Porträtt, Ridsport Play
8 oktober 2021 10:03
Ridsportplus

Ridsport Play: Från ”ful ankunge” till Elitsto

Wry noseMånga höjde på ögonbrynen och avrådde skarpt när Anita Rostner ville operera det missbildade fölet Wild Wilma. Men Anita kände på sig att det var något speciellt med stoet. Och den fula ankungen blev en svan – i fjol blev hon tilldelad Elit för sina avkommor.

Ridsport Play: Från ”ful ankunge” till Elitsto
Ägaren Anita Rostner såg potential i stoet Wild Wilma, som föddes med en ovanlig defekt. Mot alla odds har stoet nu fått Elit för sina avkommor. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    2004 föddes ett fuxfärgat sto med vacker bläs. Men något var inte helt rätt. Fölet, som sedan kom att döpas till Wild Wilma, var missbildat med något som kallas för ”wry nose”.
    – Jag fick rent ut sagt en chock när hon kom ut, berättar ägaren och uppfödaren Anita Rostner, Myrsjö Gård.
    – Direkt när jag såg missbildningen ringde jag min kompis Tiina Valavaara och var helt förtvivlad. ”Hon är helt missbildad … men rätt söt ändå.”

    Då började jakten på någon som trodde på stoet på samma sätt som Anita gjorde. Både Strömsholm och Ultuna avrådde operation, men på Mälaren hästklinik fanns Anna Hedqvist.
    – Det var ett väldigt fint föl och storasystern hade fått en 10:a på typ och kommit trea i Fölriks. Så jag ville inte ge upp henne, förklarar Anita.
    – Anna hjälpte mig och fixade in Wilma i Helsingborg för operation av Palle Brink.

    Wilma-fram
    Wilma som föl. Foto: Privat
    Img_0628
    Wilma före operationen. Foto: Privat

    Omfattande operation

    Operationen genomfördes utan komplikationer när Wilma blivit åtta månader gammal. Under den tre timmar långa operationen knäcktes både överkäken och näsbenet. Det elfte revbenet avlägsnades och transplanterades in i käken för att omforma den. Dessutom sattes flera metallpinnar in i hästens huvud för att fungera som stöd under läkningen. En omfattande operation som bara gjorts en gång tidigare i Sverige.

    Direkt när jag såg missbildningen så ringde jag min kompis och var helt förtvivlad.

    Anita Rostner

    Kort därefter, som 1-åring, visades Wild Wilma och kom då tvåa med 38 poäng. Året därpå blev det revansch och hon vann sin klass på unghästpremieringen med 39 poäng (88887).

    Vid 3-årstestet på Strömsholm fick hon dressyrdiplom med 48 poäng och åttor rakt igenom protokollet. Efter det deltog hon i både Kungakannan och Avelschampionatet.
    – Wilma har aldrig varit svår någonstans med något. Alltid varit snäll oavsett vilken situation vi har varit i, berättar Anita med värme i rösten.
    – Hon har lärt oss så mycket. Det här var precis i början på vår karriär, så vi har liksom fått testa oss fram. Året efter att vi varit med Wilma på Kungakannan var vi där med hennes lillasyster My Princess (e His Highness), som då vann.

    Fw0a6827-copy
    Wry nose är en sällsynt, medfödd deformitet som tros uppkomma genom felläge i liv-modern. Mekanisk tryckpåverkan får överkäken att krökas där skelettet är som mjukast och svagast. Foto: Sofie Sköld

    Fick sitt första föl som 4-åring

    När Wilma var fyra år fick hon sitt första föl. Anita fick höra sig för först med hingsthållaren om det var okej att betäcka Wild Wilma, för en hade sagt nej med rädsla för att missbildningen skulle vara ärftlig.
    – Valet föll på den nygodkända hingsten Highcruiser, som jag sedan köpte.
    – Wilma har väldigt korrekta ben, men det hade inte hennes mamma. Så för mig har det varit viktigt med en hingst med bra ben och god ridbarhet.

    Resultatet blev avkomman Henry Wild som tävlat upp till medelsvår dressyr. Det visade sig vara en bra kombination med Highcruiser.

    Fw0a6986-liggande
    En dag kände Anita något konstigt på Wilmas mule. Den ena pinnen från operationen var på väg ut. De var på väg till Strömsholm men då stack pinnen ut en decimeter och de vågade inte lasta. Så på hemmaplan fick de själva försiktigt dra ut pinnen. Wilma stod snällt och allt slutade bra. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a6798-copy
    Ett revben togs bort och transplanterades in i käken. Foto: Sofie Sköld

    Efter det första fölet ville Anita ha in Wilma i sporten igen. Då visade Wilma tydligt att dressyr inte var hennes grej, så Ebba Johansson fick ta henne på prov som hopphäst. Det funkade bra och Wilma såldes till familjen Johansson.
    – Någon dag efter att hon gått igenom besiktningen bröt hon benet. Tre rejäla lodräta sprickor ovanför knät, berättar Anita.

    Brunstar även om hon är dräktig

    Under konvalescenstiden blev Wilma tjuvbetäckt. Anita sade till stoets nya ägare att de kunde komma till Myrsjö och dräktighetsundersöka och se ifall det gick att spruta bort fostret.
    – Men sen ringde hon och sa att ”Wilma brunstar så det behövs inte”. Hon ringde igen några månader senare och sa att Wilma hade kolik. Veterinären kom ut och höll på att bli biten i armen. Wilma hade ett föl i magen. Då lärde vi oss att hon brunstar var tredje vecka, dräktig eller ej, skrattar Anita.

    Någon dag efter att hon gått igenom besiktningen bröt hon benet – tre rejäla lodräta sprickor ovanför knät.

    2011 föddes Wild Love och Wilma fick lite mammaledighet. Därefter reds stoet i gång och tävlade framgångsrikt upp till 1,25 med Ebba Johansson.

    Men under ett ridpass fick hon en gaffelbandsskada och då fick Anita frågan om att ta tillbaka Wilma.
    – ”Förresten, hon brunstar” sa de och jag satte mig i bilen direkt, säger Anita.

    Köptes tillbaka av Anita

    2012 kom Wilma åter i Anitas ägo och 2013 föddes fölet Frank Wild (e Firenze). Därefter lånades Wilmas mage ut till Anitas hovslagare och resultatet blev stofölet Wild Wittra (e Sir Donnerhall II). Sedan följde två år med två hingstföl efter Highcruiser: Harry Wild och Harald Wild.

    2017 kom ett efterlängtat stoföl efter Highcruiser, som fick namnet Helny Wild. När Helny bara var åtta dagar gammal drabbades Wilma  av kolik och behövde buköppnas.
    – Operationen gick bra. De behövde bara lägga allting till rätta. Hon fixade det också, diande föl och med klamrar under magen. Det året var hon med på Riksföl och fölet vann, berättar Anita.

    När Helny var född bad Anitas kompis om att få låna Wilmas mage och 2018 föddes Hennessy Wild (e Dalwhinnie).
    – Under tiden som Wilma varit borta hos min kompis hann hon skada sig igen. Hon kom tillbaka och var halt, ja då hade ett griffelben gått.

    2019 föddes det sista stofölet med kombinationen Wilma och Highcruiser, Hilma Wild, som Anita fortfarande äger. 2020 föddes hingsten Rholle Wild (e Rhodium), som nu är såld som hingstämne. I år har Wilma fått ett hingstföl efter Firenze.
    – Det blev ju så bra med Frank Wild så nu fick det bli en Frans Wild.

    Fw0a6941-copy
    – De bästa stona ska gå i avel. Vissa ston ska inte vara i sporten, de är för bra för det. Foto: Sofie Sköld
    Fw0a6960-copy
    Alla Wild Wilmas föl har på något sätt fått ”Wild” i sitt namn, årets föl heter Frans Wild. Foto: Sofie Sköld

    Trots att många var skeptiska till både operationen och fortsatt avel på Wild Wilma i början, finns det nu ingen som tvivlar på att beslutet var rätt.
    – Hennes föl har aldrig varit svårsålda och det är inte för att Wilma är Wilma utan för att fölen är så himla fina.
    – Men jag skulle nog inte göra om operationen i dag. Det var väldigt lång rehabilitering och det var stundtals väldigt jobbigt för henne.

    Hennes föl har aldrig varit svårsålda och det är inte för att Wilma är Wilma utan för att fölen är så himla fina.

    Anita kan berätta hur mycket som helst om Wilma och man förstår att det är en mycket speciell häst.
    – Hästrädda människor törs hantera och rida på henne, trots att hon är rätt stor och ful med sitt sneda ansikte. Hon bjuder in hundarna i boxen för att få visa sitt föl. Hon är lite mer än bara en häst och när hon inte kan bära föl längre får hon gå som pensionär här. Hon betyder så mycket för mig.
    – Palle Brink ska få henne när hon gått bort, för att få se hur allting ser ut efter operationen. Det har jag lovat honom, ler Anita.

    Fakta

    Wild Wilma

    Fw0a6881-copy
    – Alla hästarna här i stallet känner igen Wild Wilma, men kommer det en ny häst kan den bli rädd för henne, säger Anita Rostner. Foto: Sofie Sköld

    Härstamning: e Warsteiner u Nymphaea ue Nactus

    Född: 2004

    Ägare: Anita Rostner, Myrsjö Gård

    Avkommor:

    • 2008 Henry Wild e Highcruiser – tävlar Msv dressyr.
    • 2011 Wild Love e Love is in the air – Felfri 1,20.
    • 2013 Frank Wild e Firenze – startat Prix S:t Georges.
    • 2014 Wild Wittra e Sir Donnerhall II – utlånad mage. Såld på Elitfölauktionen till Danmark.
    • 2015 Harry Wild e Highcruiser
    • 2016 Harald Wild e Highcruiser.
    • 2017 Helny Wild e Highcruiser – vann Riksföl.
    • 2018 Hennessy Wild e Dalwhinnie – utlånad mage.
    • 2019 Hilma Wild e Highcruiser.
    • 2020 Rholle Wild e Rhodium.
    • 2021 Frans Wild e Firenze.
    • 2021 seminerad med Hometown.

    Sagt om Wild Wilma

    ”Det här kanske inte är den hästen som har den bästa skritten eller den bästa traven, men hon har en otroligt hög standard. Alla gångarter är bra”.

    Karl-Henrik Heimdahl, domare

    Tidigare artiklar om Wild Wilma i Ridsport:

    Ria050309t027
    Ridsport nr 5/2005.
    Ria050629t057-ny
    Ridsport nr 13/2005
    Ria060906t083
    Ridsport nr 18/2006

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden