Reportage
1 januari 15:06
Ridsportplus

Värmländska Grand Prix-drömmar

DressyrPå en liten gård utanför Karlstad växer planerna på en verkstad. Inte vilken som helst utan en värmländsk verkstad som tillverkar tävlingshästar till den högsta nivån.
– Vi drömmer om att föda upp och utbilda hästar och skapa vår egen Grand Prix-verkstad, säger Malin Holmgren.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stall Buskhaga drivs av Malin Holmgren, som tillsammans med dottern Linnéa Holmgren föder upp och utbildar dressyrhästar med sikte på toppskiktet. Linnéa har tävlat framgångsrikt sedan ponnytiden och har avverkat bland annat flertalet SM, NM, EM och unghäst-VM.

    Även om Linnéa är född in i mamma Malins hästintresse har det aldrig funnits några krav på henne.
    – Det har inte varit en självklarhet att Linnéa ska hålla på med ridning. Jag har alltid sagt till henne att man inte behöver syssla med hästar. Vi kan sälja hästarna om hon inte vill hålla på längre. Hon har alltid fått välja själv, berättar Malin.

    – Jag har ändå planerat för möjligheten att Linnéa vill jobba med hästar på en högre nivå. Den hästen jag hade utbildat upp till Intermediaire, och som jag hade tänkt som YR-häst till Linnéa, visade sig inte passa alls. Linnéa var olycklig och hästen var olycklig. Då sålde vi min häst och köpte ”Dennis”.

    Köpet av QC Sir Dennis (e Sir Donnerhall  I u Fanfine e De Niro) från Linnéas dåvarande tränare Cecilia och Einar Kristoffersen var startskottet för dagens framgångar. Linnéa var på sitt sista ponny-år och Dennis var grundutbildad. Resan till dagens nivå har de gjort tillsammans.

    Buskhaga-9
    Linnéa Holmgren och QC  Sir Dennis tränar under mamma Malin Holmgrens vakande öga. Foto: Sofie Sköld
    Buskhaga-44
    Stallarna har plats för 29 hästar. Foto: Sofie Sköld

    Skapar sina egna tävlingshästar

    Familjen Holmgren har aldrig haft råd att köpa en färdig häst, utan har fått skapa sina tävlingshästar själva. Det ligger till grund för dagens framgångsrika avel. Första fölet kom 2006, och sedan dess har Buskhaga haft föl varje år.
    – 2002 köpte jag in de första avelsstona. Jag ville ha fina hästar men hade inte möjlighet att köpa färdiga hästar, berättar Malin.
    – Ramayanas mamma (Beverly Beach, SWB e Del Piero u Bella Donna e Bergamon) köpte jag helt osedd, faktiskt. Hon har en otroligt fin stolinje. Jag köpte ytterligare två stoföl då, som fick föl som 4-åringar. Efter det började jag utbilda dem och sålde senare. Ramayanas mamma fick däremot stå kvar i avelsboxen.

    Vi ser hästarna som atleter, de behöver sin del för att kunna prestera och bli så fina som möjligt.

    Att lyckas gång på gång i sin avel är inte en tursam händelse. Malin har redan från start haft en tydlig plan för vilken typ av häst hon vill föda upp.
    – Det ska vara en häst jag själv, och nu även Linnéa, vill rida. Hästen ska ha hög ridbarhet och vilja jobba, det är viktigt. Den ska ha tre bra gångarter. Sen får den gärna vara snygg också, skrattar Malin.
    – Det viktigaste är att hästen har bra skritt och bra galopp. Traven kan du alltid jobba fram, fyller Linnéa i.

    Fakta

    Linnéas bästa tips inför tävlingar

    Linnea-holmgren-buskhagas-ramayana-1-210712
    Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana. Foto: Roland Thunholm

    Linnéa Holmgren har sedan ung ålder nått framgångar på tävlingsbanorna, gång på gång. Något som kräver ett speciellt mindset. Här delar hon med sig av hur hon tänker inför och under varje tävlingsstart:

    1. Närvarande i programmet

    Jag läser programmet i textform och då är det så tydligt var programpunkten börjar och slutar. Har jag då missat något blir det tydligt när nästa del börjar; jag släpper det som gick fel och börjar rida nästa bedömningspunkt. Mentalt är jag närvarande i varje bedömningspunkt.

    2. Gör en kroppscheck

    Ha koll på andningen! Hela kroppen blir annorlunda när den får syre ut i musklerna och signalerna kan gå fram. Innan du går in på banan ska du kunna ta tre riktigt djupa andetag. Det är inte ofta man kan det. Om jag blir riktigt nervös känner jag inte mina tår och ”tappar” benen. Då trycker jag ner trampdynorna i stigbyglarna allt jag kan och får tillbaka kontrollen på benen. Annars kan man ju inte rida.

    3. Boosta självförtroendet

    Jag brukar tänka för mig själv: jag äger varenda sandkorn på den här banan, jag äger staketet, jag äger domarna, jag äger publiken – jag äger allt. Då får man en boost och rider inte in och ber om ursäkt för att man är där. Hellre för kaxig i självkänslan än försiktig.

    4. Börja med bra känsla

    När jag kommer in på banan så har jag hästen i det varv som den känns finast i, så att vi får en bra känsla. Sedan när jag rider upp på medellinjen så tänker jag ”Nu kör vi! Vi kan det här!”, varje gång.

    5. Släpp det som varit

    Om jag har tabbat mig på uppridningen och ökningen, så kan jag inte göra något åt det. Då är det bara att glömma det och göra resten av programmet så bra som möjligt. Du kan fortfarande få bra poäng resten av programmet, även om ett moment blivit mindre bra.

    Buskhaga-36
    Malin Holmgren vill följa hästarna från föl till Grand Prix. Foto: Sofie Sköld

    Vill hitta den optimala kombinationen

    I valet av hingst är Malin och Linnéa väldigt noggranna. Hingsten ska komplettera stoet på bästa sätt.
    – Man blir aldrig fullärd i detta. Man lär sig med tiden vilken typ av hingst som passar till just det stoet. I början kan det vara lite svårt, innan man lär sig vad stoet ger för avkommor. Man måste hela tiden rannsaka sig själv och lära sig efter varje avkomma man får. Det går inte att bara välja den flashigaste hingsten för att man själv tycker om den.
    – Vi har alltid en plan och försöker hela tiden hitta den optimala kombinationen. Det är en viktig del i avelsarbetet, säger Malin.

    I början av avelskarriären var det många av hästarna som såldes som föl eller unghästar, men det har det blivit ändring på nu. För ungefär fem, sex år sedan började Buskhaga behålla sina hästar på gården.
    – Linnéa började bli duktig på att förvalta hästarna och då kom tanken på att sälja utbildade hästar. Vi vill lägga den egna grunden på hästen och se till att alla hästar får den tid de behöver, förklarar Malin.
    – Vi har haft lite försäljningsstopp ett tag nu, men i år blir det som att vi öppnar butiken igen. Det blir på ett annat sätt nu när man har ridit hästarna själv och vet hur de är.

    Buskhaga-24
    På Buskhaga i Karlstad föds hästarna upp och tränas ända till Grand Prix.
    Foto: Sofie Sköld

    Linnéa räcker inte till just nu

    Målet är att kunna utbilda sina egenuppfödda hästar ända till Grand Prix.
    – Ambitionen är att växla upp verksamheten, men som det är nu räcker Linnéa inte riktigt till. När det är dagar då tolv hästar ska ridas, då är det kämpigt.
    – Ska man ha hästar från unghäst upp till Grand Prix så kommer det att bli många hästar i stallet. Därför behöver vi se oss om efter en ryttare till så småningom.

    Att bygga en hästverksamhet från grunden tar tid. Malin förklarar att det känns som att de varit i ett vakuum ett tag och att det är först nu sedan Linnéa tog studenten som det börjar lossna. Nu är Linnéa ryttare på heltid.
    – Det tar tid och det kostar pengar, det går inte att komma undan. Man kan ju välja att sälja föl och få en mindre förtjänst men säkra inkomsten tidigt, men det är inte riktigt det som lockar mig. Det är ridningen och sporten som jag tycker är rolig.
    – Fokuset nu har varit att se till att utbilda Linnéa så att hon kan utbilda hästarna i framtiden. Vi har tagit hjälp av Ajax-stipendiet för att få till extra mycket träning.

    Vägen mot toppen har alltid varit självklar för Linnéa. Under resans gång vill hon lära sig så mycket som möjligt som hon kan ta med sig hem till gården.
    – Mitt stora mål är att jag inte bara vill kunna rida Grand Prix, utan även utbilda alla hästarna ända dit.

    Fakta

    Malins 3 bästa tips

    Buskhaga-34
    Sto med föl på Buskhaga Foto: Sofie Sköld
    1. Hingsten ska matcha stoet.
    2. Matcha stoet och hingsten till den typ av häst du själv vill rida. Vill du ha en lugn och trygg häst? Mycket energi? Flashiga gångarter? Ridbarhet viktigast? Välj därefter.
    3. Satsa på ston med ett gediget möderne.

    Ser sig själv som en svamp

    Linnéa tränar i dag för Emma Jönsson och Jan Brink samt finslipar programridningen för dressyrdomaren Johan Ekenberg. Hon beskriver sig själv som en svamp som tar åt sig allt som lärs ut. På läktaren sitter mamma Malin och antecknar allt som sägs, vilka övningar de tränar på och vilka läxor som skickas med hem. Det är nämligen Malin som tränar Linnéa på hemmaplan.
    – I första hand tränar jag Linnéa men jag har även andra elever som kommer och rider för mig.

    I både verksamheten och under Linnéas tävlingskarriär har inställningen alltid varit att det inte finns några krav utan att allt ska ske för att det är kul.
    – Det har aldrig blivit någon press. Mamma säger alltid, varje gång jag ska in på banan, ”Ha nu så roligt!” med världens största leende, skrattar Linnéa.
    – När vi var på YREM i fjol var vi bara så glada att vi var där och att vi kommit så långt. Det är så mycket lättare att prestera om man inte känner en press. Den pressen har man ju bara skapat själv i sitt huvud.

    Planering är den röda tråden

    Den röda tråden som binder samman hela verksamheten är planering och att se till helheten. Ingenting lämnas åt slumpen. Noggrann skötsel av hästarna i allt från val av foder, kiropraktor, hovslagare och träning till den dagliga rutinen med hantering av föl och unghästar, spola ben och bra utevistelse.
    – Vi ser hästarna som atleter och då behöver de alltid sin del för att kunna prestera och bli så fina som möjligt, säger Linnéa och Malin fyller i:
    – Är man friidrottare och hoppar höjdhopp kan man inte hoppa maxhöjd två dagar i veckan och sedan ligga på soffan resten av tiden.
    – En viktig stomme i hästutbildningen är att se varje häst på gården som en egen individ och ge tiden som just den behöver för att utvecklas på bästa sätt.
    – Alla bitar gemensamt gör att det har blivit bra resultat, avslutar Malin. 

    Fakta

    Linnea & Malin

    Linnea Holmgren

    Buskhaga-27
    Linnea Holmgren till häst Foto: Sofie Sköld
    • Ålder: 21 år.
    • Bor: Segerstad.
    • Gör: Ryttare på Stall Buskhaga.
    • Äter helst: Tryffelpasta med oxfilé.
    • Dricker helst: Mjölk.
    • Inspireras av: Cathrine Dufour, Charlotte Fry.
    • Drömmer om: Att utbilda unga hästar hela vägen upp till Grand Prix.
    • Favoritstallpryl: Leg lights – till hästar, hundar och människor.

    Malin Holmgren

    1buskhaga-37
    Malin Holmgren med hästar. Foto: Sofie Sköld
    • Ålder: 51 år.
    • Bor: Segerstad.
    • Gör: Driver Stall Buskhaga.
    • Familj: Gift med Mattias, barnen Linnéa och Johannes, två hundar och sju katter.
    • Äter helst: Vällagad mat, gjord från grunden.
    • Dricker helst: Vatten och vin.
    • Inspireras av: Människor som brinner för något. Idrottare eller företagare spelar ingen roll utan det handlar om hur man kämpar, jobbar och tänker.
    • Drömmer om: Att kunna föda upp och utbilda hästar upp till Grand Prix och att få lönsamhet utan att tappa respekten för hästarna som individer där var och en har sin personlighet och sina behov.
    • Favoritstallpryl: Lindupprullaren.

    Fakta

    Stall Buskhaga

    Buskhaga-50
    Gården ligger i Karlstad. Foto: Sofie Sköld
    • Verksamhetens ben: uppfödning, hästförsäljning, lektioner och tillridning.
    • Fyra stallbyggnader, plats för 20 hästar, lösdrift planeras.
    • Två anställda hästskötare och en “stallkarl”.

    Hästar i stallet

    Ston som betäcks i år:

    • Beverly Beach, f -02 e Del Piero u Bella Donna e Bergamon. Embryotransfer i år med förhoppningsvis Revolution.
    • Buskhagas Zaafira, f -10 e Blue Hors Zack u Sympatica e Davignon. Betäckt med Rosebank VH.
    • Scara Boena, f -09 e Scolari u Boena e Bergamon. Vann öppna championatet som 5-åring. Betäckt med Rosebank VH.
    • Buskhagas Charumati, f -15 e Charmeur u Beverly Beach e Del Piero. Betäckt med Revolution.
    • Buskhagas Vema, f -20 e Vivino u Buskhagas Fadilah e Franklin. Betäckt med Proud James.

    Tävlingshästar

    • QC Sir Dennis, val f -10 e Sir Donnerhall u Fanfine e De Niro.
    • Buskhagas Zhakti, hingst f -14 e Blue Hors Zack u Sigma e Sandro Hit.
    • Buskhagas Tsjai, val f -16 e Tailormade Temptation u Sigma e Sandro Hit.
    • Buskhagas Fadilah, sto f -16 e Franklin u Sympatica e Davignon.
    • Buskhagas Ramayana, val f -17 e Revolution u Beverly Beach e Del Piero.
    • Buskhagas Vindaloo, val f -17 e Vincent Maranello u Sigma e Sandro Hit
    • Buskhagas Sitara, sto f -18 e Springbank II VH u Sigma e Sandro Hit.
    • O’Farville KS, f -19 e Jarville u Faronette e Gribaldi.

    Utmärkande hästar

    • Mest framgångsrika uppfödning: Buskhagas Ramayana.
    • Mest speciella uppfödning: Buskhagas Tsjai.
    • Den som aldrig kommer säljas: QC Sir Dennis.
    • Mest lovande: Buskhagas Sanjay.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden