Hoppning
19 februari 19:13
Ridsportplus

Rivstartar med GHS – ny beridare hos Hästak

GHS 2024Även om Hästak stängde ner sin seminstation under förra året, efter att ha tagit emot hundratals ston under närmare 30 år, så betyder det inte att den småländska uppfödaren har slagit av på takten när det gäller att producera unga stjärnor. Nye beridaren Carl Eriksson kommer till Scandinavium med två av stallets framtidshopp.

Rivstartar med GHS – ny beridare hos Hästak
Carl Eriksson och Absolut Hästak, här på tävlingarna i Borås, är redo för GHS. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Beridarjobbet hos Hästak, som har ett 70-tal hästar i sin ägo, har varit en språngbräda för flera unga talangfulla ryttare de senaste åren. André Brandt, Fanny Kullmyr och Robin Carey har alla fyllt på erfarenhetskontot i sadeln på Hästaks framtidshopp och mer rutinerade hästar.

  Sedan årsskiftet är det snart 22-åriga Carl Eriksson som rider hästarna på gården utanför Tingsryd, efter att han under många år tränat och tävlat både sina egna och andras hästar.

  – Jag har ridit andras hästar sedan jag var 14 år, jag har nog alltid känt att jag vill utvecklas och rida alla möjliga olika hästar, berättar han.

  Vid sidan av sin egen dåvarande stjärna Dee Sign – en valack som gick Falsterbo som 5-åring och kom sist, vilade i två år och sedan gick junior-SM med Carl – så passade det bra med samarbeten i olika former hemma i Alingsås.

  Växte ur ponnyerna

  Carl och systern Alice red ponny sedan tidig ålder och när föräldrarna investerade i en egen gård gick den gänglige sonen – som var 1,85 lång när han var 13 år – snart över till stor häst. Trots att mamma ridit medelsvår dressyr var det bara hoppning som gällde för barnen.

  – Då tyckte man att det var tråkigt att rida runt, runt i en paddock hela tiden, det är en sandlåda. Men ju äldre jag har blivit har jag ju märkt hur viktigt det är med den delen också, konstaterar Carl.

  Det har aldrig kommit in några färdiga stjärnor i stallet, istället har det handlat om att köpa hästar som krävt lite mer arbete och kostat lite mindre.
  – Det är hästar som kanske inte har varit ”wow” gångartsmässigt eller språngmässigt, utan jag har fått jobba mer med att få dem bättre än vad som krävs med de naturligt bra hästarna. 

  Rider hela dagarna

  Att Carl nu bytt västkust mot östkust och ett jobb som beridare hos en av Sveriges största uppfödare beror mest på god tajming.
  – Jag hade inte så många hästar hemma och så hörde jag att det var en tjänst ledig hos Hästak. Jag ringde Anders, åkte ner och provjobbade och fick jobbet. Jag känner både André och Fanny som jobbat här tidigare, och de har verkligen rekommenderat Hästak.

  Jag har fokuserat på att rida med lätta hjälper på hästens villkor, med så lite tryck som möjligt. Och då kan det ta lite längre tid.

  Han rider runt sju hästar varje dag och har även med sig sin 10-åring Joplin.
  – För tre år sedan tömde jag mitt sparkonto och köpte honom. Jag tror väldigt mycket på Joplin, han är en stor och lång häst med mycket gång. Han är väldigt, väldigt känslig, beskriver Carl valacken och fortsätter:

  – Jag har – och det är något jag jobbar mycket med på alla hästar jag rider – fokuserat på att rida med lätta hjälper på hästens villkor, med så lite tryck som möjligt. Och då kan det ta lite längre tid. Men förra året gjorde Joplin några felfria 1,40, så i år är tanken att han ska gå 1,50. Det hade varit kul att rida några U25-klasser.

  ”Vill göra hela resan”

  Hos Hästak blir det mycket unghästar, en mix som Carl gillar.
  – Det är utvecklande att rida både yngre och äldre hästar. Jag tycker det är roligast att göra hela resan själv, och visst hade det varit kul om man även hade kunnat behålla dem hela vägen upp ibland. Men jag är ju inte rik så jag inser att för att överleva så måste man ju sälja.

  I Scandinavium rider Carl 6-årige Absolut Hästak (SWB val f -18, e Triton Hästak-Lill Cotte Hästak), som kom in på reservplats, och 7-åriga fölstoet Zinova Hästak (SWB sto f -17, e Casanova Hästak-Dirco Hästak). Men att han nu får möjligheten att rida i Göteborg är inte direkt hans egen förtjänst.
  – Nej, jag har inte gjort någonting, säger han och skrattar.

  Hästarna kvalade med tidigare beridaren Robin Carey, och Carl har sedan han började hos Hästak hunnit göra två tävlingar.

  Blir det här det största du hittills har gjort, när du rider in i Scandinavium?
  – Jag har ju varit där varje år sedan jag var sex, sju år gammal, eftersom jag kommer från Lerum. Jag har ridit i Falsterbo men det är nog ändå mer wow-känsla med Scandinavium tror jag.

  Då Carl bara ridit hästarna sedan i början av januari inser han att det inte går att ha alltför höga förhoppningar.
  – Jag hoppas att de ska få en bra upplevelse, att jag ska göra mitt bästa och presentera det väl för dem. Det hade ju såklart varit kul med bra resultat på det.

  Carl_hastak
  Carl med Zinova Hästak till vänster och Absolut Hästak till höger. Foto: Privat

  Han kommer till Göteborg med två hästar som han beskriver som varandras motsatser, men som ändå har en del likheter.

  – Båda har en fantastisk inställning, det är något som jag tycker kännetecknar alla Hästak-hästarna. Alla vill verkligen. Zinova är inte så stor av sig men hon köper nästan allt man ber henne om – hon är en riktig tiger. Ibland får man säga till henne att andas och ta det lugnt, ta ett hinder i taget. 

  Båda har en fantastisk inställning, det är något som jag tycker kännetecknar alla Hästak-hästarna.

  – Med Absolut är det lite annorlunda, han är en känslig grabb med ett enormt steg. Han kan lätt bli spänd och knäppa av i halsen, så jag jobbar mycket med att få honom lång, låg och avslappnad. Det gör jag i och för sig på alla hästar, men lite extra på honom eftersom han lätt knäpper av.

  Hur tror du hästarna kommer hantera atmosfären?
  – Jag jobbar mycket med att de ska få förtroende för mig, lita på mig, så jag tror att de kommer ta det väldigt bra.

  SWB Trophy för unga hopphästar rids under onsdagen på Gothenburg Horse Show.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden