Hästliv
7 december 2018 22:02
Ridsportplus

Ridning på schemat: Så gör du rätt val till gymnasiet

ValAtt ha ridning på schemat på gymnasiet är möjligt för allt fler i dag. Alternativen är många och skillnaderna kan vara stora. Ridsport hjälper till att reda ut begreppen.

Ridning på schemat: Så gör du rätt val till gymnasiet
Det finns många olika vis att kombinera skola och ridning på. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Går du på högstadiet och funderar på ditt gymnasieval – och är sugen på att ha häst och ridning på schemat? Möjligheterna i dag är många, men det gäller att ha koll på vad som är vad.

    Det första att fundera över är vad du vill få ut av din utbildning. Vill du ha en utbildning med mycket hästkunskap, med både teori och praktik, ska du titta på de alternativ som har naturbruksprogrammet inriktning djur i grunden.

    De finns med många olika inriktningar på olika ställen. Bland annat startar Flyinge och Strömsholm nu gymnasieutbildningar med inriktning mot skötsel och drift av ridsportanläggningar på Flyinge och Svensk Ridlärare nivå 1 på Strömsholm.

    Tabellutbildningar

    Tabell utbildningar i PDF

    Olika inriktningar

    Inom naturbruksprogrammet finns det olika inriktningar – djur, lantbruk, skog och trädgård. För dig som vill arbeta med hästar är det djurinriktningen som har rätt typ av kurser.

    Du kan alltid läsa in ämnen utöver naturbruksprogrammet för att få högskolebehörighet om du vill det. En del utbildningar bedrivs på naturbruksgymnasium där det finns stall och hästar på skolan. Andra köper in de delarna. Det innebär att du kanske åker från skolan till ett professionellt stall och får en del av undervisningen där.

    Young Unrecognisable Female College Student In Class, Taking Notes And Using Highlighter. Focused Student In Classroom. Authentic Education Concept.
    Kanske pluggandet känns lättare om ridning väntar just efter..? Foto: Istock

    Om du vill elitsatsa inom någon av ridsportens grenar samtidigt som du går gymnasiet kan nationell idrottsutbildning, NIU, vara något för dig.

    Syftet med NIU är att hjälpa de ungdomar som elitsatsar inom en idrott att göra det och samtidigt läsa på gymnasiet. Om du läser NIU har du tre pass i veckan på skoltid eller i anslutning till skoltid. Ett av passen kan vara delvis teoretiskt.

    Lägst lätt B-nivå

    För att söka NIU behöver du ligga på minst Lätt B-nivå i din gren, förklarar Daniel Bergqvist, som arbetar med utbildningsfrågor på Ridsportförbundet.

    – Tanken med NIU är att man som elitsatsande ungdom inte ska behöva välja bort möjligheten till en bra skolgång. Därför finns NIU med idrottsvänliga upplägg för de elever som valt den vägen. För att elitsatsa, oavsett idrott, behöver man träna varje dag. Inom ridsporten innebär det att man behöver tillgång till en ändamålsenlig häst.

    För den som vill ha riktigt mycket häst på schemat finns det även möjlighet att kombinera NIU med naturbruksutbildningarna.

    För att elitsatsa, oavsett idrott, behöver man träna varje dag. Inom ridsporten innebär det att man behöver tillgång till en ändamålsenlig häst.

    Kvalitetssäkringsverktyg på G

    Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN, håller just nu på att ta fram ett kvalitetssäkringsverktyg för utbildningar med häst på schemat. Det kommer troligen att börja användas under 2019 men är inte fullt utbyggt förrän 2020. Sara Westholm är kanslichef för HYN. Hon betonar att om du vill ha en yrkesutbildning inom hästnäringen är det naturbruksutbildningarna med hästinriktning som är lämpligast.

    – En hästutbildning måste ha tillgång till hästar, och det kostar pengar. Naturbruksprogrammen får tillräckligt med pengar för att kunna ha hästar och stall och undervisning utanför klassrummet. Den ekonomin finns inte inom de teoretiska programmen på samma sätt.

    För den som vill arbeta som hästskötare direkt efter gymnasiet rekommenderar hon att välja travinriktning på naturbruksprogrammet. Inom travet är arbetsmarknaden god för hästskötare med gymnasieutbildning. Inom ridsporten är det  vanligare att de som har gått naturbruksgymnasium med hästinriktning läser vidare till till exempelvis hippolog eller ridlärare.

    Visste du att…
    …vissa skolor har riksintag?
    Det betyder att du kan söka dit oavsett var i landet du bor. Andra har det inte. Då krävs det att din kommun har ett samarbetsavtal med skolan, om den ligger utanför kommunen där du bor, för att du ska kunna gå där. Hör med skolan du vill gå på.

    En elev...

    …berättar om sitt val

    Därför valde Tilde NIU

    Tack vare NIU kan Tilde Lindgren både plugga vidare och satsa på sin tävlingskarriär.

    När Tilde Lindgren gick på högstadiet tyckte hon att det var tufft att både elitsatsa på ponny i hoppning och att sköta skolan. Det blev sena kvällar i stallet, och sedan hade hon allt plugg efter det. Därför valde hon att gå samhällsprogrammet med Nationell idrottsutbildning, NIU. Nu går hon i trean och är nöjd med sitt val.

    Tilde Lindgren går i en vanlig samhällsklass, men i klassen finns det några NIU-elever. En del av dem satsar på ridning, men de har även elitsatsande skidåkare i klassen.

    – Det är bra att ha andra som elitsatsar i klassen, vi har mycket gemensamt. Man blir peppad av att umgås med andra som satsar, oavsett vilken idrott det handlar om, säger hon.

    Skolan skjutsar

    Ridundervisningen hålls på ridskolan, och skolan erbjuder skjuts mellan skolan och stallet. Tilde har sina båda ponnyer i ett stall som är granne med ridskolan, så det är lätt för henne att sköta dem och vara med på träningarna. De flesta av hennes klasskamrater har sina hästar på ridskolan. Normalt har de tre träningar i veckan, med både hoppning och mark-arbete. De har en hemmatränare, men då och då kommer gästtränare till skolan. De har även haft läger med mer koncentrerad träning.

    – En fördel med att ha träningarna på ridskolan är att vi kan få låna en häst där om vi av något skäl inte kan rida egen häst, till exempel för att den är skadad.

    Tilde Lindgren är från Lycksele, men skolan ligger i Vännäs, tio mil bort. Det innebär att hon bor i en lägenhet nära skolan eftersom pendlingsavståndet är för stort.

    – Om det var tufft att flytta hemifrån med två hästar som sextonåring? Det kanske det var, men jag är hästtjej. Vi klarar det mesta, säger Tilde Lindgren.

    Tilde LindgrenTilde Lindgren.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden