Ridsport Play, Träningstips
13 april 2022 18:34
Ridsportplus

Ridsport Play med Nina Lilja: ”Släpp handbromsen”

Hästproblem, del 5Sluta att bromsa och börja i stället aktivera din övertaggade häst. Så lyder Nina Liljas råd till dig som kämpar med en häst som helst vill rusa framåt.

Ridsport Play med Nina Lilja: ”Släpp handbromsen”
Ut och rid, även om hästen blir taggad – du blir bra på det du tränar på. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästen blir till viss del vad vi gör den till. Men hur mycket vi än jobbar med en häst har den trots allt en grundpersonlighet som påverkar hur den reagerar i olika situationer.

    Precis som människor kommer hästar i alla sorter och Nina Lilja upplever att de flesta ryttare också trivs med en viss sorts häst. Har du en gång haft en het häst skaffar du kanske gärna en till.

    Problemet är oftast ryttarrelaterat

    _dsc3352
    Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan på ponny och upp till Grand Prix dressyr på häst.Hon har även visat hästar på Breeders och Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Foto: Natalie Lindholm

    Att du som ryttare passar med en viss sorts häst betyder dock inte att förhållandet blir helt problemfritt. Att sitta på en häst som lätt bli het och taggar i gång är inte alltid det lättaste.
    – Om hästen är riktigt laddad under ryttare kan det absolut dels bero på hästens medfödda personlighet, att den helt enkelt är lite extra taggad. Men till viss del tror jag absolut problemet är ryttarrelaterat, funderar Nina,  som menar att det inte nödvändigtvis är en dålig sak.

    Ryttarrelaterade problem går det nämligen att råda bot på. Att ha en riktigt taggad häst behöver inte heller bara vara något negativt, det är trots allt ofta just de hästarna som kan gå riktigt långt med rätt ryttare i sadeln. Nina  jämför med sin egen stjärna:
    – Min bästa dressyrhäst är lite bekväm av sig och han har också lite svårt för piaff. På elitnivå tror jag du måste ha en mer taggad häst, oavsett gren.

    Hantera hästen på rätt sätt

    Samtidigt konstaterar Nina att för  att nå framgångar, eller bara uppnå vardagsharmoni, med den heta hästen gäller det att du som ryttare lär dig hantera den på rätt sätt. Det allra vanligaste felet Nina ser ryttare göra när de sitter på heta hästar är att de fastnar i att bromsa.
    – Hästen vill springa på, blir stark i handen och ryttaren håller tillbaka. Här byggs energin upp på höjden och situationen blir bara värre och värre, förklarar hon.
    – Det är så klart helt naturligt att du försöker hålla igen om du känner att det går för fort eller att du är på väg att tappa kontrollen. Men att ständigt försöka hålla igen eller att sätta på ett skarpare bett är väldigt sällan lösningen.

    Nina menar att det enda som händer när du sätter på ett skarpare bett på hästen som vill springa är att den blir kort i nacken och fortsätter springa minst lika mycket. Dessutom vänjer sig hästen snart vid det skarpare bettet, varpå du måste betsla upp ännu en gång och snart är ni inne i en ond cirkel där ni helt tappat den där mjuka, fina kontakten med varann.

    Sätt hästen i arbete

    I stället för att betsla upp eller hålla tillbaka förklarar Nina att det vi måste göra är att få hästen intresserad av uppgiften den har framför sig.
    – Sätt hästen i arbete med intressanta uppgifter och hitta ett sätt där den vill jobba med dig, inte mot dig.

    Fakta

    Aktivera den heta hästen

    _dsc5467
    Låt bli bromsen! Foto: Natalie Lindholm

    Låt bli bromsen!

    Försök att låta bli att bromsa, även om det är lättare sagt än gjort när hästen vill iväg. Att sitta och bromsa hela tiden bygger bara upp mer spänning i hästen och när du väl släpper efter kommer den antagligen explodera. Försök i stället att variera arbetet för att hålla hästen uppmärksam på dig och det ni gör tillsammans. På så sätt aktiverar du både kropp och hjärna och hästen får annat att tänka på än att springa.

    Om hästen vill springa rakt fram kanske du rider en svag öppna, lägger en volt eller övar på många övergångar.

    Försök vara mjuk i handen och håll dig lugn själv – allt för att hålla hästen sysselsatt med något annat än tanken på att skynda framåt.

    _dsc5401
    Trava över bommar Foto: Natalie Lindholm

    Trava över bommar

    Lägg ut sju bommar på ett voltspår med ett bra avstånd som passar just din häst. En meter mitt på brukar vara lagom för en normalstor häst. Avståndet ska varken kännas för kort eller långt, du vill att hästen ska kunna jobba på i ett lugnt, jämnt tempo över bommarna och hitta balans  i övningen. Blir avståndet för långt far hästen lätt iväg och stressar upp sig, och blir det  för kort är det lätt hänt att ni tappar takten.

    Utnyttja volten till att rida lite längre eller kortare avstånd, beroende på om du rider i ytter- eller innerkant på bommarna. Höj gärna upp bommarna lite så att hästen får ta i och inte snubblar sig igenom övningen, men låt första och sista bommen ligga på marken. På så sätt kommer hästen in på ett mjukt sätt. Övningen syftar till att både du och hästen skas komma till ro.

    _dsc5444
    Fastna inte i ridhuset Foto: Natalie Lindholm

    Fastna inte i ridhuset

    Visst är det lätt hänt att välja ridhuset eller ridbanan om hästen lätt blir het, men rider du ut är det trots allt större chans att hästen får utlopp för sin ener-gi. Är din häst väldigt på hugget går det kanske lite väl fort om du galopperar på ett fält. Satsa i stället på att rida på små stigar i skogen. Välj en slingrig väg där hästen måste tänka på var den sätter fötterna. Kuperade marker är jättebra för heta hästar.

    Vill du trots allt rida på fält kan du gärna använda dig av en bomövning även där. Bommarna gör att hästen måste stanna upp och tänka till lite i stället för att bara rusa på. Ligg och rulla på bommarna i ett jämnt tempo i galopp. Även här ska du se till att hästen trivs och inte behöver anstränga sig för mycket.

    Tips!

    Glöm inte att rida framåt! Även om din häst gärna vill gå iväg måste du våga rida fram. Jobba ofta med tempoväxlingar där du känner att du både kan rida framåt och ta tillbaka hästen. 

    Att tänka på

    • Mycket handlar om att hitta lugnet och balansen där hästen känns harmonisk. Jag kommer ofta tillbaka till att sätta hästen i arbete och det gäller även med den heta hästen. Tänk dig övningar där ni smidigt kan gå mellan olika rörelser för att behålla en jämnhet i hästen.
    • Aktivera hästen även när du rider ut. Rid runt trädstammar och flytta den längs stigarna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden