Sverige
9 december 2013 06:28

Ridsporten skänker pengar till Musikhjälpen

Petronella Jonsson startade en tävling för ridklubbar om att samla in mest pengar till Musikhjälpen. "Jag hoppas att vi kan visa att vi inte bara engagerar oss när det gäller ridsporten", säger hon. I dag startar Musikhjälpen i Sveriges Radio P3 - var med och hjälp du också.

Ridsporten skänker pengar till Musikhjälpen
Petronella Jonsson är initiativtagare till Ridsporten för Musikhjälpen. Tommy Larsson

Musikhjälpen är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen och sänds dygnet runt på SVT och P3 den 9-15 december i år. Årets tema är ”Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet” och de insamlade pengarna kommer att gå främst till Sydasien och Afrika där problemen är som störst.

– Förra året lyssnade jag på Musikhjälpen mycket och Soran Ismail startade då ”Fanskampen” för att få fans till olika idrottsföreningar att samla in pengar. Inte en enda ridklubb fanns med, vilket jag tyckte var både konstigt och tråkigt. Speciellt som många hästmänniskor bara några veckor innan hade gått ihop och samlat in nästan 900 000 kronor så att Sara Algotsson Ostholt skulle kunna köpa (dåvarande) Mrs Medicott, säger hon.

Temat borde beröra oss lite extra eftersom det är så många unga tjejer som är aktiva inom ridsporten. Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet eller förlossning och de flesta är mellan 15 och 20 år gamla. Tanken är att klubbarna ska tävla om vem som kan samla in mest pengar.

– Jag började räkna på det, och enligt Svenska Ridsportförbundet så har de 150 000 medlemmar i Sverige. Om alla skänker 100 kronor var, innebär det att vi kan skänka 15 miljoner kronor till Musihjälpen, säger Petronella.

Rent praktiskt kommer varje klubb att kunna registrera sitt initiativ på Musikhjälpens hemsida. Alla pengar måste skickas in med hjälp av den digitala insamlingsbössan för att ett resultat ska kunna registreras. Petronella hoppas att tävlingen ska bidra till att klubbarna taggar varandra och andra idrottsföreningar.

– Jag hoppas att vi kan visa att vi inte bara engagerar oss när det gäller ridsporten utan att vi faktiskt är medvetna om vad som sker utanför vår lilla bubbla, säger hon.
– Hur man samlar in pengar är upp till var och en, man kan ju till exempel anordna någon aktivitet eller så ber man bara så många som möjligt att skänka pengar. Det viktiga är inte hur mycket pengar var och en skänker utan tanken med Musikhjälpen är att engagera så många som möjligt.  Bara man gör något tillsammans, har roligt och samtidigt gör det för en god sak.

Facebooksidan Ridsporten för Musikhjälpen
Musikhjälpens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden