Avelsnyheter
6 februari 12:01

Ridprov inte längre krav för diplom när SWB gör flera ändringar för unghästar

SWBRidprovet kommer inte längre vara obligatoriskt för att få diplom vid unghästtester. Det är också en hel del förändringar kring finalerna för 3-åringar. Förändringarna görs med hästvälfärden i fokus.

Ridprov inte längre krav för diplom när SWB gör flera ändringar för unghästar
Strawberry Daiquiri e Dakar blev årets Rikssto 2018. Årets upplaga av prestigefinalen får ett nytt upplägg. Foto: Roland Thunholm

Det är SWB som berättar om förändringarna inför bedömningssäsongen 2024 på sin webbplats.
– SWB ser löpande över sina regelverk och till 2024 har ridprovet gjorts valfritt, förändringen gör vi med hästvälfärdsfrågan i åtanke, säger SWB:s ordförande Per Jansson på webbplatsen.

Det ska vara stimulerande och spännande att se de bästa unghästarna mäta sig mot varandra under finalerna.

Helén Uddefors.

Den stora förändringen är att ridprovet vid unghästtest är inte längre obligatoriskt för att få diplom, men poängen för att erhålla diplom densamma som tidigare, 47 poäng.

Liksom tidigare får ingen delpoäng får vara under 7. Dessutom ska en blivande diplomhäst ha 8 poäng i minst två av gångartsbetygen som lovande dressyrhäst eller lägst 8 poäng i båda hoppbetygen som lovande hopphäst.

Ingen dispens

En annan ändring är att det inte längre går att söka dispens för en ridbana som är mindre än de mått som finns angivna i reglementet. För föl- och exteriörbedömning av ston uppdateras bedömningssäsongen från den 1 juli till den 8 september.

Läs mer om förändringarna i bedömningssystemet.

SWB presenterar även flera förändringar gällande finalerna vid 3-års championatet, Rikssto och Stallion Trophy för 3-åringar. ”Utveckling för framtiden samt att kunna erbjuda en hästvänlig men också attraktiv final för de yngsta hästarna där god hästvälfärd beaktas i alla led har varit några av utgångspunkterna i utformandet av det nya konceptet,” står det på SWB:s webbplats.

Minst 48 poäng

För att kvala till final krävs som precis som tidigare att hästarna är bedömda på Unghästtest med minst 48 poäng och diplom. I finalen kommer gångartshästarna inte längre visas ridna utan för hand samt i frihet på den så kallade åttan, som vid bruksprovet, i trav och galopp. Hopphästarna löshoppar precis som tidigare och även här bedöms galoppen i frihet på åttan.

SWB:s tanke är att finalen ska erbjuda mer show, kunskap och information än tidigare och att domarna ska förklara vad de ser hos finalhästarna gällande deras framtidsutsikter.
– Vi vill att finalen ska erbjuda inspiration och vara ett benchmark i avelsarbetet för våra uppfödare, det ska vara stimulerande och spännande att se de bästa unghästarna mäta sig mot varandra under finalerna på SWB Equestrian Weeks, avslutar Helén Uddefors, SWB:s vd, på webbplatsen.

Läs mer om förändringarna vid 3-årsfinalerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden