Veterinärt
24 juni 2023 11:29
Ridsportplus

Risig mage? Sondmatning med friskt bajs kan hjälpa

Ingrids insikterHästar med rubbningar i tarmfloran kan bli hjälpta av fekal transplantation, alltså sondande av färskt bajs från en frisk häst. Detta är en av forskningsnyheterna från Ridsports Ingrid Andersson denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Risig mage? Sondmatning med friskt bajs kan hjälpa
Avföringstransplantation kan vara lovande för hästar med rubbningar i tarmfloran. Foto: Evidensia Specialistdjursjukhuset

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästar med rubbningar i tarmfloran kan bli hjälpta av fekal transplantation, då uppslammad träck från en frisk häst sondas ner till magsäcken. Syftet är att de goda bakterierna ska fästa i tarmslemhinnan och föröka sig så att balansen i tarmfloran återställs.

    De diagnosen som brukar komma ifråga för detta är kronisk tarminflammation eller återkommande diarréer. Men trots att behandlingen visat sig effektiv till mellan 75 och 91 procent hos hästar med rubbad tarmflora, har den ännu inte blivit förstahandsval. En av stötestenarna kan vara att mycket av de goda bakterierna verkar gå förlorade på den långa vägen ner till rätt plats i hästens magsäck.

    En annan faktor är säkerhetsaspekterna: att man inte har strikta kriterier för den häst vars avföring ska användas. Hittills har en frisk häst som inte bär på sjukdomar eller parasiter ansetts som en lämplig donator. En grupp forskare från Kina och Australien har undersökt fekal transplantation närmare och de pekar på att även mångfalden och stabiliteten hos tarmfloran bör undersökas hos donatorerna.

    Källa: A systematic review of current applications of fecal microbiota transplantation in horses. Maimaiti Tuniyazi et al, Vet. Sci. 2023


    Mindre stress

    3 Gånger så många utfodringsplatser som hästar ger minst stress, enligt Animal Welfare Institute, USA.


    Människa-häst-relation ger mönster för robotar

    För att få välfungerande robotar i olika sammanhang, har amerikanska forskare börjat studera interaktionen mellan häst och människa. Detta är första gången vårt sätt att hantera hästar studeras med tanke på att det kan bilda mönster för robotar. Teamet följde hästundervisningen vid universitetet I Florida under ett år och fick många idéer att gå vidare med.
    – Till exempel skulle roboten kunna härma hästens kroppsspråk och använda icke-verbal kommunikation när det knackar på dörren eller dyker upp en människa nära en bil, säger forskningsledaren Eakta Jain. Likadant som när en häst spetsar öronen mot något som fångar dess uppmärksamhet.

    Källa: Horse as teacher: how human-horse interaction informs human-robot interaction. Eakta Jain et al, Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems.


    Shutterstock_374858392
    Välj rätt antibiotika vid hästbett. Foto: Shutterstock

    Bett från häst kan bli svårbehandlat

    Vid undersökning av saliven hos 30 friska hästar i Portugal, visade det sig att hästarna bar på en mängd multiresistenta bakterier. Över hälften av dessa var resistenta mot antibiotikagruppen karbapenemer, vilken brukar användas inom humansjukvården. Detta är viktigt att veta om ett bett från en häst ger ett infekterat sår hos en människa.

    Källa: Equine gram-negative oral microbiota: an antimicrobial resistances watcher? José Pimenta et al, Antibiotics 2023.

    Fakta

    Tre egenskaper som utmärker Exmoorponnyn

    Exmoorponnyn är en av världens äldsta raser som lär ha behållit sitt utseende sedan äldre stenåldern:

    1. Näshålan är längre än på andra raser för att kall luft ska hinna värmas upp innan den når ponnyns lungor.
    2. Ögonen är utstående, med ett tungt ögonlock som ger ett huvliknande skydd från snö och vind.
    3. En tjock dubbel hårrem – ull med långa täckhår överst – skyddar mot väta. En ränna på toppen av svansen leder bort snö och regn från kroppen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden