Träningstips
23 november 2022 15:23
Ridsportplus

”Ridning handlar sällan om att uppfinna hjulet igen”

ProffstipsetHan har tagit YREM-guld och lagsilver på EM för seniorer. Hoppryttaren Douglas Lindelöw har tillhört toppskiktet i svensk hoppning länge och tvekar inte en sekund på frågan om sitt bästa tips: håll rytmen.

”Ridning handlar sällan om att uppfinna hjulet igen”
Douglas Lindelöw ingår i hopplandslagets A-trupp med hästen Cheldon, och har precis flyttat hem till Sverige igen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rytmen viktigare än exakt avsprångspunkt

    Om hästen galopperar i en bra rytm och balans på banan spelar det inte så jättestor roll med några centimetrar hit eller dit framme vid hindret. Jag upplever att om du håller samma rytm och tempo blir det enklare för hästen att göra ett bra språng  än om du ändrar på något i sista stund för att komma exakt rätt. Jag brukar prata om att ”lägga i farthållaren” när jag börjar rida banan. Sedan får du så klart känna efter vad som händer och korrigera det genom att till exempel rida framåt om motorn lägger av.

    Framåtbjudning är A och O för rytmen

    Det är mycket svårare att hålla en bra rytm om hästen inte går fram och du måste arbeta för att få fram den. Mina hästar drar lite framåt hela tiden och då är det bara att hålla emot lite. I vårt system är det nummer ett att hästarna lär sig gå fram när de är unghästar. När de väl gör det kan du börja bromsa lite, börjar du med bromsen finns det snart inget tempo kvar. Ibland kan jag känna att vi går lite emot andra som pratar mycket om kontroll och att hästen ska gå i en viss form, men detta är det absolut viktigaste för oss. Jag börjar mina pass med att kontrollera att hästen går fram för en lätt skänkel. Om jag vill ha ett snabbare svar gör jag gärna lite tempoväxlingar, skänkelvikningar och öppna för att få den känsligare för skänkeln,
    eller så provar jag kanske en annan sporre eller så.

    Renodla dina hjälper

    När du rider en bana vill du ha så stor utväxling på en så liten hjälp som möjligt. För att få det tycker jag det är viktigt att renodla sina hjälper, alltså att ryttaren inte gasar och bromsar samtidigt, förutom lite underskänkel vid samling. Om du driver hela tiden samtidigt som du håller hårt i handen blir hästen bara starkare och starkare. Om ryttaren håller isär gas och broms blir det ett större och bättre svar från hästen än om du gör allting hela tiden, för då blir det svårt för hästen att förstå vad ryttaren vill.

    Träna i tävlingstempo

    När du hoppar gäller det att kunna komma igenom och ut ur kurvan med bra rytm och tempo, och sedan ha lite is i magen och vänta på att distansen kommer till dig – för det gör den alltid. Jag kan uppleva att jag själv rider i lite för lågt tempo när jag tränar ibland, särskilt under inomhussäsongen. Ett sätt att träna på att hitta en bra rytm för tävling är att helt enkelt sätta upp tävlingstempo, koppla i farthållaren och sedan göra sina volter och vändningar. Du kan också kolla då och då att gas och broms fungerar och känna vad som händer i svängarna.

    Klassiska övningar

    Ridning handlar sällan om att uppfinna hjulet igen. Traditionella övningar som mycket övergångar mellan gångarter övar gas och broms och är också bra för balansen och hästens samling. I stället för bommar på marken använder jag gärna cavaletti och övar olika distanser och olika antal galoppsprång på samma distans. Om jag ska ändra antalet språng mellan två cavaletti är det viktigt att jag lägger hästen i det tempo den ska ha långt innan jag styr emot och sedan håller tempot, och inte försöker ändra tempot mellan cavalettibommarna.

    Fakta

    Rytmen

    Detta menar Douglas Lindelöw med en jämn och bra rytm på banan:

     ”Att hästens galoppsprång är ungefär lika långa och i balans.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden