Reportage
25 februari 2023 06:45
Ridsportplus

Wilma Hellström: ”Nu har jag chansen att verkligen satsa”

HoppningHon har gjort succé i världscupen och satt sina egna initialer på jobbet i sadeln. Med sin enögda ”drottning” kan Wilma Hellström bli en av Sveriges nästa guldryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Wilma Hellström har länge varit en stjärna i vardande och fjolåret blev hennes genombrott på toppnivå. När hon fick chansen att steppa upp i landslagets A-trupp och representera Sverige i nationshoppningarnas högsta liga gjorde hon inte landslagsledningen besviken. Tillsammans med enögda Cicci  BJN har hon inte sällan gått i mål som bästa svensk. Den höga träffsäkerheten under årets världscupsäsong har etablerat ekipaget ytterligare och vill det sig väl blir det världscupfinal i Omaha i vår.

    – Det har varit första gången för många saker det senaste året. Det har varit ett år av uppbyggnad, där vi steg för steg har tagit oss dit där vi är i dag, säger Wilma om året som toppar allt hon har gjort i sin ryttarkarriär.
    – Jag har hela tiden haft en väldigt positiv känsla, en känsla av att vi verkligen kan göra det, men samtidigt är det mycket som ska till. Att vi har fått chansen att göra de här stora tävlingarna, där vi kunnat göra misstag som vi sedan har fått möjlighet att rätta till, det har hjälpt oss att gå in och prestera där vi är nu.

    För varje tävling har erfarenhetskontot fyllts på med olika scenarier, olika linjer och olika distanser som vässat förmågan inför nästa utmaning.
    – Erfarenhet är en enorm faktor i vår sport, du kommer inte undan det.
    Vid första världscuptävlingen i Lyon fanns det frågetecken kring en distans, där alla sa fem steg men Wilma kände att hon ville gå på sex. Det hade nämligen fungerat i en liknande situation. Efter bangången tänkte hon att fem steg nog var det rätta, men när hon red in på banan bestämde hon sig för att gå på sex.
    – Det är också något man lär sig längs vägen, att våga lita på sig själv i de situationerna, säger Wilma, som drämde till med en sjätteplats i världscupdebuten.

    230115010_abfa4
    Wilma har flera skimlar i stallet. Dit hörde även Valentino som hon nu har sålt till Scott Brash. Foto: Arnd Bronkhorst

    Kärlek vid första ögonkastet

    Cicci var väldigt lovande som unghäst och det var Wilmas mamma Ann ”Knattan” Hellström som först såg skimmelstoet. Uppfödare var nu framlidna vännen Marjut Sohlman Carlström och Jonas Sohlman. Marcus Westergren och Sussi Wetterlin köpte stoet när hon var två år gammal och Marcus Westergren red henne upp till 1,20 i de första unghästklasserna. När Cicci var fem år gammal sa det klick med Wilma och stoet fick flytta till Nederländerna.
    – Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Wilma som provred hemma hos Westergrens mitt i smällkalla vintern.

    Cicci är otroligt intelligent och extremt försiktig.

    Förutom känslan i sprången var huvudet det som fick Wilma på fall.
    – Hon är otroligt intelligent och extremt försiktig.

    Att behålla Cicci var dock lättare sagt än gjort. Hennes uppenbara förmåga gjorde att många ryckte i henne och till slut gick det inte att tacka nej. Men innan affären var klar förlorade Cicci högerögat i en olycka. Cicci blev kvar hos Wilma som aldrig släpper taget igen.
    – För mig är det som att vi är menade att vara tillsammans. Hon är min bästa vän. Om det är någonting med henne, då är det som att det är någonting med mig, har Wilma sagt i en intervju.

    Jsm-medaljorerna1-071104
    2007 vann Wilma Hellström JSM-guld med Chaparro. Foto: Roland Thunholm

    Stort stöd av vännerna

    Vännerna Angelica Augustsson Zanotelli och Marlon Modolo Zanotelli är ett stort stöd, både i livet och i satsningen. Wilma och Angelica kommer båda från västkusten strax utanför Göteborg och har hängt ihop sedan de var små. Wilma, som är sex år yngre, brukade ta rygg på Angelica när de tränade för Ted Nätterqvist på ungdomstiden. När Wilma tog sitt första SM-guld med ponnyn Little Larry, tog Angelica JSM-guld. Angelica fick sitt genombrott med Mic Mac och världscupsegern i Göteborg på samma sätt som Wilma nu har fått sitt med Cicci i världscupen.

    De tillbringar också många träningstimmar tillsammans. Främst handlar det om att skruva på detaljer.
    – Vi vässar pennan lite. Framför allt jobbar jag mycket med mig själv och min position. Det är också skönt att kunna bolla saker med Angelica och Marlon. De är verkligen ett enormt stöd och bägge två är otroligt duktiga. Hjälpen jag har fått av dem har hjälpt mig väldigt mycket i min ridning, säger Wilma.

    Vi vässar pennan lite. Framför allt jobbar jag mycket med mig själv.

    Fjolåret har inte bara visat på en stark formkurva, det har också inneburit en verklig omstart. Efter att ha drivit verksamhet tillsammans med tidigare pojkvännen Ciaran Dreeling i sex år står Wilma nu på helt egna ben. Redan 2021 flyttade hon sin bas till Angelica och Marlon och sedan i höstas hyr hon en stallänga hos Oliver Lazarus och Georgina Harvey Lazarus i holländska Valkenswaard. Det är en anläggning av yppersta toppklass, mitt i smeten, med närhet till precis allt man kan önska sig för en satsning mot toppsporten.

    A74q0670
    Förra året red Wilma Nations Cupfinalen i Barcelona. Här med Cicci vid Nations Cup i Falsterbo 2022. Foto: Roland Thunholm

    Producerar lovande hästar under längre tid

    Liksom tidigare går jobbet ut på att producera lovande unga hästar över lite längre tid. Redan 2016 sålde Wilma då 7-årige Con Taggio till Beezie Madden och nyligen såldes 9-årige SWB-valacken Valentino till Scott Brash. Bägge hästarna hittade Wilma själv och köpte in när de var fem respektive fyra år gamla.

    Sex hästar i varierande åldrar fyller stallet i dag, de flesta ägs av Wilma och mamma Knattan, Ann Hellström. Hon är överläkare, forskare och professor och har prisats för sin banbrytande forskning kring för tidigt födda barn. Tack vare ett medicinskt patent som Ann sålde till ett läkemedelsföretag 2013 har hon kunnat vara med och investera i lovande hästar som Wilma utvecklar genom bolaget Eyedidit AB. Augustsson Zanotellis långvariga samarbetspartner Ashford Farm finns också med som delägare.

    Wilma deläger även det 5-åriga SWB-stoet Charesse, ”Ruby”, som Wilma såg på Facebook men uppfödaren Annica Johansson ville inte sälja. Efter lite övertalning och provridning i Oskarshamn kom de överens om att göra något ihop.
    – Ruby är väldigt försiktig och försynt, men samtidigt cool.

    Ruby rids just nu av svenska Sanna Bergs Olsson som Wilma har ett samarbete med i Holland. Wilma stressar inte med sina unghästar.
    – De får en väldigt lugn start, jag gör inte så mycket med dem. Mycket handlar om att de ska få bra erfarenheter, sedan ska de så klart få komma ut och se mycket. Det är först när de närmar sig slutet av sitt sjätte år som jag kräver lite mer.

    230112007_abfa4
    Wilma Hellström har gjort succé i världscupen. Foto: Arnd Bronkhorst
    230112074
    ”EM är mitt stora mål för året. Det finns en grov plan, men jag får också anpassa mig efter Cicci och hennes form”. Foto: Arnd Bronkhorst

    Hade spanat in samma häst som mamma

    I stallet finns även 6-åriga Macy Blue, även det ett SWB-sto som fötts upp av Magnus Österlund. Knattan såg henne första dagen i Falsterbo i somras med Joel Andersson i sadeln och gillade henne. Sedan fick Wilma ögonen på skimmelstoet och mor och dotter insåg att de hade spanat in samma häst.
    – Hon är en ganska stor häst för mig, oftast har jag inte så stora hästar, men hon är väldigt kompakt. Jag känner att hon vill göra rätt, hon har lite karaktär och blod, och väldigt mycket förmåga, säger Wilma.

    Hon har en förkärlek för att leta hästar i Sverige, gärna via mindre tävlingar.
    – Ibland känns det lättare att hitta något mer genuint hemma, här är det mycket mer som produceras med syfte att sälja. Hemma har de ofta bara gjort det de har gjort, de är tagna långsammare och är mer råmaterial.

    Andrahästen Quinti von Hof kommer dock inte alls från Sverige, utan från Schweiz. En lite udda karaktär med en lika udda hoppteknik, som Wilma faktiskt var ganska skeptisk till att prova när hon först såg honom på framhoppningen i Vilamoura.
    – Han var superhet, men jag satt upp och kände att han ville slappna av och göra rätt. Så vi köpte honom.

    Det har hon inte ångrat. Quinti har inte bara bevisat sig på banan med riktiga kanonrundor upp till 1,55, han har även visat sig vara en oerhört godmodig individ. Att han har fångat Wilmas hjärta med sin älgliknande uppsyn är tydligt. När hon pratar om honom kan hon inte sluta le.
    – Han är helt underbar. Men han är nästan värre än Cicci på framhoppningen när det kommer till att hoppa runt och bocka. Jag tycker nästan synd om de andra när han kommer farande som en bockande älg.

    230115060_abfa4
    Wilmas hundar, Hjördis och valpen Lotta, samt en av deras kollegor i stallet Foto: Arnd Bronkhorst

    Fick inte rida på två månader

    Resan började dock lite knackigt. Strax efter att Quinti flyttade in i stallet i slutet av 2021 bröt Wilma nyckelbenet och kunde inte rida på två månader. I stället fick hon sitta på en pall i ridhuset medan Angelica och Marlon trimmade hennes hästar.
    – Jag gjorde bara en inomhustävling det året, men det var också väldigt lärorikt att få se hur de jobbade hästarna, säger Wilma, som nästan blev åksjuk när hon väl satt upp igen.

    Hon hade inte hunnit hoppa så mycket med Quinti innan hon blev bänkad, och plötsligt kändes en meter hisnande. ”Hur ska jag någonsin kunna hoppa en hel bana med den här hästen?”, tänkte Wilma.
    – Jag var obalanserad och inte så stark i armen och det gick bara fortare och fortare. ”Hur ska det här gå till?”, var min enda tanke, ler Wilma åt minnet.

    230112048_abfa4
    Sedan september har Wilma etablerat sin egen bas WH Sporthorses. Foto: Arnd Bronkhorst
    230112018_abfa4
    Hon håller till hos hos Oliver Lazarus och Georgina Harvey Lazarus i Valkenswaard. Foto: Arnd Bronkhorst

    Fortfarande lång väg kvar

    Quinti är verkligen väsensskild från Cicci.
    – Vi började i små klasser för att få ridbarheten på plats. Han hoppar verkligen med sin egen stil och är i en kategori helt för sig själv. Han har så mycket power och vill hela tiden ha nya uppgifter att lösa, även om det är i korsgalopp. Det spelar ingen roll för honom. Vi har fortfarande en lång väg kvar, men det är roligt när man känner att hästarna utvecklas.

    Jag tror verkligen att hästarna gör så mycket mer för dig om de är glada och nöjda.

    Ett av de senaste tillskotten i stallet är 11-årige Sam van de Helle. Tanken är att han ska åka med på de stora tävlingarna.
    – Jag älskade honom första gången jag såg honom för tre år sedan och försökte köpa honom, men då ville de inte sälja. Nu när jag äntligen fick chansen att prova honom var känslan precis som jag trodde. Jag tror väldigt mycket på honom, säger Wilma.

    Strax under kommer 10-årige Cornest, en känslig själ ”som är rädd för sin egen skugga”. Skimmelvalacken har samma gummibollslook som Cicci, men har hamnat lite på efterkälken på grund av en tand som trilskats. Cornest kom från Irland som 6-åring.
    – Då hade han gjort en tävling och var livrädd för allt. Du kunde knappt klappa honom innan han började skena. Så det har varit en lång resa. Men han har alltid varit modig på hinder samtidigt som han är otroligt snäll och försynt. Min hästskötare kallar honom för Stuart Little. Det är också därför han behöver mer tid och erfarenhet. Han är extremt sharp, berättar Wilma.

    Medan ”Queen Cicci” själv får välja vad hon ska göra till vardags, vilket inte sällan blir en tur i skogen, får Quinti jobba lite mer med det finstilta. Jobbet med Cornest är en avvägning.
    – Mycket handlar om även kunna komma till spänning i det avslappnande arbetet, utan att det blir spänt. Det är lite det vi gör i hoppningen också, säger Wilma.

    230112028_abfa4
    Wilma har en förkärlek för att leta hästar i Sverige. SWB-hingsten och Fibonacci-släktingen Valentino (kastrerad sedan hösten 2022) hittade hon 2018. Foto: Arnd Bronkhorst

    Ger hästarna frihet att busa

    Den som har observerat Wilma med olika hästar har kanske lagt märke till att alla hennes hästar gärna busar och småbockar. Har de inte gjort det innan så gör de det med Wilma.
    – De känner väl kanske att jag ger dem den friheten, säger Wilma, som dessutom bjuder hästarna på lördagsgodis hela veckan.

    Annat var det när Wilma red hos Thomas Fuchs och Otto Becker i början av sitt utlandsäventyr. Där var allt väldigt rationellt och disciplinerat och Wilma arbetade hårt. Hon är tacksam för allt hon lärde sig, men har själv valt ett lite annat sätt att jobba med sina hästar. Med lite mer ömsesidighet – och mycket mer morötter.
    – Vi jobbar med mutor, mycket mutor, skrattar Wilma.

    Hon skämtar men det finns också ett allvar bakom. För Wilma är det viktigt att skapa ett band med hästen, där hästen också får vara sin egen individ.
    – Som ryttare behöver jag verkligen att de jobbar med mig. Och jag tror verkligen att hästarna gör så mycket mer för dig om de är glada och nöjda.

    Tävlingspsyket kommer från pappa

    Att det har gått så bra för Wilma beror mycket på hennes orubbliga positiva inställning och att hon aldrig ältar saker. Åtminstone om man ser till vad mamma Knattan har sagt i en intervju. Själv hoppade Ann SM på ponny och red upp till 1,45 på häst. Wilmas pappa Mikael, som också är läkare, var svensk mästare i squash och spelade i landslaget i över tio år.
    – Men jag har aldrig haft Wilmas tävlingspsyke, det har hon efter Micke. Ju svårare uppgift, desto coolare blir hon, har Knattan sagt.

    W ilma ser också sig själv som uteslutande positiv, med undantag för en djupare svacka för några år sedan.
    – Cicci var väldigt lovande och jag hade inte gjort något stort på länge, då är det lätt att börja ifrågasätta sig själv.

    Jag kände att jag inte var tillräckligt bra och att jag inte fick till det, berättar Wilma.
    Några samtal med tidigare golfproffset Ove Sellberg, tillika Wilmas mosters man, gav Wilma pushen hon behövde för att hitta tron på sig själv igen.
    – Det kommer säkert att hända igen, livet går inte alltid uppåt. Men har du väl tagit dig ur det en gång, är du starkare nästa gång det händer. Då faller du inte lika långt.

    Stor push att sätta sina egna initialer på jobbet

    Att få sätta sina egna initialer på jobbet hon gör och rida i sina egna färger har varit en stor push under fjolåret. Och att då och då göra en ”reality check”, som Wilma säger.
    – Du vet inte vart livet tar vägen eller vad som händer. Någonstans får du ta vara på det du har här och nu, och göra det mesta av det. Nu har jag jättefina hästar och chansen att verkligen satsa på det här – och då ska jag göra det.

    Fakta

    Kopplar av med bakning

    230112104_abfa4
    Wilma Hellström. Foto: Arnd Bronkhorst
    • Namn: Wilma Hellström
    • Född: 26 april 1993.
    • Bor: Litet hus i holländska Valkenswaard.
    • Familj: Mamma Ann ”Knattan” Hellström, pappa Mikael, storasyskonen Josefin och William med familjer samt ”chorkien” Lotta. Hela familjen är läkare.
    • Aktuell: Fick sitt genombrott på toppnivå 2022. Har gjort succé i världscupen och i princip säkrat en finalbiljett till Omaha.
    • Främsta meriter: Flertalet SM- och NM-medaljer på ponny och häst. Femma på ponny-EM. YREM-brons i lag. Fyrstjärniga topplaceringar i 1,55 med Cicci BJN. Placerad i fem av fem världscuptävlingar, varav sexa i två.
    • Bästa hästminnet:  När jag var liten och fyllde år tog mamma och jag alltid med oss hästarna och betade i Billdals Park, det ligger mig varmt om hjärtat.
    • Drömjobb om jag inte var ryttare: Idrottspsykolog.
    • Lyssnar på: Musik hela dagarna, favoriten just nu är Gerry Cinnamon.
    • Kopplar av med: Bakning. Det är skönt att baka. Ofta bakar jag när jag egentligen borde sätta mig och göra pappersarbete. Jag får också bakbeställningar av mina hästskötare och andra. (Paradbaket är kanelbullar.)

    Wilma om …

    • … grannen Jan Tops tävlingar:
      Det hade säkert varit roligt att rida Global Champions Tour, men jag älskar verkligen att rida nationshoppningar. Har man en häst är det svårt att göra både och.
    • … teamet:
      Lisa Parkko är min klippa. Hon är hemmagroom, men följer med till Göteborg. Hon har varit tävlingsgroom åt Eric och Maikel van der Vleuten och har otroligt mycket erfarenhet. Jag är också glad över att Douglas Lindelöws tidigare groom Madeleine Isaksson börjar hos mig i mars. Jag är otroligt tacksam för mitt team, utan dem hade inget av detta varit möjligt.
    • … det stora stödet:
      Jag har världens bästa familj. När de skickar ett filmklipp där de följer mig på tv och skriker när jag går i mål – då känns det i hjärtat. Utan min familj hade jag aldrig varit där jag är i dag. Jag blir rörd när jag tänker på hur involverade alla är tillsammans med mig. Jag är själv och gör allting själv, men jag känner mig aldrig ensam.

    Fakta

    Hästarna i stallet – flera SWB och skimlar

    230115020
    Wilma Hellström har en förkärlek för skimlar. Foto: Arnd Bronkhorst
    • Cicci BJN SWB sto f-11 e CiCi Senjor Ask-Tornesch, uppf JM Sohlman HB, äg WH Sporthorses.
    • Quinti von Hof  CHS val f-12 e Quicklij B Z-HRH Colombardo, uppf Josef Hellmüller, äg Eyedidit AB.
    • Cornest OS val f-13 e Balou de Reventon-Stakkatol, uppf Gestüt Lewitz, äg Eyedidit AB. 
    • Macy Blue SWB sto f-17 e Zirocco Blue VDL-Tolan R, uppf Stall Öster-lund, äg Eyedidit AB. 
    • Charesse SWB sto f-17 e Emerald van’t Ruytershof-Hip Hop, uppf Annica Johansson, äg Annica Johansson, WH Sporthorses och CD Sporthorses. 
    • Sam van de Helle HOLST val f-12 e Stakkato-Carthago, uppf Edwin Enzerink, äg Eyedidit AB och Ashford Farm.
    • Acropolis 111 Z ZANG val f-18 e Aganix du Seigneur-Chatman, uppf Stud 111, äg Eyedidit AB och Ashford Farm.

    Fler lovande unga hästar som är Wilmas

    • Camblin Colorado ISH sto f-16 e Amaretto Darco-Ricardo Z, uppf Damien Doyle, äg WH Sporthorses, CD Sporthorses och AW Equestrian Sweden).
    • Oliana K KWPN sto f-19 e Kitt SB- Pacific, uppf Willem Keen, äg WH Sporthorses.
    • Dapperwit PL Z ZANG hingst f-20 e Diamant de Semilly-Vagrant Z, uppf Peter Leenen, äg Eyedidit AB.
    • Violet v/h Geinsteinde BWP sto f-21 e Cashpaid- Heartbreaker, uppf Lucien och Bethy Noens, äg Eyedidit AB.
    • Wingman H BWP hingst f-22 e Chacoon Blue-Elvis ter Putte, uppf/äg Eyedidit AB.
    • Elitage NL Z ZANG hingst f-22 e Ermitage Kalone-Zorro, uppf Nathalie Leenen, äg Eyedidit AB.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden