Sverige
12 mars 2017 20:50

”Ridsportsbutiken bidrar till smalhetsen”

Det blir allt svårare att hitta ridkläder i den storlek man normalt har tycker Viktoria Persson. Nu har hon startat en namninsamling mot vikthetsen i ridsporten.

”Ridsportsbutiken bidrar till smalhetsen”
Vikthetsen finns överallt i samhället - även inom ridsporten. Nu har Viktoria Persson startat en namninsamling mot att ridsportbutikerna bidrar till denna.

24-åriga Viktoria Persson från Halmstad är hästtjej sedan barnsben. Hon har skrivit ett blogginlägg där hon uppmärksammar att våra ridsportmärken inte är bättre än de stora modehusen när det gäller att bidra til smalhetsen i vårt samhälle.

Smala modeller, allt mindre storlekar trots samma märkning och mindre omfång gällande storlek är faktorer som Viktoria reagerat på.
– För mig är frågan viktig då jag under min sjuksköterskeutbildning och sedan även som färdigutbildad sjuksköterska såg hur media kunde påverka ungdomars självbild och till även orsaka skador på den egna kroppen, säger Viktoria till Ridsport.
– Främst hos flickor, men även hos pojkar.

För Viktoria är det viktigt att ridsporten kan få vara en frizon från dessa krav.
– Där man kan få vara stolt över sin kropp och den man är, säger Viktoria.
Hon vill att man inom ridsporten ska kunna slippa smalhetsen från media och omgivningen.


Viktoria Persson. Foto: privat. 

Men nu upplever hon att smalhetsen tränger sig på. Efter ett besök i sin lokala ridsportaffär upptäckte hon att modellerna ändrats så mycket att hon tvingades ta den största storleken istälelt för den storlek hon normalt använder.
– De var då jag insåg att det finns en mall att passa i även här, förklarar Viktoria.
– Varför kan inte storlek 40 får vara just storlek 40, istället för ett plagg som upplevs som felmärkt?

Nu har Viktoria startat en namninsamling mot vikthetsen inom ridsporten. Det hon vill är att ridsportbutikerna ska arbeta mot vikthetsen i samhället genom att ha rätt märkning av storlekar på produkter, att visa varierande människor i sin reklam och att tillhandahålla produkter i större storlekar.

Du hittar Viktorias namninsamling här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden