Träningstips
29 januari 14:48
Ridsportplus

Ros Canter: ”Låt hästarna behålla sin personlighet”

ProffstipsRosalind ”Ros” Canter får den svåraste terräng att se enkel ut. Hennes rytmiska, följsamma ridning är ett skolexempel på partnerskap mellan häst och ryttare. Här avslöjar hon hemligheterna bakom sin fina relation med hästarna.

Ros Canter: ”Låt hästarna behålla sin personlighet”
Ros Canter, som är Badmintonvinnare, tog dubbla VM-guld i Tryon, var mammaledig och tog sedan dubbla EM-guld i Frankrike med Lordships Graffalo. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1 Analysera,  analysera och analysera…

    Jag tänker mycket på allt kring mina hästar. Jag analyserar dem individuellt och försöker verkligen förstå deras personlighet, så att jag ska kunna träna dem på bästa sätt med hänsyn till deras fysiska förmåga och hur de är som individer. Jag har helt olika metoder för varje häst. 

    Jag är också kritisk till mig själv och analyserar mina ritter noga via filmer. Jag försöker alltid bli bättre för att kunna hjälpa mina hästar. Att rida är mitt jobb och min karriär. Det är mitt ansvar att göra det så bra jag kan och det finns alltid små saker som kan bli bättre. 

    På senare år har jag till exempel börjat rida med lite längre tyglar och det har gjort stor skillnad på hur hästarna bär sig och använder sin kropp över hinder.

    2 Konsekventa och tydliga hjälper

    Att vara konsekvent och extremt tydlig i sin hjälpgivning gör att hästarna förstår vad de ska göra, vilket i sin tur bidrar till harmoni och ”flyt”. Och för att kunna ge korrekta hjälper måste vi som ryttare ha korrekt sits och bra balans. Att alltid hålla blicken framåt och coren aktiverad hjälper till med detta.

    Själv hade jag problem med min EM-häst Lordships Graffalos, ”Walter”, och hans galoppombyten länge. Till slut kom jag på att jag var inkonsekvent i mina hjälper. Sedan jag blev extremt noga med att alltid göra exakt likadant har vi inte haft några problem med bytena. 

    3 Ge hästarna lagom svåra utmaningar

    Jag har haft så olika typer av hästar att jag har lärt mig att lita på mina olika system för olika hästar. Men de behöver växa i sin egen takt och få lagom svåra utmaningar både fysiskt och mentalt på vägen. 

    Izilot DHI (vinnare av Paus femstjärniga tävling 2023, reds anm) var länge spinkig och outvecklad men fick sin tid. Allstar B, som kickade i gång min karriär, var egentligen inte alls designad för vad han gjorde och var dessutom ganska lat när det inte var hinder i närheten och krävde en annan sorts arbete. Men vi lärde oss tillsammans och det var han som fick mig att tro på mina individuella system för hästarna. 

    4 Lär dig att få hästen bäst när det gäller

    Det gäller att hitta vad varje enskild individ behöver för att prestera som allra bäst. ”Walter” är ganska barnslig och tramsig men blir sällan rädd eller ängslig i tävlingsmiljö. Dagen innan dressyren på EM så lekte vi mest runt lite. Däremot tar jag ut honom tidigt på morgonen på dressyrdagen för att känna efter att allt fungerar som det ska. Innan start i dressyren rider jag inte så länge och kollar framför allt att han går fram ordentligt. 

    Jag vet hur jag ska få honom dit jag vill utan att han känner att jag dominerar honom. Inför terrängen sitter jag upp kanske tio minuter innan, travar och galopperar lite och tar bara några språng. Det räcker, han vet vad han ska göra och vad som väntar utan att han blir alltför exalterad. En annan häst kan behöva mycket mer tid på dressyrbanan för att vänja sig vid miljön eller längre framridning inför terrängen. 

    Hur jag förbereder hoppningen beror mycket på hur terrängen har varit.

    5 Se till att hålla hästen glad

    ”Är Walter glad är vi alla glada”. Det brukar vi säga därhemma. Mina hästar får gå ute i stora gräshagar och tas bara in på stall i samband med att de ska tränas. Det bidrar till att hålla dem nöjda och framför allt avspända, vilket i sin tur bäddar för harmoni i ridpasset. Och det är viktigt att låta hästarna få behålla sin personlighet. 

    Walter har stort självförtroende och är som sagt ganska barnslig, han gillar att slicka på saker och hålla på med sin mun – så det får han fortsätta med. Han älskar också att galoppera och hoppa, då är han lycklig. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden