Avelsnyheter
28 juli 2020 09:52
Ridsportplus

Ridponny enligt 
holländskt recept

PonnyavelEget intresse för hoppning och kärlek till new forest med en droppe förädling. Det ledde Elin Schelander in på vägen att föda upp hopponnyer. I dag är avelsmaterialet av internationell toppklass.

Ridponny enligt 
holländskt recept
Elin Schelander med sina två 1-årshingstar e Zoolander, Zookeeper u Beauford Lass (till vänster) och Bronze Seventeen u Castlemadden Guisai. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det började med ett sto som Elin Schelander hittade hos en hästhandlare i Danmark.
– Jag blev helt förälskad!

Stoet var från Orchids-stuteriet i Nederländerna. Där föder man upp ponnyer för hoppning, och har kombinerat de bästa holländska prestationslinjerna inom new forest med arab och varmblod. Elin slog till och köpte stoet. Hon reds in och fick dubbeldiplom.

Elin, som bor med sin familj i Hajom i Marks kommun i Västra Götaland, tog kontakt med Orchids-stuteriet. Fanns det månne syskon till Orchid’s Djina, som stoet hette?

Köpte släktingar från Nederländerna

Ett besök ordnades och resulterade i köpet av helbrodern Kalvin van Orchid’s. Han såldes så småningom, men nu hade Elin fått blodad tand.
– 2013 köpte jag Orchid’s Natandra, vars helbror Kosmo van Orchid’s har gått flera ponny-EM. Henne ville jag avla på, och jag betäckte henne där nere.

Hingsten hon valde var den holländska landslagsponnyn Zeppe van de Ijsseldijk. Resultatet blev hingsten Zoolander, godkänd för avel 2017 och med ett alldeles utmärkt bruksprovsresultat i hoppning 2018. Zoolander är nu sex år och utlånad för tävling till Tor Fromell i Västerås. Målet för året är SvRF:s Ungponnycup.

För att komma vidare med sin avel pluggar Elin internationella startlistor och då inte minst från ponny-EM i hoppning. Hon ser att startfälten domineras av ponnyer med blodslinjer från små storhästar, connemara och new forest.

Det hade förstås varit kul att vara uppfödare till en ponny som gått EM.

Sina egna favoriter har hon i det nederländska landslaget. Där har både Natandras bror Kosmo och Zoolanders far Zeppe ingått. Det gjorde även Blackwoodland Rock, connemara, e I Love You Melody. Elin fick tag i ett connemarasto efter samma hingst, och har nu en 1-åring e Zoolander och connemarastoet.

Skaffade mer connemarablod

Mera connemarablod blev det genom inköpet av Poetic Justice-dottern Poetic Moocoin. Förra våren körde Elin ner både Poetic Moocoin och Orchid’s Natandra till sina vänner på Orchids-stuteriet. Det finns fryst semin kvar efter toppförärvaren Kantje’s Ronaldo. Poetic Moocoin seminerades med honom och blev dräktig. Natandra betäcktes med stuteriets nya hingst Zack. Tyvärr levde Poetic Moocoins föl bara i tre veckor, men Natandras stoföl mår bra.

Egentligen avlar Elin Schelander inte i första hand för att sälja. Det hon önskar är att få fram egna topponnyer åt sina döttrar, som i dag är sju och tio år och tävlar B-ponny.
– Fast det hade förstås varit kul att vara uppfödare till en ponny som gått EM.

Fakta

Elin Schelander

Bor i Hajom, Marks kommun i Västra Götaland, med maken Anders och döttrarna Freja, tio år och Embla, sju år. Tävlat medelsvår hoppning på ponny och internationellt i grenen Mounted Games. Föder upp ridponnyer för hoppning i liten skala.

Nuvarande avelsmaterial:

  • Zoolander RP 190 f -14 e Zeppe van de Ijsseldijk u Orchid’s Natandra e Kanshebber-Kantje’s Carlando. Godkänd hingst inom ASRP. Ej i avel 2020 – utlånad till tävling och rids av Tor Fromell, Västerås.
  • Orchid’s Natandra RP 1378 H f -10 hos familjen van Laar, Orchids, Nederländerna, e Kanshebber u Orchid’s Black Star e Kantje’s Carlando-Ralph. Dräktig 2020 med Zack och fölar i Nederländerna.
  • Poetic Moocoin RP 1364 f -08 e Poetic Justice RC 81 u Ketty (msv A hoppning) e Grytåsa Kallemero RC 62-okänd.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden