Avelsnyheter
9 juni 09:59
Ridsportplus

Ridponnyhingstarna vinner mark i prestationsaveln

StatistikFör nionde året i rad toppar connemaran Poetic Justice statistiken över ponnyhingstarnas prestationsförärvning. Men en långsam förändring av prestationsaveln är på gång, med ett växande inslag av ridponnyhingstar i statistiken.

Ridponnyhingstarna vinner mark i prestationsaveln
Converse All Star RP 186 med testryttaren Barbro Wiengren vid avelsvärderingen 2016. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Pia Netterqvist Poetic Justice
    Poetic Justice RC 81 – fortfarande i topp! Foto: Annika Karlbom

    Statistiken över ponnyhingstarnas prestationsförärvning har nu uppdaterats med resultat för 2023. Connemaran Poetic Justice toppar för nionde (!) året i rad. Men en långsam förändring av prestationsaveln är på gång, med ett växande inslag av ridponnyhingstar i statistiken.

    Förändringarna i statistiken från ett år till ett annat är inte så stora. Det tar tid för yngre förärvare att slå igenom när avkommornas tävlingsresultat ska jämföras med äldre hingstars avkommor som hunnit tävla under fler år. Jämför vi istället årets statistik med hur tabellen såg ut för tio år sedan framträder däremot en trend. Allt fler tävlingsponnyer har en far som är införd i ridponnystamboken.

    För tio år sedan var exempelvis bara sex av de 50 bästa hingstarna i statistiken ridponnyer. Nu är det elva av 50. Den ras som har tappat är connemaran, som gått från elva bland de 50 bästa för tio år sedan mot bara fem av 50 i årets tabell.

    Vermont-0102
    Vermont RP 133, bästa dressyrförärvare även i år.

    Ridponnyhingstarna i tabellen är dessutom i genomsnitt lite yngre. Merparten har kommit in i aveln efter millennieskiftet. Ett intressant exempel är tabellens yngsta hingst Converse All Star. För att få ett resultat som är tillräckligt tillförlitligt statistiskt tar vi bara med de hingstar som haft minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder till och med tävlingsåret 2023 i våra tabeller. Det är alltid spännande att se vem som blir årets bästa nykomling i tabellen. I år blev det just Converse All Star. Hans äldsta avkommor var bara sju år tävlingsåret 2023, men redan nu är närmare 30 procent av dem tävlingsponnyer. 

    Samtliga topprankade förärvare har egna tävlingsmeriter, flera av dem på SM- eller internationell nivå.

    Connemarornas tillbakagång i förärvningsstatistiken speglar inte på något sätt att de skulle ha försvunnit från de svenska tävlingsbanorna. Det är snarare tvärtom – det har sannolikt historiskt aldrig funnits så många registrerade connemaror i svensk ponnysport som det finns nu. Men det är inte svenskfödda ponnyer utan i de flesta fall irländska importer. Det importeras betydligt fler connemaror än det föds i Sverige.

    Ridsport
    Vox Pop de l’Aulne RC 119 med Fanny Kullmyr. Foto: Roland Thunholm

    Ett exempel på en importerad connemara, dock fransk och inte irländsk, är hingsten Vox Pop de l’Aulne. Han tog en individuell femteplats för Sverige vid ponny-EM 2018 och står nu till avel i Frankrike. Från tiden i Sverige har han fyra årgångar föl 2013-2017, och av dem har redan 28,57 procent presterat på tävlingsbanan. Vår statistik, som vi uppdaterat årligen sedan 2002, bygger enkelt uttryckt på att vi jämför det totala antalet avkommor till varje hingst med antalet avkommor som blivit poängtagande tävlingsponnyer på regional nivå eller högre.

    Den fullständiga statistiken innehåller resultat för 145 hingstar. Du kan ladda ner den som Excell-fil här.

    10 I Topp
    Ponnyhingststatistik 2023
    Klicka på bilden så får du upp hela statistiken med 145 hingstar.

    Fakta

    Så har statistiken räknats fram

    Syftet med vår statistik är att räkna fram vilka ponnyhingstar som har säkrast förärvning av tävlingsegenskaper. Därför jämför vi varje hingst totala antal avkommor i tävlingsbar ålder med antalet ponnyavkommor som meriterat sig i sporten, och får på så sätt fram en procentandel tävlingsavkommor för varje hingst. Ju högre procentsats, desto säkrare förärvning.

    Hingstarna

    För att komma med i tabellen ska hingsten vara av någon av raserna svensk ridponny, new forest, connemara eller welsh av sektionerna B, C, D och welsh partbred, det vill säga de raser som är vanligast på våra tävlingsbanor. Hingsten ska ha fått minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder, det vill säga vara födda 2018 eller tidigare. Detta för att få ett tillräckligt statistiskt underlag för att bedöma förärvningen. Uppgifterna om antalet levande födda föl per hingst har vi tagit från Svenska Hästavelsförbundet och de aktuella avelsföreningarna.

    De hingstar som inte varit i avel efter 2003 har vi uteslutit ur tabellen. Deras avkommor har i de flesta fallen lämnat sporten för länge sedan, och själva är de döda sedan många år. Vi har även uteslutit de hingstar som lämnat mindre än 15 % tävlingsavkommor för att koncentrera oss på prestationsavelns plusvarianter.

    Avkommorna

    Vår statistik bygger på Svenska Ridsportförbundets uppgifter om ponnyers tävlingsresultat till och med tävlingsåret 2023. För att räknas som tävlingsavkomma i vår statistik ska ponnyn någon gång under livet ha tagit poäng på regional tävling eller högre. Om ponnyn placerat sig i motsvarande medelsvår hoppning, lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan räknas den som kvalificerad tävlingsponny i vår statistik. Detta gäller kategori C och D – för kategori B-ponnyer räknas även motvarande lätt A hoppning och lätt fälttävlan.

    För att lite snabbare få fram fakta om de yngre hingstarnas förärvning inkluderar vi även 5- och 6-åriga ponnyer som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelningar.

    De avkommor som inte tävlat som ponnyer i Sverige, exempelvis därför att de vuxit över och tävlar i hästklasser, eller därför att de exporterats och därför inte finns med i SvRF:s databas, är inte medräknade. 

    Statistiken som excelfil kan du hitta här

    Tio i topp samt bästa dressyrförärvare

    Här följer en kortfattad presentation av förärvarna som placerat sig allra främst i årets statistik.

    • Poetic Justice. 1:a totalt, 1:a i hoppning. Internationellt känd hoppförärvare som toppat tabellen varje år sedan tävlingsåret 2015. Övervuxen connemara (152 cm), placerad i nationell 1,30-hoppning i hästklasser.
    • Kulltorps Yrrol. 2:a totalt, 3:a i hoppning. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan 2005, SM-silver i hoppning kat B 2012. 
    • Fabian. 3:a totalt, 2:a i hoppning men är dessutom den hingst i tabellen som har allra högst andel kvalificerade tävlingsavkommor. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 2003.
    • Miclas Activ. 4:a totalt, 4:a i hoppning. New forest, SM-vinnare I hoppning kat C 1999, vinnare av Prins Carl Philips pris i Globen. 
    • Verdi. 5:a totalt, 3:a i dressyr. Svensk ridponny, EM-placerad i dressyr. 
    • Minotauros. 6:a totalt, 5:a i hoppning. Liten (156 cm) SWB-hingst godkänd för ridponnyavel. Placerad i Svår hoppning i hästklasser.
    • Hellekis Timjan. 7:a totalt. Welshponny, SM-vinnare i fälttävlan kat B 1985.
    • Valdo. 8:a totalt, 2:a i dressyr. Svensk ridponny som tävlat på SM-nivå i dressyr.
    • Fleetfoot. 9:a totalt. Welshponny, tävlat nationell dressyr kat C. 
    • Top Nordpol. 10:a totalt, 6:a i hoppning. Tyskfödd ridponny, representerat Tyskland i nationshoppningar.
    • Vermont. 1:a i dressyr, far till Valdo och Verdi. Ridponnyhingst som gått EM i ponnydressyr.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym