WELSHEn sällskapsponny till SWB-hingsten Imper förändrade allt. Ann von Arnold fastnade för welshrasen och snart fanns inga stora hästar kvar i stallet. I dag driver hon tillsammans med döttrarna Stephanie och Danielle ett av landets största welshstuterier.
Welsh-arvet lever vidare på Hofsta säteri
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hofsta säteri ligger förödande vackert i Björkvik utanför Katrineholm. Har du inte varit på besök här är chansen ändå stor att du känner igen miljön – vid herrgården filmades nämligen stora delar av den amerikanska storfilmen ”The Girl with the Dragon Tattoo”. Här bor Ann och Johan von Arnold tillsammans med döttrarna Stephanie och Danielle.

Båda döttrarna arbetar i familjeföretaget men har även andra sysselsättningar – Stephanie arbetar med filmproduktion och Danielle satsar på en modellkarriär samtidigt som hon pluggar fastighetsekonomi.
Hofsta Säteri, Björkvik
Ängvaktarns Stuteri
- Grundades 1981 av Gun och Lennart Söderberg. 2001 togs stuterinamnet över av Ann von Arnold.
- Drivs i dag av Ann von Arnold och hennes döttrar Stephanie, 26, och Danielle, 21.
- Föder i huvudsak upp welsh sektion B men även welsh partbred.
- Avelsmål: Sportponnyer med rätt utseende avlade för Elit.
Omfattande verksamhet
Hofsta har varit i familjen von Arnolds ägo sedan 1912 och här bedrivs en omfattande verksamhet med bland annat smågrisuppfödning, fåravel, växtodling, hyresbostäder och ett fastighetsmäkleri med inriktning på gårdar. Ponnyerna är också en del av Hofsta och den delen växer sig sakta men säkert större. Inte bara i antal utan även i form av arrangemang – Stephanie har arbetat fram ett koncept hon kallar ”Show Event” där de tar på sig att arrangera evenemang på Hofsta.
– Jag hoppas det blir stort och alla är välkomna, inte bara hästar utan även andra djur, säger Stephanie.


Riksutställning på Hofsta
I fjol hölls welshföreningens riksutställning på Hofsta. I år blir det premiär för det första arrangemanget i Show Events egna regi – 9 september hålls Södermanlands Hästavelsförenings stora 45-årsjubileum på Hofsta.
Ann har alltid haft hästar och har en lång historia bakom sig med ridning och även lite avel. Ponny däremot kom hon inte i kontakt med förrän i vuxen ålder. Det var när hon behövde sällskap till sin unghingst Imper som lilla Amatör kom in i bilden. Han var så trevlig att Ann började intressera sig för vad han egentligen var för något. Det visade sig att han var en welshponny.
– Då bestämde jag mig för att den dagen jag får barn så ska det barnet få en welsh, säger Ann.

Gun och Lennart Söderberg som drev det framgångsrika stuteriet Ängvaktarns hade då nyligen flyttat till Mörtbol, inte alls långt från Hofsta. Stephanie var tre år gammal när Ann kontaktade dem första gången för att köpa deras första ponny.
– Naturligtvis fastnade vi för den första fölunge som kom fram till oss och det var så vår resa började, säger Ann.
Hofsta Säteri, Björkvik
Framgångsrika uppfödningar
- Ängvaktarns Rockii tävlad i hoppning upp till Msv A, SM-placerad 2015.
- Ängvaktarns Morris Man mångfaldigt guldbelönad.
- Ängvaktarns Hufflepuff, internationell reserv ridden champion.
- Ängvaktarns Tiger och Ängvaktarns Coffee Cream placerade vid unghäst-SM i dressyr.
- Ängvaktarns Power Peonie allroundutmärkelse vid kvalitetsbedömning.
- Ängvaktarns Beckham hopputmärkelse på treårstest.
- Ängvaktarns Bumble Bee gångartsutmärkelse och avelsdiplom.
- Ängvaktarns Thisbe avelsdiplom.
- Princess of Targed KWB 1335 elitpremierad.
Fakta
Ängvaktarns unghästar
…och olicensierade unghingstar:
Ängvaktarns Royal Touch (hingst f-12 e Coed Coch Targed u Kulltorps Iris e Downland Wild Fowler, uppf Ann von Arnold)
Hilin Vader (hingst f-14 e Eyarth Tayma u Hilin Ceirioscoch e Carwed Charmer, uppf Mr & Mrs Evens)
Ängvaktarns Precious (hingst f-15 e Speyksbosch Diablo u Princess of Targed e Coed Coch Targed, uppf Ann von Arnold)
Ängvaktarns Odette (sto f-15 e Birtley Don u Ängvaktarns Thisbe e Moelgarnedd Montana, uppf Ann von Arnold)
Ängvaktarns Eye Catcher (val f-15 e Birtley Don u Kulltorps Isabella e Paddock Camargue, uppf Ann von Arnold)
Ängvaktarns O’Petit (sto f-16 e Birtley Don u Ängvaktarns Thisbe e Moelgarnedd Montana, uppf Ann von Arnold)
Ängvaktarns Sommersby (sto f-16 e Birtley Don u Kulltorps Iris e Dowland Wild Fowler, uppf Ann von Arnold)
Ängvaktarns Peach (sto f-16 e Coed Coch Targed u Kulltorps Etikett e Paddock Camargue, uppf Ann von Arnold)
Därefter började en nära vänskap med makarna Söderberg som innebar att fler och fler welshponnyer långsamt smög sig in på gården. Ängvaktarns Oltaga – allmänt kallad ”Olga” – tog de först hand om när Lennart gått bort och Gun stod ensam med alla hästar. Olga kom sedan att bli en av grundstenarna i ponnyaveln på Hofsta. Anns mamma Monica Grindberg köpte också ett sto av Gun och Lennart som hon tog flera föl på där ett av dem kom att bli en annan grundsten i Hofstas avel.
Avvecklade sitt stuteri
När Gun Söderberg en tid efter sin makes bortgång bestämde sig för att avveckla sitt stuteri hade familjen von Arnold därför ett flertal Ängvaktarns-ponnyer och ponnyer med Ängvaktarns-påbrå. Ann frågade Gun om det fanns möjlighet att ta över stuterinamnet.
– Hon svarade att det ska väl inte vara några problem, men ska du ha det ena ska du väl ha det andra också, säger Ann.
”Det andra” hade Ann då ingen aning om vad det var, men det visade sig vara sparade strån efter den legendariska hingsten Coed Coch Targed – den dyraste welshhingsten vid den stora avyttringsauktionen på Coed Coch. Targed hade sedan haft en helt enastående utställningskarriär internationellt och var i det närmaste obesegrad i utställningsringen i Sverige – därtill elitpremierad tack vare sin enastående förärvning av inte minst dressyrponnyer.
Kunde inte använda stråna
2001 tog familjen von Arnold över stuterinamnet Ängvaktarns, men det kom att dröja fem år innan de gjorde sina första betäckningar. Stråna från Targed kunde de inte använda till sina ston eftersom han var pappa till dem alla. Ivrigt påhejade av Gun Söderberg att använda något större på sina welshston började Hofstas ponnyavel med ridponnyhingsten Power Boy.
– Det blev så fantastiskt fina, bra och trevliga avkommor att vi gjorde om den kombinationen tre år i rad, säger Ann.
Sex Power Boy-föl blev starten, och de har gjort bra ifrån sig både vid unghästtester och på tävlingsbanorna.

Men för att kunna använda de unika Targed-stråna behövde Ann nya ston. Hon fastnade för blodlinjerna vid Kulltorps Stuteri och i dag har hon fyra ston därifrån. De första tre köpte Ann vid en av Kulltorps auktioner.
– Ingen visste vilka vi var då och jag har fått höra efteråt att folk trodde jag var hästhandlare som köpte in tre ston, säger Ann med ett skratt.
Helt unika gener i frysen
Targed-stråna har därefter använts med stor försiktighet. Ann vill se hur avkommorna utvecklas innan hon gör om kombinationerna.
– Det handlar inte om att kasta iväg de här stråna, jag har tålamod, säger Ann, som i dag är väl medveten om att det är helt unika gener hon har i frysen.

Från stora utländska uppfödare fått höra att hon troligen är den enda i hela världen som har något sparat från det legendariska Coed Coch-stuteriet.
– Jag visste inget om Coed Coch när jag tog över stråna, erkänner Ann.
– Nu har jag läst till mig och jag känner en ära och ynnest över att ha tillgång till detta.

”Vi tar deras godbitar”
I dag har familjen von Arnold en mycket bredare kunskapsbas att stå på. De är flitiga besökare vid utställningar både i Sverige och utomlands. De besöker dessutom gärna andra framgångsrika uppfödare – oavsett ras – för att snappa upp idéer.
– Vi tar deras godbitar och gör till något eget, förklarar Stephanie, som i perioder dessutom arbetat på welshstuterier i både Australien och Storbritannien och tagit med sig massor av erfarenheter därifrån.

Nu blickar de framåt – både med konceptet Show Event och den egna uppfödningen. I stallet finns flera lovande hingstar att använda på Targeds avkommor och Kulltorp-stona och både Stephanie och Danielle berättar om hur de tänker kombinera blodslinjerna i framtiden.
– Det enda jag kan tycka är sorgligt är att jag inte började med welsh tidigare, säger Ann, som önskar att hon hade fått vara med under rasens historiska tid både i Sverige och i Storbritannien.
ÄNGVAKTARNS PONNYER
WELSH OM INGET ANNAT ANGES
Stamston:
- Princess of Targed KWB 1335 (f-99 Elit e Coed Coch Targed u Primica e Kålltorps Primus, uppf Monica Grindberg)
- Ängvaktarns Oltaga RW 1233 (f-95 död-15 A e Coed Coch Targed u Ängvaktarns Olga e Näsbyholms Eriker, uppf Gun & Lennart Söderberg)
Licensierade hingstar:
- Ängvaktarns Morris Man (f-11 e Downland Jaguar u Ängvaktarns Oltaga e Coed Coch Targed, uppf Ann von Arnold)
- Birtley Don (f-11 e Møllegaards Don Pedro u Leucarum Poppy e Leucarum Neptune, uppf Mr E.J Duppa)
- Coed Coch Targed RW 68 (f-69 död-99 Elit e Coed Coch Salsbri-Coed Coch Berwynfa, uppf Lt. Col. E W Williams Wynn)
Ston:
- Kulltorps Etikett KWB 1290 (f-02 Elit e Paddock Camargue u Kulltorps Umbelline e Wärnanäs Peng, uppf Mats Olsson), betäckt med Ängvaktarns Morris Man
- Eyarth Celandine KWB 1427 (f-06 e Eyarth Celebration u Eyarth Cordelia e Hilin Caradus, uppf Mrs J.I Parrey) med hingstföl f-17 e Stings Testarossa), betäckt med Ängvaktarns Morris Man
- Kulltorps Isabella KWB 1375 (f-06 e Paddock Camargue u Kulltorps Umbelline e Wärnanäs Peng, uppf Mats Olsson) med hingstföl e Ängvaktarns Morris Man), betäckt med Ängvaktarns Morris Man
- Kulltorps Iris KWB 1374 (f-06 e Downland Wild Fowler u Kulltorps Etikett e Paddock Camargue, uppf Mats Olsson), betäckt med Ängvaktarns Morris Man
- Ängvaktarns Thisbe KWB 1422 (f-09 e Moelgarnedd Montana u Ängvaktarns Oltaga e Coed Coch Targed, uppf Ann von Arnold), betäckt med Mowbray Pilgrim
- Ängvaktarns Bumble Bee KWB 1469 (f-13 e Downland Jaguar u Princess of Targed e Coed Coch Targed, uppf Ann von Arnold)
- Holmtebo Spirit RC 1278 (connemara f-13 e Gurteen Paddy u Holmtebo Sinead e Hagens D’Arcy, uppf Elisabeth & Johan Ljungstorp).

Foto: Jenny Schwieler Staaf
Denna text publicerades första gången den 24 augusti i Ridsports pappersutgåva nummer 16-2017.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på