Sverige
19 februari 2017 16:26

Riskområden för mjältbrand ska kartläggas

I somras dog en häst och flera andra djur av mjältbrand i Ŗstergötland. Nu har SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, fått pengar för att kartlägga områden som är i riskzonen för den smittsamma sjukdomen.

Riskområden för mjältbrand ska kartläggas

I juli upptäcktes ett större utbrott av mjältbrand vid Omberg i Östergötland. 14 djur dog i sjukdomen, bland annat en häst.

Tusentals djur vaccinerades och gårdar i området spärrades av i över två månader.

Nu berättar Sveriges Radio att SVA har fått en miljon kronor i forskningsanslag för att kunna kartlägga vilka områden som är i riskzonen för mjältbrand. Under 50 år var mjältbrandsutbrott i Sverige närmast obefintliga men sedan 2008 har det varit fyra fall.

– De här sporerna överlever i marken under lång tid. Och har man då ett omväxlande klimat med torka och regn så kan man då få sprickbildningar där vattnet för upp de här sporerna till ytan och sedan torkar det och dammar det, säger Ann Lindberg, statsepizootolog på SVA till Sveriges Radio. 

I områden där nya mjältbrandsutbrott upptäckts har det funnits dokumenterade fall av sjukdomen tidigare.
Enligt Ann Lindberg är en annan gemensam nämnare att det har gjorts ingrepp i naturen genom friläggning av mark. Tillsammans med klimatförändringarna kan det ha gjort att sjukdomen har kommit tillbaka. 

– Vi har kunskap om var den här smittan finns i viss mån baserat på historiska data och vi vill föra samman den informationen för att se om vi har några potentiella ”hot spots” eller kan det uppkomma ”hot spots” beroende på väderlek? Den kartan vill vi skapa, säger Ann Lindberg.

Lyssna på inslaget nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden