Sverige
28 maj 14:30

Ridvägsskylten förbjuder cykling – fanns på leden där Poker dog

FörbudDet fanns tydlig skyltning om ridväg på den sträcka där hästen Poker blev skrämd av mountainbike-cyklister, skenade och skadades så svårt att han måste avlivas.
− En skylt med påbjuden ridväg innebär automatiskt att cykling är förbjuden, säger Ingela Gustafsson, enhetschef inom park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Ridvägsskylten förbjuder cykling – fanns på leden där Poker dog
Skylt med påbjuden ridväg betyder att cykling är förbjuden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Första vardagen efter den tragiska händelsen i Säve var personal från förvaltningen på olycksplatsen för att kontrollera skyltningen, eftersom det fanns uppgifter om att ridleden inte var tillräckligt tydligt skyltad.
− Vår personal kunde konstatera att det satt skyltar om påbjuden ridled på ett antal ställen längs sträckan. Skylten innebär att det är förbjudet att cykla på leden, säger Ingela Gustafsson, enhetschef för naturenheten på park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Hon beklagar djupt händelsen i lördags, då två mountainbikecyklister kom bakifrån och skrämde hästen Poker så mycket att han började skena, hoppade över en gärdsgård och föll nerför en brant, bröt benet i landningen och måste avlivas på plats. Ryttaren föll av i ett tidigare skede och fick bland annat ett jack i armen som fick sys.

Ett antal tillbud

− Vi vet att det är ett bekymmer med det ökande cyklandet i naturen, och att det har varit ett antal tillbud, men inget som har slutat så här illa vad jag vet, säger Ingela Gustafsson, som inte ser någon enkel lösning på problemet.
− Vi har 7,5 mil ridvägar i Göteborg och det sitter mängder av skyltar uppe. När människor bryter mot regler kan inte kommunen göra så mycket åt det.

Vi vet att det är ett bekymmer med det ökande cyklandet i naturen, och att det har varit ett antal tillbud.

Pokers ägare och ryttaren sade till Ridsport på måndagen att de kommer att polisanmäla händelsen. Göteborgs stad kommer inte att gå vidare med händelsen, utan överlåter det till polisen, säger Ingela Gustafsson.
− Att utreda brott är inte vår sak. Däremot kan vi arbeta mer med kommunikationen och få fler att förstå hästars beteende. Cyklister måste inse att de måste visa hänsyn var de än cyklar. Sedan finns det också ryttare som heller inte beter sig.

Förbud mot cyklar

Den runda blåvita skylten om påbjuden ridled innebär alltså ett förbud mot cyklar och andra fordon på den vägen. Däremot finns det inget förbud mot att promenera, med eller utan barnvagn och hundar, på leden.
− Men är det en ridväg så är den avsedd för ridning, och andra som använder vägen måste ta hänsyn till hästar.
− Vi arbetar mycket med att informera föreningar inom olika områden om vad som gäller.

I P4 Göteborgs inslag berättar en polis mer om saken:
– Jag tror att många cyklister inte vet att det är förbjudet att cykla på påbjuden ridväg, säger Anders Schääf är inspektör vid trafikpolisen till P4.

Planer på rapporteringsverktyg

På Göteborgs stads hemsida finns information om vad som gäller med ridleder, och en karta över var de går. Men någon interaktiv karta, eller någon app att ladda ner och ta med sig ut, finns inte.
− Jag kan tänka mig att önskemål om en sådan tjänst kan dyka upp från cykelklubbar, men det är nog inget som kommunen kan ta fram, säger Ingela Gustafsson.

Göteborgs stad har däremot planer på att införa ett rapporteringsverktyg, där tillbud och incidenter på ridleder kan rapporteras, så att kommunen kan få ett faktaunderlag angående antalet tillbud.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-