Sverige
29 mars 14:34
Ridsportplus

Ridskola inför bettlösa lektioner: ”Ska hjälpa våra hästar”

MunhälsaFöreläsningen om hästens mun av Ylva Rubin blev en ögonöppnare för Trosa ridskola. Nu ska bettlösa huvudlag testas på alla ridskolans hästar. "Det är våran skyldighet att lära oss själva mer och även lära ut hur vi ska ta hand om våra hästar på ett så bra sätt som möjligt," säger ridskolechefen Disa Johannesson.

Ridskola inför bettlösa lektioner: ”Ska hjälpa våra hästar”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Elenathewise/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Trosa ridskola har redan testat att låta en en del hästar gå med bettlösa huvudlag en tid, men nu tar de steget fullt ut.
    – Vi kommer att låta alla ridskolehästar få prova att gå en eller par dagar i veckan med ett bettlöst huvudlag, säger ridskolechefen Disa Johannesson som även har gjort andra förändringar kring hästarnas huvudlag.

    Ju mer våra elever ser att vi i personalen engagerar oss i det som rör hästens välfärd desto mer hoppas vi att vi kan överföra det till att det ska bli deras tankesätt också.

    Disa Johannesson.

    För 15 år sedan togs de sista aacheremmarna bort från ridskolans huvudlag.
    – Fram till i dag använder vi engelsk nosgrimma, remontgrimma eller ingen alls, säger hon.

    Ridskolan tar råd gällande hästarnas betsling och huvudlag i samband med att deras hästtandläkare undersöker hästarna. Det kan till exempel handla om att byta typ på bettringar, ändra nosgrimma eller ändra storlek på bettet.

    Föreläsning av veterinär

    Det som fick personalen på ridskolan, som har 20 lektionshästar och ungefär 200 uppsittningar i veckan, att ta ytterligare ett steg mot fler bettlösa lektioner var en föreläsning av veterinär Ylva Rubin nyligen.
    – Det var en riktig ögonöppnare. Det som skilde den här föreläsningen från andra var att vi fick klämma och känna och så tydligt se hur ett hästhuvud ser ut och hur en mun är utformad, var nerver går och hur otroligt känslig vävnaden är.

    – Ju mer vi lär oss om hur hästen ser ut i munnen och vilka oerhörda konsekvenser feltryck kan ha är det en självklarhet att underlätta för våra arbetskamrater hästarna så mycket det bara går. Det är våran skyldighet att lära oss själva mer och även lära ut hur vi ska ta hand om våra hästar på ett så bra sätt som möjligt. För oss är ju inte hästarna bara hästar, utan det är våra arbetskollegor, fortsätter Disa Johannesson som också gillar att klura ut vilka lösningar som passar de olika hästarna bäst.

    Intressera eleverna

    Förhoppningen är inte bara bättre mående hos ridskolans hästar, utan även att eleverna ska lära sig mer och intressera sig för hästars välfärd.
    – Ju mer våra elever ser att vi i personalen engagerar oss i det som rör hästens välfärd desto mer hoppas vi att vi kan överföra det till att det ska bli deras tankesätt också. En bonus är att få eleverna lite mer öppna för att inte rida som man alltid har gjort för att det funkade förr eller ha ett visst bett eller huvudlag bara för att man alltid har haft det.

    Utvärderingar ska göras

    Systemet med helt bettfria lektioner ska först testas med de elever som rider flera gånger i veckan och sedan försiktigt slussas vidare till andra grupper. Och det kan bli så att bettlösa lektioner inte fungerar i alla grupper eller under alla lektioner. Detta beroende på elevernas utbildningsståndpunkt och vad som ska göras under lektionen. Det är inte bara hästarnas välfärd som är viktig på ridskolan utan det är även elevernas säkerhet.
    – Vi kommer att göra utvärderingar löpande, säger Disa Johannesson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden