Hoppning
1 september 2023 09:45
Ridsportplus

Rolf-Göran om Zuccero: ”Nu vet han själv att han kan hoppa stort”

EM i MilanoEfter två stora mästerskap som femte mannen på marken har Rolf-Göran Bengtsson äntligen fått leverera skarpt i Milano. Detta med en häst som kan bli en av de bästa han har haft. Precis som med Casall har han skyndat extra långsamt med nya stjärnan Zuccero. Se vad han säger om resan med skimmelhingsten här. (PLUS)

Rolf-Göran om Zuccero: ”Nu vet han själv att han kan hoppa stort”
Rolf-Göran Bengtsson var väldigt nöjd med hur Zuccero tog sig an torsdagens svåra linje med trekombinationen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har vunnit två OS-medaljer och fyra EM-medaljer, varav ett var Sveriges första EM-guld med Ninja 2011. Två år senare tog han EM-brons i lag med Casall i Herning. Detta tillsammans med Henrik von Eckermann och Jens Fredricson som är hans lagkamrater i EM-laget i Milano. Till EM i Riesenbeck 2021 hade han plockat upp Ermindo W som ingick i det fjärdeplacerade laget, och därefter var ekipaget reserver när Sverige tog guld i Tokyo-OS och vid VM i Herning. Efter den prestigefyllda lagsegern i Spruce Meadows förhösten 2022, där Rolf-Göran och Ermindo W stod för två nollrundor, lämnade slutligen hingsten stallet för en ny ryttare. 

Fram ur kulisserna klev då 10-årige Zuccero (HOLST hingst f-12 e Zirocco Blue-Caretino, uppf/äg Holsteiner Verband), som Rolf-Göran ridit sedan 2018. Rolf-Göran hade förstås känt det innan, men för den större publiken hintade Zuccero om sin stjärnpotential med sjundeplatsen i 1,60-klassen i Spruce Meadows. Och vid Gothenburg Horse Show i år var det ingen som kunde ta miste på hingstens elasticitet, explosivitet och vilja att ta sig över stora hinder. 

– Han kom till Spruce som relativt grön i de sammanhangen och tog det på ett väldigt bra sätt. Han visade att han var modig samtidigt som han är väldigt försiktig. Han är en väldigt bra mix av de två komponenterna, som är det svåra att få att stämma hos en häst. Från Spruce kom han hem med mycket mer erfarenhet och rutin i bagaget, och sedan har han vuxit från det, säger Rolf-Göran.

Stark utvecklingskurva

Under årets utomhussäsong har ekipaget konsekvent levererat jämna, fina rundor och flera topplaceringar i stora klasser. Det har varit en uppbyggnad från Göteborg, där hingsten först blev fyra i en 1,50-klass och sedan blev trea över 1,55-hinder i Gothenburg Trophy.
– Det är hela hästen – han är atletisk, han vill vara modig, han är relativt lätt att rida och det kan bli ännu bättre med tiden, svarade Rolf-Göran Bengtsson Ridsport på frågan om vad som gör skimmelhingsten så bra.

Han blir nästan lite för taggad ibland och vill egentligen göra saker lite för väl, men med mer rutin brukar det bli bra.

Rolf-Göran i Göteborg

Mycket av jobbet då handlade om att anspänningen inte blir för stor för hingsten.
– Han blir nästan lite för taggad ibland och vill egentligen göra saker lite för väl, men med mer rutin brukar det bli bra. Jag hoppas att det kommer att lägga sig, sa han vidare i Göteborg.
– Nu kan jag rida relativt fort på honom, det har jag inte klarat innan. Han behöver öva lite mer på att svänga snabbt, men jag tror att vi är på rätt spår.

Ärevarv K C L-3
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero kan ha något stort på gång tillsammans. Foto: Kim C Lundin

I första EM-rundan i Milano framgick det tydligt att det har skett en utveckling sedan dess. Rolf-Göran och Zuccero gick ut som Sveriges andra lagekipage och for fram som en virvelvind över banan med noll fel över mållinjen. En uppsluppen Rolf-Göran konstaterade återigen efteråt att han sitter på en fantastiskt häst, och att det enda negativa är att hingsten saknar rutin. 

De två nedslagen som kom i torsdagens EM-runda lade han på hingstens erfarenhetskonto, där hingstens ”glädjekickar” efter att ha klarat den kniviga linjen med trekombinationen fick honom att hamna i korsgalopp och få med sig den översta plankan på det efterföljande planket. ”Sedan red jag bara dåligt”, sa Rolf-Göran om det andra nedslaget.

Tror på sig själv

Om arbetet efter Gothenburg Horse Show säger han så här:
– Det har hänt mycket sedan Göteborg i vintras, han har vuxit i de större klasserna på ett säkrare sätt och han har en helt annan överblick. Just det här att han har kunnat bli lite överexalterad när det ska ske lite fortare och snabbare, och när man vill vända på lite grann, det har han gjort lite mer av nu. Det är inte så nytt längre utan tillhör vardagsarbetet.

Han har också fått lite mer rutin på större hinder, och han vet själv att han kan hoppa lite större hinder nu än vad han visste innan.

– Jag sitter inte och rider mot klockan hemma, men han har vant sig vid att gå lite fortare i omhoppningar. Det är inte lika spännande länge, utan det är också ett jobb som ska göras. Han har lärt sig att lyssna och hålla fokus även om det går lite kvickare, det är nog det som har ändrat sig mest. 

– Han har också fått lite mer rutin på större hinder, och han vet själv att han kan hoppa lite större hinder nu än vad han visste innan. Det handlar om erfarenhet som med tiden ger hästen en känsla av säkerhet, där den känner att den kan, förklarar Rolf-Göran.

Små steg framåt

Att skynda långsamt har stämt särskilt väl in på Zuccero, till vardags kallad ”Zucci”.
– Precis som jag gjorde med Casall har jag tagit min tid med den här hästen också. När de är så här extra försiktiga tror jag att man vinner på det i långa loppet. Att man låter saker och ting falla på plats, så de känner att ”det var inte så jobbigt”, ”det var inte så svårt”. Och att man tar små steg framåt i stället för att ta ett jättekliv direkt upp i klasserna, säger Rolf-Göran.

Han är minst lika bra som de riktigt bra jag har haft.

Hur bra Zuccero är var också en fråga som Ridsport ställde till Rolf-Göran i Göteborg, och svaret lär inte låta annorlunda idag.
– Han är minst lika bra som de riktigt bra jag har haft. Alla hästar är olika och jag är alltid försiktig med att jämföra – vinner han bara hälften av vad Casall vann så är han jättebra. Han är väldigt bra, sa han i Göteborg

Han flaggade också för OS i Paris som ett helt rimligt mål, och med mästerskapserfarenheten från EM i Milano kommer superduon att ha tagit ett stort kliv närmare sandbanorna framför slottet i Versailles.
– Just nu är det inget som säger att det inte skulle kunna gå. Gör vi en förnuftig plan och tar det steg för steg, så får vi se var vi landar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden