ClinicAtt rida över galoppbommar i högt tempo var en av utmaningarna för eleverna när Stephanie Holmén höll en clinic på Husaby hästklinik på måndagen. "Det är viktigt att komma upp i banhoppningstempo varje pass, så att det inte blir en så stor grej att lägga upp galoppen när du kommer in på banan", säger Stephanie Holmén.
Ridsport Play: Galoppbommar lär dig gasa på tävling

Husaby hästklinik i Götene genomförde sin årliga clinic för sina kunder även detta år, men det blev en helt igenom digital clinic som streamades till dem som ville följa den. Bara en handfull människor fanns på plats i ridhuset, tillsammans med detta års gäst, Stephanie Holmén, som undervisade i ett ridhus samtidigt som hennes arbetsgivare Peder Fredricson gjorde dig redo att ta emot priser på Idrottsgalan.
Testa gas, broms och precision
Temat för clinicen var ”Kom igång inför tävlingssäsongen”.
− Det viktiga är grunderna. Var noggrann med de grundläggande sakerna, att gas och broms funkar och att alla övningar presenteras väl för hästarna, sade Stephanie Holmén, som började med att coacha de fyra ekipagen under uppvärmningen. Hon gav tips om små förhållningar och små eftergifter, liksom om avspända långa galoppsprång i lätt sits.
− Se vägen framför er när ni byter galopp, instruerade hon.
Det är ofta lättare att lägga in ett galoppsprång än att ta bort ett
Efter lite travbommar väntade första galoppövningen, med galopp över bommar med 18 meter emellan. Perfekt för fem galoppsprång, inga större problem att korta till sex, men att länga till fyra var inte lika lätt.
− Det är ofta lättare att lägga in ett galoppsprång än att ta bort ett, men det är viktigt att komma upp i banhoppningstempo någon gång varje övning, sade Stephanie till eleverna och poängterade vikten av att komma in rätt för att klara fyra språng, att inte lägga in ett extra språng före första bommen utan få ett helt språng där för att räcka hela vägen fram.

Även i nästa övning, galoppbom före hinder, handlade det om noggrannhet och precision. Efter de första sprången lades bommen upp på klossar, för att hästarna skulle få träna på såväl styrka som koordination, med två språng tätt inpå varandra.
Anridningen avgör hur linjen blir
Den tredje och sista övningen bestod av tre hinder, räcke-oxer-räcke, med 14 meter emellan längs ena långsidan. Åter handlade det om att lägga in olika antal galoppsprång mellan hindren.
− Hur du kommer in på det första hindret avgör hur du kommer på det sista, konstaterade Stephanie Holmén, och lotsade ekipagen genom övningen med kloka råd.
När en linje inte gick så bra rådde Stephanie ekipaget att skritta en stund, komma ner i varv, smälta de senaste sprången och därefter komma igen.

Isa Hjortsäter som red 11-åriga stoet Filaloha (e Cohiba-Irco Mena) var särskilt nöjd med den sista övningen.
− Det passade min häst väldigt bra med en övning där det handlar om att vänta, lyssna och vara i balans, och inte bara kasta sig iväg över första hindret, sade hon.
Johanna Säll Karlsson som red Hot Stuff (e Hip Hop-Cardento) var mest förtjust i den i inledande galoppövningen över bommar.
− Det är en övning som verkar så simpel, men som visar ekipagets svaga punkter.
Övriga deltagare i clinicen var Esther Ansgariusson som red Cool Boy (e VDL Silverstone- Indoctro) och Klara Sandberg med Careful feeling (e Careful-Elmshorn)
Osäkert hur säsongen fortsätter
Stephanie Holméns hästar är redan trimmade för tävlingssäsongen, och i helgen startade hon i Peelbergen, där det en andra plats i Grand Prix med Flip´s Little Sparrow och en andraplats i 1,35 med Thelma Hästak, som hon hoppas få tävla mer i år.
− Med Sparven hade jag hoppats få rida någon världscup. Hon är 17 år i år så vi vet inte hur många fler säsonger hon kan tävla, men nu ställs ju tävlingar in hela tiden, säger Stephanie Holmén efter clinicen.
För Stephanie väntar i stället tävlingar på hemmaplan.
− Vi ska rida i Helsingborg och Borås, och sedan väntar vi på besked från Göteborg. Vad det blir sedan är för tidigt att säga, men jag hoppas att det blir lite roliga tävlingar.




Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på