MästerskapNär SM i distansritt över 160 km avgjordes på Simlångsritten utanför Halmstad tog Sara Henriksson och Elopolda sitt tredje SM-guld. SM-guldet för young riders vanns av Ruby Sundae och Kajsa Carlsson. Här kan du läsa referat från de båda mästerskapen.
Rutinerade svenska mästare – så reds loppen
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var länge osäkert om det skulle bli ett SM och YRSM i distansritt 2020. Coronan ställde in SM och A9-ritten i Kristinehamn i april, och sedan var det tyst om vad som skulle ske med årets SM i distansritt.
SM-arrangören 2018 och 2019 Simlångsdalens RF, som är en av de snart tre ridklubbar som arrangerat distansritt under minst 30 år i Sverige, jobbade dock på i det tysta tillsammans med SvRF:s Distanskommitté.
Den 3 juni öppnades för viss möjlighet att tävla distansritt igen. Den 22 juni var det klart att det skulle bli ett senior-SM CEI***160 km och YRSM CEI**120 km. Trots coronaläget plus några nationella klasser även dagen efter men med vissa restriktioner. Ingen publik, inga prisutdelningar och ”coronasäkrade” och stora ytor i tävlingsområdet och vilområdet på stora Stjernarps Gods cirka sex km söder om Halmstad. Det handlade om ett samarbete mellan FEI, SvRF:s Distanskommitte och Simlångsritten, eftersom SM och YRSM är internationella klasser med kvalmöjlighet till EM och VM.
Tre startande bland seniorerna
Tyvärr blev det bara tre startande i senior-SM 160 km. Det kan finnas fler anledningar till att det blev så. Dels så är antalet elitekipage på distansrittens högsta nivå (Grand Prix om man vill jämföra med andra ridsportgrenar) begränsat i Sverige, och dels hade nog flera räknat med att SM, men kanske inte VM i september, skulle ställas in i år och därför inte tränat eller formtoppat sina hästar för SM.
Det har också förekommit andra indikationer på att vissa av restriktionerna medfört att några avstått årets SM. FEI:s regler för internationell distansritt tillåter fem officiella grooms per häst. Coronan har satt gränsen till en groom per häst plus en groom med bil som bara får serva på själva banan. Men detta har några antytt att man inte accepterar när det handlar om 160 km på en dag, och med en tävlingsdag som då kan pågå cirka 15 till 18 timmar räknat från stallvila till stallvila.
Medaljchanser
De tre som satsade på SM hade alla god medaljchans. Elopolda och Sara Henriksson har lag-bronset och tiondeplaceringen från EM 2017 som topp, plus YRSM-guld 2014 och SM-guld 2019. Queen of Gothica, eller ”Räserspättan” som Jessica Holmberg kallar sin uppfödning, har en tredjeplacering på 120 km i Danmark 2019 som bäst. Distansrittsveteranen Jessica har rutin från både EM och VM och tre SM-brons från 2008, 2009 och 2018. Hingsten MM Zcapa och Helena Wass visade tidigt talang med en tredjeplacering på unghästfinalerna 2017, och en snabb 18:e plats på EM för 7-åringar i Slovakien 2018. ”Han är formtoppad för SM” sa Helena till Ridsport dagarna före start.
Starten i SM-klassen över 160 km gick 06.15. I vetgate 1 efter 40 km är alla tre tillsammans inom 20 sekunder med ett tempo på 15 km/tim. För debutanterna på 160 km, MM Zcapa och Helena Wass, var SM över i vetgate 2. Rutinerade och meriterade ringrävarna Sara och Jessica fortsätter efter genomförda 70 km, och går ut på tredje sträckans 30 km med en knapp minuts tidsskillnad. Där tar Elopolda, med snabbare återhämtning in till veterinärerna och pulskontrollen, en ledning med fyra minuter. Pulsgränsen är 64 slag/min och båda hästarna hade 60 i puls.
Sex sträckor
På 160 km är det sex sträckor och då är det påfallande ofta som distansrittsloppen i Sverige brukar avgöras efter 100 till 120 km och på någon av de tre sista sträckorna. Så även på SM i år. På fjärde sträckan släpper Queen of Gothica rejält, och stoppas av veterinärerna i vetgate 4. De sista 40 km får Sara och Elopolda göra jobbet själva, och på första halvan av dessa sjunker farten till 13,70 km/tim. Godkända i sista vetgate går de båda ut på sista 20 km kl. 18.51 och kommer i mål 20.30 och har då ökat tempot till 15,01 km/tim. Med 54 i puls 5 minuter efter målgången blir det tummen upp från veterinärerna i upptravningen, och den övriga slutbesiktningen.
Elopolda och Sara tar sin sjunde seger i distansritt sedan debuten 2012, och det tredje SM-guldet med Elopolda i distansritt. Elopolda har genom åren inte varit en lättriden dam för Sara, men två envisa kan ibland komma överens, och Elopolda har också presterat en avkomma. Deras segertid i år var 10.16,47 tim/15,56 km/tim över full ridtid, och de klarade därmed FEI:s ena kvaltid på 14 km/tim för start på EM eller VM.
Fyra till start i YRSM
Ungdomarnas SM i distansritt var tidigare huvudklass för en arrangör. Sedan några år är det bestämt att YRSM CEI**120 km ska genomföras på samma tävling som senior-SM. På startlinjen stod fyra ekipage tillsammans med regerande svenska mästarna Golden Question och Ebba Bota. Det var Ebba och Kajsa Carlsson ombord på Ruby Sundae som tog ett klart kommando på första sträckans 40 km som var samma bana som för seniorerna. Tättempot var 16,2 km/tim och båda hästarna var snabbt in till puls där tiden stoppas för den obligatoriska vilan i varje vetgate. Tyvärr stoppades Elf och Joline Lindblom för gait som innebär hälta eller oregelbunden gång i de internationella reglementet.
Resten av loppet var det Ebba och Kajsa som följdes åt i täten. Zigard/Anna Remmare stoppades för gait och metabolik i vetgate 2, och det blev bara tre kvar i loppet. På slutsträckans 20 km fick Ruby ett pyttelitet försprång på 15 sekunder som snabbt blev uppätet och det blev sekundstrid i mål. Med en sekund tillgodo blev Ruby Sundae och Kajsa Carlsson svenska mästare för juniorer eller young rider 2020 på segertiden 7.32,58 tim/15,90 km/tim. Silvret till Golden Question med sin ständige medryttare Ebba Bota ombord. Bronset till Neros Expo/Selina Andersson Kjellberg som var 4 minuter bakom i mål – trodde kanske de som såg målgången.
Inget brons
Men slutbesiktningar i distansritt är alltid en liten rysare. Golden Question klarade pulskontrollen precis på gränsen 64 slag/min, men Neros Expo blev med 72 i puls utesluten för metabolik. Det var tredje gången sedan 2016 som det inte delades ut någon bronsmedalj på YRSM. Det straffade sig alltså att försöka slå tätduon genom att rida 15,8 km/tim i stället för att lugnt och säkrare satsa på ett troligt SM-brons.
I den nationella klassen över 80 km var det två erfarna favoriter som gjorde upp. Det blev en sekundstrid i mål mellan guldekipaget från förra årets SM, Hadari/Kjell Westerback, som fick ge sig två sekunder bakom FF Lawrence/Annelie Ohlén. Två ekipage som båda genomfört 160 km tidigare och borde egentligen varit med och kämpat om medaljerna på senior-SM i stället.
Tio ekipage i CEI**
I det tredje internationella loppet under SM-dagen var det tio startande på CEI**120 km. Svenska Mästarna från 2014, 18-årige Ganzir med sin uppfödare Caroline Franzén som styrman, bestämde i täten under 70 km men inte utan uppvaktning. I vetgate 3 blev det stopp för gait. Topplaceringarna i stället till äkta paret Ebba och Timmy Compier som red familjehästarna What a Feeling respektive Ameer Attraction. De båda följdes åt hela vägen och var aldrig längre ifrån varandra än en enstaka sekund i någon vetgate. Ebbas 8-åring What a Feeling var en sekund före Timmys 12-åring i mål. Det är nog tur att det numera är elektronisk tidtagning med chip på samma ställe i huvudlagen när målkamera aldrig förkommer i svensk distansritt. Segertiden blev 7.55,10 tim/15,15 km/tim.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på