allt flöt på, det kändes som att avel var en enkel grej. Det var också jättespännande att direkt med första uppfödningen gå vidare till Strömsholm och finalen.

    Så de bestämde sig för att fortsätta tillsammans. 2011 bildade de Frykens Sporthästar, med målet att föda upp dressyrhästar. I handelsbolaget ingår även deras respektive, Annas sambo Per Wilhelm och Maritas man Bengt Hedelin. De är viktiga kuggar – Per är grovfoderproducent och hovslagare; Bengt lantbrukare, grovfoderproducent och den som sköter ekonomi och bokföring.

    Sju mil är inget avstånd

    Uppfödningen bedrivs både hemma hos Anna i Edsvalla och hos Marita i Lysvik. Det är sju mil mellan gårdarna. Inget avstånd om man är bästa vänner och jobbar mot ett gemensamt mål.
    – Vi ses ganska ofta och pratar mycket i telefon. Nu i föltider blir det någon timme varje dag, säger Marita.

    Fw0a0450-copy
    Anna Wördin ovan och Marita Hedelin nedan beslöt att göra gemensam sak. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a0534-copy
    De startade Frykens Sporthästar ihop. Foto: Sofie Sköld

    För närvarande står fem avelsston hos Anna, två hos Marita. Men det varierar.
    – Det har hänt att jag har haft flera ston hos mig. Vi stämmer av och se hur det passar, förklarar Marita.

    De är vana vid frågan hur det fungerar att vara två. Det finns många möjliga konfliktytor: hingstval, ekonomi och säljläge inte minst.
    – Många tror att det ska bli problem, att man har olika syn på hästhållning och så, men det går jättebra, säger Anna.
    – Ekonomiskt delar vi allt så lika, och det handlar oftast inte om något överskott. Det är ingen lönsam historia, men så länge stona blir dräktiga och fölen är friska så går det.

    Har en bra dialog

    De har varit förskonade från konflikter, trots att de inte har något nerskrivet om hur de ska hantera olika situationer – som om någon vill sälja och den andra inte. Lösningen stavas gemensam grundsyn och ärlig öppenhet.
    – Hittills har vi alltid varit eniga och vi har en bra dialog. Jag upplever att jag kan säga precis vad jag tycker till Marita, och hon till mig. Marita är en av mina bästa vänner och vi respekterar varandra.
    – Vår vänskap ska inte äventyras av att vi har olika syn på saker och ting. Vår relation ska alltid prioriteras – vi ska kunna sova gott om natten.

    Fw0a0458-copy
    Anna Wördin Foto: Sofie Sköld
    Fw0a0520-copy
    Marita Hedelin Foto: Sofie Sköld

    Vad gäller försäljning har de alltid tyckt lika om buden. Att hästarna får det bra är av största vikt – av flera skäl. En häst som lyckas på banan får snacket att gå.
    – Vårt avelsmål är hästar som trivs på jobbet. Utan att sticka ut näsan tycker jag att man behöver tänka mer på ridbarheten i dagens avel. Den mentala biten är också oerhört viktig, säger Anna.

    Att behålla hästarna är alltid en risk. De skadar sig lätt och då står vi där med kostnaderna.

    Marita fyller i:
    – Sedan är det klart att det är allas dröm att få fram den där stjärnan.

    Har även ett hoppsto

    Inriktningen är dressyr, men ett sto har hoppstam – 17-åriga Avance (e Cassini I-Silbersee) som samägs med Jenny Nilsson på Athena Equestrian. Avance kommer ur ett möderne med fina meriter, däribland ett barnbarn som tävlas av Bertram Allen, Italy HDH.

    Fw0a0446-copy
    Gemensam grundsyn gör att Anna och Marita tycker lika om det mesta, även vilka hingstar de ska välja. Något skrivet kontrakt dem emellan finns inte. ”Vår relation ska alltid prioriteras.” säger Anna. Foto: Sofie Sköld

    Avance hamnade hos Frykens Sporthästar av en slump.
    – Hon stod på ridskolan där jag är verksamhetschef, men fick en gaffelbandsskada, berättar Anna.
    – Hon hoppar stort och var ibland lite svår för eleverna, men jag har alltid tyckt om henne och sagt att hon ska flytta hem till mig den dagen hon inte längre ska gå på ridskolan, säger Anna.
    – Vi köpte loss henne och satte henne i avel. Jenny Nilsson hade forskat i stammen och sett att den var väldigt intressant – då kan man inte låta bli.

    Avance är ett typiskt exempel på hur avelsston hamnar hos Anna och Marita. Det är sällan kompanjonerna planerar ett köp, det är snarare stona som letar sig till dem. Möjligheter, kontakter… Som Dharma (e Warsteiner-Lambert), som de fick ta över från Lars-Magnus Olsson i Kristinehamn.

    Säljer avkommorna så tidigt som möjligt

    Men uppfödarlivet är ingen dans på rosor. De har nyligen tackat nej till ett jättefint sto och i år kastade två av de dräktiga stona.
    – Vad gäller erbjudandet var vi tvungna att inse att det finns begränsningar i form av tid, plats och ekonomi. Det är väldigt lätt att bygga upp ett lager med hästar. Vi säljer så klart avkommorna så tidigt som möjligt, men ibland blir stoföl kvar för att senare sättas i avel, säger Anna.
    – Att behålla hästarna är alltid en risk. De skadar sig lätt och då står vi där med kostnaderna.

    Fakta

    Maria och Anna om …

    • … att hitta rätt köpare
      Oerhört viktigt för oss. Vi vill ge våra uppfödningar bästa tänkbara förutsättningar. Det gör att det är av stor vikt att hitta rätt köpare som inte bara köper en fin unghäst utan även kan förvalta den på rätt sätt under resans gång – med allt vad det innebär.
    • … pandemin
      Har inte märkts mycket för vår del. Vi upplever att de som köper föl hör till ett klientel som har möjlighet att köpa ändå. Hur det blir med årets föl återstår dock att se.
    • … fölauktioner
      Viktiga för oss då de är ett utmärkt tillfälle att marknadsföra sin uppfödning. Redan vid selekteringen är det ofta människor från sporten och intresserade spekulanter på plats, vilket gör att fölen synliggörs på ett positivt vis. Lyckas du sedan få ditt föl uttaget till auktionen har du en enorm marknad – dessutom finns köpare på plats som vi annars hade fått svårt att nå ut till.

    Det geografiska läget har både för- och nackdelar. Edsvalla ligger två mil väster om Karlstad, Lysvik mellan Sunne och Torsby. Anna och Marita påminner om att Värmland har många duktiga uppfödare, och nämner namn som Kristina Larsson, Maud Olsson och Ulrica Jacobs. Inom tio mils radie kan spekulanter se en mängd unghästar under samma resa.
    – Vi har fina marker och kan hålla häst på ett trevligt sätt. Dessutom kan vi ta vårt eget foder, vilket inte är helt oväsentligt, säger Marita.

    Fw0a0344-copy
    Messi FS är efter Secret undan 4-åriga Merci FS (e Fürst Romancier-BH Hertug). Foto: Sofie Sköld
    Fw0a0353-copy
    Messis mamma är syster till Mio FS som var unghäst-VM-aktuell. Foto: Sofie Sköld

    Nackdelen är att spekulanter ibland har långt att åka.
    – De vill ofta se en film, men det är svårt att ge en rättvis bild på film. Den kan ge ett första intryck, men sedan bör man se hästen, fortsätter Anna.
    – Men de som vill ha film kommer ofta hit och tittar efteråt.

    Ser gärna hingstarna live

    Vad gäller hingstval handlar det om att kompensera och komplettera. Känner man sitt sto väl och har sett tidigare avkommor underlättar det valet, menar de, och säger att även här är det viktigt med verkligheten.
    – Det finns otroligt mycket att välja på i dag, men stramar man ihop det blir det betydligt lättare, säger Marita.
    – Det är viktigt att se hingstarna live för att kunna bilda sig en korrekt uppfattning om helheten. Vi har varit på unghäst-VM ett par år, så nu är det lite tråkigt med corona när man inte kan åka.

    Förutom stona i Frykens Sporthästar har Anna två egna avelsston. Den ena har hon fått av sin sambos mamma och det andra av en mycket god vän, så det blir smidigast att hålla dem separat.

    Fw0a0080-copy
    Årets första föl Ironic FS är efter Iron-Don Schufro-Amiral. Fuxmamman är Soraya SD, Kungakannanvinnare och meriter upp till GP. Foto: Sofie Sköld

    Oldenburgstoet efter Samba Hit väntas föla i mitten av juni. Hon är betäckt med For Romance I, vilket även blev valet för årets säsong till det andra stoet Milla (F2) e Floricello.

    Revolution är favorithingsten

    Om favorithingsten just nu säger hon:
    – Det är nog Revolution (vann unghäst-VM som 5-åring 2018 och tog silver året därpå, reds anm). Han har en naturlig lösgjordhet som jag inte har upplevt hos någon annan hingst, och han skickar med rörligheten till sina avkommor. Lösgjordhet är otroligt viktigt. Vissa hästar får kämpa med det, andra har det mer naturligt och det påverkar så klart ridbarheten.

    Fakta

    Frykens Sporthästar

    Företag: Frykens Sporthästar.

    Verksamhet: Uppfödare av dressyrhästar (samt ett hoppsto i avel).

    Ägare: Anna Wördin och Marita Hedelin med respektive: Per Wilhelm och Bengt Hedelin. Anna är verksamhetschef på Sörmons RK samt läser till socionom, Marita jobbar som undersköterska.

    Var: Edsvalla och Lysvik i Värmland.

    Avelsston: Har sju ston i avel, varav fem är dräktiga i år. Två kastade (ej abortvirus).

    Fw0a0425-copy
    DuonfrånVärmland,Anna Wördin och Marita Hedelin, föder upp dressyrhästar av hög klass. Foto: Sofie Sköld

    3 tips vid gemensam uppfödning

    1. Glöm aldrig varför ni håller på med hästar och avel – det är ju roligt. Vid framgång är det ingen match, men resan dit är sällan spikrak och det kan uppstå situationer som skapar tvivel och frustration – då kan det vara skönt att vara två. Dessutom är delad glädje dubbel glädje. Vore det enkelt skulle vi inte uppskatta framgångar på samma sätt…
    2. Räkna aldrig med millimeterrättvisa. Det är klokt att hitta en hyfsad balans, men oavsett om det gäller ekonomi eller arbetsinsats är det omöjligt att få det exakt jämnt. Att tro det skapar bara irritation. Vår relation är som vilket förhållande som helst; ibland behöver den ena dra ett tyngre lass, ibland den andra. Det jämnar ut sig i längden. Det viktiga är att ha en bra dialog.
    3. Gör roliga saker tillsammans. Uppfödarlivet innebär mycket slit och släp – då är det viktigt att komma iväg och få se resultatet av det man har åstadkommit. I pandemitider är det så klart svårare, men att besöka till exempel unghäst-VM, hingstvisningar, unghästtester, championat och tävlingar är oerhört inspirerande. Vem vet, en dag kanske man som uppfödare får sitta på vip-läktaren.

    Fakta

    Avelsston

    • Milano  (f -01 e BH Hertug-Aleksander, uppf Wenche Mannsåker Pedersen, Norge), grundregistrerad i Norsk Varmblod, mamma till bl a Mio FS.
    • Haley Odette B  (KWPN f -12 e Charmeur-Ferro, uppf WJM van Beek), imponerande stostam; samma möderne som Bon Bravour.
    • His Lady  (Hann f -05 e His Highness-Cashman, uppf C Nancken).
    • Soraya SD  (SWB f -01 e Don Schufro-Amiral, upp Stall Damino), segrare i Kungakannan samt tävlings-meriter upp till och med GP.
    • Miss Donnerhall  (DWB f -07 e De Noir-Schwadroneur, uppf K Winter).
    • Sassicaia W  (DWB f -01 e Schwadroneur-Racot, uppf Lisbeth Holm), samma stostam som Donkey Boy, har gått UVM.
    • Avance  (Holst f -04 e Cassini I-Silbersee, uppf J Bugtrup), syskon och avkommor i internationell 1,50, barnbarn tävlas av Bertram Allen. Samägs med Jenny Nilsson/Athena Equestrian.
    • Merci FS (SWB f -17 e Fürst Romancier-BH Hertug, uppf  Frykens Sporthästar).  Ägs av Wenche Mannsåker Pedersen, Norge. Lånas under avelssäsongen 2020/21.
    • 2021 betäcks även 3-åringen  Djamaica FS  (e Harlem D-Warsteiner, uppf Frykens Sporthästar).
    Fw0a0307-copy
    Messi FS e Secret-Fürst Romancier Foto: Sofie Sköld

    Föl 2021

    • e Iron-Don Schufro, hingst född den 12 maj.
    • e Secret-Fürst Romancier (mamman är syster till Mio FS), hingst född 15 maj
    • e Cascadello I-Cassini I-Silbersee, sto född 20 maj.
    • e Janeiro Platinum-His Highness, väntas i mitten av juni.
    • e Glamourdale-Charmeur, väntas i slutet av juni.
    • e For Romance I-Samba Hit väntas i mitten av juni (Anna Wördins egen).

    Annas egna ston:

    • Winett San H (Old, f -07 e Samba Hit-Rubin Royal, uppf Jürgen Sander).
    • Milla (F2) (SWB f -14 e Floricello-Master, uppf Vanja Boåsen).

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden