Reportage
29 december 2020 20:07
Ridsportplus

Olycksfölet som överträffade alla förväntningar

Mot alla oddsHan har bevisat att det går att övervinna en komplicerad skada, och inte nog med det - det går till och med att bli en lovande stjärna som har framtiden för sig. Möt den gotländske SWB-valacken Bellagio SC, som råkade ut för en komplicerad armbågsfraktur som föl. Idag är han en av påläggskalvarna hemma hos uppfödaren Louise Croon, och på den unga hästens meritlista finns redan två hoppdiplom.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bellagio SC (SWB val f-16 e Bellheim u Katie’s Collection-Ludwigs Champion, uppf/äg Louise & Per-Anders Croon) fick en tuff start i livet. Redan när han var en månad gammal drabbades han av fölsjuka och lunginflammation, men det var vid tre månaders ålder som den stora skadan inträffade.
    – Han fick en komplicerad armbågsfraktur, säger uppfödaren och ägaren Louise Croon.
    – En dag kom han springande i hagen på tre ben. Vi har ingen aning om vad som kan ha hänt – han var inte ens rufsig i pälsen där han hade skadat sig.
    – Vi bor ju på Gotland med platta hagar och nästan inga lutningar, så vi förstår verkligen inte var det kommer ifrån.

    Gotlands enda hästklinik var inte öppen när skadan skedde sig, och den enda veterinären med röntgenutrustning befann sig just då på fastlandet. Därför fick Bellagio gå på Metacam några dagar, samtidigt som alla önskade att det bara skulle vara skador på mjukdelarna.
    – När vi sedan röntgade förstod vi hur allvarlig skadan var. Armbågen på vänster framben var i tre delar, och tittade man bakifrån var den dessutom splittrad på mitten.

    Fick rådet att vänta

    Dsc_1428
    Metallplattan som benet skruvades ihop med. Foto: Privat

    Både veterinären på ön och veterinärkliniken på Strömsholm gav samma besked till Louise: det här är för trasigt för att skruva ihop. Rådet var att vänta ett tag och se om det kunde läka ihop av sig själv.
    – Men jag fick också ett tips från min seminstation att kontakta Dylan Gorvy på Mälaren Hästklinik, så jag gjorde det för ett tredje utlåtande.
    – Med facit i hand kan jag säga att det alltid är bra med en ”second opinion” och inte lita på det första utlåtandet.

    Efter att Dylan Gorvy tittat på röntgenplåtarna frågade han Louise om hon hade möjlighet att komma med fölet till kliniken, och Louise såg till så de fanns på plats i Sigtuna måndagen när den kommande arbetsveckan började.
    – Där lyckades de skruva ihop Bellagio. Mitten var för trasig för att få något fäste, utan de skruvade ihop benet upptill och nedtill.

    Redan vid den första operationen kunde det konstateras att läkningen hade startat, men att det börjat växa ihop åt helt fel håll.
    – De fick börja med att bryta isär det som vuxit ihop, och då hade det ändå bara gått en vecka, och när vi kom tillbaka efter tio veckor var metallplattan nästan helt inkapslad av ben.
    – Det var tur i oturen att han var så ung när han skadade sig. Benet läkte snabbt. Men hade vi lyssnat på de första veterinärernas råd och väntat för att se hur det gick, hade Bellagio inte funnits nu.

    Resan kunde bli en påfrestning

    Att två gånger köra ett skadat föl från Gotland till Mälaren Hästklinik var inte någon självklarhet för Louise.
    – Visst var vi fundersamma om vi skulle göra det, risken fanns att det skulle bli en stor påfrestning med resan.
    – Samtidigt kände vi hopp eftersom som Dylan sa att om operationen lyckades så var det god chans att Bellagio skulle bli helt återställd.

    Dsc_1424
    Innan operationen. Foto: Privat
    Bellagioskador
    Bilder från behandlingen. Foto: Privat
    Bellagiobandage
    Under behandlingen. Foto: Privat
    Bellagiofol
    Med så mycket stillastående fick Bellagio en senkontraktur under behandlingen och kunde inte räta ut sitt ben ordentligt. Foto: Privat

    Under resan fick benet stödjas upp så gott det gick så att Bellagio kunde stå på det.
    – Jag sågade av ett avloppsrör som jag sedan paddade och lindade in benet i. Vi fick linda ganska hårt för att det skulle sitta.
    – När han blivit ihopskruvad kunde han gå igen, rätt hyfsat i alla fall. Hans sjukgymnastik bestod av att gå fram och tillbaka i stallgången morgon och kväll.

    På grund av att Bellagio rörde sig så lite drog senorna ihop sig och han fick senkontraktur. Då använde Louise skenan av avloppsröret igen och lindade ganska hårt över framknäet så benet tvingades rakt och därigenom fick hjälp att stretchas ut.
    – Han hade den inte dygnet runt, men några timmar varje dag en period där i början. När han sedan kunde gå utan att benet vek sig på grund av senkontraktur så slapp han skenan.

    Bellagio SC är idag friröntgad och armbågen ser fin ut. Men att han skulle hålla för hoppning var inte alls någon självklarhet för Louise.
    – När vi åkte med honom på 3-årstestet förra året var vi bara glada över att han var så bra att han kunde vara med.
    – Sedan trodde vi inte det var sant när han fick 9,5 och 8,5 o hoppsiffror och belönades med diplom.

    Received_2694374360850693
    Louise och Bellagio vid årets ridhästtest. Foto: Privat
    _20200607_221123
    Bellagio SC belönades med dubbla åttor i hoppbetyg och ett hoppdiplom. Foto: Privat

    Fick ytterligare ett hoppdiplom

    Tanken för det här året var att Louise och Bellagio skulle komma ut på lite tävlingar. Men det har inte bara varit corona som satt käppar i hjulet för dem det här året.
    – Jag fick en spark på benet i augusti också så jag tävlingsdebuten har blivit framskjuten. Men vi har hunnit med några klubbtävlingar och han är faktiskt klubbmästare i Stenkyrkaortens Ridklubb.
    – Vi är också glada att vi kunde visa honom vid ridhästtestet i juni, och att det blev diplom där var också över förväntan. Nu ska vi se hur långt vi hinner komma med honom, men just nu ska han i alla fall sparas.
    – Det är en rolig häst som har mycket i sig, jag vill gärna kunna följa honom lite mer samtidigt som jag vet att vi inte kan ha alla hästar kvar.

    Här nedan ses Bellaggio vid en träning med Sylve Söderstrand för några veckor sedan:

     

    Visa det här inlägget på Instagram

     

    Ett inlägg delat av Stall Croon (@stallcroon)

    Katie
    Katie’s Collection köptes för avel. Foto: Privat

    Bellagio var framavlad för hoppning, och han är en produkt av avelsarbetet som Louise och hennes familj driver. Modern Katie’s Collection har dubbla diplom i hoppning, och hon köptes in som 6-åring.
    – Hon är en ganska komplett häst, väldigt snygg att se på, rör sig trevligt och är hoppstammad. Hon är gårdens självutnämnda drottning som håller flocken i schack.
    – Vi köpte henne för avel. Hon kom på våren och vi betäckte henne direkt, men hon tog sig inte. Tre gånger försökte vi med samma hingst men hon blev inte dräktig.
    – På slutet av äsongen bytte vi hingst. Vi tog Bellheim som kom ur samma blodslinje, och där det just då var ett erbjudande om att vi inte behövde betala förrän stoet blev dräktigt.
    – Hon tog sig på andra försöket, men resultatet blev att Bellagio är sent född, han kom först i mitten på juli.

    _20201214_124354
    Det blev mycket boxvila för Bellagio under sin uppväxt. Under den tiden hittade han bland annat sitt eget sätt att dia på. Foto: Privat

    Har vuxit på höjden

    Bellagio är en stor häst – hela 175 centimeter redan som 4-åring –  och storleken tillsammans med skadan tror Louise kan vara orsaken till att Bellagio är lite sen i kroppen.
    – Han har dessutom fått stå inne mycket och det är både på gott och ont.
    – Samtidigt som han är mycket pysslad med så har han också missat några månader i hagen, så han är sen i kroppen. Det är som att han mer har vuxit på höjden under sin uppbyggnad.
    – Men han är snäll och tillgiven och alltid lätt att hålla på med. Även som föl var han lugn och lätt att ha att göra med i boxen, då var det jobbigare för mamman under den tiden de fick stå inne.
    – Annars växer våra hästar upp på lösdrift så de är ute mycket.

    Louise-1200
    Att Bellagio SC skulle hålla för hoppning var ingen självklarhet. Idag är han en av de lovande framtidshästarna hos Louise Croon. Foto: Pernilla Hägg

    Kostnadsmässigt gick det hela inte på så mycket som Louise från början hade befarat. De två resorna till Mälaren Hästklinik, röntgenbilderna och veterinärbesöken har gått på ungefär 65 000 kronor.
    – Han var försäkrad i ett mindre, lokalt försäkringsbolag, så jag har fått ut ungefär 45 procent av utgifterna.

    Naestro-sc-2-201207-rt
    Bellagios lillebror Neastro SC blev rekommenderad vidare till bruksprovet vid årets rådgivande bedömning. Foto: Roland Thunholm

    Lillebror rekommenderad till bruksprovet

    Förutom Bellagio har Katie’s Collection fått ytterligare tre föl hos Louise, och i år är hon dräktig med Mr Vain GJ. Bellagios 2-åriga lillebror Naestro SC (e Emmerton), som Louise har fött upp tillsammans med sin sambo Robin Östlund, visades bara för några veckor sedan vid den rådgivande bedömningen på Strömsholm.
    – Vi brukar visa våra hästar vid unghästtest, och sedan jag träffade Robin har vi även börjat åka på fölvisningar, men vi har aldrig tidigare visat vid någon rådgivande bedömning.
    – Nu blev Naestro rekommenderad att visas på bruksprovet, och om han forsätter utvecklas åt rätt håll så planerar vi att visa honom till våren, säger Louise förhoppningsfullt.

    Fakta

    Louise Croon

    Louise-1211
    Louise Croon och Bellagio SC Foto: Pernilla Hägg

    Namn: Louise Croon

    Ålder: 29

    Bostadsort: Lummelunda, Gotland

    Sysselsättning: Jobbar halvtid som personlig assistent och har företag där vi tar emot hästar för inridning/utbildning. Är återförsäljare för St Hippolyt och Trikem.

    Familj: Sambon Robin Östlund som är hovslagare. Paret bor på samma gård som Louises föräldrar. Louise pappa Per-Anders Croon har tillsammans med Ingemar Croon fött upp den godkända SWB-hingsten Jocer 467 (f-66 e Jovial-Harras).

    Antal hästar i stallet: 11 stycken varmblod. En del hästar ägs av Louise och Per-Anders Croon, andra ägs av Louise och Robin Östlund. Seden finns det ytterligare sju hästar till på gården som är föräldrarnas. Alla hästar som Louise rider har hon fött upp och utbildat själv.

    • Giuliah’s Caesar (SWB val f-12 e Cartier-Grandeur), tävlat upp till 1,40 och stallets bästa häst.
    • Lucky Romeo (SWB val f-09 e Lucky Point-Grandeur), tävlat upp till 1,40.
    • Bellagio SC (SWB val f-16 e Bellheim-Ludwigs Champion), hoppdiplom både som 3- och 4-åring.
    • Katie’s Collection (SWB sto f-09 e Ludwigs Champion-Alpen Fürst), hoppdiplom både som 3- och 4-åring. Avelssto som fått fyra föl på gården.
    • Ina-Reve van het Keizershof (BWP sto f-08 e Nabab de Reve-Emilion), avelssto som i år fick sitt första föl på gården.
    • Naestro SC (SWB hingst f-08 e Emmerton-Ludwigs Champion), ska visas på bruksprovet i mars.
    • Samt ytterligare fem unghästar.

    Förebilder: Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson. Sedan vore det ju en dröm att kunna rida lika mjukt och följsamt som Marcus Ehning!

    Drömmer om: Att kunna leva på hästverksamhet tillsammans med Robin. Utbilda hästar, tävla och lite avel.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden