Sverige
26 mars 12:08
Ridsportplus

Ridlärarbrist – en ödesfråga för svensk ridsport

ArbetsmarknadMånga ridklubbar har svårt att hitta utbildade ridlärare, något flera olika kartläggningar visar. Ett annat problem är att behålla de ridlärare som anställs.

Ridlärarbrist – en ödesfråga för svensk ridsport
Bristyrke. En stor andel ridskolor har svårt att hitta personal med rätt kompetens. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I en undersökning från Hästnäringens Yrkesnämnd 2022 svarade 68 procent av de deltagande ridskolorna att det var svårt att hitta personal med rätt kompetens. Bilden bekräftades i en undersökning som Svenska Ridsportförbundet genomförde i fjol.

    – Ridlärarna är nyckelpersoner i ridsportens strategi fram till 2030, så det är katastrof om vi har för få utbildade ridlärare, säger Maria Eriksson, ordförande i Ridsportförbundets ridskole- och utbildningsutskott, RUS.

    Maria Eriksson Foto Privat
    Maria Eriksson, ordförande i Ridsportförbundets ridskole- och utbildnings­utskott, RUS.

    – I dag utbildas många ridlärare och söktrycket på utbildningarna är stort, och nu måste vi skapa förutsättningar för dem att stanna och kunna utvecklas i sitt yrke, säger Maria Eriksson.

    Problemet är att alltför få blir kvar i yrket. En orsak är att föreningar som driver ridskolor inte alltid förstår sitt arbetsgivaransvar.

    – Där kan vi och distrikten hjälpa före-ningarna att jobba med arbetsmiljön, göra affärsplaner och annat. Men det handlar också om att yrkesrollen har blivit luddigare. Förr var ridlärarna experter på hästar och ridning och på att utbilda ryttare, men i dag ska du göra allt från att sköta bokföringen till att städa toaletter, säger Maria Eriksson.

    Pernilla Eriksson i Bodens Ridklubb utsågs till Årets ridlärare 2023. Hon håller med Maria Eriksson om att en dåligt insatt föreningsstyrelse gör jobbet svårt.

    – Här i Boden har vi en bra styrelse och bra ekonomi i föreningen, och de faktorerna är avgörande.

    Pernilla Eriksson Foto Privat Klar
    Pernilla Eriksson, Bodens RK, utsågs till Årets ridlärare 2023.

    Lönen, arbetstiderna och yrkets status är andra baksidor.

    – Att jobba mycket kvällar är svårt när du har familj. Och så är det ett problem att de som har egen häst anser att tränare har högre status än vi ridlärare, trots att vår utbildning är betydligt längre. Vi har en oförtjänt låg status, säger Pernilla, som är hippolog och utbildad SRL III-ridlärare.

    Maria Eriksson, också diplomerad ridlärare, håller inte med om att tränarna har högre status än ridlärarna.

    – Men de jobbar för lite med varandra, och vi ska nu se över de olika utbildningarna för att se hur samverkan mellan de två grupperna kan stärkas. En tränare måste kunna utbilda och en ridlärare måste kunna träna, och de behöver predika samma budskap i manegen.

    – Vi vill också visa på vilka karriärvägar det kan finnas i ridläraryrket, säger Maria Eriksson. Hennes recept: alla måste bidra till att lyfta ridlärarna.

    Fakta

    Flera vägar till ridläraryrket

    Varje år diplomeras drygt 40 ridlärare på de olika nivåerna SRL I, SRL II och SRL III.

    Vägar till diplomering:

    • Ridlärarutbildningen via Hästsportens Folkhögskola i Strömsholm.
    • Yrkesprov efter examen från SLU:s hippologutbildning.
    • YH-utbildning vid Yrkeshögskolan Syd i Olofström, YH häst vid Vreta utbildningscenter samt YH Ridlärare vid Forslundagymnasiet i Umeå. 
    • Ridsportgymnasiet Strömsholm förbereder eleverna för yrkesprov.
    • Det är möjligt att göra yrkesprov utan att ha genomgått en förberedande utbildning. Dessa aspiranter benämns privatister.

    Källa: Svenska Ridsportförbundet

    Expandera

    – De måste känna att det de gör är viktigt. Kan man inte höja lönen så kanske man kan ge dem möjlighet att utveckla sin egen ridning under arbetstid, och att de får möjlighet att rida och vidareutbilda lektionshästarna.

    – Det är variationen i yrket som är det bästa, och att se utvecklingen hos hästar och elever, säger Pernilla Eriksson, och Maria Eriksson i RUS håller med.

    – Ridlärare kan verkligen vara världens bästa yrke när rätt förutsättningar ges.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden