Dressyr
3 april 2022 09:24
Ridsportplus

Ridsport Play möter Nilshagen: ”Jag har ingen längtan efter att starta eget”

I spetstruppenDen svenska dressyrryttaren Therese Nilshagen planerar inte att lämna Tyskland. ”Efter så många år här känns det nästan som att jag är tysk nu,” säger Therese, som berättar om sitt liv på Lodbergens dressyrcenter i nordvästra Tyskland.

Ridsport Play möter Nilshagen: ”Jag har ingen längtan efter att starta eget”
Therese Nilshagen intervjuas om jobbet, hästarna och ifall hon tänker flytta till Sverige. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är lätt att förstå varför Therese Nilshagen stannar kvar i Tyskland; med tillgång till en mästerskapshäst av högsta klass och ett arbete där hon får kombinera sina intressen sport och avel har hon det mesta hon kan önska sig.

    Tillsammans med Dante Weltino OLD (hingst f-07 e Danone I-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls) har hon haft en stadig plats i det svenska landslaget sedan 2016. Den svarta hingsten, som ägs av Therese Nilshagen och hennes arbetsgivare Dressurpferde Leistungszentrum Lodbergen, började tävla internationellt 2015 och det närmaste målet är VM i danska Herning i sommar.
    – Med de möjligheter jag har här på min arbetsplats är Tyskland väldigt, väldigt bra för mig. Och nej, jag har inga planer på att flytta hem till Sverige, säger 39-åringen som flyttade till Tyskland i februari 2003.

    Theresenilshagensnj-017
    Therese Nilshagen höll en populär clinic på Runsten söder om Stockholm i december. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Theresenilshagensnj-023
    Vikten av att ha en ”happy horse” var något hon lyfte i sin undervisning. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Känner sig nästan som tysk

    På sin nuvarande arbetsplats har hon varit i tio år.
    – Efter så många år här känns det nästan som att jag är tysk nu. Kanske, kanske att jag återvänder till Sverige någon gång i framtiden men det beror ju mycket på min privata situation också.

    På Lodbergens dressyrcenter är hon ansvarig för att driva anläggningen i samråd med dess ägare som bor i Schweiz. Hon rider och tränar hästar, men ansvarar också för saker som inköp av hästar och personalfrågor.

    Verksamheten är inriktad på dressyr med seminstation och plats för nio hingstar i hingststallet och drygt 40 hästar totalt. Lodbergen köper främst in 2,5-åriga hingstämnen, men även en del föl.
    – Hingstarna väljs ut utifrån om de kan bli en framtida Grand Prix-häst för mig att tävla på, säger Therese Nilshagen.

    De andra som jobbar här brukar få jobba hårt för att få bort mig från stallet på kvällarna.

    När hon väljer ut unghingstarna tittar hon på hästen som en helhet.
    – Man rider ju inte på härstamningen, men den är intressant och vi vill kunna erbjuda våra stoägare flera olika blodslinjer.
    – Sedan måste de ha tre bra gångarter. Det måste inte vara de allra största gångarterna men det ska finns en viss spänst med en fjädring genom ryggen och så ska de vara funktionellt byggda med korrekt benställning och halsansättning. Förutsättningarna för att bli en bra sporthäst måste finnas där, även om det aldrig föds några Grand Prix-hästar. En Grand Prix-häst är något som skapas, fortsätter hon.

    Får tävla så länge mästerskap hägrar

    Therese Nilshagen återkommer gång på gång till de goda förutsättningar hon får av sin arbetsgivare att utöva dressyr på allra högsta nivå. Trots att avkommorna till hennes tävlingskamrat Dante Weltino nu börjar visa framhovarna, har ägarna inga tankar på att sätta honom i avelsboxen så länge mästerskap hägrar. Han finns tillgänglig via fryst sperma för dem som vill.
    – Att binda upp sig och ha honom tillgänglig på färsk sperma hela avelssäsongen är svårt om han ska gå mästerskap. Och så är det redan stor belastning på en häst att utöva sport på högsta nivå, den blir ju ännu större om han ska avla också, säger Therese.

    Theresenilshagensnj-026
    Therese Nilshagen under clinicen på Runsten:
    ”Om något inte funkar, fundera över om det kan vara så att hästen inte förstår dig? Vi har ett stort ansvar för att få hästen att förstå.” Foto: Sandra Nordin Johansson

    Hon började som vanlig ridskoletjej i Stockholm och har nu tagit upp fyra hästar till Grand Prix.
    – Det är en lång väg att ta upp en häst till Grand Prix men det är väldigt, väldigt roligt att följa dem från att de är unga.
    – Mitt hjärta brinner för sporten, men jag tycker avel och genetik är väldigt intressant och roligt att hålla på med också.

    Hon har flera av sin arbetsgivares hästar på gång upp i klasserna. Den som är näst i tur att ta steget ut till internationell Grand Prix är den godkände hingsten For Romance I OLD (f-09 e Fürst Romancier–Sir Donnerhall I, uppf Stuteri Lewitz).
    – Han är väldigt populär i aveln och har aldrig haft under 350 ston något år, så han ska fortsätta verka på färsk sperma, vilket innebär att jag får vara lite försiktig med tävlande under avelssäsongen med honom.
    – Det roligaste som finns är att rida och tävla Dante, men jag kan ju inte göra allt hela tiden med honom, jag vill att han ska tid för återhämtning också. Därför vore det bra för mig att ha en häst till som går internationell Grand Prix och som jag till exempel kan rida världscupen på.

    8-årige For Final OLD (hingst f -13 e For Romance I-Dimaggio, uppf Sarah Kohl) är också på gång uppåt i klasserna, dessutom har Therese en 7-åring och en 4-åring som hon tror mycket på.
    – Jag får den tiden jag behöver för att rida, träna och utvecklas, säger Therese, som när hon är ledig främst ägnar sig åt att ta hand om sin kropp genom att träna och gå till sin fysioterapeut.
    – De andra som jobbar här brukar få jobba hårt för att få bort mig från stallet på kvällarna. Den positionen jag har och det jag gör kräver ett stort engagemang.

    Passar perfekt som anställd

    Några funderingar på att starta eget, vilket är vanligt bland toppryttare, har hon inte.
    – Nej, jag har det så bra här och det passar mig perfekt att vara anställd. Jag kan förstå att många drömmer om att starta eget men jag har ingen längtan efter det. Jag ser ju hur räkningarna kommer in varje månad.
    – Samtidigt förstår jag att det här kanske inte kan vara för evigt. Men skulle dagen komma då det blir ett slut här hoppas jag att jag har arbetat mig upp så pass att jag kan få en anställning någon annanstans. Jag tycker nog att jag har en bra grund att stå på nu. Eller eventuellt kan jag tänka mig att ha en mindre verksamhet på en liten gård.

    Fakta

    En talangfull sjusovare

    Theresenilshagensnj-003
    Therese Nilshagen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Namn: Therese Nilshagen.
    • Ålder: 39 år.
    • Bor: Lodbergen, Tyskland.
    • Gren: Dressyr.
    • Familj: Mamma, pappa och syster i Sverige.
    • Meriter: Har representerat Sverige på tre EM, ett VM och ett OS sedan 2017 och tagit två EM-brons i lag, allt tillsammans med Dante Weltino OLD.
    • Rankning: Nuvarande plats på världsrankningen för Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD är nr 13.
    • Aktuell: Ingår i svenska spetstruppen 2022.
    • Dolda talanger: Äta snabbt och sova mycket.
    • Intressen: Försöker komma i väg på en resa långt hemifrån i två veckor en gång om året.

    Från ridskola till OS

    Therese Nilshagens ryttarkarriär började på ridskola i Vällingby och hon gjorde sin första internationella start 2015, som 32-åring. Efter det tog den internationella karriären fart snabbt och redan året efter var hon uttagen till sitt första internationella mästerskap, OS i Rio. Det blev dock ett riktigt bakslag då Dante Weltino inte gick igenom besiktningen. Hon och ”Dante” har efter det ingått i de svenska bronslagen på EM både 2017 och 2019. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden