Debatt
16 november 2023 13:38

Ridsporten behöver samlas kring ett etiskt förhållningssätt 

KlargörandeEn framstående hästvälfärd är inte bara en hygienfaktor och en legitimitetsfråga för ridsporten utan också en bidragande orsak till våra sportsliga framgångar. Det slår Sandra Ruuda, ordförande i Svenska Ridsportförbundet och Johan Fyrberg, tillträdande generalsekreterare fast i dagens debattartikel i Ridsport. De berättar också varför frågor om valfri betsling, sporrar och nosgrimmor är högt upp på agendan inför helgens General Assembley i FEI.

Ridsporten behöver samlas kring ett etiskt förhållningssätt 
Sandra Ruuda och kollegan på Svenska Ridsportförbundet, tillträdande generalsekreteraren Johan Fyrberg, vill använda Sveriges ledande position för att förbättra hästvälfärden inom den internationella ridsporten. Foto: Malin Enestubbe

Sverige är idag en världsledande ridsportnation.

I hoppning är vi regerande världsmästare, europamästare och OS-mästare samtidigt som vi når fina framgångar inom många andra grenar och områden. Men att vara världsledande är förpliktigande.

Vi som är verksamma inom ridsporten har ett ansvar både på hemmaplan och för ridsportens internationella utveckling. På Svenska Ridsportförbundet vet vi att en framstående hästvälfärd inte bara är en hygienfaktor och en legitimitetsfråga för ridsporten utan också en bidragande orsak till våra sportsliga framgångar.

De svenska framgångarna gör Sverige till en viktig röst.

Det internationella ridsportförbundet, FEI, med sina 136 medlemsländer håller under november sin årliga ”General Assembly”. De svenska framgångarna gör Sverige till en viktig röst i detta sammanhang och vi använder den positionen till att driva hästvälfärdsfrågor.

Inför FEI-mötet har Svenska Ridsportförbundet därför lämnat in flera förslag om förändrade regler vad gäller utrustning;

  • Vi vill exempelvis se valfri betsling i internationell dressyr Grand Prix
  • och att det ska vara valfritt att bära sporrar.
  • Vi vill också bland annat se tydligare regler vad gäller nosgrimmor i alla ridsportens grenar.

Vi ser dock att det krävs ett samlat grepp internationellt kring kombinationen säkrad hästvälfärd – god sport. FEI gav våren 2022 en arbetsgrupp i uppdrag att utarbeta en handlingsplan för att stärka och utveckla hästvälfärden inom ridsportens alla grenar.

Vi ser nu fram emot att ta emot gruppens slutrapport och skarpa rekommendationer där Svenska Ridsportförbundet har höga förväntningar på det fortsatta arbetet. Vi anser bland annat att en fortsatt utveckling måste ske inom utbildningsområdet med särskilt fokus på hästens grundläggande fysiska och mentala behov och de områden som forskning och beprövad erfarenhet visar har betydelse för hästens välfärd.

Hela ridsporten behöver samlas kring ett etiskt förhållningsätt med en gemensam inställning till hästen som en levande och kännande varelse där all hästsport ska bedrivas med friska och hållbara hästar.

Vi är medvetna om att synen på hästar och ridsport ser olika ut bland världens ridsportnationer. Svenska Ridsportförbundets hållning är att vi förhåller oss ödmjuka exempelvis inför det faktum att svensk djurskyddslagstiftning, som är bland de mest progressiva i världen, inte kan förväntas bli internationell norm på kort sikt. Men det hindrar oss inte från att vara drivande i frågorna! 

Sandra Ruuda, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Johan Fyrberg, tillträdande generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden