AktuelltTa bort viktgränserna. Det är Svenska Ridsportförbundets rekommendation till sina ridskolor.
– Det kommer vi inte att göra. Vi måste våga prata om vikt, säger Erica Lundqvist, verksamhetschef på Göteborgs Fältrittklubb.
Ridskolor och förbund oense om viktgränser

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Viktgränser för ridskolehästar kom i fokus när Umeå Ryttarförening berättade att de inför en viktgräns på 95 kilo för ridskoleryttare till hösten.
Det fick Svenska Ridsportförbundet att gå ut och rekommendera ridskolor att inte införa viktgränser.
– Det här är en del i en betydligt större fråga som handlar om matchning mellan häst och ryttare, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg.
Fakta
Ökar arbetet med trygghets-frågorna
- Svenska Ridsportförbundet kommer att gå in och stötta föreningarna mer i trygghetsarbetet. Bland annat ska ridlärares och verksamhetsansvarigas kunskaper om ”det svåra samtalet” ökas.
- ”Hur talar vi om vilka förutsättningar som krävs innan det är okej att sätta foten i stigbygeln? Här behövs stöd och utbildning. Vi har påbörjat den utbildningsinsatser men behöver göra mera,” säger Maria Eriksson, ordförande i SvRF:s ridskole- och utbildningssektion.
– Vi vet att diskussionen engagerar, och det är bra. Men det är ett stort ämne som handlar både om människors trygghet och om hästvälfärd, och att bara prata om viktgränser är att förenkla frågan. Det kan till och med vara kontraproduktivt, eftersom det är så mycket annat som spelar in i matchningen än vikten, säger Johan Fyrberg.
Ska vara inkluderande
Göran Dalin är ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd, och han ser inte heller viktgränser som en bra väg framåt.
– En god hästvälfärd ska vara inkluderande, och det blir väldigt fel om det uppfattas som att ridsporten stänger ute människor. Det finns också många fler parametrar än ryttarnas vikt. Det handlar om hur hästarna är byggda, hur välutbildade och gamla de är och i vilken kondition de är i. Hästarna kan också vara överviktiga och redan bära på extrakilon av den anledningen.
Viktgräns i flera år

Göteborgs Fältrittklubb har haft viktgränser på alla sina hästar i flera år, och har inga planer på att ta bort dem. Tvärtom, säger verksamhetschefen Erica Lundqvist.
– Jag håller med om att det inte bara är vikten spelar in, och vi är också tydliga med att vikten spelar mindre roll om det är en ryttare i balans som kan rida hästen i balans.
– Men vi upptäckte för några år sedan hur flera av våra hästar hade ont i ryggen, och att det var värst för de hästarna som bar på tunga ryttare. Ingen av oss i personalen kunde stå för en hästhållning där hästarna går sönder för att alla ska få rida.
Känslig fråga
Erica Lundqvist vet att det här är en känslig fråga på flera plan.
– Det är jättejobbigt att ta samtalet med ryttaren, men vi är väldigt öppna i både nyhetsbrev och i våra sociala medier med att vi har viktgränser.
Hon tycker inte att det är ett förenklat resonemang att bara prata om vikt.
– Vi har ridskolehästar som går 15 timmar i veckan med olika ryttare med varierande balans, och under hela vintern är vi låsta till lektioner i ridhuset. Dagens hästar är också av en lättare modell som inte är lika viktbärande.
Erica Lundqvist tror att goda saker kan komma ur att prata om ryttares vikt.
– Våra elever fyller i ett måldokument där de exempelvis kan ha som mål att kunna rida flera hästar. Då lockas de till en mer hälsosam livsstil med mer träning.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på