GästkrönikaRick Helmink, är en holländsk ridsportjournalist som arbetar för De Paardenkrant/Horses.nl. Han specialiserar sig på avel och dressyr och skriver om aktuella händelser inom hästvärlden. Hans krönika "Gaslighting" har publicerats både på Horses.nl och på Eurodressage och kan nu även läsas hos oss på Ridsport.
Rick Helmink: ”Dressyrfolket vill inte förändras”
När jag hör dressyrfolk prata om förändring tänker jag alltid på en anekdot som Dirk Willem Rosie berättade för mig strax innan han gick i pension.
När han för många år sedan fick ett utbrott över domarsystemets osportsliga karaktär, sa prinsessan Haya, dåvarande FEI-ordförande, så här till honom:
-Dirk Willem, titta på dressyrfolket själva. De vill inte förändras.
I detalj:
Dirk Willem Rosie
Gör: Chefredaktör på tidningen De Paardenkrant och horses.nl.
Bakgrund: Medgrundare till Eisma Horsemedia och skapade tillsammans med nu bortgånga Wim Sprey webbsidorna Horsetelex och Horsetelexresults, som med härstamnings- och resultatinformation smått revolutionerat det teoretiska avelsarbetet.
Övrigt: Kommenterar avelsevenemang för Clipmyhorse i Holland, Belgien och Frankrike. Är författare till boken ”Selecting the dressage horse”, har ett förflutet som universitetslärare inom avel samt arbetade under 90-talet mer än tio år för KWPN.
Hårresande insikter
Så när presidenten för IDOC (!) och ledande 5* domaren Hans Christian Mathiessen i en intervju med hästlivsstilsmagasinet Malgré Tout berättar att han vill vända upp och ner på hela dressyrsporten, spetsade jag öronen.
I intervjun säger Matthiessen de mest galna sakerna. Till exempel att stress- och konfliktsignaler egentligen borde skrivas ner i domarprotokollet men att han är rädd för att göra det.
-Om jag kommenterar viftande svansar, kan ”dåliga” människor få idén att injicera botox runt svansen så att en häst inte längre kan röra svansen. Samma sak gäller för kontaktproblem: nosgrimman kan dras åt enormt nästa gång, säger han.
Det här är inte sådant en domare bör tänka på när hen ger poäng. Om det är fallet bör kontrollen av utrustningen efter ritten också inkludera en kontroll för att se om hästen fortfarande kan röra sin svans (åt sidan). Och även nosgrimman bör kontrolleras på ett annat sätt.
Jag ser den här intervjun och hans förslag främst som ett bra exempel på ”gaslighting”.
Finns inga bakbundna händer
Som 5* domare och ordförande för International Dressage Officials Club har Matthiessen möjlighet att ta itu med saker. Varken hans eller hans kollegors händer är bundna.
Matthiessen KAN ge 50 procent för en ritt om hästen är spänd som en fiolsträng. Är han domare C kan han även utesluta ekipaget med hänvisning till artikel 5.7.2 i FEI Dressage Rules (ritten strider mot hästens välbefinnande).
Men uteslutning av det skälet har (såvitt jag vet) aldrig inträffat.
Otillåtna metoder väl synliga
Efter att bilder nyligen publicerades i Aftonbladet på gapande munnar och synliga (blåa) tungor är dressyrryttare igen i gång med att använda så kallat marshmallowfluff, vilket är förbjudet sedan 2022.
Det borde regna gula kort på varje dressyrtävling, men det händer inte.
Under hela 2023 fick endast fem dressyrryttare ett gult kort (den lägsta siffran av alla hästdiscipliner). Ingen av dem för falskt skum.
Dressyrfolket vill inte förändras. Jag tror att det stämmer. Tills faktiska förändringar och åtgärder visar motsatsen.
Källhänvisningar:
Översättning till svenska gjord av redaktör Ann-Sofi Hjärn och webbchef Lina Nydahl
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på