Sverige
5 maj 2017 15:55

Ridklubbens styrelse avgår ”Det här har tagit oanade proportioner”

Styrelsen i den Västsvenska ridklubben känner inte att de har medlemmarnas förtroende och hela styrelsen ställer nu sina platser till förfogande. Ridsport har pratat med en av styrelsemedlemmarna som förklarar hur situationen ser ut för dem.

Ridklubbens styrelse avgår ”Det här har tagit oanade proportioner”
(Bilden har inget samband med texten) Anna&Elizabeth photography

De senaste månaderna har varit tuffa för en ridklubb i Västsverige. En omdiskuterad tränare vid ridklubben blev av Ridsportförbundet fråntagen sin tränardiplomering med omedelbar verkan. Kort därefter avslutade tränaren sina uppdrag vid klubben. Nu väljer även styrelsen att avgå. På sin hemsida skriver de: ”Styrelsen väljer att ställa sina platser till förfogande då vi känner att vi inte har tillräckligt förtroende för att fortsätta vårt arbete”. Det framgår att valberedningen har meddelats och att ett extra årsmöte kommer att utlysas inom kort.

Ridsport har varit i kontakt med en av ridklubbens styrelsemedlemmar för att höra vad som händer i framtiden.
– Vår ambition är att arbeta för klubbens bästa och det finns inte någon som lägger personlig prestige i det här, säger styrelsemedlemmen till Ridsport.
– Det här har tagit oanade proportioner och det är beklagligt för klubben.

Den omdiskuterade tränaren började vid klubben i höstas. Tränaren var öppen med att denne hade en polisanmälan bakom sig, men att det inte fanns någon dom. Den tidigare styrelsen kontaktade både Ridsportförbundet och tränarens tidigare klubb för att höra sig för om det var lämpligt att anställa tränaren. Vitsorden de fick var mycket goda.
– Det sades att klubben inte kunde få tag på en bättre tränare, säger den styrelsemedlem som Ridsport pratat med.
Ridklubben hade även elever som redan red för den aktuella tränaren, och även eleverna lovordade tränaren.

Spekulationerna kring tränarens olämpliga uppträdande drog igång på nätet två veckor efter att klubben fått sin nya styrelse. De nya styrelsemedlemmarna hamnade i en situation de inte alls var beredda på. Styrelsemedlemmen sticker inte under stol med att uppståndelsen kring tränaren varit påfrestande både för ridklubben och för styrelsemedlemmarna på ett personligt plan.
– Jag gick med i styrelsen för att ha utveckla och hjälpa till med den stora hästshowen och med arbetet med att få till en ridskola för klubben. Men allt arbete med det ligger efter, säger styrelsemedlemmen.
Styrelsemedlemmarnas mesta tid gått åt till kommunikation gällande tränaren. Övrig verksamhet har blivit lidande, det har varit svårt att få tid att planera kommande arrangemang.
– All energi har gått åt till att svara på mail.

Flera av de personer som tidigare lämnat goda vitsord för tränaren har bytt åsikt. Nu har klubben blivit ifrågasatt över hur man kunnat anlita tränaren. Även om de påstådda övergreppen skett på en tidigare klubb och anställningen sköttes av en tidigare styrelse, kände den nuvarande styrelsen inte att de hade medlemmarnas förtroende. De kallade därför till ett medlemsmöte där ett fyrtiotal medlemmar närvarade. På frågan om styrelsen hade fortsatt förtroende fick man lika många röster för som emot, samt ett antal blanka röster. Även om det var jämn fördelning av rösterna valde då styrelsen att ställa sina platser till förfogande.

Fram till det nya årsmötet arbetar den nuvarande styrelsen på som vanligt så att verksamheten inte ska bli mer lidande. Några av de nuvarande styrelsemedlemmarna kan även bli aktuella i den nya styrelsen.
– Valberedningen är i full gång och det blir möjligen några gamla styrelsemedlemmar och några nya. Det är upp till valberedningen och medlemmarna att välja.
– Det blir kanske en helt ny styrelse också.

Den nuvarande styrelsens enda mål är att det ska lösa sig för ridklubben på absolut bästa sätt.
– Det finns inga personliga vendettor i detta utan vi jobbar vidare så gott vi kan.
Styrelsemedlemmen som Ridsport pratat med hoppas att den framtida styrelsen kommer att jobba vidare med frågor kring övergrepp på olika plan och hur man kan förhindra dem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 117 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-