Sverige
19 mars 2014 11:06

Ridhuset förverkligade drömmen

Ett ridhus för enbart travhästar – och dessutom i ridhusfattiga Norrland? Travgubbarna skrattar åt henne, men Anita Gottås Löjdal är överlycklig över sitt nya ridhus på Ŗverbyns stuteri. "Jag tror att ridvärlden och travvärlden har mycket att lära av varandra".

Ridhuset förverkligade drömmen
Ridhuset är till stor glädje för Överbyns stuteri. Bland annat kan avelshingsten Alm Viktor sträcka ut i galopp här.

Ridhus är på många ställen en lyxvara och särskilt i Norrland, där det kan vara flera mil mellan ridhusen på sina ställen. Men det hindrade aldrig Anita Gottås Löjdal som driver Överbyns travstuteri utanför Östersund.

- Vi använder ridhuset nästan hela dagarna. Vi tömkör mycket, rider och kommer dit med unghästar för att hantera dem, berättar hon.

Dessutom tar de dit nyfödda föl så att de kan komma igång och får springa ihop med mamma när det är för snöigt och kallt ute. Och när avelshingsten ska visas kan de släppa lös honom i ridhuset. Även de tio 1-åringarna springer regelbundet av sig i ridhuset.

Reaktionerna bland ”travgubbarna” har varit blandade. 

– De skrattar lite grann, tycker att det är konstigt att vi ska hålla på i ett ridhus. Men det är ju inte bara ridhästar som behöver bra underlag. Jag tror att ridfolk och travfolk har mycket att lära av varandra.

På Överbyns stuteri betäcks 150 ston varje sommar och 40 hästar är uppstallade under vinterhalvåret.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-