Hoppning
26 februari 2015 14:46
Ridsportplus

RGB blickar bortom Casall

En epok i svensk hoppsport går mot sitt slut när Casall Ask inte ska gå några fler mästerskap. Men Rolf-Göran Bengtsson har både motivationen och hästarna till att fortsätta tävla i världseliten ett tag till.

RGB blickar bortom Casall
Blir Clarimo Ask Rolf-Göran Bengtssons nästa mästerskapshäst? (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Bra hästar och bra tävlingar räcker för att hålla mig motiverad, säger Rolf-Göran Bengtsson som själv fyller 53 år i juni. 

Tidigare under torsdagen kom nyheten om Casall Ask inte ska gå några fler mästerskap. Casall Ask tog över rollen som förstahäst i stallet när Ninja Ls La Silla pensionerades 2012. Den lilla fuxvalacken bar Rolf-Göran till såväl EM-guld som OS-silver. Casall Ask tackade för förtroendet genom att bland annat gå till VM-final 2014 och ingå i det svenska bronslaget på EM 2013. Ekipaget är också världens högst rankade ekipage 2014. 
– Det är en ynnerst att få ha haft hästar som Ninja och Casall. Och jag hade ju bra hästar även före det, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Vilken häst som kliver fram till positionen som förstahäst nu är oklart. De hetaste kandidaterna är Clarimo Ask (HOLST hingst f 2003 e Clearway-Caletto II uppf Johann Hermann Claussen) och Unita Ask (HOLST sto f 2004 e Corrado I-Caretino). Båda två har känt på den internationella hetluften en del med flera GP-starter.
– Det är alltid svårt att säga hur en häst utvecklas och växer till sig. Casall behövde till exempel ganska mycket tid på sig för att bli riktigt bra. 

Varken Clarimo eller Unita är självkrivna i den svenska spetstruppen, även om det inte är otroligt att någon av dem kan platsa i den svenska EM-truppen i augusti.
– Nu gäller samma sak för mig som för alla andra. Jag får kvala in och kämpa om platserna, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Det som skiljer Rolf-Göran Bengtsson från de flesta andra svenska toppryttare i hoppning är att han i egenskap av sin plats på världsrankningens topp-tio-lista blir inbjuden till en del tävlingar och världscupkval. 

Bakom Unita och Clarimo finns ytterligare ett par hästar hemma hos Rolf-Göran Bengtsson i norra Tyskland. En ny förmåga är Todt Un Prince (hingst f 2007 e Baloubet du Rouet-Clair de B´Neville). Och nyligen landade Oak Grove´s Hearfelt (sto f e Heartbreaker-Rubens du Ri D’Asse) i stallet. 
– Det är två mycket fina hästar även om Hearfelt vill göra lite som hon vill, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Han rider inte längre hästar som är alltför unga. Beridare får ta hand om utbildningen och skola in hästarna i Bengtssons system. Detta är mycket för att spara på Bengtssons slitna ljumske. Han lägger mycket tid och träning på att hålla den under kontroll. En gång i veckan åker han till en specialklinik i Hamburg för två-tre timmars rehabiliteringsträning varje gång.
– De är oerhört duktiga och det fungerar bra. 

Rolf-Göran Bengtsson har uppnått mer än vad de flesta kan drömma om. Han har bland annat ett individuellt EM-guld (Ninja), ett individuellt OS-silver (Ninja), ett OS-silver i lag (Mc Kinley), ett individuellt EM-brons (Pia-Lotta), EM-silver i lag (Pia-Lotta) och EM-brons i lag (Casall). Han har dessutom toppat världsrankningen länge och vunnit Jerringpriset.
– Men det finns fler saker kvar att uppnå, VM-medalj till exempel. Det var ju på gång nu men rann ut i vasken. Och någonstans börjar jag inse att tiden håller på att rinna ut, säger Rolf-Göran Bengtsson. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden